30 bästa sakerna att göra i London

London är en fascinerande stad i ständig utveckling. Om du vill vara säker på att du inte missar något när du besöker staden, se till att du kollar in de här sevärdheterna som du inte får missa.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

15 minsta läsning

30 bästa sakerna att göra i London

Big Ben-tornet | ©Thomas Kelley

Du kan besöka London flera gånger och ändå inte veta allt. Charmiga kvarter, magnifika museer, gatumarknader, världsarvsmonument, natursköna parker... London har mer än hundra turistattraktioner, 9 miljoner invånare och 35 miljoner turister per år. Här är ett urval av vad man kan se och göra i staden.

1. Besök Westminster Abbey och Houses of Parliament

Westminster Abbey och Houses of Parliament| ©judy dean
Westminster Abbey och Houses of Parliament| ©judy dean

Dessa två sevärdheter ligger i centrum för Englands politiska och religiösa makt i över tusen år, i Whitehall och Westminster-distriktet, och är en av de sevärdheter som måste ses i London. Westminster Abbey är känd som "kungafamiljens kyrka" eftersom den fungerar som de brittiska monarkernas pantheon och platsen för deras kröningar sedan 1066. Det finns mycket att se i Westminster Abbey så gör inte misstaget att förbise den vid ditt besök i London.

The Palace of Westminster, som är ett världsarv, rymmer parlamentshusen, där man än i dag beslutar om landets politik och framtid och där du kan se tornet där Londons största symbol gömmer sig, Big Ben, klockan som slår den stora klockan. Kolla in biljetttyper för Westminster Abbey och Houses of Parliament, Westminster Abbey öppettider och Westminster Abbey biljettpriser.

Boka biljetter till Westminster Abbey

2. Åk på London Eye

London Eye| ©Reiseuhu
London Eye| ©Reiseuhu

Beundra London från himlen ombord på ett av världens största pariserhjul som ligger i hjärtat av London. När det invigdes år 2000 fick det titeln "Millennium Wheel" och dess höjd på 135 meter gjorde det till det högsta i Europa och, fram till 2006, i världen.

London Eye är den bästa platsen för att njuta av en fantastisk 360ºpanoramautsikt över staden och ta de bästa bilderna av stadens skyline och några av dess underverk, som Big Ben, Westminster Abbey och St Paul's Cathedral, under den 30 minuter långa färden ombord på en av dess 32 glaskapslar (en för varje stadsdel i London). Om du vill se staden upplyst får du inte missa London Eye på natten, du kommer att bli mållös av upplevelsen.

Kolla London Eye-biljetttyper, öppettider för London Eye och priser för Londons mest berömda pariserhjul. Detta är en av de mest populära attraktionerna i den brittiska huvudstaden, så du kanske är intresserad av kombinationsbiljetter för London Eye och en kryssning på Themsen eller kombinationsbiljetter för Madame Tussauds och London Eye; det är ett bra sätt att spara lite välbehövliga lira på den här resan.

Njut av en hisnande utsikt från The Shard

Om du inte är höjdrädd och dras till starka känslor är det bästa stället att se London nästan från själva himlen, förutom London Eye, observationsdäcket på The Shard, den högsta byggnaden i Västeuropa som med sina 310 meter har förändrat stadens skyline.

Vill du veta hur man klättrar upp i panoramablicken på denna imponerande skyskrapa? I inlägget Biljetter till The Shard hittar du alla detaljer för att få dina biljetter. Och om du vill veta mer kan du också läsa det här inlägget om The Shard restaurant.

3. Ta dig in i Tower of London

Tower of London| ©Doug Kerr
Tower of London| ©Doug Kerr

Detta historiska slott på den norra stranden av Themsen i centrala London är officiellt Hennes Majestäts kungliga palats och fästning. Denna väldiga medeltida normandiska fästning byggdes 1066, har fungerat som ett centrum för oavbruten makt i den brittiska och europeiska historien i mer än nio århundraden och har förklarats som världsarv.

En rundtur i Tower of Londons arkitektoniska ensemble av mer än sju byggnader och intressanta områden tar inte mindre än tre timmar och avslöjar den fascinerande historien om hur Tower of London har ändrat sin funktion under årens lopp. Kolla in Tower of London biljetttyper, Tower of London priser och platser att äta efter ditt besök i Tower of London.

Boka biljetter till Tower of London

4. Ta en kvällsvandring

Gränder där Jack the Ripper brukade ströva omkring| ©terencechisholm
Gränder där Jack the Ripper brukade ströva omkring| ©terencechisholm

Gör dig redo att få en skrämmande stund med en kvällstur i London som visar dig den mindre "vackra" sidan av Londons stad genom dess mörkaste historia och platser som Tower of London och dess blodiga torn, det första psykiatriska sjukhuset, pestgroparna, de hemsökta områdena i East End och berättelserna om hur och var en av historiens mest kända seriemördare, Jack the Ripper, opererade. Kolla in all information här.

5. Korsa Tower Bridge

Londons Tower Bridge| ©Charles Postiaux
Londons Tower Bridge| ©Charles Postiaux

Tower Bridge, som byggdes 1894 över floden Themsen, är den mest kända bron att se i London och har sitt namn att tacka för sin närhet till Tower of London. Du kan gå in på denna dragbro av sten och se hur ångmaskinen som lyfter upp den fungerar, och klättra upp till toppen och gå på en glasgång medan du njuter av en fantastisk utsikt över staden.

Jämför de bästa vandringsturerna i London

6. Gå vilse i Notting Hill

Portobello Market| ©Robert Bye
Portobello Market| ©Robert Bye

Detta kvarter, som är mest känt för filmer som Mary Poppins, som sjöng om den livliga Portobello Market, och filmen med samma namn med Julia Roberts i huvudrollen, är ett nöje för en lördagsmorgonspromenad, när alla stånd på Portobello Street står uppställda bland de vackra, färgglada husen.

Jämför de bästa vandringsturerna i London

7. Besök St Paul's Cathedral

Inne i St Paul's Cathedral| ©Mark Tominski
Inne i St Paul's Cathedral| ©Mark Tominski

Världens näst största katedral imponerar med sin enorma kupol och 111 meter höga domkyrka, som du kan klättra upp i för att få en magnifik utsikt över centrala London eller gå ner i kryptan, där kvarlevorna av Nelson eller hertigen av Wellington vilar. Utan tvekan är ett besök i St Paul's Cathedral ett måste innan du lämnar London.

Köp biljetter till St Paul's Cathedral

8. Ta en rundvandring i Londons historiska centrum

Covent Garden| ©Nick Page
Covent Garden| ©Nick Page

Om du älskar att lära känna en stad genom att vandra genom dess gator är en rundvandring i Londons gamla stadsdel ett utmärkt sätt att upptäcka stadens historia genom platser som Covent Garden, monumentet över Londons stora brand, St Paul's Cathedral eller Tower Bridge. Här är en länk till den artikel som jag har skrivit om Turer i London.

Boka en guidad tur i London

9. Besök Buckingham Palace

Buckingham Palace| ©Hailey Wagner
Buckingham Palace| ©Hailey Wagner

Den brittiska kungafamiljens officiella residens i London sedan 1800-talet och nu hem för Elizabeth II är överdådigt inrett med ljuskronor, eleganta möbler och skatter från den kungliga samlingen i alla rum, t.ex. i tronsalen, där fotografier ofta tas vid kungliga bröllop.

Du kan besöka Buckingham Palace som en del av de attraktioner som ingår i Londonpasset eller lära dig mer om det med en palatsvisning.

Delta i vaktbytet i London

Att besöka Buckingham Palace och delta i vaktbytet är en av de mest typiska sakerna att göra i London. Det är en färgsprakande militärparad vid huvudingången till palatset där du får se regementen av vakter till fots och till häst tillsammans med en orkester som underhåller ceremonin med musik.

De som utför vaktbytet i London är en särskild sektion av den brittiska armén som kallas drottninggardet (de i den röda uniformen med den enorma pälsmössan) vars uppgift är att skydda statschefen, det vill säga drottning Elizabeth II.

Om du vill veta alla detaljer om detta märkliga spektakel får du inte missa artikeln Hur man ser vaktbytet och Buckingham Palace i London.

Boka en rundtur i Buckingham med vaktbytet

10. Gör en rundtur i staden med sightseeingbuss

Sightseeingbuss| ©KK70088
Sightseeingbuss| ©KK70088

Ett annat sätt att ta sig runt i London är att åka ombord på en av de många sightseeingbussarna, som du kommer att se köra runt i stadens centrum på alla tider. Med dem kan du beundra staden från höjden, bekvämt sittande och hoppa på och av (dess berömda "Hop on-Hop off") så många gånger du vill på var och en av dess hundratals hållplatser längs allt som kan och bör ses i den underbara metropolen London.

Det finns flera bussbolag, bland annat Big Bus Tours, City Sightseeing, The Original Tour, Vintage Tour och Golden Tours, som samarbetar med Big Bus med London Pass. Alla fungerar på samma sätt och har fysiska guider eller audioguider på flera språk, även om de skiljer sig åt i fråga om rutter och antal rutter, i priserna, som alltid är billigare om du köper dem i förväg och på nätet, och i fråga om vissa tjänster och erbjudanden som ingår.

Boka din plats på Londons sightseeingbussar

11. Promenera genom Hyde Park

Hyde Park| ©ben.snider
Hyde Park| ©ben.snider

Ett annat måste på en resa till London är en park, hur konstigt det än kan tyckas. Det är den största och mest kända parken i staden, där du kan strosa runt i en enorm sjö, olika monument, en rosenträdgård och trädgårdarna och Kensington Palace, som du också kan besöka inomhus.

12. Lär känna Harry Potters London

Leadenhall Market| ©Simon Rae
Leadenhall Market| ©Simon Rae

Rundturer i Harry Potters London. För sanna fans av historiens mest kända trollkarlssaga eller för alla som vill ha roligt, särskilt om du reser med barn, är Harry Potter-turerna några av de roligaste sakerna att göra, oavsett om du besöker de riktiga platserna som inspirerade berättelserna i Harry Potter-sagan eller om du shoppar Harry Potter-souvenirer i specialbutiker.

Är du fortfarande sugen på mer? Vad sägs om att boka biljetter till Harry Potter Studios Park? Gör det bara i förväg så att du inte riskerar att hitta Harry Potter Park-biljetter på återförsäljningsmarknaden. På den här attraktionen kan du gå genom Hogwarts slott eller den förbjudna skogen som om du vore inne i filmerna. Och om du undrar så går det snabbt och enkelt att ta sig till Harry Potter Studios från London, så tveka inte!

Köp biljetter till Harry Potter Studios

13. Bli kulturell på British Museum

Inne på British Museum| ©Tamara Menzi
Inne på British Museum| ©Tamara Menzi

British Museum öppnade 1759 och har en stor samling av viktiga verk i mänsklighetens historia, från Rosettastenen i det egyptiska rummet till marmor från Parthenon i Aten och en Moai från Påskön.

14. Promenera genom Trafalgar Square

Trafalgar Square| ©a.canvas.of.light
Trafalgar Square| ©a.canvas.of.light

Trafalgar Square är ett av de mest populära torgen att besöka i London och här finns den 50 meter höga Nelson's Column, byggd för att hedra amiralen och hans seger i slaget vid Trafalgar.

15. Ta en kryssning på Themsen

Kryssning på Themsen| ©Luca Vavassori
Kryssning på Themsen| ©Luca Vavassori

De trafikerar Londons flod och jag anser att de är ett måste vid minst ett tillfälle för att få se ett annat perspektiv på staden. Dessa bekväma kryssningar på Themsen finns i en rad olika alternativ, från den enkla entimmesturen till mer premiumalternativ som en middagskryssning på Themsen.

Det finns kryssningar på Themsen som passar alla prisklasser. Du kan också ta en flexibel dagsbiljett som gör att du kan hoppa på och av båten så många gånger du vill under dagen, vilket gör att du bekvämt kan förflytta dig från den ena änden av staden till den andra samtidigt som du tar en paus från de långa promenaderna.

Boka en kryssning på Themsen

16. Ta en rundtur i St James's Park

St James's Park| ©Andrés Motta
St James's Park| ©Andrés Motta

St James's Park ligger nära Buckingham Palace och är en av Londons kungliga parker och den mest älskade av Londonborna för sina vackra trädgårdar och roliga lekplatser för barn.

17. Besök Natural History Museum

Naturhistoriska museet| ©Kevin Mueller
Naturhistoriska museet| ©Kevin Mueller

Detta imponerande museum visar spektakulära återskapande av alla jordens arter, inklusive häpnadsväckande skalreproduktioner av dinosaurier och ett fantastiskt skelett av en blåval.

18. Hypnotisera dig själv med ljusen på Piccadilly Circus

Ljusen på Picadilly Circus på natten| ©Alex Holyoake
Ljusen på Picadilly Circus på natten| ©Alex Holyoake

Detta lilla torg i korsningen av flera gator är populärt för sitt livliga liv som mötesplats för lokalbefolkningen och utomstående och kännetecknas av stora videoskärmar, neonreklamskyltar och den berömda fontänen med skulpturen av Eros. Från Piccadilly Circus kan du nå en av stadens mest kända shoppinggator, Oxford Street.

19. Ta en tur från London

Stonehenge| ©Debbie Grap
Stonehenge| ©Debbie Grap

Om du har turen att ha en lång resa framför dig eller om du har besökt London tidigare kan du utnyttja din resa till att upptäcka andra underverk inom räckhåll från huvudstaden. Det finns turer från London som passar alla intressen och med olika alternativ för att åka till bara en plats eller för att få ut det mesta av dagen genom att besöka flera av dem, vilket är fallet med turen till Stonehenge och Bath.

Du kan upptäcka planetens mest kända och mystiska megalitkomplex med 5.000 år gamla Stonehenge på en resa från London, de berömda och pittoreska universitetsstäderna Oxford och Cambridge, det medeltida Warwick Castle och dess fantastiska trädgårdar eller den brittiska kungafamiljens hem i över 900 år, Windsor Castle -

. Om du föredrar det kan du besöka den bukoliska engelska landsbygden i Cotswolds, en av de vackraste städerna i landet, Bath, och upptäcka Magna Carta i Salisbury eller Shakespeares födelseort, Stratford-on-Avon.

Du kan ta dig till dessa platser med alternativa buss- eller tågtransporter, men det finns vissa guidade turer som är mer informativa, praktiska och till och med billigare än att åka på egen hand.

Stonehenge från London, ett måste-besök

Om du frågar mig, om jag måste välja en utflykt är det Stonehenge. På grund av det historiska värdet av detta komplex är det värt att ta sig till Stonehenge från London, antingen på egen hand eller med en organiserad tur. Det finns många saker att göra vid Stonehenge som kommer att lämna dig med en god smak i munnen, men det bästa är utan tvekan att besöka Stonehenge under sommarsolståndet. Om du kan välja vilken tid på året du vill besöka Stonehenge ska du inte tveka, för upplevelsen kommer att lämna dig mållös.

Boka en resa till Stonehenge från London

20. Ta en cykeltur i staden

Cykling i London| ©Luca Bolatti Guzzo
Cykling i London| ©Luca Bolatti Guzzo

Motion, skoj och fantastisk sightseeing är vad den här cykelturen erbjuder. Lär dig mer om stadens historia och mer än 12 av stadens viktigaste landmärken, inklusive Big Ben, Westminster Abbey, vaktbytet vid Buckingham Palace, gatukonstnärerna i Covent Garden och Trafalgar Square.

21. Besök Madame Tussauds

Madame Tussauds London| ©Citizen59
Madame Tussauds London| ©Citizen59

Känd som "Londons favorit turistattraktion" och en av de bästa att besöka med de små tack vare sina häpnadsväckande vaxreproduktioner av 250 av de mest populära karaktärerna från filmens, politikens, musikens, sportens och showbusinessens historia.

Och nu finns det förutom allt som finns att se på Madame Tussauds London även superroliga uppslukande upplevelser om Sherlock Holmes, Star Wars, Marvel och Londons historia ombord på Spirit London Ride. Se vilka typer av biljetter som finns för Madame Tussauds

Köp biljetter till Madame Tussauds

22. Handla i Candem Town

Candem stad| ©Javi Vte Rejas
Candem stad| ©Javi Vte Rejas

Om du vill ha en annorlunda London-souvenir kan du besöka denna pittoreska och populära stadsdel som är hemvist för stadens största marknad med över 1 000 butiker och gatustånd där du kan äta och lyssna på livemusik. Om du dyker runt i området hittar du säkert några av de hemliga Londonplatser som inte finns med i någon guidebok.

23. Den bästa konsten, på National Gallery

Nationalgalleriet| ©Anas Miah
Nationalgalleriet| ©Anas Miah

Detta berömda konstgalleri rymmer en imponerande samling målningar av genier som Van Gogh, Michelangelo, Rembrandt, Velázquez, Goya och många fler.

24. Besök Shakespeare's Globe

The Globe Theatre| ©Marcus Meissner
The Globe Theatre| ©Marcus Meissner

Om du har sett den berömda filmen "Shakespeare in love" får du en uppfattning om vad du kommer att få se under detta besök på rekonstruktionen av den ursprungliga elisabetanska teatern där Shakespeares mest berömda pjäser spelades och där du får lära dig om pjässkrivande i 1500-talets London, inklusive upplevelsen av afternoon tea.

25. Gå in i Londons fängelsehåla

London Dungeon
London Dungeon

Om du vet lite om Londons historia vet du redan att staden har mer än en mörk episod... Du har säkert hört talas om Jack the Ripper eller Sweeney Todd, men har du hört talas om krutkomplotten eller den stora branden i London? Om du köper biljetter till London Dungeon Museum hittar du interaktiva shower som berättar om alla dessa händelser och andra lika skrämmande händelser. Gör dig redo att bli skrämd för en kostnad av cirka 30 euro i den engelska huvudstadens fängelsehålor.

Boka biljetter till London Dungeon Museum

26. Bli skrämd på Sea Life Aquarium

Sea Life Aquarium
Sea Life Aquarium

Reser du till London med barn eller är du en djurälskare? Hur som helst är ett besök på Sea Life Aquarium ett utmärkt sätt att avrunda din resa till London. Det är inte bara Englands största akvarium, utan det har också temaområden, interaktiva aktiviteter och en fantastisk glastunnel från vilken du kan se de mer än 500 arter som lever i Sea Life Aquarium. Biljetter är tillgängliga från 34 pund.

Boka biljetter till Sea Life Aquarium

27. Se en musikal i West-End

Fantomen på operan
Fantomen på operan

Vem har inte hört talas om musikaler i London? Att uppleva en live är en upplevelse som du aldrig kommer att glömma. Några av de bästa musikalerna i Londons West End är bland annat så kända som Les Miserables och Phantom of the Opera. Om du har råd med det, tveka inte att göra det till en av dina planer för en utekväll i London: föreställningen är värd pengarna och för många av dem behöver du inte ens kunna engelska, eftersom musiken och iscensättningen förmedlar mer än ord.

Köp biljetter till musikaler i London

28. Ät som en kung i London utan att spendera mycket pengar

Mat och dryck
Mat och dryck

Det går att äta gott i en dyr stad som London utan att spränga banken, även om du vill äta nära London Eye eller äta nära The Shard. Eftersom London är en av de mest kosmopolitiska städerna på planeten är det gastronomiska utbudet mycket varierat och det finns restauranger som är tillgängliga för alla budgetar.

För att du inte ska falla i den typiska "turistfällan" i artikeln De bästa gastronomiska turerna i London ger jag dig en lista med 10 bra restauranger där du kan njuta av att äta under din resa. Du kommer att se alternativ för alla smaker!

29. Kompromissa inte med komforten när du anländer

Flygplan som landar i London
Flygplan som landar i London

När vi anländer till en ny stad kan vi inte vänta på att komma till vårt hotell, släppa våra väskor och besöka saker. Tyvärr finns det innan vi gör det fortfarande en till ganska besvärlig sak att ta sig igenom: flygplatsen. London har fyra flygplatser och alla ligger långt från centrum. Vet du hur du tar dig från Stansted flygplats till Londons centrum, från Luton flygplats till London, från Gatwick flygplats till centrum och från Heathrow flygplats till ditt hotell i London?

Du kommer inte att ha brist på kollektivtrafik, men mitt råd är att hyra en privat eller delad transfer i förväg. Fördelen? Du behöver inte vänta på din ankomst och du kommer att kunna ta dig runt i bekvämlighet.

Boka din flygplatstransfer

30. Välj den bästa tiden att besöka London

Hyde Park vid jul
Hyde Park vid jul

När är den bästa tiden att åka till London? Det är en svår fråga eftersom varje årstid har sin charm; oavsett om du åker till London på sommaren, vintern, våren eller hösten kommer du att upptäcka att staden har sin charm. Att se London under julen är dock ett av mina favoritalternativ på grund av de dekorationer som staden har att erbjuda vid den här tiden och de många festliga aktiviteter som du hittar där. Om du i alla fall inte är övertygad är det mest användbara att ta en titt på de här inläggen där jag berättar vad du kan göra i London under var och en av årets månader:

Slutligen, om du efter att ha läst allt som London har att erbjuda är överväldigad och är osäker på hur du ska få ut det mesta av din vistelse, rekommenderar jag dig att besöka dessa inlägg om vad du ska se och göra i London beroende på vilka dagar du ska tillbringa i den brittiska huvudstaden. Ha en trevlig resa!