Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

30 bästa sakerna att göra i London

London är en fascinerande stad i ständig utveckling. Om du vill vara säker på att du inte missar något när du besöker London, se till att du besöker dessa måste-se-attraktioner

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

15 minsta läsning

30 bästa sakerna att göra i London

Big Ben-tornet | ©Thomas Kelley

Du skulle kunna besöka London flera gånger och ändå inte hinna med allt. Charmiga kvarter, magnifika museer, gatumarknader, världsarvsmonument, bukoliska parker... London har mer än hundra turistattraktioner, 9 miljoner invånare och 35 miljoner turister varje år. Här är ett urval av vad du kan se och göra i staden.

1. Besök Westminster Abbey och Houses of Parliament

Westminster Abbey och Houses of Parliament| ©judy dean
Westminster Abbey och Houses of Parliament| ©judy dean

Dessa två sevärdheter ligger i centrum av Englands politiska och religiösa makt i över tusen år, i Whitehall- och Westminster-distriktet, och är en av de sevärdheter i London som man bara måste se. Westminster Abbey är känt som "kungafamiljens kyrka" eftersom det är de brittiska monarkernas pantheon och platsen för deras kröningar sedan 1066. Det finns mycket att se i Westminster Abbey så gör inte misstaget att förbise det under ditt besök i London.

Westminsterpalatset, ett världsarv, rymmer Houses of Parliament, där landets politik och framtid fortfarande beslutas och där du kan se tornet där den största symbolen för London är gömd, Big Ben, klockan som slår den stora klockan. Kolla in biljettyper för Westminster Abbey och Houses of Parliament, öppettider för Westminster Abbey och biljettpriser för Westminster Abbey.

Boka biljetter till Westminster Abbey

2. Åk med London Eye

London Eye| ©Reiseuhu
London Eye| ©Reiseuhu

Beundra London från skyn ombord på ett av världens största pariserhjul, beläget i hjärtat av London. Invigningen år 2000 gav det titeln "Millennium Wheel" och dess höjd på 135 meter gjorde det till det högsta i Europa och, fram till 2006, i världen.

London Eye är det bästa stället att njuta av en fantastisk 360ºpanoramautsikt över staden och ta de bästa bilderna av dess skyline och några av dess underverk, som Big Ben, Westminster Abbey och St Paul's Cathedral, under den 30 minuter långa turen ombord på en av de 32 glaskapslarna (en för varje stadsdel i London). Om du vill se staden upplyst, missa inte London Eye på natten; upplevelsen kommer att lämna dig mållös.

Kolla London Eye biljettyper, London Eye öppettider och priser för Londons mest berömda pariserhjul. Detta är en av de mest populära attraktionerna i den brittiska huvudstaden, så du kanske är intresserad av kombinationsbiljetter till London Eye och en kryssning på Themsen eller kombinationsbiljetter till Madame Tussauds och London Eye; det är ett sätt att spara några välbehövliga pund på denna resa.

Njut av den hisnande utsikten från The Shard

Förutom London Eye, om du inte är rädd för svindel och dras till starka känslor, är det bästa stället att se London från nästan själva himlen observationsdäcket på The Shard, den högsta byggnaden i Västeuropa, som med sina 310 meter har förändrat stadens skyline.

Vill du veta hur man klättrar upp i panoramautsiktsobservatoriet på denna imponerande skyskrapa? I inlägget The Shard Tickets hittar du alla detaljer för att få tag på dina biljetter. Och om du vill veta mer kan du också läsa det här inlägget om restaurangen The Shard.

3. Gå in i Londons torn

Towern i London| ©Doug Kerr
Towern i London| ©Doug Kerr

Detta historiska slott på Themsens norra strand i centrala London är officiellt Hennes Majestäts kungliga palats och fästning. Denna imponerande medeltida normandiska fästning byggdes 1066 och har fungerat som ett centrum för oavbruten makt i brittisk och europeisk historia i mer än nio århundraden och har förklarats vara ett världsarv.

En rundtur i Tower of Londons arkitektoniska ensemble med mer än sju byggnader och intressanta områden tar inte mindre än 3 timmar och kommer att avslöja den fascinerande historien om hur Tower of London har ändrat sin funktion under årens lopp. Kolla in biljettyper till Tower of London, priser på Tower of London och ställen att äta efter ditt besök i Tower of London.

Boka biljetter till Tower of London

4. Ta en kvällsvandring

Gränder där Jack Uppskäraren brukade röra sig| ©terencechisholm
Gränder där Jack Uppskäraren brukade röra sig| ©terencechisholm

Gör dig redo för en skrämmande upplevelse med en kvällstur i London som visar dig den mindre "vackra" sidan av staden London genom dess mörkaste historia och platser som Tower of London och dess blodiga torn, det första psykiatriska sjukhuset, pestgroparna, de hemsökta områdena i East End och historierna om hur och var en av de mest kända seriemördarna i historien, Jack the Ripper, arbetade. Ta reda på all information här.

Boka en guidad tur i det hemliga London

5. Korsa Tower Bridge

Londons bro| ©Charles Postiaux
Londons bro| ©Charles Postiaux

Tower Bridge byggdes 1894 över floden Themsen och är den mest berömda bron i London och har fått sitt namn tack vare närheten till Towern. Du kan gå upp på denna vindbrygga i sten och se hur ångmaskinen som lyfter den fungerar och klättra upp till toppen och gå på en glasgång medan du njuter av den fantastiska utsikten över staden.

Köp en privat rundtur i London

6. Gå vilse i Notting Hill

Portobello marknad| ©Robert Bye
Portobello marknad| ©Robert Bye

Denna stadsdel, som blivit känd genom filmer som Mary Poppins, som sjöng om den livliga Portobello Market, och filmen med samma namn med Julia Roberts i huvudrollen, är en härlig promenad på lördag morgon, när alla stånden på Portobello Street är uppställda bland de vackert färgade husen.

Köp en privat rundtur i London

7. Besök St Paul's Cathedral

Insidan av St Paul's Cathedral| ©Mark Tominski
Insidan av St Paul's Cathedral| ©Mark Tominski

Den näst största katedralen i världen imponerar med sin stora kupol och 111 meter höga kupol, som du kan klättra upp i för att få en magnifik utsikt över centrala London eller gå ner i dess krypta, där kvarlevorna av Nelson eller hertigen av Wellington vilar. Ett besök i St Paul's Cathedral är utan tvekan ett måste innan du lämnar London.

Köp biljetter till St Paul's Cathedral

8. Ta en promenad i Londons historiska centrum

Covent Garden| ©Nick Page
Covent Garden| ©Nick Page

Om du älskar att lära känna en stad genom att vandra längs dess gator är en vandringstur genom den gamla delen av London ett utmärkt sätt att upptäcka stadens historia på platser som Covent Garden, monumentet över Londons stora brand, St Paul's Cathedral eller Tower Bridge. Här är en länk till den artikel jag har skrivit om Turer i London.

Köp en rundtur i historiska London

9. Besök Buckingham Palace

Buckingham Palace| ©Hailey Wagner
Buckingham Palace| ©Hailey Wagner

Det officiella residenset i London för den brittiska kungafamiljen sedan 1800-talet och nu hem för Elizabeth II är överdådigt dekorerat med ljuskronor, eleganta möbler och skatter från den kungliga samlingen i alla rum såsom tronsalen, där fotografier ofta tas vid kungliga bröllop.

Du kan besöka Buckingham Palace som en del av de attraktioner som ingår i London Pass eller lära dig mer om det med en palatsrundtur.

Delta i vaktavlösningen i London

Att besöka Buckingham Palace och delta i vaktavlösningen är en av de mest typiska sakerna att göra i London. Det är en färgsprakande militärparad vid huvudingången till palatset där du ser regementen av vakter till fots och på hästrygg tillsammans med en orkester som underhåller ceremonin med musik.

De som utför vaktavlösningen i London är en särskild avdelning i den brittiska armén som kallas Queen's Guard (de i röd uniform med den stora pälshatten) vars uppdrag är att skydda statschefen, det vill säga drottning Elizabeth II.

Om du vill veta allt om detta märkliga skådespel, missa inte artikeln Hur man ser vaktavlösningen och Buckingham Palace i London.

10. Res runt i staden med sightseeingbuss

Sightseeingbuss| ©KK70088
Sightseeingbuss| ©KK70088

Ett annat sätt att ta sig runt i London är ombord på en av de många sightseeingbussarna, som du kommer att se rulla runt i stadens centrum dygnet runt. Med dem kan du beundra staden från höjden, sitta bekvämt och hoppa på och av (den berömda "Hop on-Hop off") så många gånger du vill vid vart och ett av de hundratals hållplatserna längs allt som kan och bör ses i den underbara metropolen London.

Det finns flera bussföretag, inklusive Big Bus Tours, City Sightseeing, The Original Tour, Vintage Tour och Golden Tours, som samarbetar med Big Bus med London Pass. Alla fungerar på samma sätt och inkluderar fysiska guider eller ljudguider på flera språk, även om de skiljer sig åt när det gäller rutter och antal rutter, priserna, som alltid är billigare om du köper dem i förväg och online, och vissa tjänster och erbjudanden som ingår.

Boka en plats på Londons sightseeingbuss

11. Promenera genom Hyde Park

Hyde Park| ©ben.snider
Hyde Park| ©ben.snider

Ett annat måste på en resa till London är en park, hur konstigt det än kan verka. Det är den största och mest berömda parken i staden, där du kan promenera runt en enorm sjö, olika monument, en rosenträdgård och trädgårdarna och Kensington Palace, som du också kan besöka inuti.

12. Lär känna Harry Potters London

Marknaden Leadenhall| ©Simon Rae
Marknaden Leadenhall| ©Simon Rae

Rundtureri Harry Potters London. För riktiga fans av den mest kända trollkarlssagan i historien eller för alla som vill ha roligt, särskilt om du reser med barn, är Harry Potter-turer några av de roligaste sakerna att göra oavsett om du besöker de verkliga platserna som inspirerade berättelserna i Harry Potter-sagan eller handlar Harry Potter-souvenirer i specialbutiker.

Är du fortfarande hungrig efter mer? Vad sägs om att boka biljetter till Harry Potter Studios Park? Gör det i förväg så att du inte riskerar att hitta Harry Potter Park-biljetter på andrahandsmarknaden. På denna attraktion kan du gå genom Hogwarts slott eller den förbjudna skogen som om du var inne i filmerna. Och om du undrar är det snabbt och enkelt att ta sig till Harry Potter Studios från London, så tveka inte!

Köp biljetter till Harry Potter Studios

13. Bli kulturell på British Museum

Inne på British Museum| ©Tamara Menzi
Inne på British Museum| ©Tamara Menzi

British Museum öppnades 1759 och här finns en enorm samling av viktiga verk från mänsklighetens historia, från Rosettastenen i det egyptiska rummet till marmor från Parthenon i Aten eller en Moai från Påskön.

Boka din guidade rundtur på British Museum

14. Gå genom Trafalgar Square

Trafalgar-torget| ©a.canvas.of.light
Trafalgar-torget| ©a.canvas.of.light

Ett av de mest populära torgen att besöka i London där du kan beundra den 50 meter höga Nelsonkolonnen som byggts för att hedra amiralen och hans seger i slaget vid Trafalgar.

15. Ta en kryssning på Themsen

Kryssning på Themsen| ©Luca Vavassori
Kryssning på Themsen| ©Luca Vavassori

De kryssar på Londons floder och jag anser att de är ett måste vid minst ett tillfälle för att se staden ur ett annat perspektiv. Dessa bekväma kryssningar på Themsen finns i en rad olika alternativ, från den enkla entimmesturen till mer premiumalternativ som en middagskryssning på Themsen.

Det finns kryssningar på Themsen som passar alla prisklasser. Du kan också ta en flexibel dagsbiljett som låter dig hoppa på och av båten så många gånger du vill under dagen, så att du bekvämt kan ta dig från ena änden av staden till den andra samtidigt som du tar en paus från de långa promenaderna.

Boka en kryssning på Themsen

16. Ta en rundtur i St James's Park

St James's Park| ©Andrés Motta
St James's Park| ©Andrés Motta

St James's Park ligger nära Buckingham Palace och är en av Londons kungliga parker och den mest älskade av Londonborna för sina vackra trädgårdar och roliga lekplatser för barn.

Boka en cykeltur i Londons parker

17. Besök det naturhistoriska museet

Naturhistoriska museet| ©Kevin Mueller
Naturhistoriska museet| ©Kevin Mueller

Detta imponerande museum visar spektakulära återskapelser av alla arter på jorden, inklusive häpnadsväckande skalreproduktioner av dinosaurier och ett fantastiskt skelett av en blåval.

Boka biljetter till Natural History Museum

18. Hypnotisera dig själv med ljusen från Piccadilly Circus

Ljusen på Picadilly Circus på natten| ©Alex Holyoake
Ljusen på Picadilly Circus på natten| ©Alex Holyoake

Detta lilla torg i korsningen mellan flera gator är populärt för sitt livliga liv som en mötesplats för lokalbefolkningen och utomstående och kännetecknas av stora videoskärmar, neonreklamskyltar och den berömda fontänen med skulpturen av Eros. Från Piccadilly Circus når du en av stadens mest berömda shoppinggator, Oxford Street.

19. Ta en rundtur från London

Stonehenge| ©Debbie Grap
Stonehenge| ©Debbie Grap

Om du har turen att ha en lång resa framför dig eller om du har besökt London tidigare kan du göra det mesta av din resa för att upptäcka andra underverk inom bekvämt räckhåll från huvudstaden. Det finns turer från London som passar alla intressen och med olika alternativ för att bara åka till en plats eller göra det mesta av dagen genom att besöka flera av dem, som är fallet med turen till Stonehenge och Bath.

Du kan upptäcka det mest berömda och mystiska megalitkomplexet på planeten med 5000 år gamla Stonehenge på en resa från London, de berömda och pittoreska universitetsstäderna Oxford och Cambridge, det medeltida Warwick Castle och dess fantastiska trädgårdar eller den brittiska kungafamiljens hem i över 900 år, Windsor Castle -

. Om du föredrar det kan du besöka den bukoliska engelska landsbygden i Cotswolds, en av landets vackraste städer, Bath, och upptäcka Magna Carta i Salisbury eller där Shakespeare föddes, i Stratford-on-Avon.

Du kan ta dig till dessa platser med buss eller tåg, men det finns även guidade turer som är mer informativa, praktiska och till och med billigare än att åka på egen hand.

Stonehenge från London, ett måste-besök

Om du frågar mig, om jag måste välja en utflykt, så är det Stonehenge. På grund av anläggningens historiska värde är det värt att ta sig till Stonehenge från London, antingen på egen hand eller med en organiserad tur. Det finns många saker att göra i Stonehenge som kommer att ge dig en god smak i munnen, men det bästa är utan tvekan att besöka Stonehenge under sommarsolståndet. Om du kan välja vilken tid på året du vill besöka Stone henge, tveka inte för upplevelsen kommer att lämna dig mållös.

Boka en resa till Stonehenge från London

20. Ta en cykeltur i staden

Cykling i London| ©Luca Bolatti Guzzo
Cykling i London| ©Luca Bolatti Guzzo

Träning, nöje och fantastisk sightseeing är vad denna cykeltur erbjuder. Lär dig om stadens historia och mer än 12 av dess viktigaste landmärken, inklusive Big Ben, Westminster Abbey, vaktavlösningen vid Buckingham Palace, gatuartisterna i Covent Garden och Trafalgar Square.

21. Besök Madame Tussauds

Madame Tussauds London| ©Citizen59
Madame Tussauds London| ©Citizen59

Känd som "Londons favoritturistattraktion" och en av de bästa att besöka med de små tack vare sina fantastiska vaxkopior av 250 av de mest populära karaktärerna från filmhistorien, politiken, musiken, sporten och showbusiness.

Och nu, förutom allt som finns att se på Madame Tussauds London, finns det nu superroliga upplevelser om Sherlock Holmes, Star Wars, Marvel och Londons historia ombord på Spirit London Ride. Kolla in olika typer av biljetter till Madame Tussauds

Köp biljetter till Madame Tussauds

22. Handla i Candem Town

Candem Town| ©Javi Vte Rejas
Candem Town| ©Javi Vte Rejas

Om du vill ha en annorlunda Londonsouvenir ska du besöka denna pittoreska och populära stadsdel där stadens största marknad med över 1 000 butiker och gatustånd ligger, där du kan äta och lyssna på levande musik. Om du dyker runt i området kommer du säkert att hitta några av de hemliga platserna i London som inte finns med i någon guidebok.

23. Den bästa konsten, på National Gallery

Nationalgalleriet| ©Anas Miah
Nationalgalleriet| ©Anas Miah

Detta berömda konstgalleri har en imponerande samling målningar av genier som Van Gogh, Michelangelo, Rembrandt, Velázquez, Goya och många andra.

Boka en guidad tur på National Gallery

24. Besök Shakespeare's Globe

Teatern Globe| ©Marcus Meissner
Teatern Globe| ©Marcus Meissner

Om du har sett den berömda filmen "Shakespeare in love" får du en uppfattning om vad du kommer att få se på denna rundtur i rekonstruktionen av den ursprungliga Elizabethanska teater n där Shakespeares mest kända pjäser framfördes och där du får lära dig om dramatik i 1500-talets London, inklusive upplevelsen av afternoon tea.

25. Gå in i Londons fängelsehåla

Londons fängelsehåla
Londons fängelsehåla

Om du känner till lite om staden Londons historia vet du redan att den har mer än en mörk episod... Du har säkert hört talas om Jack the Ripper eller Sweeney Todd, men har du hört talas om krutkomplotten eller den stora branden i London? Om du köper biljetter till London Dungeon Museum hittar du interaktiva shower som berättar om alla dessa händelser och andra lika skrämmande. Gör dig redo att bli skrämd till en kostnad av cirka 30 euro i den engelska huvudstadens fängelsehålor.

Boka biljetter till London Dungeon

26. Bli förbluffad på Sea Life Aquarium

Sea Life akvarium
Sea Life akvarium

Reser du till London med barn eller älskar du djur? Oavsett vilket är ett besök på Sea Life Aquarium ett utmärkt sätt att avrunda din resa till London. Det är inte bara det största akvariet i England, utan det har också temaområden, interaktiva aktiviteter och en fantastisk glastunnel där du kan se de mer än 500 arter som lever i Sea Life Aquarium. Biljetter finns tillgängliga från £34.

Boka biljetter till Sea Life Aquarium

27. Se en musikal i West-End

Fantomen på operan
Fantomen på operan

Vem har inte hört talas om Londons musikaler? Att uppleva en live är en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Några av de bästa musikalerna i Londons West End är så kända som Les Miserables och Phantom of the Opera. Om du har råd, tveka inte att göra det till en av dina planer för en utekväll i London: showen är värd pengarna och för många av dem behöver du inte ens kunna engelska, eftersom musiken och iscensättningen kommer att förmedla mer än ord.

Köp biljetter till Londons musikaler

28. Ät som en kung i London utan att spendera en massa pengar

Mat och dryck
Mat och dryck

Det går att äta gott i en dyr stad som London utan att göra av med en massa pengar, även om du vill äta nära London Eye eller nära The Shard. Eftersom London är en av världens mest kosmopolitiska städer är det gastronomiska utbudet mycket varierat och det finns restauranger för alla budgetar.

För att du inte ska gå i den typiska "turistfällan" i artikeln De bästa gastronomiska turerna i London ger jag dig en lista över 10 fantastiska restauranger där du kan äta gott under din resa. Du kommer att se alternativ för alla smaker!

29. Kompromissa inte med komforten när du anländer

Flygplan som landar i London
Flygplan som landar i London

När vi anländer till en ny stad kan vi inte vänta med att komma till vårt hotell, lämna våra väskor och besöka saker. Men innan vi kan göra det måste vi tyvärr ta oss igenom ytterligare en ganska besvärlig sak: flygplatsen. London har fyra flygplatser och alla ligger långt från centrum. Vet du hur du tar dig från Stansted flygplats till centrala London, från Luton flygplats till London, från Gatwick flygplats till centrum och från Heathrow flygplats till ditt hotell i London?

Du kommer inte att sakna kollektivtrafik, men mitt råd är att hyra en privat eller delad transfer i förväg. Fördelen? Du behöver inte vänta på din ankomst och du kommer att kunna ta dig runt bekvämt.

Boka din flygplatstransfer

30. Välj den bästa tiden att besöka London

Hyde Park vid juletid
Hyde Park vid juletid

När är den bästa tiden att åka till London? Det är en svår fråga eftersom varje årstid har sin charm; oavsett om du åker till London på sommaren, vintern, våren eller hösten kommer du att upptäcka att staden har sin charm. Men att se London på julen är ett av mina favoritalternativ på grund av de dekorationer som staden har att erbjuda vid denna tid och de många festliga aktiviteter som du hittar där. Hur som helst, om du inte är övertygad är det mest användbara att ta en titt på dessa inlägg där jag berättar vad du kan göra i London under var och en av årets månader:

Slutligen, om du efter att ha läst allt som London har att erbjuda är överväldigad och tvivlar på hur du kan få ut det mesta av din vistelse, rekommenderar jag att du besöker dessa inlägg om vad du ska se och göra i London beroende på vilka dagar du ska tillbringa i den brittiska huvudstaden. Ha en bra resa!