London i december: evenemang och aktiviteter som du inte får missa

December är en av de bästa månaderna att besöka London. Julen är alltomfattande, men det finns även andra saker att göra - vi kollar upp det!

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

London i december: evenemang och aktiviteter som du inte får missa

Den stora röda bussen | ©Jamie Davies

Den brittiska huvudstaden är en fantastisk plats att besöka när som helst på året, men London i december har en speciell charm eftersom julstämningen genomsyrar från november till början av januari och det är under denna månad som staden lyser i all sin prakt.

Vill du veta vad du kan göra på en resa till London i december? Kolla in de här 10 fantastiska sakerna att göra för att ha roligt.

1. Åk med sightseeingbussen för att se belysningen

Gatubelysning i London| ©Mark Higham
Gatubelysning i London| ©Mark Higham

London är en av de vackraste städerna i världen när vintern kommer. Särskilt i juletid när gatorna är dekorerade med alla slags ljus, girlander, lysande figurer och julgranar.

I stadens centrum kan du se de vackraste julbelysningarna, antingen genom att ta en lång promenad eller genom att ta en biljett på Londons sightseeingbuss, som också tar dig runt de viktigaste områdena och du kan dra nytta av möjligheten att se både vinterdekorationer och de mest populära monumenten i den brittiska huvudstaden.

Några av de vackraste områdena som du inte får missa för att ta spektakulära bilder är:

 • Regent Street och Oxford Street (på den senare är det oftast delen mellan Marble Arch och Oxford Circus som är mest spektakulär).
 • Carnaby Street i SoHo. Juldekorationerna har olika teman varje år.
 • Covent Garden, ett av stadens vackraste torg, som är ännu mer imponerande när det är jul. Här finns levande musik och en gigantisk julgran.
 • Trafalgar Square, med Londons största julgran som kommer från Norge.

Boka en plats på London Sightseeing Bus

2. Se musikaler i West End

Att gå på en föreställning av Les Miserables| ©Aliandro13
Att gå på en föreställning av Les Miserables| ©Aliandro13

En fantastisk sak att göra under en regnig dag i London i december är att gå och njuta av West End-musikaler. London på vintern är säsongen för musikaler och det känns i luften.

Deras föreställningar har inget att avundas de berömda Broadwayföreställningarna. De musikaliska numren är fantastiska och iscensättningen är imponerande. Även om du inte talar engelska behöver du inte vara rädd, eftersom många av West End-musikalerna har filmatiserats.

Under julen är det många som väljer att gå på teater för att få en trevlig kväll och slippa kylan, så biljetter till musikaler i London är mycket eftertraktade.

Om du inte vill köa oändligt i biljettkassan och inte ha några tillgängliga biljetter, rekommenderar jag att du skaffar biljetter på nätet före resan- du kan resa med sinnesro när du vet att du har dem i resväskan!

Köp biljetter till musikaler i London

3. Åk på London Eye och stanna för att se fyrverkerierna

Fyrverkerier i London Eye| ©Amanda Slater
Fyrverkerier i London Eye| ©Amanda Slater

Stadens skyline är fantastisk när som helst på året, men stämningen i London i december är extra speciell med alla dekorationer och juleljus som pryder gator och torg.

Om du vill njuta av en spektakulär panoramautsikt över den brittiska huvudstaden måste du klättra upp på London Eye, Europas högsta pariserhjul.

Det som skiljer den från andra observatorier som The Shard är att den är i ständig rörelse, vilket gör att du kan se staden från olika punkter och perspektiv. Du kan också ta fantastiska bilder av de omgivande monumenten, t.ex. Big Ben och Palace of Westminster, St Paul's Cathedral, Tower Bridge, Buckingham Palace, Westminster Abbey och floden Themsen.

Om du är sugen på en tur i världens mest berömda pariserhjul, är London Eye:s öppettider på nyårsafton annorlunda än resten av kalendern, eftersom det stänger mycket tidigare, omkring kl. 15.00. Tänk på detta om du bestämmer dig för att köpa biljetter till London Eye det datumet!

Den dagen rekommenderar jag att du inte lämnar området för långt eftersom det vid midnatt pågår ett imponerande fyrverkeri som kommer att göra dig mållös. Gå till Themsens strand eller till en av broarna som korsar Themsen för att njuta av evenemanget på nära håll.

Boka en tur med biljett till London Eye

4. Upplev magin i Harry Potter Studios Park

Harry Potter Studios juldekorationer| ©The Wizarding World Team
Harry Potter Studios juldekorationer| ©The Wizarding World Team

London är en magisk stad i sig, men om du besöker staden i december är Harry Potter Studios Park en av de mest magiska platserna i världen - tänk dig att se Hogwarts under den mest magiska tiden på året!

Vid jul har Warner Bros. studios en speciell charm. Allt är dekorerat med typiska julmotiv för detta speciella tillfälle.

Den stora matsalen är till exempel dekorerad med julgranar, girlanger och kransar, liksom Gryffindors gemensamma rum. Andra platser som den förbjudna skogen, Diagon Alley, Hagrids hydda och Hogwarts slottsmodell ser också väldigt vintriga ut eftersom de är täckta med flera lager av filmisk snö för att passa in i den säsongsbetonade atmosfären.

På det hela taget ser Harry Potter Studios Park vackert ut i London, men om det redan är svårt att köpa biljetter till Harry Potter Warner Studios under normala omständigheter på grund av den stora efterfrågan från mugglare, blir det ännu mer komplicerat under julen.

I inlägget Harry Potter Studios London Park Tickets: var och hur man köper biljetter till parken hittar du information om hur du får dem. Och om du till slut inte kan få tag på dem ens med en trollformel, kan du i inlägget Harry Potter London-platser se några alternativ för att njuta av Potter-universumet i London.

Köp biljetter till Harry Potter Studios London

5. Besök Winter Wonderland-mässan i Hyde Park

Hyde Park Winter Wonderland| ©TimeOut
Hyde Park Winter Wonderland| ©TimeOut

Julen i London skulle inte vara densamma utan Winter Wonderland, stadens största julmässa. Ett litet julparadis i Hyde Park, Londons mest populära park.

Här finns många platser att besöka och saker att göra. Det finns till exempel en stor loppmarknad där du kan köpa olika souvenirer eller gåvor till dina nära och kära. Det finns också roliga attraktioner som en isbana, en cirkus, en karusell, en berg- och dalbana eller ett pariserhjul som ger dig en fantastisk panoramautsikt över Hyde Park. Det finns till och med ett barnområde som kallas Santa Land för de yngre barnen.

Det är öppet från mitten av november till början av januari och för att komma in måste du skaffa en biljett på Winter Wonderlands webbplats.

Jag rekommenderar att du åker runt middagstid och stannar inne i parken tills det blir mörkt, så att du kan se hela festivalen av färgade lampor som pryder mässan.

Boka en cykeltur genom Londons parker

6. Skridskoåkning i Londons ishallar

Att njuta av skridskoåkning| ©Ungry Young Man
Att njuta av skridskoåkning| ©Ungry Young Man

En av mina favoritsaker att göra i London i december är att åka skridskor på en av de isbanor som byggs upp i den brittiska huvudstaden när det kalla vädret kommer.

Det finns många att välja mellan och de ligger alltid på viktiga platser i staden, så medan du åker skridskor kan du njuta av vackra vyer över det omgivande landskapet och sevärdheterna. Dessutom får du fina bilder!

Här är några av Londons isbanor att besöka:

 • Somerset House: Många turister vet inte om det, men på vintern finns det en gigantisk isbana på Somerset House Square. Skridskomiljön är vacker, med den neoklassiska byggnaden bakom den, marknaden som omger den och julgranen som står över den - ett underverk!
 • Winter Wonderland: På denna julmässa i Hyde Park hittar du en fantastisk skridskobana. Du kan åka dit vid middagstid eller i skymningen när ljusen på mässan börjar tändas.
 • Natural History Museum: Detta är ytterligare en av de vackraste platserna att åka skridskor på i London i december, eftersom isbanan ligger framför det vackra Natural History Museum. Det finns också en vacker julgran i mitten som du kan snurra runt.

7. Fyndjakt på annandag jul

Letar du efter fynd på annandag jul| ©Chickenwaddle77
Letar du efter fynd på annandag jul| ©Chickenwaddle77

Om du tillbringar julen i London bör du anteckna Boxing Day i din kalender, en helgdag som inleder försäljningen och rabatterna i många av stadens butiker.

Och vilket fynd! Det finns ställen där du kan hitta fynd med 50 % rabatt på annandag jul. Boxing Day är ett utmärkt tillfälle att köpa några souvenirer och även några presenter till dina nära och kära.

Här är några av de bästa ställena i London att shoppa på:

 • Oxford Street
 • Regent's Street
 • Camden High Street
 • Soho
 • Covent Garden
 • Portobello Road
 • King's Road

Så ta med dig en karta över staden, öppna ögonen på vid gavel och förbered ditt kort... för det kommer att sluta med rökning!

8. Lyssna på julsånger på Trafalgar Square

Trafalgar Square julsånger| ©Kathleen Tyler Conklin
Trafalgar Square julsånger| ©Kathleen Tyler Conklin

Trafalgar Square är ett av Londons mest kända torg. Även om det vanligtvis är en livlig och livlig plats när som helst på året, är det ännu livligare på vintern.

Londonbor och turister samlas där för att ta bilder med den gigantiska julgranen framför National Gallery, njuta av julbelysningen och de julsånger som olika körer sjunger varje kväll i december intill granen.

Föreställningen är gratis! Så om du vill känna julstämningen på engelskt vis rekommenderar jag dig att ta en promenad på Trafalgar Square i London i december.

9. Vandra genom Southbank Winter Market, en sagolik loppmarknad

På Southbank Centre Winter Market| ©Pete Woodhead
På Southbank Centre Winter Market| ©Pete Woodhead

En av de vackraste julmarknaderna du kan besöka i London i december är Southbank Winter Market, som du hittar bredvid London Eye på Southbank, strandpromenaden på den södra stranden av Themsen.

Det som gör Southbank-marknaden speciell är att den är inspirerad av de typiska tyska trämarknaderna som är dekorerade med girlander och ljus av alla möjliga slag - det är helt sagolikt!

Jag rekommenderar att du kommer förbi en eftermiddag och har roligt. Förutom att vandra runt i varje stånd och leta efter souvenirer eller presenter att ta med sig hem kan du också passa på att festa vid marknadens gastronomiska stånd.

När du är trött kan du ta en paus och luta dig tillbaka för att njuta av atmosfären. På Southbank Winter Market brukar det också finnas livemusik och konstföreställningar för allmänheten, och det är gratis.

10. Smaka på glögg, smaken av jul i London

Lite glögg| ©Anastasia Tyavina
Lite glögg| ©Anastasia Tyavina

När du är i London i december kan du passa på att återförenas med det brittiska köket. Det är sant att den inte har ett särskilt gott rykte i världen, men de har små saker som är mycket goda och som kommer att få dig att ändra dig.

Detta är fallet med glögg, en varm dryck som är särskilt populär under julen när det är iskallt. Den tillverkas av rött vin som tillsätts fruktbitar, kanel och andra kryddor för att få den karakteristiska söta smaken.

Du kommer att se hur det hjälper dig att få tillbaka din kropp i form under kyliga dagar! Du kan hitta den på många av julmarknaderna runt om i staden. Och glöm inte att prova den med en köttpaj, en mycket typisk fruktkaka vid den här tiden på året - du kommer att ha svårt att bara prova en!