Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Fantomen på operan i London: allt om musikalen

Av alla musikaler i Londons West End har Phantom of the Opera förtjänat en särskild plats. Om du vill ta reda på varför och lära dig allt om detta historiska verk har du kommit till rätt ställe.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minsta läsning

Fantomen på operan i London: allt om musikalen

Her Majesty's Theatre där Fantomen på operan spelas | ©Andy Roberts

Kvaliteten på musikalerna i Londons West End är exceptionell. Den anses faktiskt, tillsammans med Broadway, vara mecka för engelskspråkiga musikaler. Alla föreställningar håller en mycket hög standard, vilket gör det svårt att få en plats i West End-historien. Men det finns en musikal som har förtjänat en särskild plats i sin egen rätt: Fantomen på operan.

Pjäsen, som bygger på Gaston Lerouxs roman, har spelats oavbrutet sedan 1986, vilket gör den till den näst längsta musikalen i West End och den tredje längsta i dess historia. Sedan dess har den haft mer än 13 000 föreställningar med mer än 140 000 åskådare.

En fascinerande handling, en spektakulär iscensättning och ett soundtrack som har gått till historien är några av nycklarna till dess framgång. Om du älskar musikaler är denna pjäs utan tvekan en av de saker du bör se och göra under ditt besök i London. Här är allt du behöver veta om musikalen.

Hur man får biljetter till The Phantom of the Opera i London

Fantomen på operan| ©Katie Rosseinsky
Fantomen på operan| ©Katie Rosseinsky

Phantom of the Opera är West End:s största föreställning och tusentals turister strömmar till för att se den varje dag. Därför är det nästan obligatoriskt att köpa dina Phantom of the Opera-biljetter i förväg.

En annan fördel med att köpa biljetter online är att du kan välja plats. Ju längre i förväg du köper dina biljetter, desto större chans har du att få de bästa platserna. Jag rekommenderar att du tittar minst ett par veckor i förväg. Den bästa utsikten har du från de mittersta raderna närmast scenen och från de främre platserna i det övre området.

Det finns alltid möjlighet att köpa biljetter i teaterns biljettkassa. Det finns inga fördelar jämfört med att köpa biljetter online, eftersom endast de platser som är minst synliga kommer att finnas kvar i biljettkassan om biljetterna inte är slutsålda. Detta alternativ kan dock alltid rädda oss från att ha bråttom, särskilt för dem som är mer benägna att improvisera.

Biljetter till Phantom of the Opera i London

Hur mycket kostar biljetter till Phantom of the Opera i London?

Väntar på att föreställningen ska börja på Her Majesty's Theatre| ©Lotta Holmström
Väntar på att föreställningen ska börja på Her Majesty's Theatre| ©Lotta Holmström

Priset på biljetter till musikalen Phantom of the Opera varierar beroende på vilken plats du väljer. De billigaste biljetterna kostar 45 pund eller 53,00 euro och de dyraste biljetterna kostar 175,00 euro.

Mellan 53 och 67 euro har vi de billigaste biljetterna, men också den sämsta sikten. Dessa platser ligger längre bort från scenen och på sidorna, men även om det inte är den bästa platsen för att njuta av pjäsen är sikten ändå godtagbar.

I mellanklassen från 81 euro till 95 euro hittar vi de bästa biljetterna för pengarna. Biljetterna är fördelade från området längst bort från scenen till mitten av stånden, men mer centrerade och med bättre synlighet än de tidigare.
De bästa platserna kostar från 100 euro till nästan 175 euro. Alltid nära scenen, centrerad och med perfekt sikt.

Priserna kan variera beroende på datum eller rabatter som vi hittar. När efterfrågan är stor, till exempel under julen i London, brukar priserna stiga.

När du väljer plats bör du tänka på att amfiteaterns sidor har den mest begränsade utsikten, och att det kan finnas pelare på baksidan av stånden och i den första amfiteatern som skymmer din utsikt.

Biljetter till Phantom of the Opera i London

Vad du kan förvänta dig av The Phantom of the Opera i London

Under föreställningen| ©Michael Lloyd
Under föreställningen| ©Michael Lloyd

Musikalen Phantom of the Opera är ett verk av regissören Andrew Lloyd Webber, som gjorde en briljant anpassning av Gaston Lerouxs originalroman.

Scenografin är helt enkelt spektakulär. Det är överraskande att se hur en så liten scen används så väl med så välgjorda kulisser och hur de förändras under hela musikalen. I varje föreställning används cirka 230 kostymdetaljer, 280 ljus tänds för hand och skådespelarna bär mer än 100 peruker.

Plot

Berättelsen kretsar kring spöket. En man med ett vanställt ansikte som gömmer sig bakom en mask och som lever i Paris operahus. Fantomen styr operan genom den rädsla han framkallar hos de anställda och genom att utöva våld mot dem som inte tjänar honom. Men allt detta förändras när Christine, en sångerska som spöket blir helt förälskad i, dyker upp på scenen.

Huvudpersonens försök att erövra den vackra sångerskan, som älskar operachefen Raoul, är den centrala axeln i en passionerad historia om kärlek och svartsjuka.

I pjäsen är berättelsen uppdelad i en prolog och två akter som varar i två och en halv timme med 15 minuters paus emellan. Mer än 40 skådespelare, inklusive sångare, kör, statister och balett, deltar.

Biljetter till Phantom of the Opera London

Fantomen på operan London Föreställningstider

Teaterstolar| ©Joseph Mayers
Teaterstolar| ©Joseph Mayers

Musikalen Phantom of the Opera har föreställningar från måndag till lördag, ingen föreställning på söndagar, klockan 19:30. På torsdagar och lördagar finns det dessutom två extra föreställningar kl. 14.30 på eftermiddagen.

Observera att musikalen pågår i två och en halv timme. Om du vill ha råd om vilken dag det är bäst att åka, rekommenderar jag att du åker mellan måndag och onsdag. Det är mycket folk på alla föreställningar, men från och med torsdag brukar efterfrågan vara större, så om du åker tidigt i veckan har du större chans att få bra biljetter.

Biljetter till Phantom of the Opera i London

På vilken teater spelas The Phantom of the Opera i London och vilken är adressen?

Hennes Majestäts teater| ©Elliott Brown
Hennes Majestäts teater| ©Elliott Brown

Musikalen spelas i den legendariska Her Majesty's Theatre. Den öppnade sina dörrar 1897 och började då spela pjäser av William Shakespeare och andra klassiker. Operans fantom har spelats på scenen sedan 1986. Teatern har plats för 1 216 åskådare.

Byggnaden ligger på Haymarket Street i London, mycket nära det berömda Trafalgar Square. Med sitt läge i hjärtat av London är det mycket lätt att ta sig dit.

Min favorit är att ta sig dit med Londons tunnelbana. Den närmaste är Piccadilly Circus, Piccadilly- och Bakerloo-linjerna, vars hållplats ligger 5 minuters promenad från teatern. Busslinjerna som tar dig till teatern är 6, 13, 15, 23, 139, 159 och 453.

Bilen är inte det bästa alternativet med tanke på den livliga trafiken i centrala London. Men om du väljer detta alternativ finns närmaste parkeringsplats vid Leicester Square, 5 minuters promenad från Her Majesty's Theatre.

Biljetter till Phantom of the Opera i London

Kan jag se The Phantom of the Opera i London med barn och är den lämplig för barn?

Fantomen på operan| ©Johan Persson
Fantomen på operan| ©Johan Persson

Phantom of the Opera är inte den bästa musikalen att se om du reser till London med barn, men det betyder inte att den är exklusivt för vuxna. Föreställningen rekommenderas för barn över 12 år, även om barn över 5 år får komma in. Mitt råd är att följa rekommendationen och inte gå dit om du kommer med barn under denna ålder. Själva berättelsen är lämplig för barn, men vissa scener i musikalen har en mörk ton som kan vara skrämmande för yngre barn.

Om du letar efter musikaler i West End för barn är de bästa alternativen Lejonkungen, Matilda eller Mary Poppins.

Köp biljetter till de bästa musikalerna i London

Vilken nivå av engelska behöver jag ha för att se Phantom of the Opera i London?

Affisch som annonserar om arbetet i London| ©Hossam el-Hamalawy
Affisch som annonserar om arbetet i London| ©Hossam el-Hamalawy

Historien om operans fantom är välkänd över hela världen. Om du redan känner till pjäsen från romanen, filmerna eller andra pjäser är det inte nödvändigt att ha goda kunskaper i engelska för att njuta av pjäsen. Kulisserna, kostymerna, framförandena... Allt är på en mycket hög nivå så att man utan att förstå dialogerna kan följa musikalens röda tråd utan problem.

Men om du inte känner till historien och inte vill avslöja överraskningen är engelska inte obligatoriskt. Du kommer förmodligen att förstå pjäsen helt och hållet. Om du talar flytande engelska kan du naturligtvis inte undgå någon detalj och musikalen blir roligare.

Vilken är klädkoden för denna musikal?

Människor som väntar på att få komma in i föreställningen| ©Frank Thompson
Människor som väntar på att få komma in i föreställningen| ©Frank Thompson

På pappret och officiellt på Londons West End-teatrar finns det ingen klädkod. Du kan alltså fritt välja hur du klär dig.

När det gäller klädsel har alla teatrar, inklusive Her Majesty's Theatre, en garderob. Tjänsten kostar cirka 2 pund eller 2,36 euro per klädesplagg.

Ska jag äta middag före eller efter föreställningen? Är restaurangerna i området öppna?

Ta en kaffe efter showen| ©Elina Sazonova
Ta en kaffe efter showen| ©Elina Sazonova

Kvällsföreställningarna klockan 19.30 sammanfaller med den vanliga middagstiden i Storbritannien. Det är därför Her Majesty's Theatre och alla teatrar i West End har en kaféverksamhet. Det är vanligt att man beställer ett mellanmål före föreställningen och äter det i pausen. Om du väljer att göra det kommer din beställning att vara klar med ditt namn på den när du går i pausen. Med kvällspasset åker du kl. 22.00 och Londonrestauranger stänger vanligtvis vid 23.00. Du har tid, men du skulle ha bråttom. Därför rekommenderar jag cafeteriaalternativet.

På torsdagar och lördagar har de ett 14:30-pass och i det här fallet påverkar det inte måltiden. Lunchtid i London börjar runt 12.00, så du har gott om tid att äta lunch i förväg på en närliggande restaurang.

Varför rekommenderar vi denna musikal?

Under arbetet| ©Katie Harding
Under arbetet| ©Katie Harding

Den stora fördelen med klassiker är att de är säkra, och The Phantom of the Opera är inget undantag. De mer än 30 år som den har funnits med på listan är en god garanti för detta. Om du väljer den här bland alla de alternativ som erbjuds i West End kan jag försäkra dig att du inte kommer att bli besviken.

Pjäsen är enastående i alla aspekter av en bra musikal. Scenografin är spektakulär, kulisserna är omsorgsfullt utformade in i minsta detalj, berättelsen griper tag i och berör tittaren, skådespelarna är redo för uppgiften och, naturligtvis, soundtracket är en del av musikalhistorien.

Andra liknande musikaler som du kan vara intresserad av

En del av The Lion King Musical i London| ©tuveuxmaphoto
En del av The Lion King Musical i London| ©tuveuxmaphoto

Om du av någon anledning inte är övertygad om Phantom of the Opera eller om du har sett den och blivit förälskad i den, har West End många alternativ för dig. Här är de bästa:

Les Miserables

Denandra stora West End-klassikern. Endast Les Miserables har funnits på scenen längre än Phantom of the Opera. Bara ett år längre. Pjäsen är baserad på Victor Hugos roman och är en magnifik bearbetning av den.

En spektakulär två och en halv timme lång musikal på Queen's Theatre, 5 minuters promenad från tunnelbanestationen Piccadilly Circus.

Moulin Rouge

Om du gillar kärlekshistorier som Phantom of the Opera kommer du att älska Moulin Rouge. En föreställning där Baz Luhrmanns film får liv med fantastiska framträdanden och det legendariska soundtracket tolkas på ett utmärkt sätt.

Piccadilly Theatre, som ligger intill torget och tunnelbanestationen med samma namn, är värd för denna fantastiska musikal.

Nu vet du allt om en av de största musikalerna på West End och i hela världen. Om du besöker London bör du gå förbi Her Majesty's Theatre, där spelas Phantom of the Opera.

Köp biljetter till de bästa musikalerna i London