Fantomen på operan i London: allt om musikalen

Av alla musikaler i Londons West End har The Phantom of the Opera förtjänat en speciell plats. Om du vill ta reda på varför och lära dig allt om detta historiska verk har du kommit till rätt ställe.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minsta läsning

Fantomen på operan i London: allt om musikalen

Her Majesty's Theatre där Phantom of the Opera spelas | ©Andy Roberts

Kvaliteten på musikalerna i Londons West End är exceptionell. Faktum är att West End, tillsammans med Broadway, anses vara de engelskspråkiga musikalernas Mecka. Men det finns en musikal som har förtjänat en speciell plats i sin egen rätt: The Phantom of the Opera.

Pjäsen som bygger på en roman av Gaston Leroux har spelats oavbrutet sedan 1986, vilket gör den till den näst mest långlivade musikalen i West End och den tredje mest långlivade i dess historia. Sedan dess har den spelats 13 000 gånger och setts av mer än 140 000 åskådare. En fascinerande intrig, en spektakulär iscensättning och ett soundtrack som har gått till historien är några av nycklarna till dess framgång.

Hur man får tag på biljetter till The Phantom of the Opera i London

Fantomen på Operan| ©Katie Rosseinsky
Fantomen på Operan| ©Katie Rosseinsky

The Phantom of the Opera är West Ends största show och tusentals turister flockas för att se den varje dag. Därför är det nästan obligatoriskt att köpa dina Phantom of the Opera-biljetter i förväg.

En annan fördel med att köpa dina biljetter online är att du kan välja dina platser. Ju längre i förväg du köper dina biljetter, desto större chans har du att få de bästa platserna. Jag rekommenderar att du letar minst ett par veckor i förväg. Den bästa utsikten har man från mittenraderna närmast scenen och från de första platserna på övre läktaren.

Det finns alltid möjlighet att köpa biljetter i teaterns biljettkassa. Det finns inga fördelar jämfört med att köpa biljetter online, eftersom endast de platser som har sämst sikt kommer att finnas kvar i biljettkassan om biljetterna inte är slutsålda. Men det här alternativet kan alltid rädda oss från bråttom, särskilt för dem som är mer benägna att improvisera.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Hur mycket kostar biljetter till The Phantom of the Opera i London?

Väntar på att showen ska börja på Her Majesty's Theatre| ©Lotta Holmström
Väntar på att showen ska börja på Her Majesty's Theatre| ©Lotta Holmström

Biljettpriserna för att se musikalen The Phantom of the Opera varierar beroende på vilken plats du väljer. De billigaste biljetterna kostar från 45 pund, eller 53 euro, och de dyraste biljetterna kostar 175 euro.

  • De billigaste biljetterna kostar mellan 53 och 67 euro. Dessa platser är längre bort från scenen och på sidorna.
  • Mellanbiljetterna börjar på 81 euro och går upp till 95 euro ungefär. De är de mest prisvärda biljetterna och är fördelade från området längst bort från scenen till mitten av läktarna, men mer centrerade och med bättre sikt än de tidigare.
  • De bästa biljetterna finns från 100 euro upp till nästan 175 euro. De är alltid placerade nära scenen, centrerade och har perfekt sikt.

Priserna kan variera beroende på datum eller tillgängliga rabatter. Så vid högtider som jul i London tenderar priserna att gå upp.

Boka din biljett till Phantom of the Opera i London

Vad du kan förvänta dig av The Phantom of the Opera i London

Under föreställningen| ©Michael Lloyd
Under föreställningen| ©Michael Lloyd

Musikalen The Phantom of the Opera är ett verk av regissören Andrew Lloyd Webber, som på ett briljant sätt har bearbetat Gaston Leroux originalroman.

Iscensättningen är helt enkelt spektakulär. I varje föreställning används ca 230 kostymdelar, 280 ljus tänds för hand och skådespelarna bär över 100 peruker.

Handlingen

Berättelsen kretsar kring en man med vanställt ansikte som gömmer sig bakom en mask och lever i djupet av Paris operahus. Fantomen styr operan genom den rädsla han framkallar hos dess arbetare och genom våld. Men allt förändras när Christine, en sångerska som spöket blir helt förälskad i, dyker upp på scenen. Huvudpersonens försök att erövra den vackra sångerskan, som älskar operachefen Raoul, är det centrala i en passionerad historia om kärlek och svartsjuka.

Pjäsen är indelad i en prolog och två akter, som varar i två och en halv timme med en 15 minuters paus. Mer än 40 skådespelare medverkar, inklusive sångare, körmedlemmar, statister och dansare.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Föreställningstider för Phantom of the Opera i London

Teaterns stolar| ©Joseph Mayers
Teaterns stolar| ©Joseph Mayers

Musikalen The Phantom of the Opera spelas måndag till lördag, kl. **19.**30. På torsdagar och lördagar finns det dessutom två extra föreställningar kl. 14.30.

Observera att musikalen pågår i 2,5 timmar. Om du vill ha lite råd om vilken dag som är den bästa dagen att gå, rekommenderar jag mellan måndag och onsdag. Alla föreställningar är fullsatta, men från torsdag och framåt brukar det vara större efterfrågan, så om du går tidigare i veckan har du större chans att få bra biljetter.

Boka dina biljetter till The Phantom of the Opera London

Vilken teater spelar The Phantom of the Opera i London och vad är adressen?

Her Majesty's Teater| ©Elliott Brown
Her Majesty's Teater| ©Elliott Brown

Musikalen spelas på den legendariska Her Majesty's Theatre. Den öppnade sina dörrar 1897 och började visa pjäser av William Shakespeare och andra klassiker. Phantom of the Opera har spelats på dess scen sedan 1986. Teatern har en kapacitet för 1 216 åskådare.

Byggnaden ligger på Haymarket Street i London, mycket nära det berömda Trafalgar Square. Med tanke på dess läge i hjärtat av London är den mycket lätt att ta sig till.

Mitt favoritsätt att ta mig dit är med Londons tunnelbana. Den närmaste är Piccadilly Circus, linjerna Piccadilly och Bakerloo, vars hållplats ligger 5 minuters promenad från teatern. Med buss är linjerna som tar dig till teatern 6, 13, 15, 23, 139, 159 och 453.

Bilen är inte det bästa alternativet med tanke på den livliga trafiken i centrala London. Men om du väljer detta alternativ ligger den närmaste parkeringen bredvid Leicester Square, 5 minuters promenad från Her Majesty's Theatre.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Kan jag se The Phantom of the Opera i London med barn och är den lämplig för barn?

Fantomen på Operan| ©Johan Persson
Fantomen på Operan| ©Johan Persson

The Phantom of the Opera är inte den bästa musikalen att se om du ska till London med barn, men det betyder inte att den bara är för vuxna. Själva berättelsen är lämplig för barn, men vissa scener i musikalen har en mörk ton som kan vara skrämmande för yngre barn.

Om du letar efter musikaler i West End för barn är de bästa alternativen Lejonkungen eller Matilda.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Vilken nivå i engelska behöver jag för att se The Phantom of the Opera i London?

Affisch med reklam för The Phantom of the Opera i London| ©Hossam el-Hamalawy
Affisch med reklam för The Phantom of the Opera i London| ©Hossam el-Hamalawy

Historien om The Phantom of the Opera är välkänd över hela världen. Om du redan känner till den från romanen, filmerna eller andra pjäser behöver du inte ha en bra nivå på engelska för att njuta av pjäsen. Scenografin, kostymerna, framträdandena... Allt håller en mycket hög nivå, så även om du inte förstår dialogen kan du följa musikalens tråd utan problem.

Om du inte känner till historien och inte vill avslöja överraskningen är engelska inte heller obligatoriskt. Du kommer förmodligen att förstå pjäsen perfekt. Om du talar flytande engelska kommer naturligtvis ingen detalj att undgå dig och musikalen kommer att bli mer njutbar.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Vilken klädkod gäller för denna musikal?

Människor som väntar på att komma in i föreställningen| ©Frank Thompson
Människor som väntar på att komma in i föreställningen| ©Frank Thompson

På pappret och officiellt finns det ingen klädkod på Londons West End-teatrar. Du är alltså fri att välja hur du klär dig.

När det gäller klädsel har alla teatrar, inklusive Her Majesty's Theatre, en garderobsservice. Denna tjänst kostar cirka 2 pund, cirka 2,36 euro per plagg.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Ska jag äta middag före eller efter föreställningen och kommer restaurangerna att vara öppna i det omgivande området?

Ta en kaffe efter föreställningen| ©Elina Sazonova
Ta en kaffe efter föreställningen| ©Elina Sazonova

Kvällsföreställningarna kl. 19.30 sammanfaller med den vanliga middagstiden i Storbritannien. Därför har Her Majesty's Theatre och alla West End-teatrar en caféservice. Det är vanligt att man beställer ett mellanmål före föreställningen och äter det under pausen. Om du väljer att göra detta kommer du att hitta din beställning redo med ditt namn på när du går i pausen. Med kvällspasset går du kl. 22.00 och Londons restauranger stänger vanligtvis runt kl. 23.00. Du har tid, men du skulle ha bråttom. Det är därför jag rekommenderar cafeteriaalternativet.

På torsdagar och lördagar har de ett 14:30-pass och i det här fallet påverkar det inte måltiden. Lunchtiden i London börjar runt kl. 12.00, så du har gott om tid att äta en lugn lunch på en närbelägen restaurang.

Boka dina biljetter till Londons bästa musikaler

Varför rekommenderar vi den här musikalen?

Under föreställningen| ©Katie Harding
Under föreställningen| ©Katie Harding

Det bästa med klassiker är att de är ett säkert kort och The Phantom of the Opera är inget undantag. De mer än 30 år som den har spelats är en bra garanti för detta. Om du, av alla musikaler i Londons West End, väljer den här kan jag försäkra dig om att du inte kommer att bli besviken.

Pjäsen är enastående i alla avseenden som en bra musikal ska ha: en spektakulär iscensättning, kulisser som är omhändertagna in i minsta detalj, en historia som fångar och berör åskådaren, en rollbesättning som matchar och naturligtvis ett soundtrack som är en del av musikalhistorien.

Boka dina biljetter till de bästa musikalerna i London

Andra liknande musikaler som kan intressera dig

Del av musikalen Lejonkungen i London| ©tuveuxmaphoto
Del av musikalen Lejonkungen i London| ©tuveuxmaphoto

Om du av någon anledning inte är övertygad av The Phantom of the Opera, eller om du har sett den och blivit förälskad i den, har West End massor av alternativ för dig. Här är de bästa:

Les Miserables

Den andra stora West End-klassikern. Endast Les Miserables har stått på scen längre än Phantom of the Opera. Bara 1 år längre. Pjäsen är baserad på Victor Hugos roman och är en magnifik bearbetning av den.

En spektakulär 2,5 timmars musikal på Queen's Theatre, 5 minuters promenad från tunnelbanestationen Piccadilly Circus.

Moulin Rouge

Om du gillar kärlekshistorier som Phantom of the Opera kommer Moulin Rouge säkert att falla dig i smaken. En show där Baz Luhrmanns film kommer till liv med fantastiska framträdanden och dess legendariska soundtrack som tolkas på ett fantastiskt sätt.

Piccadilly Theatre, bredvid torget och tunnelbanestationen med samma namn, är värd för denna fantastiska musikal.

Du vet redan allt om en av de största musikalerna i West End och på hela planeten. Om du besöker den brittiska huvudstaden, bland alla saker att se och göra under ditt besök i London, titta förbi Her Majesty's Theatre, The Phantom of the Opera är här.

Boka dina biljetter till de bästa musikalerna i London