Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Fantomen på operan i London: allt om musikalen

Av alla musikaler i Londons West End har Phantom of the Opera förtjänat en särskild plats. Om du vill ta reda på varför och lära dig allt om detta historiska verk är du på rätt plats.

Carlos Bleda

Carlos Bleda

8 minsta läsning

Fantomen på operan i London: allt om musikalen

Her Majesty's Theatre där Phantom of the Opera spelas | ©Andy Roberts

Kvaliteten på musikalerna i Londons West End är exceptionell. Det anses faktiskt, tillsammans med Broadway, vara den engelskspråkiga musikalens Mecka. Men det finns en musikal som har förtjänat en särskild plats i sin egen rätt: The Phantom of the Opera.

Pjäsen, som bygger på Gaston Leroux' roman, har spelats oavbrutet sedan 1986, vilket gör den till den näst längsta musikalen i West End och den tredje längsta i dess historia. Sedan dess har den haft 13 000 föreställningar med mer än 140 000 åskådare. En fascinerande handling, en spektakulär iscensättning och ett soundtrack som har gått till historien är några av nycklarna till dess framgång.

Så här får du biljetter till The Phantom of the Opera i London

Fantomen på operan| ©Katie Rosseinsky
Fantomen på operan| ©Katie Rosseinsky

The Phantom of the Opera är West End:s största föreställning och tusentals turister strömmar till för att se den varje dag. Därför är det nästan obligatoriskt att köpa sina Phantom of the Opera-biljetter i förväg.

En annan fördel med att köpa dina biljetter online är att du kan välja dina platser. Ju längre i förväg du köper dina biljetter, desto större chans har du att få de bästa platserna. Jag rekommenderar att du tittar minst ett par veckor i förväg. Den bästa utsikten har du från de mittersta raderna närmast scenen och de främsta platserna på den övre raden.

Det finns alltid möjlighet att köpa biljetter i teaterns biljettkassa. Det finns inga fördelar jämfört med att köpa biljetter på nätet, eftersom endast de platser som har minst sikt kommer att finnas kvar vid biljettkassan om biljetterna inte är slutsålda. Men det här alternativet kan alltid rädda oss från brådska, särskilt för dem som är mer benägna att improvisera.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Hur mycket kostar biljetter till The Phantom of the Opera i London?

Vänta på att föreställningen ska börja på Her Majesty's Theatre.| ©Lotta Holmström
Vänta på att föreställningen ska börja på Her Majesty's Theatre.| ©Lotta Holmström

Biljettpriserna för biljetter till musikalen The Phantom of the Opera varierar beroende på vilken plats du väljer. De billigaste biljetterna börjar på 45 pund, eller 53 euro, och de dyraste biljetterna kostar 175 euro.

  • Debilligaste biljetterna ligger mellan 53 och 67 euro. Dessa platser ligger längre bort från scenen och på sidorna.
  • Mellanbiljetter börjar vid 81 euro och går upp till 95 euro ungefär. De är de mest prisvärda biljetterna och är fördelade från området längst bort från scenen till mitten av stånden, men mer centrerade och med bättre sikt än de föregående.
  • De bästa biljetterna kan fås från 100 euro upp till nästan 175 euro. De är alltid placerade nära scenen, centrerade och har perfekt sikt.

Priserna kan variera beroende på datum eller rabatter. Så vid högsäsong, till exempel under julen i London, tenderar priserna att stiga.

Boka din biljett till Phantom of the Opera i London

Vad kan man förvänta sig av The Phantom of the Opera i London?

Under föreställningen| ©Michael Lloyd
Under föreställningen| ©Michael Lloyd

Musikalen The Phantom of the Opera är ett verk av regissören Andrew Lloyd Webber, som på ett briljant sätt anpassade originalromanen av Gaston Leroux.

Iscensättningen är helt enkelt spektakulär. I varje föreställning används cirka 230 kostymdetaljer, 280 ljus tänds för hand och skådespelarna bär över 100 peruker.

Handlingen

Historien kretsar kring en man med ett vanställt ansikte som gömmer sig bakom en mask och lever i djupet av Paris operahus. Fantomen styr operan genom den rädsla han framkallar hos de anställda och genom våld. Men allt förändras när Christine, en sångerska som spöket blir helt förälskad i, dyker upp på scenen. Huvudpersonens försök att erövra den vackra sångerskan, som älskar Raoul, en operachef, är den centrala axeln i en passionerad berättelse om kärlek och svartsjuka.

I pjäsen är historien uppdelad i en prolog och två akter, som varar i två och en halv timme med 15 minuters paus. Mer än 40 skådespelare deltar, däribland sångare, körmedlemmar, statister och dansare.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Föreställningsschema för The Phantom of the Opera i London

Teaterstolar| ©Joseph Mayers
Teaterstolar| ©Joseph Mayers

Musikalen The Phantom of the Opera spelas måndag till lördag kl. **19.**30. På torsdagar och lördagar finns det dessutom två extra föreställningar kl. 14.30.

Observera att musikalen pågår i 2,5 timmar. Om du vill ha råd om vilken dag som är den bästa dagen att gå, rekommenderar jag mellan måndag och onsdag. Alla föreställningar är upptagna, men från och med torsdag brukar efterfrågan vara större, så om du går tidigare i veckan har du större chans att få bra biljetter.

Boka din biljett till Phantom of the Opera i London

Vilken teater spelar The Phantom of the Opera i London och vad är adressen?

Her Majesty's Theatre| ©Elliott Brown
Her Majesty's Theatre| ©Elliott Brown

Musikalen spelas i den legendariska Her Majesty's Theatre. Den öppnade sina dörrar 1897 och började då att visa pjäser av William Shakespeare och andra klassiker. Phantom of the Opera har spelats på dess scen sedan 1986. Teatern har plats för 1 216 åskådare.

Byggnaden ligger på Haymarket Street i London, mycket nära det berömda Trafalgar Square. Med tanke på dess läge i hjärtat av London är det mycket lätt att ta sig dit.

Mitt favoritsätt att ta sig dit är med Londons tunnelbana. Den närmaste är Piccadilly Circus, Piccadilly och Bakerloo lines, vars hållplats ligger 5 minuters promenad från teatern. Med buss är linjerna som tar dig till teatern 6, 13, 15, 23, 139, 159 och 453.

Bilen är inte det bästa alternativet med tanke på den livliga trafiken i centrala London. Men om du väljer detta alternativ finns den närmaste parkeringen intill Leicester Square, 5 minuters promenad från Her Majesty's Theatre.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Kan jag se The Phantom of the Opera i London med barn och är den lämplig för barn?

Fantomen på operan| ©Johan Persson
Fantomen på operan| ©Johan Persson

The Phantom of the Opera är inte den bästa musikalen att se om du åker till London med barn, men det betyder inte att den enbart är för vuxna. Själva berättelsen är lämplig för barn, men vissa scener i musikalen har en mörk ton som kan vara skrämmande för yngre barn.

Om du letar efter musikaler i West End för barn är de bästa alternativen The Lion King, Matilda eller Mary Poppins.

Boka din biljett till Phantom of the Opera i London

Vilken nivå av engelska behöver jag ha för att se The Phantom of the Opera i London?

Affisch med reklam för The Phantom of the Opera i London| ©Hossam el-Hamalawy
Affisch med reklam för The Phantom of the Opera i London| ©Hossam el-Hamalawy

Historien om The Phantom of the Opera är välkänd över hela världen. Om du redan känner till den från romanen, filmerna eller andra pjäser behöver du inte ha en bra nivå i engelska för att njuta av pjäsen. Kulisserna, kostymerna, föreställningarna ... Allt är på en mycket hög nivå så utan att förstå dialogen kan du följa musikalens tråd utan problem.

Om du inte känner till historien och inte vill avslöja överraskningen är engelska inte heller ett krav. Du kommer förmodligen att förstå pjäsen perfekt. Om du behärskar engelska flytande kommer naturligtvis ingen detalj att undgå dig och musikalen kommer att bli roligare.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Vad är klädkoden för den här musikalen?

Personer som väntar på att få komma in i föreställningen| ©Frank Thompson
Personer som väntar på att få komma in i föreställningen| ©Frank Thompson

På pappret och officiellt finns det ingen klädkod på Londons West End-teatrar. Du kan alltså fritt välja hur du vill klä dig.

När det gäller klädsel har alla teatrar, inklusive Her Majesty's Theatre, en garderob. Denna tjänst kostar cirka 2 pund, cirka 2,36 euro per plagg.

Boka din biljett till The Phantom of the Opera i London

Ska jag äta middag före eller efter föreställningen och kommer restaurangerna att vara öppna i närområdet?

Ta en kaffe efter föreställningen| ©Elina Sazonova
Ta en kaffe efter föreställningen| ©Elina Sazonova

Kvällsföreställningarna klockan 19.30 sammanfaller med den vanliga middagstiden i Storbritannien. Därför har Her Majesty's Theatre och alla West End-teatrar en caféservice. Det är vanligt att man beställer ett mellanmål före föreställningen och äter det i pausen. Om du väljer att göra detta kommer du att hitta din beställning klar med ditt namn på den när du går i pausen. Med kvällspasset går du ut vid 22.00 och Londons restauranger brukar stänga runt 23.00. Du har tid men du skulle ha bråttom. Det är därför jag rekommenderar cafeteriaalternativet.

På torsdagar och lördagar har de ett 14:30-pass och då påverkar det inte måltiden. Lunchtiden i London börjar runt 12.00, så du har gott om tid att äta en lugn lunch på en restaurang i närheten.

Boka dina biljetter till Londons bästa musikaler

Varför rekommenderar vi den här musikalen?

Under pjäsen| ©Katie Harding
Under pjäsen| ©Katie Harding

Det fina med klassiker är att de är ett säkert kort och The Phantom of the Opera är inget undantag. De mer än 30 år som den har spelats är en bra garanti för detta. Om du av alla musikaler i Londons West End väljer den här kan jag försäkra dig om att du inte kommer att bli besviken.

Pjäsen är enastående i alla avseenden som en bra musikal bör ha: en spektakulär iscensättning, kulisser som är vårdade in i minsta detalj, en historia som fångar och rör tittaren, en skådespelare som passar in och, naturligtvis, ett soundtrack som är en del av musikalhistorien.

Boka dina biljetter till de bästa musikalerna i London

Andra liknande musikaler som kan intressera dig

En del av musikalen Lejonkungen i London| ©tuveuxmaphoto
En del av musikalen Lejonkungen i London| ©tuveuxmaphoto

Om du av någon anledning inte är övertygad av The Phantom of the Opera, eller om du har sett den och blivit förälskad i den, har West End många alternativ för dig. Här är de bästa:

Les Miserables

Denandra stora West End-klassikern. Endast Les Miserables har stått på scenen längre än Phantom of the Opera. Bara ett år längre. Pjäsen är baserad på Victor Hugos roman och är en magnifik bearbetning av den.

En spektakulär 2,5 timmars musikal på Queen's Theatre, 5 minuters promenad från tunnelbanestationen Piccadilly Circus.

Moulin Rouge

Om du gillar kärlekshistorier som Phantom of the Opera kommer Moulin Rouge säkert att fånga din fantasi. En föreställning där Baz Luhrmanns film kommer till liv med fantastiska föreställningar och dess legendariska soundtrack som tolkas på ett utmärkt sätt.

Piccadilly Theatre, intill torget och tunnelbanestationen med samma namn, är värd för denna fantastiska musikal.

Du vet redan allt om en av de största musikalerna i West End och på planeten. Om du besöker den brittiska huvudstaden, bland alla saker att se och göra under ditt besök i London, titta förbi Her Majesty's Theatre, The Phantom of the Opera finns här.

Boka dina biljetter till de bästa musikalerna i London