Harry Potter - Turer och Utflykter

London är Harry Potters stad och överallt i staden hittar du referenser och platser från sagan. Jag ska berätta om de olika turerna om den unge trollkarlen som du kan ta i den brittiska huvudstaden.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

9 minsta läsning

Harry Potter - Turer och Utflykter

Hogwarts expresståg | © Martin Pettitt

För många av oss är London inte bara Big Ben, Nothing Hill eller Hyde Park; för många av oss är London Diagon Alley, Platform 9 och ¾, Gringotts och the Leaky Cauldron. Välkommen till Hogwarts (eller nästan...).

En av de aktiviteter jag rekommenderar att du gör i London om du är ett fan av Harry Potter-sagan är att ta en rundtur på de platser där filmerna spelades in. Med en specialiserad guide kan du besöka de viktigaste platserna i staden som gav liv åt de åtta berättelserna om den berömda trollkarlen, som Trafalgar Square, Covent Garden eller Soho.

Det mest ekonomiska alternativet

Harry Potter Tur i London

Rundtur till Harry Potter-platser i Londons stadskärna

När du vandrar på Londons gator kommer en expertguide att visa dig platser som förekommer i eller har inspirerat Harry Potter-filmerna.

Staden London är full av platser som har att göra med Harry Potter-filmerna och med denna rundtur kommer de inte att gå obemärkta förbi. En guide kommer att visa dig runt Plattform 9 och 3/4, Diagon Alley och Gringotts Bank när du vandrar runt i London som en mugglare.

Denna tur är också i små grupper på (som mest) 25 personer. Det innebär att guiden kan fokusera på de förklaringar du ber om på ett mer personligt sätt. Guiderna på denna typ av rundtur har två saker gemensamt: de känner till London utan och innan och de är fans av Harry Potter-böckerna och filmerna, så ta vara på tillfället och njut av varje ögonblick på rundturen!

 • Rekommenderas om... du vill njuta av Harry Potter-universumet till ett reducerat pris eller om du vill ha mer efter att ha sett Warner Bros. Studios.

Här är vandringsturerna till Harry Potters platser i London

Harry Potter-utrymmet på järnvägsstationen St Pancras
Harry Potter-utrymmet på järnvägsstationen St Pancras

I hela London finns olika platser som inspirerat till böckerna och filmerna. För flera år sedan fick fansen leta upp dem på egen hand, men nu finns det expertguider som visar dig dem på en vandringstur till Harry Potter-platser och samtidigt berättar intressanta fakta om sagan.

På denna cirka två timmar långa vandringstur tar en guide som inte bara är specialiserad på sagan utan också på Londons historia, dig till Harry Potter-platser i London som till exempel följande:

Plattform 9 och ¾ på King Cross Station

På King's Cross Station kan du hitta ett hörn där den berömda plattformen har återskapats med en bagagevagn genom väggen. Du kan låta dig fotograferas där och sedan stanna till i Harry Potter-souvenirbutiken medan guiden berättar för dig hur denna turistplats skapades efter filmernas framgångar och hur J.K. Rowling använde stationen som miljö för sina böcker. Det tråkiga är att du inte kommer att kunna ta Hogwarts Express...

Diagongränden på Leadenhall Market

Detta är en av de äldsta marknaderna i London och den är inspirerad av den berömda Diagon Alley där Harry köpte böcker, trolldrycker och, naturligtvis, Ollivanders trollstavar. Detta är ett av de längsta och mest speciella stoppen på turen; du kommer att upptäcka hur verkligheten inspirerar fiktion och hur fiktion förvandlar verkligheten. Din guide berättar allt om Knockturn Alley eller Leaky Cauldron Inn och sedan får du några minuter på dig att utforska området på egen hand.

Gringotts Bank och Australiens ambassad

Den berömda trollbanken som förekommer i flera av filmerna är inspirerad av den australiska ambassaden i London. Du kanske har gått förbi och inte lagt märke till den slående likheten, men för att ge dig en tydligare bild av det kommer din guide att visa dig fotografier från filmerna för att bevisa att trollbanken verkligen var inspirerad av denna byggnad.

Premiärer och Trafalgar Square

Allt på den här turen kretsar inte kring filmernas inspelningsplatser, du får också höra anekdoter om skådespelarna och sagans betydelse, och Trafalgar Square är förmodligen den plats som din guide kommer att välja för att berätta dessa för dig. Det är just härifrån som tusentals fans upplevde slutet på sagan och andra ögonblick i samband med att filmerna släpptes.

Boka en Harry Potter-tur i London

Andra alternativ för att uppleva Harry Potter i London: kryssning på Themsen eller privat rundtur

Original Harry Potter-dräkter
Original Harry Potter-dräkter

Om du vill fullända upplevelsen av att gå runt bland Harry Potter-platserna i London kan du boka en rundtur som inkluderar en kryssning på Themsen. Tillsammans med en guide kan du lära dig trivia och anekdoter om filmerna medan du kopplar av på en båttur på floden. Denna aktivitet inkluderar också interaktiva spel som du kan dela ombord med andra fans av sagan.

Och om den två timmar långa promenaden är för kort för dig, rekommenderar jag att du överväger en privat körtur till Harry Potter-platserna där guiden kommer att ägnas uteslutande åt dig och den grupp du reser med. Turen varar i ca fyra timmar, kan anpassas helt efter dina önskemål och finns tillgänglig på engelska, spanska och franska.

Detta är ett starkt rekommenderat alternativ om du reser till London med barn, eftersom du kan be guiden att byta ut platser från filmen mot andra landmärken i London under turen.

Vi jämför alla alternativ

Organisera din egen rundtur på Harry Potter-platser i London

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du bestämmer dig för att ta en guidad tur i Harry Potter-universumet i London, oavsett om det är en grupptur eller en privat tur, finns det några saker att tänka på:

 • Eftersom turen sker till fots är det logiskt att ni inte kommer att besöka alla platser eftersom London är en enorm stad och många av dem ligger ganska långt ifrån varandra.
 • Mötesplatsen kommer alltid att vara på en central plats som du enkelt kan nå från ditt boende. Om du har några frågor kan du fråga din guide när du har bokat din plats eller be om att bli hämtad från ditt hotell mot en tilläggsavgift.
 • Turerna varar mellan två och tre timmar, så var beredd på att gå. De körs nästan varje dag i veckan och den bästa tiden att gå beror på vädret.
 • Du har möjlighet att köpa Harry Potter-souvenirer vid många av hållplatserna eftersom du passerar Harry Potter-butiker i olika delar av London och guiden kommer att lämna tid för dig att göra det.
 • Om du har ett London Pass ingår en rundtur där du får se platser från Harry Potter och många andra filmer som spelats in eller inspirerats av London, t.ex. Mary Poppins, Sherlock Holmes och James Bond. Du kan läsa mer om London Pass i den här artikeln om London Pass. London-Pass och andra pass.
 • Kolla in teaterlistorna när du har bestämt dig för din resa till London. Om du har tur kanske du kan se en föreställning av Harry Potter och det fördömda arvet.

Boka en Harry Potter-tur i London

Besök Warner Bros. Harry Potter Studios

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du, som jag, är ett riktigt Harry Potter-fan, bör du också överväga att besöka Harry Potter-parken på Warner Bros Studios London. För att få ut så mycket som möjligt av det ska jag ge dig några tips:

 • Hur man tar sig dit: Transport till Warner Bros Studios är en viktig detalj att tänka på. Glöm inte att de ligger långt från centrala London så det är bäst att boka i förväg för både ut- och hemresan. Det går direktbussar från tågstationen Watford Junction till studiorna.
 • Besökstid: Ta god tid på dig i var och en av Warner Bros. studios. Ha inte bråttom att se allt; detaljerna är så väl genomtänkta att det kommer att vara värt besväret att ta in varje vrå och skrymsle. För att se allt ordentligt rekommenderar jag att du avsätter mellan 3 och 5 timmar för besöket.
 • Tidtabell: när du köper din biljett (alltid i förväg, eftersom du bara kan byta den i studiorna) kan du välja dag och tid för ditt besök. Jag rekommenderar att du väljer den första tiden för att undvika folkmassor. Tänk på att du kan gå in men inte ut, så det kommer att bli fler och fler människor i anläggningarna.
 • Ta audioguiden: det kostar cirka fem pund, men det är det värt. Medan du fördjupar dig i den magiska världen berättar de detaljer du inte visste om filmen, skådespelarna och sagan.
 • Om du åker med barn kommer de att fascineras av rundturen, men de yngre kan bli skrämda av realismen i vissa av kulisserna eller besöket i den förbjudna skogen. Ha detta i åtanke om du vill undvika dessa rum.
 • Var man kan äta: Glöm inte att stanna till i baren om du vill prova den berömda butterbeer eller Frog café om du vill ha en chokladgroda. Det finns ingenstans att äta i närområdet, så om ditt besök sammanfaller med lunchtid kommer du bara att kunna äta på studions egen restaurang, där priset inte kommer att vara särskilt billigt.
 • Souvernirs: Presentbutiken är också värd ett besök, även om det bara är för att sätta tänderna i den. Här hittar du all merchandising från sagan som finns tillgänglig. Du kan ta bilder, men låt inte kameran förstöra upplevelsen; bättre att leva den än att spela in den.

Boka biljetter till Harry Potter Park

Så här ser Harry Potter-turen i Warner Bros. Studios ut

Kostymer från sagan visas upp på Warner Bros Studios
Kostymer från sagan visas upp på Warner Bros Studios

Under den här rundturen får du se scenografi och kostymer från filmerna, lära dig mer om sagan och hur filmerna gjordes, inklusive specialeffekter. Med tanke på mugglarnas detaljer rekommenderar vi att du bokar biljetter till Warner Bros Studios i förväg på grund av det stora antalet besökare och ordnar transport till och från Warner Bros Studios, eftersom de ligger långt från centrum. Ett gott råd: se upp om du blir erbjuden biljetter till Harry Potter Studios.

Om du vill vara säker på om det är värt att besöka Warner Bros. studios för Harry Potter-turen, ska jag ge dig ett litet smakprov på vad du kommer att hitta där. Till att börja med är studiorna uppdelade i inomhus- och utomhusområden och uppsättningarna på båda platserna har inte bara originalrekvisita från filmerna utan också filmisk information om hur de gjordes. Men ett steg i taget.

Harry Potter-studiorna i London är inte heller bara till för att titta på - i många av dem kommer du att kunna utöva magi genom att vifta med ett trollspö eller lyfta en kvast.

Vad du kommer att se i inomhusstudiorna

 • Börja ditt besök i den stora matsalen, där du möts av professorerna vid huvudbordet som de gör varje år med Harry, Ron och Hermione, eller åtminstone de år då ingen kraschar en flygande bil in i en boxande pil (som du förresten också kommer att se på denna rundtur).
 • Efter det går turen vidare till skolans korridorer, inklusive de ombytliga trapporna, där du får se en mängd bilder på tidigare chefer för Hogwarts hus, inklusive den feta damen.
 • Ni kommer sedan att följa den typiska terminsstartrutten genom det gemensamma rummet och vidare till Gryffindors sovsal.
 • Professorns kontor väntar också på dig under ditt besök, liksom vitrinskåp där du hittar all information du vill ha om sporten Quidditch.
 • Du får besöka Lucious Malfoys hus (läskigt), familjen Weasleys vardagsrum eller en mycket detaljerad Förbjuden skog full av varelser, bilder och ljudeffekter.

Vad du kommer att se i utomhusstudiorna

Utomhusstudiorna är också fulla av överraskningar. Du får se Dursleys hus på Privet Drive (inklusive trapphuset), nattbussen, plattform 9 och ¾, Ollivanders butik och många andra skrymslen och vrår. Den enda nackdelen med den här turen är att det är svårt att blanda sig med mugglare igen när man lämnar studiorna.

Boka transport till ateljéerna från London

Det är inte tillrådligt att boka transport utan att ha säkrat dina biljetter, eftersom tillgängligheten är mycket begränsad och du riskerar att komma dit och bli utsåld. Dessutom inkluderar många parkbiljettalternativ även resa från London.

Men om du redan har fått din biljett och vill boka en transfer till och från parken för att släppa av dig vid grinden, kan du kolla in det här inlägget om hur man tar sig till Harry Potter Studios från London.

Boka biljetter till Harry Potter Park

Om du är intresserad av en rundtur i Harry Potter London kanske du också är intresserad av

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du gillade upplevelsen med Harry Potter-guidningen, se till att ta London-guidningen under ditt besök i den brittiska huvudstaden. Du kanske tycker att mugglarvärlden inte är lika charmig som den magiska världen, men kom ihåg att London också är Sherlock Holmes eller Peter Pans stad och att den på egen hand har många historier att erbjuda dig utan att ta till fantasi.

Som jag sa var detta min favorit, men sanningen är att utbudet av guidade turer i London är oändligt och jag har skrivit en guide som hjälper dig att sortera alla idéer, vilka som är de bästa turer na och varför. Du kan läsa den i den här artikeln på Turer i London.