Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Harry Potter - Turer och Utflykter

London är Harry Potters stad och överallt i staden hittar du referenser och platser från sagan. Jag ska berätta om de olika turerna om den unge trollkarlen som du kan ta i den brittiska huvudstaden.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

9 minsta läsning

Harry Potter - Turer och Utflykter

Hogwarts Express-tåget | © Martin Pettitt

För många av oss är London inte bara Big Ben, Nothing Hill eller Hyde Park; för många av oss är London Diagon Alley, Platform 9 och ¾, Gringotts och Leaky Cauldron. Välkommen till Hogwarts (eller nästan...).

En av de aktiviteter som jag rekommenderar dig att göra i London om du är ett fan av Harry Potter-sagan är att göra en rundtur på de platser där filmerna spelades in. Med en specialiserad guide kan du besöka de viktigaste platserna i staden som gav liv åt de åtta berättelserna om den berömda trollkarlen, till exempel Trafalgar Square, Covent Garden eller Soho.

Det mest ekonomiska alternativet

Harry Potter Tur i London

Rundtur till Harry Potter-platser i Londons stad

Medan du vandrar runt på Londons gator visar en expertguide dig platser som förekommer i eller inspirerat Harry Potter-filmerna.

Staden London är full av platser som har med Harry Potter-filmerna att göra och med den här turen kommer de inte att gå obemärkt förbi. En guide visar dig runt på plattform 9 och 3/4, Diagon Alley och Gringotts Bank medan du vandrar runt i London som en mugglare.

Den här turen sker också i små grupper på (högst) 25 personer. Detta innebär att guiden kan fokusera på de förklaringar du ber om på ett mer personligt sätt. Guiderna på den här typen av rundtur har två saker gemensamt: de känner till London utan och innan och de är fans av Harry Potter-böckerna och -filmerna, så ta vara på möjligheten och njut av varje ögonblick av rundturen!

 • Rekommenderas om... du vill njuta av Harry Potter-universumet till ett reducerat pris eller om du är sugen på mer efter att ha sett Warner Bros Studios.

Här är vandringsturerna till Harry Potter-platserna i London

Harry Potter-utrymmet vid järnvägsstationen St Pancras
Harry Potter-utrymmet vid järnvägsstationen St Pancras

Över hela London har du olika platser som inspirerat böckerna och filmerna. För flera år sedan var fansen tvungna att leta upp dem på egen hand, nu finns det expertguider som visar dem för dig på en vandringstur till Harry Potter-platser samtidigt som de berättar intressanta fakta om sagan.

På denna cirka två timmar långa vandringstur tar en guide som specialiserat sig inte bara på sagan utan också på Londons historia dig till Harry Potter-platser i London, till exempel följande:

Plattform 9 och ¾ på King Cross Station

På King's Cross Station kan du hitta ett hörn där den berömda plattformen har återskapats med en bagagevagn genom väggen. Du kan få ditt foto taget där och sedan stanna till vid Harry Potter-souvenirbutiken medan guiden berättar hur denna turistplats inrättades efter filmens succé och hur J.K. Rowling använde stationen som en scen för sina böcker. Synd bara att du inte kommer att kunna ta Hogwarts Express...

Diagon Alley i Leadenhall Market

Detta är en av de äldsta marknaderna i London och är inspirerad av den berömda Diagon Alley där Harry köpte böcker, trolldrycker och naturligtvis Ollivanders trollstavar. Detta är ett av de längsta och mest speciella stoppen på rundturen; du kommer att upptäcka hur verkligheten inspirerar fiktionen och hur fiktionen förvandlar verkligheten. Din guide berättar allt om Knockturn Alley eller Leaky Cauldron Inn och lämnar dig sedan några minuter för att utforska området på egen hand.

Gringotts Bank och Australiensiska ambassaden

Den berömda trollkarlsbanken som dyker upp i flera av filmerna är inspirerad av den australiska ambassaden i London. Du kanske har gått förbi utan att lägga märke till den slående likheten, men för att ge dig en tydligare bild av den kommer din guide att visa dig fotografier från filmerna som bevisar att trollkarlsbanken verkligen var inspirerad av den här byggnaden.

Premiärer och Trafalgar Square

Allt på den här rundturen kretsar inte kring filmens platser, du får också lära dig anekdoter om skådespelarna och betydelsen av sagan, och Trafalgar Square är förmodligen den plats som din guide väljer för att berätta dessa. Det är just härifrån som tusentals fans upplevde slutet på sagan samt andra ögonblick i samband med att filmerna släpptes.

Boka en Harry Potter-tur i London

Andra alternativ för att njuta av Harry Potter i London: kryssningstur på Themsen eller privat rundtur

Original Harry Potter-dräkter
Original Harry Potter-dräkter

Om du vill komplettera upplevelsen av att gå runt på Harry Potter-platserna i London kan du boka en rundtur som inkluderar en kryssning på Themsen. Tillsammans med en guide kan du också få veta trivialiteter och anekdoter om filmerna medan du kopplar av på en båttur på floden. Den här aktiviteten innehåller också interaktiva spel som du kan dela ombord med andra fans av sagan.

Och om den två timmar långa rundturen till fots är för kort för dig, rekommenderar jag att du överväger en privat körtur till Harry Potter-platserna där guiden kommer att ägna sig enbart åt dig och den grupp du reser med. Den här rundturen varar ungefär fyra timmar, är helt anpassningsbar och finns tillgänglig på engelska, spanska och franska.

Detta är ett mycket rekommenderat alternativ om du reser till London med barn, eftersom du kan be guiden att växla mellan filmplatser och andra sevärdheter i London under rundturen.

Organisera din egen rundtur till Harry Potter-platser i London

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du bestämmer dig för att ta en guidad tur i Harry Potter-universumet i London, oavsett om du väljer en grupptur eller en privat tur, finns det några saker att tänka på:

 • Eftersom rundturen sker till fots är det logiskt att du inte kommer att besöka alla platser eftersom London är en stor stad och många av dem ligger ganska långt ifrån varandra.
 • Mötesplatsen kommer alltid att vara på en central plats som du lätt kan nå från ditt boende. Om du har några frågor kan du fråga din guide när du har bokat din plats eller be att bli hämtad från ditt hotell mot en tilläggsavgift.
 • Turerna tar mellan två och tre timmar, så var beredd på att gå. De går nästan alla dagar i veckan och den bästa tiden att gå beror på vädret.
 • Du har möjlighet att köpa Harry Potter-souvenirer vid många av turens stopp eftersom du passerar Harry Potter-butiker i olika delar av London och guiden kommer att lämna tid för dig att göra det.
 • Om du har ett London Pass ingår en rundtur där du får se platser från Harry Potter och många andra filmer som spelats in eller inspirerats av London, till exempel Mary Poppins, Sherlock Holmes och James Bond. Du kan läsa mer om Londonpass i den här artikeln om Londonpasset. London-Pass och andra pass.
 • Kolla in teaterlistorna när du har bestämt dig för din resa till London. Om du har tur kanske du kan se en föreställning av Harry Potter och det förbannade arvet.

Boka en Harry Potter-tur i London

Besök Warner Bros. Harry Potter Studios

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du som jag är ett riktigt Harry Potter-fan bör du också överväga att besöka Harry Potter-parken på Warner Bros Studios London. För att få ut så mycket som möjligt av det ska jag ge dig några tips:

 • Hur man tar sig dit: Transport till Warner Bros Studios är en viktig detalj att tänka på. Glöm inte att de ligger långt från Londons centrum så det är bäst att boka i förväg för fram- och återresan. Det finns direktbussar från tågstationen Watford Junction till studiorna.
 • Besökets längd: Ta dig tid i var och en av Warner Bros. studior. Ha inte bråttom att se allt; detaljerna är så väl genomtänkta att det kommer att vara värt din tid att ta del av varenda hörn och skrymsle. För att se allt ordentligt rekommenderar jag att du avsätter mellan 3 och 5 timmar för besöket.
 • Tidtabell: När du köper din biljett (alltid i förväg, eftersom du bara kan byta den i studiorna) kan du välja dag och tid för ditt besök. Jag rekommenderar att du väljer den första tiden för att undvika trängsel. Tänk på att du kan gå in men inte ut, så det kommer att bli mer och mer folk i anläggningarna.
 • Ta audioguiden: den kostar cirka fem pund, men det är värt det. Medan du fördjupar dig i den magiska världen berättar de detaljer du inte visste om filmen, skådespelarna och sagan.
 • Om du åker med barn kommer de att bli fascinerade av rundturen, men de yngre kan bli skrämda av realismen i vissa av kulisserna eller av besöket i den förbjudna skogen. Ha detta i åtanke om du vill undvika dessa rum.
 • Var man kan äta: Glöm inte att stanna till i baren om du vill prova den berömda smörölen eller på Frog café om du vill ha en chokladgroda. Det finns ingenstans att äta i närområdet, så om ditt besök sammanfaller med lunchtid kan du bara äta på studions egen restaurang, där priset inte är särskilt billigt.
 • Souvernirs: Presentbutiken är också värd ett besök, även om det bara är för att sätta tänderna i den. Här hittar du all merchandising från sagan som finns tillgänglig. Du kan ta bilder, men låt inte kameran förstöra upplevelsen; det är bättre att leva den än att spela in den.

Boka biljetter till Harry Potter Park

Så här ser Harry Potter-turen i Warner Bros Studios ut

Dräkter från sagan som visas i Warner Bros Studios
Dräkter från sagan som visas i Warner Bros Studios

Under den här rundturen får du inte bara se scenografi och kostymer från filmerna, du får också lära dig mer om sagan och hur filmerna gjordes, inklusive specialeffekter. Med mugglardetaljer i åtanke rekommenderar vi att du bokar biljetter till Warner Bros Studios i förväg på grund av det stora antalet besökare och att du ordnar transport till och från Warner Bros Studios, eftersom de ligger långt från centrum. Ett råd: se upp om du erbjuds biljetter till Harry Potter Studios i andra hand.

Om du vill vara säker på om det är värt att besöka Warner Bros Studios för Harry Potter-turnén eller inte, ska jag ge dig ett litet smakprov på vad du kommer att hitta där. Till att börja med är studiorna uppdelade i inomhus- och utomhusområden och på kulisserna på båda ställena finns inte bara originalrekvisita från filmerna, utan även filmisk information om hur de tillverkades. Men ett steg i taget.

Harry Potter-studiorna i London är inte bara till för att titta på - i många av dem kan du utföra magi genom att vifta med en trollstav eller lyfta en kvast.

Vad du kommer att se i inomhusstudiorna

 • Börja ditt besök i den stora matsalen, där du möts av professorernas figurer vid huvudbordet som de gör varje år med Harry, Ron och Hermione, eller åtminstone de år då ingen kraschar en flygande bil in i en boxande pil (som du förresten också får se på den här rundturen).
 • Därefter går det vidare till skolans korridorer, inklusive de omväxlande trapporna, där du får se en mängd bilder av tidigare chefer för Hogwarts hus, inklusive den feta damen.
 • Du följer sedan den typiska rutten för terminsstart genom det gemensamma rummet och vidare till Gryffindors sovsal.
 • Professorernas kontor väntar också på dig under ditt besök, liksom vitrinskåp där du hittar all information du vill ha om Quidditchsporten.
 • Du besöker Lucious Malfoys hus (läskigt), Weasleys vardagsrum eller en mycket genomarbetad Förbjuden Skog full av varelser, visuella och ljudeffekter.

Vad du kommer att se i utomhusstudiorna

När det gäller utomhusstudiorna är de också fulla av överraskningar. Du kommer att få se Dursleys hus på Privet Drive (inklusive trapphuset), nattbussen, plattform 9 och ¾, Ollivanders butik och många andra vrår. Den enda nackdelen med den här rundturen är att när du lämnar studiorna är det svårt att mingla med mugglare igen.

Hyra transport till studiorna från London

Det är inte tillrådligt att boka transport utan att ha säkrat dina biljetter, eftersom tillgången är mycket begränsad och du riskerar att komma dit och bli utsåld. Dessutom ingår resor från London i många av parkens biljettalternativ.

Men om du redan har fått din biljett och vill boka en transfer till och från parken som släpper av dig vid porten kan du läsa det här inlägget om hur du tar dig till Harry Potter Studios från London.

Boka biljetter till Harry Potter Park

Om du är intresserad av en rundtur i Harry Potter London kanske du också är intresserad av

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du gillade upplevelsen av Harry Potter-promenadturen ska du se till att ta med dig London-promenadturen under ditt besök i Storbritanniens huvudstad. Du kanske tycker att mugglervärlden inte är lika charmig som den magiska, men kom ihåg att London också är Sherlock Holmes eller Peter Pans stad och att den i sig själv har många historier att erbjuda dig utan att behöva ta till fantasin.

Som sagt var detta min favorit, men sanningen är att utbudet av guidade turer i London är oändligt och jag har skrivit en guide för att hjälpa dig att sortera bland alla idéer, vilka som är de bästa turerna och varför. Du kan läsa den i den här artikeln på Turer i London.