Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Harry Potter - Turer och Utflykter

London är Harry Potters stad och i hela staden hittar du referenser och platser från sagan samt Warner Bros. studio. Här är de olika Harry Potter-turerna du kan hitta i London.

Vicky Del Moral

Vicky Del Moral

10 minsta läsning

Harry Potter - Turer och Utflykter

Hogwarts Express-tåget | © Martin Pettitt

För många av oss är London inte bara Big Ben, Nothing Hill eller Hyde Park; för många av oss är London Diagon Alley, Platform 9 och ¾, Gringotts och Leaky Cauldron. Välkommen till Hogwarts (eller nästan...).

En av de saker du måste se och göra i London om du är ett fan av Harry Potter-sagan är att besöka filmkulisserna med Warner Bros. Touren. Var försiktig, biljetter till Harry Potter Studios Park är mycket efterfrågade så det är ett måste att boka i förväg (jag rekommenderar minst en och en halv månad).

Det bästa alternativet

Harry Potter Studios biljetter med överföring från London

Inträde till studiorna och transfer från London

Det perfekta alternativet för att slippa oroa dig och njuta fullt ut av Warner Bros. studios som är avsedda för Harry Potter-filmerna. Resan tur och retur från London ingår i priset.

Detta är det bästa alternativet för alla som besöker Harry Potter Studios under sitt besök i London. Eftersom transfern från centrala London ingår behöver du inte oroa dig för hur du ska ta dig till Harry Potter Studios från London, utan kan bara fokusera på att njuta av upplevelsen.

När dubokar online kan du välja mellan flera olika tider; jag rekommenderar att du åker så tidigt som möjligt för att undvika trängsel när du anländer till parken och, om du kan, undviker helgen. Du får ett e-postmeddelande med all tillgänglig information om mötesplatsen där en luftkonditionerad buss tar dig till parken.

När du väl är där kan du göra dig redo att gå ner i Diagon Alley, besöka Ollivanders butik, Gringotts bank och naturligtvis lära dig mer om sagan och hur filmerna skapades.

 • Rekommenderas om... du vill besöka Warner Bros Harry Potter Studios under din resa till London
Det mest ekonomiska alternativet

Harry Potter Tur i London

Rundtur till Harry Potter-platser i Londons stad

Medan du vandrar runt på Londons gator visar en expertguide dig platser som förekommer i eller inspirerat Harry Potter-filmerna.

London är fullt av platser som har något att göra med Harry Potter-filmerna och med den här turen kommer de inte att gå obemärkt förbi. En guide visar dig runt på plattform 9 och 3/4, Diagon Alley och Gringotts Bank när du vandrar runt i London som en mugglare.

Den här turen sker också i små grupper på (högst) 25 personer. Detta innebär att guiden kan fokusera på de förklaringar du ber om på ett mer personligt sätt. Guiderna på den här rundturen har två saker gemensamt: de känner till London utan och innan och de är fans av Harry Potter-böckerna och -filmerna, så utnyttja tillfället till fullo och njut av varje ögonblick av rundturen!

 • Rekommenderas om... du vill njuta av Harry Potter-universumet till ett reducerat pris eller om du vill ha mer efter att ha sett Warner Bros. Studios

Det här är Harry Potter-turen i Warner Bros. Studios

Kostymer från sagan visas på Warner Bros Studios
Kostymer från sagan visas på Warner Bros Studios

Under den här rundturen får du inte bara se scenografi och kostymer från filmerna, du får också lära dig mer om sagan och hur filmerna gjordes, inklusive specialeffekter. Med tanke på mugglarnas detaljer rekommenderar vi att du bokar biljetter till Warner Bros. Studios i förväg på grund av det stora antalet besökare och att du ordnar transport till och från Warner Bros. studios, eftersom de ligger långt från centrum. Ett gott råd: se upp om du erbjuds biljetter till Harry Potter Studios i andra hand.

Om du vill vara säker på om det är värt att besöka Warner Bros. studios för Harry Potter-turen eller inte, ska jag ge dig en liten försmak av vad du hittar där. Till att börja med är studiorna uppdelade i inomhus- och utomhusområden och på båda ställena finns inte bara originalföremål från filmerna, utan också filmisk information om hur de gjordes. Men steg för steg.

Och Harry Potter-studiorna i London är inte bara till för att titta på: i många av dem kan du trolla genom att vifta med en trollstav eller lyfta ett kvastskaft.

Vad du kommer att se i inomhusstudiorna

 • Börja rundturen i den stora matsalen, där du välkomnas av professorerna vid huvudbordet som de gör varje år med Harry, Ron och Hermione, eller åtminstone de år då ingen kraschar en flygande bil in i en boxande pil (som du förresten också får se på den här rundturen).
 • Därefter fortsätter vi till skolans korridorer, inklusive de omväxlande trapporna, där du kan se en mängd bilder av tidigare chefer för Hogwarts hus, inklusive den feta damen.
 • Du följer den typiska rutten från början av terminen genom det gemensamma rummet och sedan vidare till Gryffindors sovsal.
 • Professorernas kontor väntar också på dig under ditt besök, liksom skåp där du hittar all information du vill ha om Quidditchsporten.
 • Du kan besöka Lucious Malfoys hus (läskigt), Weasleys vardagsrum eller en mycket genomarbetad förbjuden skog full av varelser, visuella och ljudeffekter.

Vad du kommer att se i utomhusateljéerna

Utomhusstudiorna är också fulla av överraskningar. Du kommer att se Dursleys hus på Privet Drive (inklusive trapphuset), nattbussen, plattform 9 och ¾, Ollivanders butik och många andra hörn och vrår. Den enda nackdelen med den här turen är att när du lämnar studiorna är det svårt att blanda sig med mugglare igen.

Boka transport till studiorna från London

Det är inte tillrådligt att boka transport utan att ha säkrat biljetter, eftersom tillgången är mycket begränsad och du riskerar att bli utsåld när du kommer dit. Dessutom ingår resor från London i många parkbiljetter.

Om du redan har köpt din biljett och vill anlita en buss till och från parken kan du i alla fall ta en titt på det här inlägget om hur du tar dig till Harry Potter Studios från London.

Boka biljetter till Harry Potter Park

Här är vandringsturerna till Harry Potter-platserna i London

Harry Potter-utrymmet på järnvägsstationen St Pancras
Harry Potter-utrymmet på järnvägsstationen St Pancras

Om du är sugen på mer efter ditt besök i Warner Studios finns det flera platser i London som inspirerat böckerna och filmerna. För flera år sedan var fansen tvungna att leta upp dem på egen hand, men nu finns det expertguider som visar dig runt på en rundvandring på Harry Potter-platserna samtidigt som de berättar intressanta fakta om sagan.

Denna två timmar långa rundvandring (tillgänglig på engelska och spanska) där en guide som specialiserat sig inte bara på sagan utan även på Londons historia visade oss Harry Potter-platser i London, till exempel följande:

Plattform 9 och ¾ på King Cross Station

På King Cross-stationen kan du hitta ett hörn där den berömda plattformen har återskapats med en bagagevagn som går genom väggen. Du kan ta ett foto där och sedan stanna till i Harry Potter-souvenirbutiken medan guiden berättar om hur denna turistplats skapades efter succén med filmerna och om hur J.K. Rowling använde stationen som miljö för sina böcker. Synd bara att du inte kan ta Hogwarts Expressen...

Diagon Alley på Leadenhall Market

Detta är en av de äldsta marknaderna i London och är inspirerad av den berömda Diagon Alley där Harry köpte böcker, trolldrycker och naturligtvis Ollivanders trollstavar. Detta är ett av de längsta och mest speciella stoppen på rundturen; du kommer att upptäcka hur verkligheten inspirerar fiktionen och hur fiktionen förvandlar verkligheten. Din guide berättar allt om Knockturn Alley eller Leaky Cauldron Inn och ger dig sedan några minuter att utforska området på egen hand.

Gringotts Bank och den australiska ambassaden

Den berömda trollkarlsbänken, som finns med i flera av filmerna, är inspirerad av Australiens ambassad i London. Du kanske har gått förbi den utan att märka den slående likheten, men för att ge dig en tydligare bild visar din guide dig fotografier från filmerna som bevisar att trollkarlsbänken verkligen är inspirerad av denna byggnad.

Premiärer och Trafalgar Square

Allt på den här rundturen handlar inte bara om filmens platser, du får också höra anekdoter om skådespelarna och betydelsen av sagan, och Trafalgar Square är förmodligen den plats som din guide väljer att berätta om detta. Det är just härifrån som tusentals fans upplevde slutet på sagan och andra ögonblick i samband med att filmerna släpptes.

Boka en Harry Potter-tur i London

Andra alternativ för att njuta av Harry Potter-turen i London: privata turer, interaktiva turer eller bussturer

Original Harry Potter-dräkter
Original Harry Potter-dräkter

Om den två timmar långa rundturen är för kort för dig rekommenderar jag att du överväger möjligheten till en privat rundtur till de platser där sagan utspelar sig. Guiden kommer då att ägna sig enbart åt dig och den grupp du reser med. Den här rundturen tar tre timmar, kan anpassas helt efter dina önskemål och finns på engelska, spanska och franska.

Det är ett mycket rekommenderat alternativ om du reser till London med barn, eftersom du kan be guiden att byta ut platser från filmen mot andra sevärdheter i London under rundturen. På tal om barn finns det också en typ av tur för dem som gör att de kommer att njuta av varje steg på vägen: de interaktiva turerna: detta är en typ av tur där guiden föreslår frågesporter, tester och spel under turen för att fördjupa dem ännu mer i sagans magi.

Slutligen bör du vara medveten om att Harry Potters landmärken är utspridda över hela London, så en rundvandring kan vara tröttande - titta på bussturer om rundvandringen är för tröttande för dig. De är också guidade och är ett ännu bekvämare sätt att njuta av turen.

Boka en Harry Potter-tur och en utflykt till Oxford

Tips för ditt besök på Warner Bros. Harry Potter Studios

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du som jag är ett riktigt Harry Potter-fan har du förmodligen sett fram emot den här turnén länge. För att få ut det mesta av det ska jag ge dig några tips:

 • Hur du tar dig dit: Transport till Warner Bros. studios är en viktig detalj att tänka på. Glöm inte att det är en lång väg från centrala London, så det är bäst att boka i förväg för både tur- och returresan. Från tågstationen Watford Junction går det direktbussar till studiorna.
 • Besökets längd: Ta god tid på dig i var och en av Warner Bros. Studios. Ha inte bråttom att se allt, detaljerna är så väl genomtänkta att det är värt att ta del av varenda liten vrå. För att se allt ordentligt rekommenderar jag att du avsätter mellan 3 och 5 timmar för besöket.
 • Tidtabell: När du köper din biljett (alltid i förväg, eftersom du bara kan byta ut den i studion) kan du välja dag och tid för ditt besök. Jag rekommenderar att du väljer första gången för att undvika trängsel. Tänk på att du kan komma in men inte gå ut, så det kommer att bli fler och fler människor i anläggningen.
 • Ta audioguiden: den kostar cirka fem pund, men är värd det. Medan du fördjupar dig i den magiska världen berättar de detaljer som du inte visste om filmen, skådespelarna och sagan.
 • Om du åker med barn kommer de att fascineras av rundturen, men de yngre barnen kan bli skrämda av den realistiska karaktären på vissa av kulisserna eller av besöket i den förbjudna skogen. Tänk på detta om du vill undvika dessa rum.
 • Mat: Glöm inte att stanna till i baren om du vill prova den berömda smörölen eller på Frog Café om du vill ha en chokladgroda. Det finns ingenstans att äta i närområdet, så om ditt besök sammanfaller med lunchtid kan du bara äta i studions egen restaurang, där priset inte är särskilt billigt.
 • Souvernirs: Presentbutiken är också värd ett besök, även om det bara är för att sätta tänderna i den. Här hittar du all tillgänglig merchandising av sagan. Du kan ta bilder, men låt inte kameran förstöra upplevelsen; det är bättre att leva den än att spela in den.

Organisera din egen rundtur till Harry Potter-platser i London

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du bestämmer dig för att ta en guidad tur i Harry Potter-universumet i London, oavsett om det är en grupptur eller en privat tur, finns det några saker att tänka på:

 • Eftersom turen är en rundvandring är det logiskt att du inte kommer att besöka alla platser eftersom London är en stor stad och många av dem ligger ganska långt ifrån varandra.
 • Mötesplatsen ligger alltid på en central plats som du lätt kan nå från ditt boende. Om du har några frågor kan du fråga din guide när du har bokat din plats eller be om att bli hämtad från ditt hotell mot en tilläggsavgift.
 • Turerna tar mellan två och tre timmar, så var beredd på att gå. De går nästan varje dag i veckan och den bästa tiden att åka beror på vädret.
 • Du har möjlighet att köpa Harry Potter-souvenirer vid många av turnéstoppen eftersom du passerar Harry Potter-butiker i olika delar av London och guiden kommer att ge dig tid för detta.
 • Om du har ett London Pass ingår en rundtur där du får se platser från Harry Potter och många andra filmer som spelats in eller inspirerats av London, t.ex. Mary Poppins, Sherlock Holmes och James Bond. Du kan läsa mer om Londonpass i den här artikeln om Londonpasset. London-Pass och andra pass.
 • Kolla in teaterlistorna när du har bestämt dig för din resa till London. Om du har tur kan du kanske se en föreställning av Harry Potter och det förbannade arvet.

Boka en Harry Potter-tur i London

Om du är intresserad av en rundtur i Harry Potter London kanske du också är intresserad av

Simon Rae| ©Leadenhall Market
Simon Rae| ©Leadenhall Market

Om du gillade Harry Potters vandringsturer, se till att du tar med dig en vandringstur i London under ditt besök i Storbritanniens huvudstad. Du kanske tycker att mugglervärlden inte är lika charmig som den magiska, men kom ihåg att London också är Sherlock Holmes och Peter Pans stad och att den i sig själv har många historier att erbjuda dig utan att du behöver ta till fantasi.

Som sagt var detta min favorit, men sanningen är att utbudet av guidade turer i London är oändligt och jag har skrivit en guide för att hjälpa dig att sortera bland alla idéer, vilka som är de bästa turerna och varför. Du kan läsa om det i denna artikel om Turer i London.

Om det inte är första gången du är i London och du bestämmer dig för att åka ut och se resten av landet behöver du inte göra en lång resa. Numera finns det mycket välorganiserade turer som låter dig upptäcka både charmiga byar och majestätiska städer i England som du inte bör missa om du vill veta lite mer om livet utanför en storstad som London. Här finns en artikel om Dagsresor och utflykter från London så att du kan se mina favoritalternativ.

Vanliga frågor

 • Besöks verkliga inspelningsplatser i denna upplevelse?

  Ja, du besöker Millennium Bridge, Westminster tunnelbanestation, King's Cross station och verkliga platser som inspirerade kulisserna till Diagon Alley, Ministry of Magic och puben Leaky Cauldron.

 • Kan jag få ta mitt foto på plattform 9 ¾?

  Ja, personalen i Harry Potter Shop kan ta ett professionellt foto av dig med en valfri Hogwarts-hus-sjal, eller så kan du ta ett eget foto.

 • Inkluderar någon av Harry Potter-upplevelserna ett besök på Hogwarts?

  Du kan besöka en skalenlig modell av Hogwarts slott i Warner Bros:s studio, som användes för många av flygbilderna i filmerna.