Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Stonehenge - Dagsresor från London

Magin i Stonehenge kan bara förstås genom att besöka världens mest mystiska cirkel. Så här tar du dig till Stonehenge från London.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

9 minsta läsning

Stonehenge - Dagsresor från London

Stonehenge | ©Sung Shin

En resa till Stonehenge, cirka 80 mil väster om London, är en av de mest fantastiska upplevelser du bör ha på en resa till England. Man vet inte mycket om dess ursprung, bara att det går tillbaka till den sena neolitiska perioden, men Europas mest kända förhistoriska monument är omgärdat av en magisk aura som fascinerar dem som har chansen att se det.

Även om du kan ta tåget eller bussen för att besöka Stonehenge på egen hand, med tanke på hur långt det är från London och hur svårt det är att ta sig dit med kollektivtrafiken, är mitt råd att ta en organiserad tur till Stonehenge i en bekväm buss, vilket kommer att göra det lättare för dig och där du kommer att få hjälp av en guide för att bättre förstå innebörden av detta gåtfulla megalitmonument. Här är de bästa alternativen:

Det bästa alternativet

Stonehenge dagstur från London

Den mest prisvärda organiserade turen till Stonehenge

Perfekt om du vill få ut det mesta av ditt besök på ett av Englands mest berömda monument och optimera din tid på ett så bekvämt sätt som möjligt. Inkluderar audioguide och tid att utforska platsen på egen hand.

Längd: 6 timmar 30 minuter

Jag rekommenderar till 100 % att du under din resa till den brittiska huvudstaden tar dig tid att göra denna heldagsutflykt till Stonehenge och se världens mest kända megalit i egen hög person. Det är en fantastisk plats som kommer att imponera på dig! För att få ut så mycket som möjligt av dagen börjar turen tidigt, klockan 7 på morgonen. Du kan ta bussen från två olika platser i staden (London Bridge Street och Harrington Gardens) för att åka till Stonehenge.

Framför dig ligger en två timmar lång bilresa till Salisbury Plain, en enslig, trädlös hedmark där detta tusentals år gamla monument ligger.

Det bästa med den här Stonehenge-turen är att den erbjuder bekvämligheten av en organiserad tur med en oberoende audioguide, så att du kan utforska den berömda megaliten, museet och rekonstruktionen av en neolitisk bosättning i din egen takt och på din egen fritid.

När du kommer dit har du tre timmar på dig att njuta av denna magiska plats som människan sedan urminnes tider har tillskrivit en särskild betydelse som en koppling mellan det jordiska och det övernaturliga, och som många forskare i dag fortsätter att studera för att lösa dess gåtfulla symbolik.

I slutet av turen går du ombord på bussen tillbaka till London, där du kan luta dig tillbaka och minnas allt du har lärt dig och upplevt i Stonehenge under denna spännande resa.

Varför jag gillar den här turen: Den här turen erbjuder fördelarna med att delta i en organiserad tur (du behöver inte oroa dig för tidtabeller eller transporter) och fördelarna med att besöka platsen i din egen takt. Du kommer att kunna följa ljudkommentaren för att förstå allt du ser utan att behöva följa gruppens steg och scheman, eftersom du har upp till tre timmar på dig att gå runt på platsen i din egen takt.

Rekommenderas om... du vill få ut det mesta av detta mänsklighetens mysterium men inte vill investera för mycket tid eller pengar under din resa till London.


Den mest fullständiga

Stonehenge och Bath dagstur från London

Besök Stonehenge och besök Bath, Englands vackraste stad.

Om du vill tillbringa en hel dag utanför staden finns det inget bättre än att upptäcka Stonehenge och Bath, Jane Austens stad. Som tillval kan du besöka Bath Bath Baths.

Längd: 11 timmar 30 minuter

Om du under din resa till London har möjlighet att avsätta en hel dag för en utflykt till stadens utkanter, är mitt råd att ta tillfället i akt och se så många av de närliggande sevärdheterna som möjligt på en gång. Till exempel Stonehenge och Bath. Du får inte bara möjlighet att upptäcka Europas mest populära förhistoriska monument, utan också en av de charmigaste städerna på den brittiska landsbygden, som råkar ligga mycket nära Stonehenge. Låter bra, eller hur?

Äventyret börjar klockan 8.30 när gruppen möts vid Victoria Coach Station (hållplats W) för att gå ombord på bussen till Stonehenge, det första stoppet på turen.

Resan är kort och reseledaren ger en kort genomgång av vad du kommer att se på resmålet. Bara två timmar efter att du lämnat London kommer du till Salisbury Plain, platsen för detta magnifika megalitmonument som är tusentals år gammalt.

Under besöket har du tid att i lugn och ro beundra Stonehenge, besöka museet och den neolitiska boplatsen i lugn och ro medan du lyssnar på audioguiden. Att se denna förhistoriska konstruktion med egna ögon är som en resa tillbaka i tiden till mänsklighetens ursprung och en oförglömlig upplevelse.

Det andra stoppet på rundturen är Bath. Resan tar ungefär en timme enkel resa och längs vägen får du också en kort introduktion till denna charmiga stad i Somerset. Om Bath är känt för något så är det för sina romerska bad med medicinskt vatten, för sitt universitet, för att vara hemvist för den berömda författaren Jane Austen och för sina eleganta gator med vackra 1700-talsherrgårdar.

Under rundturen i Bath får du se stadens höjdpunkter som Pulteney Bridge, Jane Austen Centre, Assembly Rooms och Royal Crescent och du får fri tid att utforska staden i din egen takt eller, om du väljer alternativet, gå in i de romerska baden (men inte bada i dem eftersom det inte är tillåtet).

I slutet av rundturen i Stonehenge och Bath går du tillbaka på bussen för att återvända till London efter en dag full av spänning och minnen.

Varför jag gillar den här turen: Den här turen ger dig möjlighet att se två av Englands mest ikoniska platser på en dag till ett rimligt pris och på bara en dag, så den tar inte upp för mycket av din tid i London.

Rekommenderas om... du är en person som vill se ju mer desto bättre. På den här turen kan du njuta av Baths skönhet och Stonehenge-komplexets enorma storlek.


När ska man besöka Stonehenge?

Utsikt över Stonehenge| ©Ankit Sood
Utsikt över Stonehenge| ©Ankit Sood

Monumentet har förklarats som världsarv av Unesco och är värt ett besök året runt, men det finns särskilt speciella tillfällen som sommar- och vintersolståndet (då solen når sin högsta punkt på himlen och korsar monumentets axel med precision och glider mellan dess stenar).

Under sommarsolståndet kommer grupper av druider tillsammans med en mängd olika människor till Stonehenge för att utföra ritualer med en magisk bakgrund och fira föreningen mellan solen och jorden. Det är en mycket märklig händelse!

Boka en tur till Stonehenge

När bokar du dina biljetter till Stonehenge?

Stonehenge trångt| ©Dyana Wing So
Stonehenge trångt| ©Dyana Wing So

Eftersom det är en mycket populär turistattraktion rekommenderar jag att du bokar dina biljetter online så långt i förväg som möjligt för att säkra din plats på turen på det datum du vill.

Boka en tur till Stonehenge och Bath

Hur lång tid tar det att ta sig till Stonehenge från London?

Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis
Stonehenge Road| ©Raoul du Plessis

Detta förhistoriska monument ligger nästan två timmar från den brittiska huvudstaden.

Boka en resa till Stonehenge, Bath och en hemlig enklav

Vad ska man ha på sig för att se Stonehenge?

Stonehenge| ©Cajeo Zhang
Stonehenge| ©Cajeo Zhang

Detta megalitmonument ligger utomhus mitt i ett landskap som inte är skyddat mot vind och regn. Innan du beger dig iväg på din utflykt rekommenderar jag att du kollar väderprognosen för området och försöker välja en dag med stabilt väder.

Med detta i åtanke är mitt råd att ta med dig varma kläder eftersom det nästan alltid blåser en sval (eller till och med iskall!) bris, utom under de varmaste sommardagarna. Glöm inte att packa med en mackintosh i ryggsäcken om det finns risk för regn under besöksdagen. Det är viktigt att anpassa kläderna till vädret på utflyktsdagen.

Å andra sidan är det bäst att ha bekväma skor på sig för att se Stonehenge, eftersom du kommer att gå i flera timmar.

Boka en resa till Stonehenge, Avebury och West Kennet

Är Stonehenge ett monument att besöka med barn?

Stonehenge med barn| ©Tatyana Tomsickova
Stonehenge med barn| ©Tatyana Tomsickova

Absolut. De små kan springa runt på ängen och förundras över stenarnas storlek, medan de äldre får chansen att komma närmare historien under en rolig vandring.

Boka en resa till Stonehenge, Bath, Cotswolds och Stratford-upon-Avont

Men vad är Stonehenge? Vad är egentligen Stonehenge?

Stonehenge| ©K Mitch Hodge
Stonehenge| ©K Mitch Hodge

Du har förmodligen sett det i böcker och dokumentärer otaliga gånger tidigare, eftersom det är Europas mest kända förhistoriska monument och ett av Storbritanniens ikoniska landmärken.

Stonehenge, som är omgiven av en vallgrav, är en megalitkonstruktion i form av två koncentriska ringar som består av stora vertikala stenblock som bildar en unik syn som kan kännas igen från flera mils avstånd.

Det finns få uppgifter om platsen och den är fortfarande en gåta för antropologer och historiker runt om i världen. Den byggdes mellan 3000 och 1500 f.Kr. (sen neolitisk och tidig bronsålder) och var en del av en större struktur som omfattade ceremoniella avenyer och stencirklar.

Allt annat är hypoteser, från vem som byggde den till dess syfte. Enligt vissa teorier kan det ha varit ett astronomiskt observatorium för att förutsäga årstiderna, eftersom solen vid sommarsolståndet går upp genom megalitens axel.

Andra hävdar att Stonehenge var ett religiöst tempel eller ett gravmonument som användes som nekropol för tidens notabla personer, eftersom hundratals begravningar har hittats i närheten.

Medan forskningen fortsätter att försöka kasta mer ljus över detta mystiska megalitmonument har Stonehenge nu blivit en viktig plats där moderna druider utför mystiska ritualer på midsommarafton.

Boka en resa till Stonehenge, Glastonbury och Winchester

Vad kan du se i Stonehenge?

Stonehenge| ©Alec Foege
Stonehenge| ©Alec Foege

Min erfarenhet av att besöka Stonehenge

Efter en två timmar lång bilresa genom England släppte bussen av oss nära Stonehenge besökscenter och innan vi kom dit fick vi gå igenom en flygplatsliknande säkerhetskontroll där våra tillhörigheter genomsöktes.

Även om det på Stonehengeområdet också finns ett museum och en reproduktion av en förhistorisk bosättning, stod det klart för oss att det första vi ville se var detta legendariska megalitmonument. Vi begav oss till området där man tar den kostnadsfria minibussen för att komma dit så fort som möjligt, eftersom det var ganska trångt och det fanns en del köer.

Jag hade sett den på bilder många gånger och föreställt mig den många gånger, men inget går upp mot att se den i verkligheten. Det är en blandning av spänning och misstro. Jag hade framför mig en av de få kvarvarande spåren av förhistorisk tid i världen. Hur kunde de bygga något sådant här med knappt några medel?

Man vill komma så nära som möjligt för att känna på stenarna och försöka lösa denna gåta som är äldre än Egyptens pyramider, men ett repstängsel begränsar avståndet till monumentet och den väg man kan följa.

Du får nöja dig med att se den på avstånd, men under besöket kan du gå runt Stonehenge för att ta bilder från alla vinklar och njuta av det vackra gröna landskapet som omger den.

När man är där får man en uppfattning om varför denna plats var så viktig för de tidiga civilisationerna. Det är något som gör den så speciell att det är svårt att sätta ord på det - du måste se den!

Boka en resa till Stonehenge, Windsor och Bath

Upptäck den neolitiska tiden

Stonehenge är en del av den neolitiska| ©Hulki Okan Tabak
Stonehenge är en del av den neolitiska| ©Hulki Okan Tabak

Om du är uppmärksam under rundturen kommer du att se skyltar som pekar ut andra intressanta platser, t.ex. en gammal nekropol eller en allé från 2300 f.Kr. som förbinder megaliten med Avonfloden. Man tror att denna väg var kopplad till en ceremoniell väg för att fira att årstiderna passerar i enlighet med solens rörelse.

Du kan lära dig mycket mer om detta på museet i besökscentret. Efter besöket i Stonehenge åker vi tillbaka till utgångspunkten för att gå in i utställningen som ger en inblick i Stonehenges historia och dess betydelse samt i livet för de människor som byggde detta monument för tusentals år sedan.

Här kan du se olika förhistoriska föremål (verktyg, smycken, keramik...) från olika arkeologiska utgrävningar samt en rättsmedicinsk rekonstruktion av ansiktet på en man som kan ha befunnit sig i Stonehenge för 5 500 år sedan.

Jag rekommenderar också att du besöker återskapandet av en neolitisk boplats i detta område, som skapades genom utgrävningar i Durrington från den perioden.

Även om vi på Stonehenge-turen får hjälp av en audioguide som förklarar vad vi ser, tycker jag att museet är det perfekta komplementet för att bättre förstå detta historiska skede som är så okänt för allmänheten, så jag rekommenderar att du ägnar lite tid åt det under besöket.

Du kanske inte är ett stort fan av museer, men Stonehenge-museet har en mycket cool interaktiv del som alltid gör upplevelsen roligare. Särskilt om du reser med barn.

Boka en resa till Oxford, Windsor och Stonehenge

Om du gillar den här resan kanske du också är intresserad av

Om du redan har besökt London vid andra tillfällen och vill upptäcka andra pärlor i England rekommenderar jag att du tar en titt på artikeln De bästa utflykterna från London där du hittar några av de mest underhållande och intressanta sakerna att göra under din semester. Det blir svårt att välja bara en!

Om du efter utflykten till Stonehenge vill fokusera på att utforska London för att lära dig lite mer om dess historia, missa inte artiklarna om Tower of London eller Westminster Abbey, liksom De bästa utflykterna och turerna i London eller De bästa turistbussarna för att upptäcka de mest fantastiska hörnen av staden.

Boka en utflykt till Stonehenge

Vanliga frågor

  • Hur lång tid tar det att ta sig till Stonehenge från London?

    Stonehenge ligger cirka 145 km väster om London och det tar cirka 2 timmar och 20 minuter att ta sig dit, antingen med bil eller tåg.

  • Kan jag resa till Stonehenge på egen hand?

    Det kan dock finnas några invändningar. Tåget från Waterloo till Salisbury, den närmaste tågstationen 15 km bort, är vanligtvis ganska dyrt, och du måste ta pendeltåget till Stonehenge för att täcka avståndet mellan stationen och platsen. Många resenärer väljer därför en guidad tur eftersom det är den enklaste lösningen för att komma direkt till Stonehenge.

  • Får jag röra vid stenarna i Stonehenge?

    Inte normalt, eftersom stenarna är skyddade av en sammetssnodd 364 dagar om året. Det finns dock ett undantag, under sommarsolståndet, då folk slår läger på fältet bredvid Stonehenge vid sommarsolståndet för att se soluppgången på den nya säsongens första dag.