Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Londons stadsdelar efter stadsdelar

Londons geografi är mycket mer än dess monument. Upptäck tillsammans med mig de mest framstående stadsdelarna i denna ikoniska stad!

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Londons stadsdelar efter stadsdelar

Londons gator | ©Peter Spencer

London som vi känner det skulle inte vara något om det inte vore för dess stadsdelar, de små bitarna som ger staden liv. Att kunna uppskatta hur var och en av Londons stadsdelar är en egen värld med sina höjdpunkter och huvudattraktioner är obeskrivligt.

I den här guiden får du lära dig mer om några av stadens mest emblematiska stadsdelar och vad du kan göra i var och en av dem. Det är så här du kommer att lära känna det riktiga London!

1. Marylebone

Marylebone| ©Oxyman
Marylebone| ©Oxyman

Marylebone är ett av de där märkliga kvarteren som ändå lyckas ge dig känslan av att du precis har snubblat över en av Londons hemliga platser.

Det är ett mer diskret kvarter än sin livliga granne Oxford Circus. Kvarteret slingrar sig genom lugna, eleganta gator och spännande korridorer och erbjuder en mycket mysig känsla.

När du promenerar genom Marylebone kan du nå Daunt Books (en av de mest betydande bokhandlarna i London City och hela Storbritannien) och framför allt kan du uppskatta en distinkt australiensisk atmosfär, särskilt när du når Daisy Green.

Boka en personlig privat rundtur i London

2. Camden

Camden Town| ©J.Ligero & I.Barrios
Camden Town| ©J.Ligero & I.Barrios

Det var en gång en liten stad som hette Camden i utkanten av centrala London. Sedan kom tågen, kanalerna och lagerlokalerna, följt av psykedeliska ungdomar, punkare och en lysande ung sångerska vid namn Amy Winehouse (Camdens lejoninna). Och, Viola, stadsdelen blev en av de mest ikoniska och berömda i Londons stad.

I dag är Camden mitt uppe i en utveckling igen. Nya företag flödar in i denna del av nordvästra London, och fler och fler kaféer och restauranger öppnar sina dörrar.

Om du har tid och reser till London i 7 dagar eller mer föreslår jag att du stannar till i detta ikoniska kvarter, atmosfären på platsen är märkligt annorlunda och du kan till och med ta en bild med Amys staty!

Boka en hemlig rundtur i centrala London

3. Battersea

Battersea Power Station från luften| ©EG Focus
Battersea Power Station från luften| ©EG Focus

Efter en intensiv ansiktslyftning som gav området en egen tunnelbanestation och såg hundratals unga och inte så unga par flytta in i det nya bostadsområdet Battersea Power Station, lyckades Batterseas parad av restauranger och butiker vid floden öka kvarterets popularitet igen.

Kvarteret är dock inte bara begränsat till ovanstående, utan lyser ännu mer tack vare biografen Archlight som nu är inrymd i de gamla järnvägsbågarna och Battersea Park som sträcker sig längs floden och skapar ett vackert grönt mikroklimat.

4. Shoreditch

Promenad genom Shoreditch| ©robertharding
Promenad genom Shoreditch| ©robertharding

Åren tycks inte ha någon effekt på Shoreditch, den energi man känner på dessa gator verkar inte ha något slut och inget utgångsdatum.

Under dagen serverar udda restauranger bakverk till sina kunder, och på kvällen lever barerna och nattklubbarna, några av de bästa i världen, upp ända till de tidiga morgontimmarna.

Dessutom är Shoreditch utan tvekan ett av Londons mest pulserande nattlivskvarter. Så om festande är din grej, tveka inte att inkludera det i din tur till Londons nattliv.

Boka en nattlig rundtur i London

5. Hackney Central

Hackney Central| ©Daniel Lynch
Hackney Central| ©Daniel Lynch

Även om Hackney Central inte är en av de stadsdelar i London som får den uppmärksamhet den förtjänar, håller tiderna på att förändras och området håller på att bli ett av Londons mest besökta områden, särskilt på sommaren i London.

Vi talar om ett område med ett underjordiskt nattliv, matställen och en livlig helgmarknad där pubar och restauranger spiller ut på gatorna och skapar en intim kvarterskänsla med en gemenskapsmentalitet. Från Moth House till Mare Street finns det mycket att se.

Boka en privat biltur i London

6. Camberwell

Promenader i Camberwell| ©Reading Tom
Promenader i Camberwell| ©Reading Tom

För många Londonbor är detta ett av stadens mest attraktiva och iögonfallande kvarter, och invånarna i Camberwell är mycket stolta över sin fristående by i en storstad.

Camberwell har finurliga kaféer, butiker av alla slag och restauranger med mycket att erbjuda. Dessutom är det ett av de bästa ställena att äta på, och jag är säker på att du kommer att hitta det på en av Londons bästa matresor.

Det är också ett kvarter med en jovial atmosfär, som direkt matas av närvaron av Camberwell College of Art. En av kvarterets mest betydelsefulla punkter är dock dess musikaliska talang. Om du åker till London på hösten kommer du att se jazzen blomma bland barer och pubar på kvällen, och om du bestämmer dig för att åka till London på sommaren kommer du attse ljudet av karibisk musik.

Boka en matresa i London

7. Covent Garden

Jul i Covent Garden| ©Jorge Franganillo
Jul i Covent Garden| ©Jorge Franganillo

Om vi letar efter populära stadsdelar kan vi inte utelämna Covent Garden, kanske ett av de mest intressanta och som du definitivt bör inkludera i din Londonresa. Det är sant att det är ett måste att se Londons viktigaste monument, men vi får inte glömma känslan av att gå på kullerstenarna i stadens mest kända kvarter, en renodlad Londonkänsla.

Kvarterets kullerstensgator slingrar sig genom den centrala marknaden. Gatukonstnärer som är födda och uppvuxna i kvarteret kallar ofta dessa turer för "walking home", en mysig känsla som du märker så fort du kommer in i Covent Garden.

Några av de mest kända platserna är Sushi Samba, en trendig japansk restaurang, och Red Farm, en av de mest älskade pubarna.

Boka en hemlig rundtur i centrala London

8. Soho

Sohos gator| ©CK Travels
Sohos gator| ©CK Travels

Soho är den del av London som aldrig slutar förändras och utvecklas, det är som en fjäril i en ständig förändringsprocess. Och även om du bara är i London i en dag kommer du troligen att passera Soho, om du inte sitter fast på ditt hotell.

Soho är en av Londons mest ikoniska stadsdelar och gränsar till Oxford Street, Regent Street, Leicester Square och Charing Cross Road.

Sohos energiska gator i West End erbjuder en blandning av restauranger, nattliv och shopping.

Å ena sidan är Dean Street, Frith Street, Beak Street och Old Compton Street epicentrum för dag- och nattaktiviteter, med Ronnie Scott's jazzklubb som höjdpunkt för underhållning. Å andra sidan, om du är en teaterfantast rekommenderar jag Shaftesbury Avenue - ren scenkonst!

Och slutligen, om du är en av dem som inte kan åka härifrån utan att ha plockat med dig en souvenir, rekommenderar jag att du följer gatorna i: Carnaby Street, Oxford Street och Regent Street, du kommer garanterat att köpa något!

9. Dalston

Ridley Road Market i Dalston| ©Jim Linwood
Ridley Road Market i Dalston| ©Jim Linwood

Det finns många bra saker att hitta i Dalston utöver dess överflöd av turkiska restauranger.

Faktum är att det finns mycket mer i den här delen av östra London än vad man tror. Från dykbarer i källare till bagerier med kunglig stämpel och en av stadens bästa oberoende biografer,

Dalston är verkligen en plats som samlar alla möjliga aktiviteter; du kan faktiskt leva ett helt liv i detta kvarter utan att missa något.

10. South Bank

London Eye på långt håll| ©Martie Swart
London Eye på långt håll| ©Martie Swart

South Bank är hemvist för en av Londons bästa marknader, men denna plats på södra stranden av Themsen erbjuder mycket mer än de berömda matstånden på Borough Market. Det är också ett pulserande kvarter och hjärtat av Londons kulturscen.

I detta berömda kvarter finns Shakespeares ursprungliga Globe Theatre, National Gallery of British Art (Tate) och den underbara Wobbly Bridge (även känd som Millennium Bridge), ett måste om du väljer en Harry Potter-tur.

Tack vare det otroliga läget kan du dessutom få fantastisk utsikt över floden (inklusive kryssningar på Themsen) och några av Londons viktigaste landmärken.

11. Notting Hill

Portobello Market| ©Wikimedia
Portobello Market| ©Wikimedia

Även om stadsdelen har områden med social utsatthet i det norra området och ibland inte ses som ett anständigt kvarter, är det faktiskt ett av Londons mest kända och har flera anmärkningsvärda områden, till exempel Portobello Market, som har blivit en stor turistattraktion.

Om du är i London i augusti får du inte heller missa Notting Hill Carnival, som av många anses vara den största karnevalen i Europa. Det är inte bara det, utan även dess närvaro i film är lovvärd. Den hyllade Nothing Hill-filmen spelades in helt och hållet i stadsdelen.

12. Brixton

Brixton Market| ©Willy Barton
Brixton Market| ©Willy Barton

Brixton är en ödmjuk, livlig och mångkulturell stadsdel. Det har en egen matplats, Brixton Market, där du kan köpa gatumat och vintagevaror. Du kommer att upptäcka att jordbruksprodukter är mycket till salu, vilket återspeglar kvarterets karibiska rötter.

Det finns också ett område som kallas Brixton Village och som är fullt av restauranger och nöjesställen.

Kontrasten mellan generationer, etniciteter och livsstilar är ett av de mest kända dragen i detta mycket älskade kvarter.

13. Hampstead

Hampstead-området| ©Christine Matthews
Hampstead-området| ©Christine Matthews

Hampstead, som liknar en by, har länge setts som ett av de mest lyxiga och eftertraktade kvarteren i huvudstaden.

Hampstead är känt för sina lummiga öppna ytor, så jag rekommenderar att du spenderar dagen med att gå runt i Heath(en av Londons bästa parker), besöka de historiska bokhandlarna och surfa runt i de lokala keramikbutikerna.

Boka en personlig privat rundtur i London