Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 bästa parkerna i London

Om du älskar grönområden är London ett resmål att överväga. Vissa av dem är så täta och ovanliga att du kanske tvivlar på att du ens är i London.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

10 bästa parkerna i London

Utsikt över parken | ©Pixabay

London är en grön stad, mirakulöst grön. För varje byggnad, gata och trottoar finns det ungefär lika många grönområden, trädgårdar, parker och fält. Om 8,4 miljoner Londonbor spontant bestämde sig för att krama ett träd skulle det finnas ett träd för alla.

Grönområdena i staden är så viktiga att det till och med är allmän kultur att lära känna dem en efter en. I London finns det dussintals parker och i den här artikeln ska vi titta på de 10 viktigaste, eller åtminstone ur min synvinkel.

1. St John's Lodge Gardens i Regent's Park

Promenad i Regent's Park| ©Duane Schermerhorn
Promenad i Regent's Park| ©Duane Schermerhorn

St John's Lodge Gardens är en plats som utformades 1888 som en meditationsplats för en av tidens mest inflytelserika markiser (därav namnet). Den religiösa karaktären hos detta grönområde ger det en atmosfär av intimitet, lugn och andlighet. Även om trädgården är en del av ett privat residens är den öppen för allmänheten**(och utan att behöva gå igenom en kassa**).

Detta är utan tvekan en av de hemliga platserna i London som förhäxar med sin skönhet, vilket gör att vi tillbringar mer tid här än vi trodde. Här finns också religiösa statyer, färgglada blommor (särskilt violetter och rosor) och klätterväxter som smälter in perfekt med de strukturella elementen och ger en komplett och slående bild.

Det faktum att det är en lugn park när det gäller besökare innebär att man kan gå igenom den från början till slut och se varje hörn av den, även på våren i London, en säsong då stadens parker översvämmas av lokala och utländska besökare.

Dess svåra läge och privata utseende gör dess smeknamn**"Jewel in the Crown**" ännu mer betydelsefullt. Dessa trädgårdar ligger i Regent's Park och är öppna dagligen från klockan 5 till skymningen.

Boka en cykeltur genom Londons parker

2. Chiswick Gardens

Chiswick House och trädgårdar| ©jacquemart
Chiswick House och trädgårdar| ©jacquemart

Chiswick Gardens är utan tvekan en av de viktigaste kulturparkerna i England. Den är så viktig att till och med The Beatles utnyttjade dess skönhet för att filma och marknadsföra sina tidiga musikalbum.

Denna park föddes på 1720-talet, när arkitekten och designern William Kent materialiserade allt han sa gjorde honom sömnlös genom att ge oss en naturlig skönhet, även känd som den engelska landskapsparken.

Parkens utseende är en annan av de punkter som den utmärker sig för, den försöker fly från det formella, det konstgjorda och lämna ett naturligt avtryck med sjöar, klassiska tempel och monument i harmoni med en gräsmatta som sopats till perfektion. Vad du kanske inte vet är att denna typ av park var en revolution i Europa och inspirerade många andra.

Om du åker till London på vintern, särskilt om du reser till London i januari, och det dåliga vädret överraskar dig, kan dudessutom ta skydd i parkens vinterträdgård. Här finns en imponerande samling kamelior, inklusive ett av två unika röda Middlemist-exemplar.

Boka en cykeltur i Londons parker

3. Victoria Park

Picknick i Victoria Park| ©Charles Hutchins
Picknick i Victoria Park| ©Charles Hutchins

Victoria Park, som ligger i östra London sedan 1845, är en av de mest populära parkerna i England. Det är ett område för alla åldrar.

Victoria Park har ett barnområde med en lekplats full av rutschkanor, gungutrustning och till och med simbassänger för sommaren. Men det finns också en "vuxensida" med områden för musikfestivaler i världsklass och två utmärkta kaféer i vardera änden av parken. Om du åker till London i mars eller London i april kan du se hur stämningen är.

Det är inte bara en plats för nöjen utan också för meditation och avkoppling tack vare sjöarna, trädgårdarna och den vackra pagoden. Om du är i London i mer än fem dagar rekommenderar jag att du avsätter minst en dag för att besöka denna vackra park för en paus. Det kommer garanterat att bli en fantastisk utflykt.

Parken är öppen alla dagar i veckan från kl. 7.00. Mer information finns på den officiella webbplatsen.

4. Holland Park

Eftermiddag i Holland Park| ©Simon
Eftermiddag i Holland Park| ©Simon

London har många parker vars skönhet lockar både turister och lokalbefolkningen, men Holland Park är en av de platser som du definitivt bör inkludera i din sightseeingtur, eftersom den har flera delar som kommer att få din vistelse där att pågå längre än planerat. Holland Park omfattar en skog med inhemska djur, särskilt påfåglar med tät och omfattande fjäderdräkt.

Det finns också områden med vårgrönska för avkoppling och picknick, en av de bästa sakerna att göra i London på våren. I mitten av parken finns dessutom Invectic Opera House, en taklös scen som är värd för små konserter vars musikaliska framtoning inte är obemärkt i området. Och vilken bättre plats för opera än omgiven av Moder Natur!

Den södra delen av parken ligger inte heller i träda, eftersom den ofta används för idrottsaktiviteter, särskilt av barn och tonåringar.

Kyoto Garden

Trots att den ligger inom Holland Park förtjänar den ett särskilt omnämnande på grund av sin egenart. Det är en park som är helt i linje med den japanska trädgårdsstilen. Den har en damm med en bro och ett vattenfall, flera bonsais och blommor som är utspridda till höger och vänster för att ge den en andlig och lugn atmosfär. Utan tvekan ett av de mest besökta områdena i Holland Park.

Parken är öppen dagligen från 07:30 på morgonen och stänger en halvtimme före solnedgången. För mer information besök parkens officiella webbplats.

Boka en cykeltur genom Londons parker

5. Osterley Park

Hösten i Osterley Park| ©Cristian Bortes
Hösten i Osterley Park| ©Cristian Bortes

Detta gamla lantställe tycks uppskatta sig med tiden som ett vin. Dess attraktionskraft tycks inte åldras, utan tvärtom attrahera fler och fler besökare och åskådare. På området finns en storslagen herrgård, Osterley House, som fungerade som en tillflyktsort för rika familjer, därav dess historiska betydelse.

Det är en av de största öppna platserna i västra London. Dess gräsmattor och trädgårdar, höga ekar, kastanjer och cederträd ger platsen en distinkt doft som kontrasterar mot föroreningarna i stadens centrum. Det finns en cykelväg runt parken som gör det lätt att se varje hörn av parken. (FYI, cyklar kan hyras på plats).

Parken är öppen från **7.00 till 19.**30. Inträdet är gratis endast för National Trust-medlemmar, och om du är intresserad av att fiska vid Osterley, observera att du endast kan fiska i Middle Lake med en särskilt utfärdad NT-licens. Biljetter kan köpas antingen i kiosken vid ingången eller på parkens officiella webbplats.

6. Richmond Park

Eftermiddag i Richmond Park| ©Christopher Bulle
Eftermiddag i Richmond Park| ©Christopher Bulle

Utan tvekan Londons största naturreservat, där kronhjortar och dovhjortar har strövat fritt på gräsmarkerna sedan 1637. Att parken håller sig borta från vägar och cykelvägar ger den en ännu mer naturlig känsla - få platser i London är så öppna som denna.

Om du är i London på sommaren ska du dock inte åka hit, eftersom det är ett naturreservat och du kommer inte att få se något annat än ett blekt, livlöst täcke, som ett afrikanskt lakan. Men om du åker dit på våren kan du se azaleor, kamelior och färgglada blommor. Ett utmärkt sätt att få kontakt med naturen och koppla bort bullerföroreningar och människor i allmänhet.

Som i de flesta parker i London ärdock vädret en faktor att ta hänsyn till, särskilt i Richmond Park, där hjortar är huvudattraktionen. Londons höstar är inte heller direkt den bästa tiden att besöka på grund av det kraftiga regn som faller från himlen, särskilt i oktober. Mer information finns på parkens officiella webbplats.

7. Hampstead Heath

Flygfoto av Hampstead Heath| ©Mark Fosh
Flygfoto av Hampstead Heath| ©Mark Fosh

Denna urgamla markyta mellan Hampstead och Highgate är kanske Londons mest älskade öppna område. De böljande kullarna, ängarna, de glittrande dammarna och vyerna ger en djup känsla av lantlighet som inte finns någon annanstans i staden.

En sommarpicknick i det långa gräset, drakflygning på Parliament Hill, pulkaåkning i snön, ett dopp i parkens vatten eller promenader i leriga stövlar är några av de vanligaste aktiviteterna som Londonborna ägnar sig åt under hela året.

Dessutom gör hedens kuperade geografi och öppna vidder den till den ultimata snöiga lekplatsen för alla vinteraktiviteter - du har Londonplaner för januari! Besök parkens webbplats för mer information.

8. Crystal Palace Park

Crystal Palace Park| ©Berit Watkin
Crystal Palace Park| ©Berit Watkin

Crystal Palace är en enorm park med en bondgård, en lekplats för barn och en labyrint med sicksackstigar för äventyrsälskare, ett sportcenter och en friidrottsstadion. Det finns också italienska terrasser, i samma stil som Sir Joseph Paxton Park. Och som om det inte vore nog finns det också kaféer och konsertlokaler. En av parkens huvudattraktioner är dinosaurie-statyerna som fortfarande behåller sin form än i dag.

Det är värt att notera att om du är i London i december bör du ta en promenad i parken eftersom den är värd för olika musik- och fritidsaktiviteter, särskilt för ungdomar och vuxna.

Om du planerar att åka till London i februari och fira Alla hjärtans dag utan att spendera så mycket pengar, rekommenderar jag dig att komma till parken med din partner eftersom ni kan ta en båttur på en av sjöarna. Utsikten vid solnedgången är vacker!

Parken är öppen måndag till fredag från 7.30.

9. Bonnington Square Garden

Turer i Bonnington Square Garden| ©Paul Farmer
Turer i Bonnington Square Garden| ©Paul Farmer

Bonnington Square Garden är en rymlig grön park med flera labyrintliknande stigar som sprider ut området och förstärker känslan av att befinna sig på en naturlig plats bort från det urbana, men ändå vara i London.

När det gäller växtlighet har parken klätterväxter, blommande träd och palmer som ger platsen en semi-tropisk känsla. När man promenerar runt och tittar på palmer, yuccas, bananväxter och andra exotiska exemplar får man en oundviklig känsla av eskapism, som om man bokstavligen befinner sig i en annan del av världen, för att inte tala om London.

Parken är öppen varje dag, från gryning till skymning. Du vet vart du ska gå om du blir yr av utsikten från London Eye och vill få lite syre.

10. Hyde Park

Flygfoto av Hyde Park| ©Bald Boris
Flygfoto av Hyde Park| ©Bald Boris

Hyde Park är Londons bultande hjärta, ett stort utrymme som alltid har fungerat som en plats för att uttrycka sig, vare sig det handlar om protester, demonstrationer eller befrielse. Hyde Park är den största av de fyra kungliga parkerna som bildar en kedja från Kensington Palace till Buckingham Palace.

Jogging, cykling, rullskridskoåkning, tai-chi, simning i Serpentine och picknick är några av de mest populära aktiviteterna i detta enorma grönområde. Det mest anmärkningsvärda med denna park är att den är så rymlig att vem som helst kan känna sig fri i dess famn.

Om du besöker London i juli eller London i augusti kommer du attse att många rockkonserter hålls här; platsen är faktiskt en favorit för det legendariska rockbandet The Rolling Stones.

Parken är öppen från kl. 5.00 till midnatt. Om du vill veta mer om parken rekommenderar jag att du besöker Royal Parks officiella webbplats.

Boka en cykeltur genom Londons parker