Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Transfer till Roms flygplatser vid avresa

Här hittar du all information du behöver för att ta dig från flygplatsen till Roms centrum och vice versa.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Transfer till Roms flygplatser vid avresa

Landning i Rom | © John Mc Arthur

Rom är en av de mest turistiska städerna i världen, så du har flera alternativ för att ta dig från de två flygplatserna till stadens centrum. Jag kommer att sammanfatta vad du bör veta, men jag kan redan nu säga att det bästa alternativet för pengarna är delad överföring.

Transferalternativ för att ta sig till Rom från flygplatsen

Flygplatsterminal| ©Chuttersnap
Flygplatsterminal| ©Chuttersnap

Ciampino flygplats

Även om Ciampino är mindre än Fiumicino är det en av de flygplatser som tar emot flest internationella flygningar till Rom, många av dem från lågprisbolag. Flygplatsen ligger nära stadens centrum, bara 15 kilometer bort, vilket gör den mycket lättillgänglig. De bästa transfererna från Ciampino är:

Fiumicino flygplats

Med sina tre terminaler är Ciampino Roms viktigaste flygfält och **ett av de mest trafikerade i Europa. Det är modernt och inte heller långt från huvudstaden , cirka 26 kilometer. Här är alternativen för att ta dig från Fiumicino till ditt hotell i Rom:

Transfer mellan Ciampino och Rom

Flygplats| ©Richard Lee
Flygplats| ©Richard Lee

Du kan ta dig till Rom från Ciampino och vice versa på flera olika sätt. Här är de två största skillnaderna mellan delade och privata överföringar:

Delad transfer mellan Ciampino och Rom

Om du bor i Roms centrum och vill ta dig från Ciampino till din hotelldörr enkelt, snabbt och bekvämt till ett överkomligt pris, är en delad minibustransfer från Ciampino till Romdet bästa alternativet. Du åker i en åttasitsig minibuss och på 45 minuter är du i Roms centrum.

På vägen tillbaka kan du njuta av samma service och boka en delad minibuss från ditt hotell i Rom till Ciampino för att avsluta din resa utan stress.

Tjänsten fungerar exakt likadant för tur och retur, men om du tillåter mig att ge dig några råd är det viktigt att du beräknar tidpunkten för upphämtning av transfern. Kom ihåg att trafiken i Rom kan vara lite kaotisk, så det är bättre att inte åka med kort varsel.

De kommer också att be dig om adressen till ditt hotell och upphämtningstiden för att beräkna en bra rutt, men jag insisterar på att det är bättre om du ger dem lite marginal för att undvika oförutsedda trafikproblem och komma fram till flygplatsen med sinnesfrid.

Privat transfer mellan Ciampino och Rom

Ett annat alternativ är att boka en privat transfer från Ciampino till ditt hotell i stället för att dela transport med andra resenärer. En privat bil väntar på dig och dina medresenärer när du landar, och ni åker direkt till ert hotell utan onödiga väntetider eller stopp. När du bokar kan du också välja att välja en tur- och returtransport från hotellet till flygplatsen.

Buss från Ciampino till Rom

Detta är det mest tillrådliga alternativet om du inte tänker använda privat eller delad transfer. Det billigaste alternativet är att använda ATRAL-bussarna som förbinder flygplatsen med den sista tunnelbanestationen på linje A (Anagnina). Därifrån måste du dock ta dig till Roms centrum med tunnelbanan och det du sparar i pris kommer du att få betala i tid och ansträngning.

Om du väljer detta alternativ och bor i centrala Rom rekommenderar jag att du tar en buss mellan Ciampino och Rom. För cirka sex euro får du flera stopp i Roms centrum och resan blir mycket kortare och bekvämare. Dessa bussar kan också bokas i förväg.

Om du bokar din plats online får du en kupong med instruktioner om hur du hittar bussbolagets hållplats (du kan också fråga på flygplatsen). Bussarna från Ciampino till Rom tar vanligtvis cirka 45 minuter att nå centrum, avgår var 30-40:e minut, är luftkonditionerade och kan även bokas för returresa från Termini Station. Det finns ingen extra avgift för bagage.

Andra alternativ för Ciampino: taxi eller Uber

Taxibilar från Ciampino till Roms centrum har ett fast pris på cirka 30 euro exklusive natttillägg om det är tillämpligt. Det är lätt att hitta taxistationer när du är på flygplatsen, men tänk på att vara försiktig med inofficiella taxibilar (officiella taxibilar är vita, med ordet "taxi" skrivet på taket och med registreringsnummer och stadens vapen synligt) som kan erbjudas på flygplatsen.

Om du föredrar att använda VTC-appar finns Uber tillgängligt i Rom, men resan till centrum från flygplatsen kan vara dyrare. Om du väljer det här alternativet bör du kontrollera priset innan du beställer bilen, se till att du möts på en tillgänglig upphämtningsplats och se till att du har internetuppkoppling när du stiger av planet.

Boka en transfer från Roms flygplatser

Transfer mellan Fiumicino och Rom

Nattrafik i Rom| ©Serena Repice Lentini
Nattrafik i Rom| ©Serena Repice Lentini

Samma alternativ som jag nämner från Ciampino flygplats finns även från Fiumicino flygplats till Rom. Som du kommer att se är priset och villkoren praktiskt taget desamma:

Delad transfer mellan Fiumicino och Rom

Det finns samma möjlighet till delad transport vid ankomsten till Fiumicino. Om du bor i Roms centrum och vill ta dig från Fiumicino till ditt hotell på ett enkelt, snabbt och bekvämt sätt till ett överkomligt pris, är en delad minibuss det bästa alternativet. Du åker i en åttasitsig minibuss och på 45 minuter är du i Roms centrum.

Det är inte bara viktigt att ta sig till ditt boende när du är på flygplatsen. När du återvänder från din resa står du inför samma dilemma: hur ska du ta dig till Fiumicino eller Ciampino från ditt hotell?

Den delade transfern är också tillgänglig från Roms centrum till Fiumicino, något som du kommer att uppskatta ännu mer när du är utmattad efter en resa som kommer att bli intensiv (och underbar, det försäkrar jag dig) och när du vill vara säker på att beräkna din tid väl för att få ut det mesta av staden Rom.

När du återvänder till flygplatsen från ditt hotell med denna tjänst har du samma bokningsförfarande, samma villkor och samma pris.

Privat transfer mellan Fiumicino och Rom

Om du har bråttom, inte vill vänta eller helt enkelt föredrar att åka i din egen takt och inte vara beroende av andra resenärer kan du boka en privat transfer mellan Fiumicino och Rom. Bilen är bara till för dig (och dina medresenärer, om du reser som ett par, med vänner eller familj) och kör dig direkt till ditt hotell eller vart du vill att den ska åka, så länge destinationen ligger i Roms centrum.

Buss från Fiumicino till Rom

Detta är det billigaste alternativet (priset är cirka sex euro) och du har möjlighet att boka din biljett från Fiumicino till Rom i förväg. Det finns flera bussbolag som erbjuder direkttrafik mellan Fiumicino och Roms centrum med hållplatser vid Termini-stationen och andra centrala platser i huvudstaden.

Det bästa sättet att hitta företaget i fråga är att följa den information som du får via e-post när du gör din bokning eller att fråga direkt vid flygplatsens informationsställen, även om du om du vill har möjlighet att anlita en separat hämtningstjänst när du gör din bokning. Resan tar cirka 45 minuter, bussarna avgår var 30-40:e minut från Fiumicino och har bagageutrymme.

Detta alternativ är också tillgängligt för att återvända till flygplatsen från centrala Rom med stopp vid Termini, Vatikanen och Via Aurelia.

Fiumicino till Rom med tåg

Rom har två tunnelbanelinjer: A och B. För att nå dem från Fiumicino flygplats måste du använda ett direkttåg. Du har två alternativ:

 • Express-tåget Leonardo Express släpper av dig vid Termini station och tar cirka 55 minuter. Kostnaden är cirka 15 euro.
 • Detvanliga FL-1-tåget tar ungefär en timme och en kvart (eftersom det stannar oftare) och kostar ungefär 8 euro.

Du kan fråga i någon av informationsdiskarna på flygplatsen om du kan köpa biljetter, men båda alternativen är skyltade.

Andra alternativ för Fiumicino: Taxi eller Uber

Se till att du vet priset innan du lämnar flygplatsen och att taxin är officiell (du känner igen dem eftersom registreringsnumret syns bredvid stadens vapen, bilarna är vita och ordet "taxi" står skrivet på taket). Det fasta priset som fastställts av Roms stadshus för att ta sig från Fiumicino flygplats till vilken plats som helst i staden (så länge den ligger inom Aurelianus-murarna) är cirka 48 euro.

Tänk på att taxibilar kan ta ut natttillägg och att de ibland kan begära en "bagagetillägg". Om du ska åka utanför Aurelianus' murar är det bäst att förhandla om priset innan du åker. Det är lätt att hitta taxistationer på skyltarna runt flygplatsen.

Boka en transfer från Roms flygplatser

Hur du bokar din transfer

Boka din transfer online| ©Charles Deluvio
Boka din transfer online| ©Charles Deluvio

Som du kommer att se är priset och villkoren på de båda flygplatserna praktiskt taget desamma. När du har bokat en transfer får du ett bekräftelsemail med alla detaljer och instruktioner. Du kommer förmodligen att bli ombedd att uppge ditt flygnummer och vilket bolag du reser med, så att de kan kontrollera att ditt flyg anländer i tid.

I alla fall har nästan alla transportföretag en monter eller ett hörn på flygplatsen med personal som är tillgänglig dygnet runt så att du kan kontakta dem när du landar. De kommer också att be dig om adressen till ditt hotell så att de kan beräkna en bra rutt och släppa av dig vid ditt boende så snabbt som möjligt.

Hur du bokar steg för steg

 1. Boka din platsonline.
 2. Du får en kupong som talar om var och hur chauffören hämtar dig på flygplatsen.
 3. Du kommer att bli ombedd att ange dina flyguppgifter och du kommer att få kontaktuppgifter till det företag som hämtar dig på flygplatsen om det skulle uppstå några problem.
 4. När ditt plan anländer till Fiumicino väntar din chaufför på dig vid den överenskomna platsen.
 5. Du stiger på den delade transfern tillsammans med resten av passagerarna**(det finns 8 platser**).
 6. Minibussen tar er till era respektive hotell.

Anas restips

Roms två flygplatser ligger på samma avstånd från centrum, så om din stad har flyg till båda flygplatserna kan du välja den billigaste.

Vad behöver du veta om delad transfer till Roms centrum?

Delad transfer| ©Steve Pancrate
Delad transfer| ©Steve Pancrate
 • Varje passagerare har rätt till en resväska och en handväska. Om du har specialbagage (instrument, cyklar, professionell fotoutrustning etc.) bör du kontrollera detta med transportföretaget innan du bokar.
 • Om ditt plan är försenat vet föraren om det eftersom han har dina flyguppgifter. Transportföretaget kontaktar dig om det sker några ändringar i hämtningen som du bör känna till.
 • Om du är sen till mötesplatsen väntar föraren på dig i högst 30 minuter. Det betyder inte att du måste skynda dig att gå av planet; din chaufför kommer att använda dina flyguppgifter för att beräkna hur lång tid det kommer att ta för dig att hitta och ta dig till mötesplatsen.
 • Den här transfertjänsten når inte alla hotell utanför Roms centrum, och om du bor utanför centrum kan det hända att transfern inte täcks. Om du är osäker bör du kontrollera vid bokningstillfället att ditt hotell ingår.

Boka en transfer från Roms flygplatser

Fördelar med en privat transfer jämfört med en gemensam transfer:

Privat transfer| ©Dan Gold
Privat transfer| ©Dan Gold
 • Om du reser i en stor grupp (högst 8 personer) är det förmodligen mer ekonomiskt att välja en privat transfer, eftersom ni betalar kostnaden för resan tillsammans och det blir billigare än en delad transfer.
 • Föraren står till ditt förfogande och väntar på dig vid terminalen med en skylt med ditt namn på.
 • Det tar mindre tid att ta sig till hotellet eftersom minibussen eller lyxbilen (alltid med luftkonditionering) som du reser i inte stannar för att släppa av andra passagerare vid deras hotell.
 • Om du har mycket bagage med dig blir det lättare för dig eftersom du inte behöver dela utrymme i fordonet med andra passagerare.

Boka en transfer från Roms flygplatser

Du kanske också är intresserad av

När du väl är i Rom bör du organisera din tid väl, eftersom det finns många saker som du inte får missa, även om du alltid kan vänta med några saker tills du återvänder till staden. En rundtur i Rom kan vara ett av de bästa alternativen för att se till att du inte missar stadens sevärdheter. När jag läste detta inlägg om Turer i Rom stad kan du få mer information om de bästa turerna i Rom.

Om du har tillräckligt med tid rekommenderar jag dig dessutom att besöka Roms omgivningar med en utflykt. Det är verkligen värt det, vilket du kan se om du tar en titt på det här inlägget på Dagsresor och utflykter från Rom.

Vanliga frågor

 • Hur lång tid tar det att ta sig till Ciampino flygplats?

  Ciampino flygplats ligger 16 kilometer söder om Rom. En transfer tar dig från flygplatsen till staden på cirka 40 minuter.

 • Hur stor är Ciampino flygplats?

  Ciampino är en relativt liten flygplats med en enda terminal. Det anses allmänt vara det billigaste alternativet till Fiumicino flygplats.

 • Är Ciampino flygplats öppen 24 timmar om dygnet?

  Nej, flygplatsen stänger på natten mellan 00:00 och 4:30, så det är inte möjligt att sova där.