Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Är Rome Pass värt det?

Om du planerar att besöka Rom och inte vet om du ska skaffa Rom Tourist Card eller inte kan du läsa vidare så berättar jag allt om det i den här artikeln.

Camilla Graciano

Camilla Graciano

9 minsta läsning

Är Rome Pass värt det?

pareja en la calle | ©Carla del Ciotto

Rom är en stad med ett stort utbud av saker att se och aktiviteter att göra, och många gånger kan turistkortet vara en bra allians, men andra gånger inte så mycket. Allt beror på vad du vill göra, vilka sevärdheter du vill se i staden, hur många dagar du planerar att resa och din budget.

Så om du vill veta om det är värt det eller inte, så får du här en översikt över fördelarna och nackdelarna med Rom Tourist Card.

När är det värt att köpa Rome Sightseeing Card?

människor som går på torget| ©陈欢
människor som går på torget| ©陈欢

Rome Sightseeing Card är perfekt om du planerar att tillbringa kortare perioder i staden, eftersom du kan köpa pass från 48 till 72 timmar som inkluderar de viktigaste attraktionerna.

Genom att köpa Roma Pass får du inte bara tillgång till de viktigaste attraktionerna i staden, utan du sparar också pengar och tid, två grundläggande saker att ta hänsyn till när du reser, och ännu mer om det är för några dagar. Men för att avgöra om det är värt det i ditt fall föreslår jag att du utvärderar några grundläggande aspekter.

Turistattraktioner som du vill besöka

Om du är den typ av resenär som vill besöka flera av de typiska sevärdheterna som kräver en inträdesbiljett kommer du utan tvekan att få ut mycket av Rom Tourist Card, eftersom det inkluderar inträde till stadens mest sevärda platser. Jag lämnar dig med denna artikel där du kan hitta de bästa monumenten i staden för att bygga din resplan.

Men om detta inte är fallet och du föredrar att gå på stadens gator och besöka en viss attraktion är det förmodligen mer lönsamt att köpa biljetten på egen hand och inte köpa stadspasset som inkluderar många platser som inte är intressanta för dig.

Antal dagar du har på dig att besöka staden

Du kan köpa City Pass för två eller tre dagar, vilket gör det till en idealisk allierad om du har lite tid att besöka staden, så att du kan organisera dig bättre, besöka alla sevärdheter som ingår och undvika att köpa alla biljetter samtidigt och stå i långa köer. Om du organiserar dig väl kan du till och med besöka Roms viktigaste sevärdheter på en dag.

Om du däremot planerar att resa till Rom i en vecka eller längre, kommer du inte att ha någon större nytta av att köpa turistkortet, eftersom du bara kommer att använda det under en del av resan och du kanske kan organisera dig bättre för att besöka sevärdheterna på egen hand och i din egen tid.

Väntetider på turistattraktioner

Tänk på att om du köper ett turistpass får du exklusivt tillträde till många attraktioner genom en särskild plats, så att du slipper långa köer för att komma in. Detta sker på de mest populära och välbesökta platserna i staden, t.ex. det romerska Colosseum, Castel Sant Angelo och Capitolium-museerna. Så om någon av dessa platser står på din lista kan du dra nytta av turistkortet.

Om du däremot inte är intresserad av dessa platser eller om du föredrar att köpa dina biljetter på egen hand utan att behöva oroa dig för köerna, kanske turistkortet inte är användbart för dig.

Vilka transportmedel kommer du att använda för att ta dig runt i Rom?

Det är viktigt att notera att Roma Pass inkluderar gratis transport med tunnelbana och stadsbussar, så du kan spara pengar genom att köpa passet och röra dig gratis i staden.

Om du planerar att bo i Roms centrum eller har ett annat transportmedel i åtanke, t.ex. en privat bil eller en ** sightseeingbuss** för att ta dig runt i staden, kommer du annars att gå miste om en av de viktigaste fördelarna med City Pass.

Särskilda rabatter på sevärdheter

Observera att många attraktioner i staden har en ålders- eller yrkesrabatt, och en av de största fördelarna med Roma Pass är 20 % rabatt på inträde till museer och monument. Med tanke på detta och det faktum att rabatterna INTE är kumulativa måste du räkna ut om turistkortet lönar sig eller inte.

Köp Roma Pass

Är det värt att köpa turistkortet för att besöka Rom bara för att se de viktigaste sevärdheterna?

Romapasset| ©Hellotickets
Romapasset| ©Hellotickets

Svaret är utan tvekan ja! Det är naturligtvis värt det om du vill se Roms främsta sevärdheter. Med Rome Sightseeing Card har du tillgång till de flesta av dem, med en särskild rabatt och utan att behöva köa för att komma in. Det är viktigt att spara tid och pengar på din resa till Rom.

Med City Sightseeing Card får du tillgång till två av de sex största attraktionerna i Rom, bland annat:

Men det är inte allt, du får också rabatter på mer än 30 andra attraktioner i staden. På den officiella webbplatsen för Roma Pass hittar du en fullständig lista, men bland de viktigaste platserna hittar du:

 • Ara Pacis-museet
 • Palazzo Barberini
 • Caracallas bad
 • Trajanusmarknaden
 • Nationalmuseet för etruskiska museet i Villa Giulia
 • Diocletianusbad
 • Palazzo Massimo alle Terme
 • Palazzo Altemps
 • Crypt Balbi
 • Nationalgalleriet****of Modern Art of Rome
 • Palazzo Venezia
 • Galleria Spada
 • Museum of Rome

Om du väljer att köpa Omnia Card har du allt du behöver för att njuta av Vatikanstaten. Du kommer att kunna ta dig in till alla monument och viktiga sevärdheter som Vatikanmuseerna, Sixtinska kapellet och Peterskyrkan.

Köp Omnia-kortet

Är det värt att köpa turistkortet för att besöka Rom med barn?

barn som leker med bubblor| © eleonora
barn som leker med bubblor| © eleonora

Låt mig säga att jag inte har något exakt svar på den här frågan, eftersom det beror mycket på vilken typ av resa du vill göra med din familj.

Först och främst vill jag klargöra att Rom är en mycket väl förberedd stad och erbjuder ett intressant utbud av aktiviteter för barn. Tänk dock på att Roms turistkort innehåller kulturella och historiska sevärdheter så att du kan lära känna de viktigaste platserna i staden, så det är möjligt att många av de aktiviteter som du planerar att göra med barn inte ingår.

Men om dina barn är intresserade av att lära sig om stadens ursprung och tycker det är roligt att lära sig mer om Rom, kan det vara ett bra alternativ att köpa turistkortet för att besöka de viktigaste sevärdheterna som familj.

Vad jag är säker på är att du kommer att spara tid och pengar genom att köpa passet i stället för att köpa alla biljetter separat. Tänk också på att barnens turistpass har ett reducerat pris.

Är det värt att köpa Rome Sightseeing Card för en kort eller lång resa?

flygfoto av Rom| © Caleb Miller
flygfoto av Rom| © Caleb Miller

Allt beror på hur mycket eller hur lite tid du vill tillbringa i staden, men om du ska göra en kort resa på mindre än fyra dagar i Rom kan Rome Sightseeing Card vara din bästa bundsförvant, eftersom det gör att du kan spara tid och pengar, vilket är vad du behöver. Tid, eftersom du kan gå in till de viktigaste attraktionerna utan att behöva köa för biljetter. Och pengar, för genom att köpa passet får du tillgång till de mest populära webbplatserna utan att behöva betala extra och du får särskilda rabatter.

Om du däremot planerar en längre resa, mer än en vecka, har du mycket mer tid att utforska staden i din egen takt och du kanske inte tycker att turistkortet är särskilt användbart. Men om du föredrar att organisera din resa genom att koncentrera dig på de viktigaste attraktionerna under de första dagarna är passet lite mer meningsfullt.

Om du planerar en kortare resa kan du här få hjälp med att organisera dig och ta dig runt i Rom på tre dagar och en annan resplan för att göra det på fem dagar utan att missa något.

Är det värt att köpa turistkortet för att besöka Rom på sommaren?

hus med blommor| ©_tonidelong
hus med blommor| ©_tonidelong

Sommarmånaderna är högsäsong i Rom, vilket innebär att priserna är mycket högre än under andra tider på året och att du sannolikt kommer att spendera mer pengar på boende, mat och sevärdheter. Därför kan turistkortet vara din bästa allierade för att ta dig runt i staden och besöka de viktigaste monumenten och museerna till ett billigare pris.

En annan fördel är att du slipper de stora folkmassorna för att komma in till stadens främsta sevärdheter, vilket är mycket vanligt vid denna tid på året. Med turistkortet kan du tvärtom gå in direkt till dessa platser utan att förlora tid.

För att avgöra om det är lämpligt att köpa turistkortet för att besöka Rom på sommaren rekommenderar jag att du gör upp en resplan med alla saker och aktiviteter som du vill se och göra i Rom under den här tiden på året och utvärderar om det kommer att vara lönsamt eller inte.

Är det värt att köpa ett turistkort för att besöka Rom på vintern?

pojke på cykel i orange poncho| ©Aaron Garrett
pojke på cykel i orange poncho| ©Aaron Garrett

Vintersäsongen är lågsäsong i Rom, så när det gäller priser och tillgänglighet till turistattraktioner är det mindre kaotiskt än om du reser på sommaren. Du kommer att kunna besöka staden på ett mer avslappnat sätt, och det kommer att bli betydligt mindre folkmassor vid de viktigaste monumenten och populära platserna.

Därför kan jag inte försäkra dig om att det är värt det eller inte, eftersom det beror på vilka sevärdheter du vill besöka och framför allt hur många dagar du har på dig att utforska staden. För att hjälpa dig att bestämma din resplan finns här en guide till de viktigaste sakerna att göra i Rom på vintern.

Är det värt det om jag ska besöka staden under en helg?

Människor runt ruinerna.| ©--MARCO POLO--
Människor runt ruinerna.| ©--MARCO POLO--

Rom turistkortet är perfekt om du planerar att besöka staden under en helg, eftersom du får ut mycket av det.

Om du ska tillbringa två dagar i Rom rekommenderar jag två grundläggande saker. För det första måste du planera din resväg mycket väl med de turistattraktioner du vill besöka, deras öppnings- och stängningstider och var de ligger på kartan. Detta är nödvändigt för att du inte ska slösa tid och bara kan njuta av staden.

För det andra bör du kontrollera om de sevärdheter du vill besöka ingår i turistkortet för Rom. Om du svarar ja, rekommenderar jag att du köper passet, eftersom det kommer att vara din viktigaste bundsförvant för att spara tid och pengar på din weekendresa.

Det ger dig inte bara möjlighet att se de viktigaste platserna i staden, utan också att använda kollektivtrafiken utan att betala extra och till och med ta turistbussarna som förbinder de viktigaste punkterna i staden för att på enklaste sätt ta dig runt i Rom.

Är det värt att köpa turistkortet om jag vill åka turistbuss?

Ta dig runt i Rom med turistbussen| ©Chris Sampson
Ta dig runt i Rom med turistbussen| ©Chris Sampson

Självklart är det det! Roms turistkort har den speciella egenskapen att det inkluderar Roms turistbuss. Därför rekommenderar jag att du köper turistkortet när du har identifierat de sevärdheter du vill besöka och har lokaliserat dem på turistbussens rutt i staden. På så sätt kan du åka turistbuss till stadens olika sevärdheter och komma till de mest populära attraktionerna, undvika långa köer och spara pengar - toppen!

Om du vill använda Roms turistbussar men på grund av den typ av resa du väljer att göra eller de platser du vill besöka inte är intresserad av att skaffa ett turistkort för staden, är det också en bra plan att skaffa det. På så sätt kan du lära känna Rom i din egen takt, genom att använda bussen för att ta dig från den ena sidan av staden till den andra och välja vilka platser du vill besöka.

Köp Rome Sightseeing Bus Pass

Varför är det annars värt att skaffa Rome Sightseeing Bus Pass?

vy av den bruna strukturen| ©陈欢
vy av den bruna strukturen| ©陈欢

För att hjälpa dig att avgöra om Rome Sightseeing Card är värt det för den typ av resa som du vill göra, kan jag berätta vilka andra förmåner som ingår i ditt pass. Förutom två gratis biljetter till de museer som ingår i passet får du tillgång till:

 • Reducerat pris, med minst 20 % rabatt på andra viktiga museer och monument i staden som du inte använder gratisbiljetten till.
 • Gratis kollektivtrafik under den tid som passet är giltigt.
 • Tillgång till en karta och en guide till Roms viktigaste turistattraktioner.
 • Särskilda rabatter på föreställningar, vissa ytterligare turisttjänster och utställningar.
 • Tillträde till Colosseum och andra huvudattraktioner utan långa köer.

Andra alternativ som kan intressera dig

människor på stranden| ©ho visto nina volare
människor på stranden| ©ho visto nina volare

Om du har bestämt dig för att Rom City Pass inte är värt det på grund av den typ av resa du vill göra eller de sevärdheter du planerar att besöka, får du här lite information som kan vara användbar för att organisera din resa på bästa sätt utan att gå miste om något.

Colosseum är ett måste på din resa till Rom, så i den här artikeln hittar du all information du behöver för att köpa biljetter till Colosseum till bästa pris.

Vatikanen är också ett måste, så i den här artikeln hittar du all information du behöver veta om vad du kan se och göra i Vatikanen.

Slutligen rekommenderar jag dig att inte glömma bort Capitolinska museerna, här har du all information du behöver för att köpa biljetter.

Köp dina biljetter till Colosseum och Vatikanen