Appian Way Rome: allt du behöver veta

Appiavägen i Rom är en av de äldsta romerska vägarna som fortfarande finns kvar, och den var en av de viktigaste tillfartsvägarna till staden. Längs Appiavägen finns det många sevärdheter att se, jag inbjuder dig att promenera längs den och se det bästa den har att erbjuda.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Appian Way Rome: allt du behöver  veta

Skuggor på Appian Way, Rom | ©Atilla2008

Appiavägen i Rom beräknas vara omkring 2 300 år gammal. Den anlades 318 f.Kr. av den romerske konsuln Appius Claudius Blindus för att förbinda Rom med Capua. Senare förlängdes den till den nuvarande staden Brindisi och därifrån hade Rom via Appiavägen förbindelse med Grekland, Egypten och öststaterna, vilket underlättade militära och kommersiella expeditioner. Sedan dess har den varit känd som "regina viarum" (vägarnas drottning).

Idag kan man gå eller cykla längs Appiavägen i Rom. Det är en underbar, fridfull promenad med många historier att berätta. Det är en resa som man tar i lugn takt och beundrar de landskap och monument som man upptäcker längs Appiavägens sidor. Det finns många saker att se och göra i Rom och att vandra längs Appiavägen är en av de bästa.

Finns det guidade turer på Appiavägen i Rom?

Vandring på Appiavägen| ©Jim Paton
Vandring på Appiavägen| ©Jim Paton

Det finns flera alternativ för guidade turer på Appiavägen i Rom och det är verkligen värt att ta en guidad tur. Du kan välja att göra turen till fots eller med cykel. Cykelturer kan vara privata eller gruppturer och sker vanligtvis på elcyklar.

Du kan välja vanliga cyklar, men tänk på att det är en lång väg och att du måste vara van vid att cykla för att klara av en så lång resa.

Priserna varierar mellan 50 och 95 euro beroende på hur lång turen är och om det är en privat- eller grupptur. Turerna tar mellan 4 och 5 timmar och inkluderar försäkring (du bör kontrollera vilket skydd som finns tillgängligt).

Du har också möjlighet att välja en tur som förutom Appian Way inkluderar andra attraktioner. I så fall kan du välja en biltur med guide, chaufför och privatchaufför för ca 170 euro.

Fördelen med dessa turer är att entréavgifterna vanligtvis ingår i priset och att de är förmånliga och du behöver inte köa. Genom att undvika köer får du mycket tid över till att njuta av aktiviteterna. Detta är utan tvekan en av de bästa rundturerna i Rom.

Boka en guidad tur i katakomberna och längs Appiavägen

Startpunkten för turen längs Appiavägen i Rom vid Porta San Sebastiano

Sankt Sebastians port| ©Lalupa
Sankt Sebastians port| ©Lalupa

Turen längs Appiavägen börjar vid Porta San Sebastiano i Rom. Den är även känd som Appianporten och är den största av de strukturer som utgör en del av Aurelianmuren.

Lyckligtvis är den i ett utmärkt skick. I San Sebastiano-porten finns numera murarnas museum, som är väl värt ett besök.

Museet är uppdelat i tre sektioner: forntida, medeltida och moderna, och visar de olika stadierna av stadens befästningar på ett interaktivt och didaktiskt sätt.

Om du är särskilt intresserad av arkitektur kommer du verkligen att gilla det här museet, eftersom det är mycket välstrukturerat och den information som besökarna får och de pedagogiska hjälpmedel som finns tillgängliga är mycket bra.

Härifrån fortsätter turen längs Appiavägen i Rom tills du når den andra intressanta platsen, Quo Vadis-kyrkan.

Boka en guidad tur i katakomberna och längs Appiavägen

Domine Quo Vadis-kyrkan på Via Appia i Rom

Domine Quo Vadis-kyrkan| ©Claudio
Domine Quo Vadis-kyrkan| ©Claudio

Om du följer Appiavägen i Rom kommer du till Domine Quo Vadis-kyrkan. I denna kyrka tror man att Jesus, som nu var död, visade sig för Petrus när han försökte fly från korsfästelsen. Efter detta framträdande skulle Petrus ha återvänt till Rom för att acceptera sin martyrdöd och dö på korset.

Domine Quo Vadis-kyrkan byggdes på 1600-talet från ett litet kapell från 800-talet och det finns vackra fresker att beundra inuti.

Temat för freskerna är Kristi korsfästelse och Sankt Petrus martyrskap. Om du gillar religiös turism kan du också besöka Sixtinska kapellet, en av de viktigaste sevärdheterna i Rom.

Efter en kort bilresa kommer du till den tredje punkten på turen, S:t Callixtus katakomber.

Boka en guidad tur i katakomberna och längs Appian Way

Sankt Callixtus katakomber på Appiavägen i Rom

Sankt Callixtus katakomber| ©Pantchoa
Sankt Callixtus katakomber| ©Pantchoa

Längs Appiavägen i Rom hittar du många gravar och katakomber eftersom det under antiken var förbjudet att begrava de döda innanför stadsmurarna. En sådan begravningsplats är S:t Callixtus katakomber, som rymmer mer än 170 000 gravar.

Callixtus-katakomberna är de bäst bevarade på hela Appiavägen och kan besökas.

Det är ett rekommenderat besök, eftersom det finns många gravar av kristna martyrer och helgon. Om kyrkogårdarna imponerar på dig är det bäst att hoppa över denna aktivitet.

Tänk på att både Sankt Callixtus katakomber och Sankt Sebastians katakomber hör till de sevärdheter som lockar flest turister, så boka biljetter i god tid för att undvika besvikelser - det är nästan omöjligt att få biljetter på plats.

Boka en guidad tur i katakomberna och på Appiavägen

Sankt Sebastians basilika på Appiavägen i Rom

Sankt Sebastians basilika| ©Lalupa
Sankt Sebastians basilika| ©Lalupa

Lite längre bort från Sankt Callixtus katakomber (San Callisto) ligger Sankt Sebastians basilika. I denna basilika finns också ett stort katakombkomplex, som man kommer till via en trappa i basilikans högra gång.

Sankt Sebastians katakomber blev en kristen begravningsplats i slutet av 200-talet e.Kr. Tidigare hade de redan använts som en hednisk kyrkogård.

Observera att det kostar inträde att gå in i katakomberna (S:t Callixtus eller S:t Sebastian) och att köerna kan ta flera timmar. Vi rekommenderar att du bokar dina biljetter till katakomberna i förväg.

Kom ihåg att det finns skip-the-line-biljetter. De är något dyrare, men det är värt den extra kostnaden om du sparar timmar av tid genom att hoppa över de längsta köerna i Rom. Om du stannar längre i Rom kan du också besöka Vatikanens katakomber.

Ungefär 200 meter före Sankt Sebastians katakomber hittar du nästa anhalt, ruinerna av Villa di Massenzio.

Ruinerna av Villa di Massenzio på Appiavägen i Rom

Villa di Massenzio| ©Rodrigo.Argenton
Villa di Massenzio| ©Rodrigo.Argenton

Ruinerna av Villa di Massenzio på Appiavägen i Rom består av tre huvudbyggnader: cirkusen, palatset och mausoleet. Det är ett mycket intressant arkitektoniskt komplex som är värt ett besök.

Det dynastiska mausoleet är också känt som Romulus grav, eftersom man tror att han begravdes där. Oavsett om historien om Romulus begravning här är sann eller inte, är det ett magnifikt monument och tillsammans med de andra två byggnaderna bildar det ett harmoniskt komplex av sober och tidlös skönhet.

Omedelbart efter Romulus grav kommer du till det sjätte stoppet på din rundtur på Appian Way i Rom, Cecilia Metellas mausoleum.

Cecilia Metellas mausoleum på Appiavägen i Rom

Cecilia Metellas mausoleum| ©Livioandronico2013
Cecilia Metellas mausoleum| ©Livioandronico2013

När du når denna punkt kommer du att se ett av de mest emblematiska mausoleerna från romartiden. Cecilia Metellas mausoleum är en av de mest imponerande begravningsplatserna i Rom. Den enorma och vackra byggnaden fungerade som grav för Cecilia Metella, dotter till konsuln Quintus Metellus, erövraren av Kreta.

Cecilia Metellas mausoleum införlivades i slottet av familjen Caetani som huvudtorn och har behållit sitt imponerande utseende till denna dag.

Fortsätt gå och efter några minuter hittar du på höger sida den sjunde sevärdheten på Appian Way i Rom, ruinerna av Frontespizio och lite längre bort den medeltida bondgården Santa Maria Nova och den pyramidformade graven.

Ruinerna av Frontespizio på Appiavägen i Rom, den medeltida bondgården Santa Maria Nova och den pyramidformade gravkammaren

Medeltida bondgård Santa Maria Nova| ©slayer
Medeltida bondgård Santa Maria Nova| ©slayer

Dessa tre monument ligger inom gångavstånd från varandra, så det tar inte lång tid att gå runt dem. Ruinerna av Frontespizio är en liten, välbevarad kärna av ruiner. Man tror att de härstammar från omkring 1:a århundradet före Kristus. Några meter längre bort ligger den medeltida bondgården Santa Maria Nova.

Fortsätt gå några meter och du kommer att se en pyramidformad struktur framför dig, om vilken det inte finns mycket information hittills, men på grund av den stora storleken på graven har det spekulerats mycket om ägaren, men ingen av teorierna har bekräftats.

Om man fortsätter längs Appiavägen i Rom, cirka 100 meter längre fram, kommer man till det åttonde stoppet, som utgörs av de så kallade Tumuli degli Orazi och 150 meter från det senare ser man Villa dei Quintili.

Tumuli degli Orazi och Villa dei Quintili på Appiavägen i Rom

Villa dei Quintili| ©BRUNNER Emmanuel
Villa dei Quintili| ©BRUNNER Emmanuel

Gravkomplexet Tumuli degli Orazi består av två gravar som liknar de etruskiska gravar som hittades i nekropolen i Banditaccia. Även om det finns många teorier kring dessa gravar är det enda som hittills har bekräftats att en av dem är tom och att det inte finns några säkra indikationer på vem som kan ha begravts där.

I kontrast till Tumuli degli Orazis stramhet hittar man 150 meter längre bort Villa dei Quintili. Det är ett magnifikt bostadskomplex, det största i Roms förorter.

Villa dei Quintili tillhörde bröderna Quintilio, romerska konsuler år 151 e.Kr.

Bröderna mördades för påstått förräderi och konspiration på order av kejsar Commodus och villan konfiskerades. Efter avrättningen av bröderna Quintili fortsatte villan att användas som bostad av flera romerska kejsare, inklusive Commodus.

Fortsätt promenaden och du kommer till det nionde stoppet, Casal Rotondo.

Casal Rotondo

Casal Rotondo| ©Nicolò Musmeci
Casal Rotondo| ©Nicolò Musmeci

Casal Rotondo är det största cirkulära mausoleet på Appian Way i Rom och ett av de största i Europa. Detta enorma mausoleum var en gång täckt med travertinmarmor och man tror att det byggdes omkring första århundradet f.Kr.

Tyvärr har man trots många studier inte kommit så mycket längre när det gäller dess konstruktion, ursprung och ursprungliga ägare.

En fragmentarisk inskription med namnet Cotta hittades för en tid sedan. Denna upptäckt har fått arkeologen Luigi Canina att tro att det är ett gravmonument som uppfördes av Messalino Cotta, son till konsuln Messalla Corvinus, en advokat och lärd man på Augustus tid, men denna teori har inte bekräftats.

Oavsett vem ägaren var råder det ingen tvekan om att det är ett magnifikt monument och Casal Rotondo är ett av mina favoritstopp på Appian Way i Rom.

Några meter bort ligger den tionde och sista anhalten på Appiavägen i Rom, Selce-tornet.

Selce-tornet

Selces torn| ©Carole Raddato
Selces torn| ©Carole Raddato

Man tror att familjen Astalli på 1100-talet använde grunden till en gammal romersk grav som bas för ett enormt torn som idag är känt som Selce-tornet. Det ligger på Appiavägen, nästan vid slutet av turistvägen.

Under medeltiden försämrades Roms antika monument kraftigt eftersom de användes som stenbrott och försåg människor med billiga tegelstenar och stenar.

Under århundradenas lopp plundrades monumenten längs Appiavägen successivt och förlorade de flesta av sina rikedomar. Selce-tornet undgick inte detta öde och förutom den logiska försämringen på grund av tidens gång, har successiva plundringar berövat det den prakt som det måste ha haft på sin tid.

Om du tittar på avstånd kan du se akvedukten som försåg Villa dei Quintili med vatten. Utsikten är magnifik, ett extraordinärt ingenjörsarbete och en extraordinär skönhet.

Är det möjligt att vandra längs Appiavägen med barn?

Att vandra längs Appiavägen| ©Robert Wash
Att vandra längs Appiavägen| ©Robert Wash

Att vandra längs Appiavägen i Rom är en underbar upplevelse, men det innebär många timmars vandring. Att gå så långt med små barn är inte att rekommendera om de inte är vana vid det. Om du vill göra det, ta med dig en barnvagn så att du kan hjälpa de små när de är för trötta.

Glöm inte att ta med vatten och snacks till de små. Glöm inte heller hattar och solkräm.

Att vandra på Appianvägen med barn kan vara lättare utanför de varmare och kallare månaderna. Om du reser till Rom med barn, ta hänsyn till vädret när du planerar din resa, och försök att planera den under den bästa tiden att resa till Rom.

Tips för att vandra på Appiavägen i Rom

Promenera längs Via Apia| ©Wronny
Promenera längs Via Apia| ©Wronny
  • Eftersom det är en tidskrävande promenad, kom ihåg att hålla dig hydrerad (ta med några flaskor vatten), ha bekväma kläder (sportkläder är ännu bättre) och lämpliga skor (undvik sandaler och tänk inte ens på att bära klackar).

  • Det bästa du kan göra är att boka biljetter till de Via Appia-attraktioner du vill besöka för att spara tid under resan och se till att du har biljetter tillgängliga - välj alltid prioriterade biljetter, att köa i Rom kan vara riktigt tråkigt.

  • Planera din resa i god tid och se till att du bokar dina biljetter till åtminstone huvudattraktionerna i god tid.

  • Om detta är din första resa till Rom, försök att förbereda din resväg i god tid i förväg i händelse av oförutsedda händelser. Nyckeln till en lyckad resa är att planera i förväg.

  • Tänk på dessa 10 tips för att organisera din resa till Rom och du kommer att spara mycket tid på att organisera ditt besök.