Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Rundtur på övre och nedre Manhattan

Manhattan är hjärtat av Big Apple, en av de platser i världen som man inte kan få nog av att utforska. Med rundturen på övre och nedre Manhattan lämnar du inga viktiga hörn oupptäckta.

Alex Grande

Alex Grande

9 minsta läsning

Rundtur på övre och nedre Manhattan

New York Stock Exchange i Financial District, ett av stoppen på rundturen. | ©Hellotickets

Manhattan är en ö med skyskrapor, monument, torg, affärer, människor och framför allt liv, mycket liv. Manhattan är lika unikt som alla andra stadsdelar i New York och har sina egna kontraster mellan Upper och Lower Manhattan. Om du vill upptäcka dem alla och uppleva Manhattan på ett stort sätt har jag en rekommendation till dig: Upper and Lower Manhattan tour.

Rundtur på övre och nedre Manhattan

Med den här turen får du se alla höjdpunkter i centrala New York från en buss, med sina ikoniska stadsdelar som Chinatown, Little Italy, Greenwich Village och Wall Street, samt de gator som gör Manhattan berömt, som Fifth Avenue.

Jag tycker att priset kan verka lite väl högt för en busstur, men när du sätter allt i balans kan du betrakta den här turen som ett sätt att se hela Manhattan tillsammans med en expertguide och sedan utforska de områden som fångat din uppmärksamhet på djupet på egen hand, men med kännedom om alla detaljer och det historiska sammanhanget i de stadsdelar du återvänder till.

Denna tur har uppsamlingsplatser på flera hotell i New York: Intercontinental Barclay, Wellington Hotel, Riu Hotel och Hotel Pennsylvania. Hela turen går med buss med stopp vid St John the Divine och Battery Park. Guidens berättelse är helt på engelska under den 3,5 timmar långa turen.

En av fördelarna med denna aktivitet är att du kan göra den varje dag i veckan utom söndagar. Till skillnad från andra turer i New York behöver du inte oroa dig så mycket för att göra det på en viss dag för att undvika folkmassor, eftersom du inte kommer att stöta på andra turister utanför din grupp.

Varför jag gillar den här turen: Jag rekommenderar den här upplevelsen av två skäl: dels för att det är bekvämt att se hela Manhattan från en buss, vilket kan vara en perfekt introduktion till staden i början av resan, dels för att guiderna som följer med dig under hela resan berättar om kvaliteten på deras berättelser, och deras sammanhang kommer att förändra ditt sätt att njuta av Big Apple.

Rekommenderas om... du bara ska vara i New York i några dagar, om du reser med barn som snart tröttnar på att gå, eller om du gillar att besöka en stad bekvämt från din stol. På det hela taget är detta en tur som jag rekommenderar som en introduktion till Manhattan för att bekanta dig med de mest besökta områdena i New York.

Boka en rundtur på nedre Manhattan


Användbara tips för att njuta av rundturen på övre och nedre Manhattan

Promenera genom Manhattan| ©Hellotickets
Promenera genom Manhattan| ©Hellotickets
 • Eftersom rundturen på övre och nedre Manhattan slutar vid Battery Park kan det vara en bra idé att planera dagen så att du tar färjan till Frihetsgudinnan efter rundturen. På så sätt får du en mycket smidig dag med sightseeing och kan dessutom spara det mesta av transporten.
 • Oroa dig inte för att ta bilder under den här aktiviteten eftersom du inte får någon bra vinkel från bussen. Syftet med rundturen är att besöka Manhattan bekvämt och med en guide, så att du kan ta dig runt på egen hand i Big Apple på ett mycket bättre sätt och har en viss bakgrund till varje plats du besöker.
 • Glöm dock inte att ta med kameran på den här rundturen, eftersom du kan stanna vid St John the Divine och utforska insidan och ta bilder av interiören, som verkligen är imponerande.

Boka en kryssning för att se Manhattans arkitektur

Columbus Circle-stoppet

Columbus Circle| ©Hellotickets
Columbus Circle| ©Hellotickets

Ett vackert torg i korsningen mellan Broadway, Central Park West, Central Park South och Eighth Avenue, tillägnat Christofer Columbus (vars staty står på en piedestal med utsikt över resten av torget). Kontrasten mellan torgets fontän, Central Park och de höga skyskraporna gör detta till ett typiskt New York-landskap.

Boka en rundtur på Manhattan med elcykel

Stopp vid Lincoln Center

Lincoln Center-byggnaden| ©Seth Hoffman
Lincoln Center-byggnaden| ©Seth Hoffman

Ett annat klassiskt landmärke i Big Apple, en grupp byggnader som är avsedda för scenkonst, inklusive operahus, teatrar och konsertsalar. Du har säkert sett Lincoln Center upplyst på natten på filmer, vykort eller fotografier, så du vill säkert vandra runt när solen går ner i staden som aldrig sover.

Boka en nattlig busstur på Manhattan

Stanna vid Dakota-byggnaden

Dakota Building, till höger, från Central Park| ©Hellotickets
Dakota Building, till höger, från Central Park| ©Hellotickets

En byggnad som har hyst berömda artister som Lauren Bacall och Judy Garland och John Lennon, som mördades utanför dess dörrar 1980. Om du är ett Beatles-fan vill du säkert besöka denna historiska byggnad där tusentals människor samlades för att hylla en av förra seklets största musiker.

Stanna vid Central Park och John Lennons hyllning, Strawberry Fields

Jordgubbsfälten i Central Park| ©Hellotickets
Jordgubbsfälten i Central Park| ©Hellotickets

Ingen rundtur i centrala New York är komplett utan ett besök i denna park, och rundturen på Upper och Lower Manhattan är inget undantag. Du går runt den berömda Central Park och ser sjön Jacqueline Kennedy Onassis och områdets landmärkesbyggnader.

Och när du ändå besöker viktiga platser i Beatles-historien kan du stanna till vid det område i Central Park som döptes om till Strawberry Fields efter John Lennons död och där du hittar den berömda Imagine-mosaiken för att hedra musikern.

Stopp vid St. John the Divine

Förmodligen den mest kända kyrkan på Manhattan och den största anglikanska katedralen i världen. Med sin gotiska stil som påminner om kyrkorna i norra Frankrike är det en arkitektonisk pärla gömd i den enorma glasdjungeln New York.

Stopp vid Columbia University

Columbia University| ©Chenyu Guan
Columbia University| ©Chenyu Guan

Du passerar genom Columbia Universitys campus, som är en del av den prestigefyllda amerikanska Ivy League och en av världens bästa utbildningsinstitutioner. Den eleganta arkitektoniska stilen på campuset är i linje med dess rykte som organisation och erbjuder trevliga symmetriska vyer.

Stopp i Harlem

Ett hörn i Harlem| ©Jean Philippe Delberghe
Ett hörn i Harlem| ©Jean Philippe Delberghe

Du kommer att se Harlems viktigaste kvarter och sevärda byggnader, som Apollo Theatre och Cotton Club, medan du vandrar på de historiskt fyllda gatorna och lär dig mer om den afroamerikanska kulturens mecka och en av de mest intressanta platserna på Manhattan.

Stopp vid Metropolitan Museum of Art

Inuti Metropolitan Museum of Art| ©Robert Bye
Inuti Metropolitan Museum of Art| ©Robert Bye

På rundturen på Upper och Lower Manhattan får du se utsidan av Met eller Metropolitan Museum of Art, vars ikoniska trappor är en samlingsplats för New York-borna varje dag. En plats där man kan prata, äta och ta en kopp kaffe och titta på trafiken och människorna som korsar Fifth Avenue.

Stanna vid Fifth Avenue

Promenera längs Fifth Avenue| ©Hellotickets
Promenera längs Fifth Avenue| ©Hellotickets

Millionaires' Avenue är ett uttryck för New Yorks ekonomiska makt, med lyxiga lägenheter i varje hörn och med gamla herrgårdar. Här finns också stadens mest exklusiva butiker och flera av stadens stora museer.

Stopp vid Rockefeller Center

Rockefeller Center| ©Hellotickets
Rockefeller Center| ©Hellotickets

Den är också känd som Rockefeller Plaza och består av flera byggnader, varav den mest kända är Comcast Building, som rymmer Top of the Rock-observatoriet. Oavsett om du klättrar upp till Top of the Rock eller inte är Rockefeller Plaza ett måste om du är i New York i juletid för sin berömda gran och sin skridskobana. Staden skulle inte vara densamma på julen utan detta lilla hörn...

Stopp vid St Patrick's Cathedral

St Patricks katedral| ©Hellotickets
St Patricks katedral| ©Hellotickets

En av de mest imponerande kyrkorna i New York, både inifrån och ut. Särskilt det stora rosenfönstret och de målade glasfönstren är något att se, och den har en intressant historia som går tillbaka till tiden för det amerikanska inbördeskriget.

Stanna vid Flatiron Building

Flatiron-byggnaden| ©Matthias Oberholzer
Flatiron-byggnaden| ©Matthias Oberholzer

Det behövs inga ord för att beskriva vad som enligt min mening är ett av de största arkitektoniska verken från förra århundradet, som vid tiden för uppförandet 1902 ansågs vara en skyskrapa som en av de största byggnaderna i New York. Dess eleganta stil är synonymt med New York City och ett landmärke i utvecklingen av Big Apple.

Stopp i SoHo och Greenwich Village

Gatorna i SoHo| ©Hellotickets
Gatorna i SoHo| ©Hellotickets

SoHo gick från att vara ett arbetarklass- och konstnärskvarter på 1960- och 1970-talen till ett område för yuppies och rika. Tid och gentrifiering, känd som "SoHo-effekten", har förvandlat stadsdelen till ett område med konstgallerier och restauranger som, låt oss vara ärliga, är ett turistnöje.

Greenwich Village ligger på Manhattans västra sida och är det typiska New York-hipsterkvarteret där en mängd serier och filmer som utspelar sig i New York utspelar sig. I Village finns till exempel lägenheten "Friends".

Stanna vid Washington Square

Washington Square| ©Hellotickets
Washington Square| ©Hellotickets

Om du har sett "Girls" känner du säkert till triumfbågen på detta trevliga torg, som är en av de viktigaste mötesplatserna för lokalbefolkningen på södra Manhattan. Här finns ett antal monument och statyer, bland annat en tillägnad Giuseppe Garibaldi, arkitekten för Italiens enande.

Stanna till i Little Italy och Chinatown

Lilla Italien| ©Hellotickets
Lilla Italien| ©Hellotickets

Och när vi ändå pratar om Italien kan du hitta en del av det i stadsdelen Little Italy, som är hemvist för stadens bästa italienska restauranger och ett antal kulturella evenemang varje år för att fira New Yorks italiensk-amerikanska gemenskap.

Från Italien reser du till Kina, eller åtminstone en liten bit av Kina i ett av New Yorks mest kända kvarter, Chinatown. Det är främst ett område med kinesiska butiker, där du ser skyltar efter skyltar på den asiatiska jättens språk och hittar en mängd produkter av alla slag. Här finns en artikel om de bästa sakerna att se och göra i Chinatown.

Faktum är att majoriteten av New Yorks restauranger ligger i Chinatown, där du också hittar restauranger som erbjuder riktiga orientaliska delikatesser.

Stopp vid Wall Street och Battery Park

Bull of Wall Street| ©Hellotickets
Bull of Wall Street| ©Hellotickets

New Yorks finansdistrikt är en plats för dyrkan för vissa och hat för andra, men sanningen är att området är en bra representation av en stad vars rikedom till stor del genereras av en enda byggnad: New York Stock Exchange, som du omedelbart känner igen på den stora amerikanska flaggan som hänger över pelarna på byggnadens fasad.

Framför Wall Street Stock Exchange ser du den berömda skulpturen "Charging Bull", en symbol för USA:s ekonomiska välstånd.

Slutligen tar rundturen på Upper och Lower Manhattan dig till Battery Park, som ligger på öns södra spets. Härifrån kan du se Frihetsgudinnan i fjärran eftersom det är vid parkens pir som färjan till Frihetsgudinnan på Liberty Island går.

Andra intressanta upplevelser i New York

Ta en annan av New Yorks rundturer| ©Hellotickets
Ta en annan av New Yorks rundturer| ©Hellotickets

Tur med kontraster

Om du gillade tanken på att besöka New York med buss, kan du välja Contrasts Tour som liknar Upper and Lower Manhattan-turen, men som utökar resplanen till att omfatta hela staden: du får se Manhattan, Harlem, Bronx, Queens och Brooklyn, med den skillnaden att du stiger av i de olika stadsdelarna för att utforska området.

Din guide kommer att följa med dig under hela resan, och i likhet med rundturen på övre och nedre Manhattan är detta en perfekt upplevelse att göra när du anländer till New York, eftersom du får en smak av varje stadsdel i staden så att du kan välja den du gillar bäst och utforska den grundligt på egen hand.

New York från ovan

Om du känner för att agera och upptäcka New York från ovan rekommenderar jag att du klättrar upp på en av de legendariska byggnaderna, till exempel Empire State Building, för att njuta av horisonten från ovan. Jag länkar dig här till min praktiska guide så att du kan få reda på alla detaljer om Klättring på Empire State Building. Om du funderar på att unna dig själv den bästa upplevelsen du kan få på Manhattan, rekommenderar jag dig att gå till Helikopterflygningar i Manhattan.

Vanliga frågor

 • Är rundturen på övre och nedre Manhattan värd att göra?

  Turerna på Upper och Lower Manhattan är en utmärkt idé för att utforska ön Manhattan på en dag, förstå dess sammanhang och kontraster och bestämma vilka områden du ska utforska på egen hand under resan.

 • Vad ser du under rundturen på övre och nedre Manhattan?

  Du besöker bland annat Harlem, Central Park, Fifth Avenue, SoHo, Greenwich Village, Little Italy, China Town och Battery Park - hela Manhattan från topp till tå!

 • Vilken är den bästa dagen att besöka Upper och Lower Manhattan?

  Alla dagar i veckan är bra, men jag rekommenderar att du gör det i början av din resa: det hjälper dig att få en bra känsla för staden, förstå dess historia och be din guide om lokala rekommendationer. Därifrån är det lättare att utforska Manhattan i din egen takt.

 • Vad är bäst: rundturen på övre och nedre Manhattan eller kontrastturen?

  Båda turerna kompletterar varandra: på Upper and Lower Manhattan-turen får du en rundtur på ön Manhattan och alla dess hörn och vrår. Contrasts-turen å andra sidan tar dig till Bronx, Brooklyn och Williamsburg, viktiga stadsdelar som du också bör besöka under din resa till New York.