Bästa sakerna att göra på Teneriffa

Teneriffa är den ultimata exponenten för Kanarieöarnas skönhet. Det finns många sätt att upptäcka dess hisnande landskap, men bara några få kommer att lämna dig med oförglömliga minnen. Upptäck dem här!

Alex Grande

Alex Grande

9 minsta läsning

Bästa sakerna att göra på Teneriffa

Panoramautsikt över Teneriffa | ©Iulia Laslea

Teneriffa, vulkanernas land: en plats full av skönhet i varje hörn du tittar på, vare sig det är de svarta sandstränderna, de smaragdgröna skogarna, de klippformationer som formats av lava och den majestätiska Teide, eller de små byarna som ligger förlorade på toppen av raviner.

Med en mångfald av landskap men ett konstant milt klimat är denna juvel bland Kanarieöarna en idyllisk plats att resa till och gå vilse i. Här är de tio främsta upplevelserna för att alltid minnas din resa till Teneriffa:

1. Följ med på en båttur för att titta på delfiner och valar

Valskådning på Teneriffa| ©Peter & Michelle S
Valskådning på Teneriffa| ©Peter & Michelle S

Teneriffas vatten är hemvist för över 27 olika arter av marina däggdjur, inklusive kaskeloter, finvalar, sköldpaddor, delfiner, maneter och sjöfåglar. Även om det finns många fler typer av valar som kan ses på Teneriffa.

Det är viktigt att tänka på den bästa tiden för att se dessa arter eftersom det finns tider som vår och vinter då de är mest aktiva. Därför är det lämpligt att ta reda på några tips för att se delfiner eller valar på Teneriffa, särskilt om du åker med barn.

Ön är ett skyddat naturområde, men som tur är finns det olika alternativ i alla prisklasser för att upptäcka dessa valars fantastiska naturliga livsmiljö på en organiserad utflykt, där du tillbringar dagen ombord på en båt mitt i havet och tittar på valar och delfiner som leker och hoppar runt omkring dig.

Du kan också snorkla och ta en titt på ett naturligt akvarium med fiskar och havssköldpaddor. Detta är en upplevelse som man inte får missa på ön. Ta reda på hur du tar en utflykt till havs och ser delfiner och valar i vår kompletta guide: Val- och delfinskådning.

Utflykter för val- och delfinskådning

2. Gör en utflykt till La Gomera

Nationalparken Garajonay, La Gomera| ©Till Krech
Nationalparken Garajonay, La Gomera| ©Till Krech

La Gomera är den typ av ö som du föreställer dig i ditt huvud när du tänker på ett öparadis vid jordens ände. Även om den är bebodd erbjuder dess oändliga laurerskogar, en typ av vegetation som är unik för Kanarieöarna, vägar genom vilka du kan förlora dig själv och glömma resten av planeten för några timmar.

Dess raviner kommer att lämna dig andfådd och, om du lyckas övervinna din svindel, med ett outplånligt minne av vild natur. När du vandrar längs dess stigar kan du för en stund sätta dig in i en av öns invånare som lever bland banan- och aloe vera-plantager. Du kan resa runt ön med buss eller Jeep och tillbringa en otrolig dag från Teneriffa.

Att förbereda ett besök på La Gomera från Teneriffa kan ta mycket tid och ansträngning, så här får du mer information om alla alternativ för att upptäcka denna imponerande ö med en lokal guide: Bästa dagsturer till La Gomera från Teneriffa.

Se utflykter till La Gomera

3. Bestiga berget Teide

Besök nationalparken Teide| ©Marek Piwnicki
Besök nationalparken Teide| ©Marek Piwnicki

Teide nationalpark är en nationell skattsom besöks av nästan fyra miljoner besökare varje år (den mest besökta i Europa). Dess UNESCO-skyddade vulkanlandskap är en magnet för vandrare och naturälskare och en magisk miljö som du aldrig kommer att glömma.

Det finns flera vägar för att bestiga Teides topp, och alla går längs fantastiska stigar som bara kan göras till fots. Du kan förbereda en vandring på egen hand, men fördelarna med att ta en organiserad vandring till Teide är flera: du behöver inte be om det nödvändiga tillståndet för att få tillträde till Teides nationalpark, du ser till att du inte missar något av platsens otroliga hörn och du kan vara säker på att få transport till och från ditt hotell.

För att ta reda på vilka olika alternativ du har för att utforska Teide på en organiserad vandring har jag skrivit en komplett guide där jag ger dig alla de tips du behöver känna till innan du besöker denna fantastiska plats: Utflykter till El Teide.

Se utflykter till Teide

4. Kajak längs Atlantens klippor

Kajak längs kusten| ©Ksenia Zakharova
Kajak längs kusten| ©Ksenia Zakharova

Med utgångspunkt från Los Cristianos-stranden kan du kajaka dig fram till Los Gigantes-klipporna, en av de mest spektakulära snorklingsplatserna i Europa. Logiskt sett är detta ett måste på varje resa till Teneriffa, eftersom du kan se öns marina liv i all sin prakt, särskilt de olika fisk- och sköldpaddsarter som lever under vattenytan.

Eftersom Teneriffas vatten är en skyddad miljö är det strängt förbjudet att simma med delfiner, och därför är dessa kajakutflykter det enda sättet att komma nära djuren på ett respektfullt sätt. Du får chansen att se valar och delfiner på nära håll, vilket ger en oförglömlig kajakupplevelse.

Läs mer om alternativen för kajakpaddling på Teneriffa och få en glimt av öns imponerande marina värld: Kajakpaddling och snorkling med sköldpaddor.

Se kajakutflykter

5. Utforska den spektakulära ön El Hierro

Njut av El Hierros hisnande landskap.| ©Julen Iturbe-Ormaetxe
Njut av El Hierros hisnande landskap.| ©Julen Iturbe-Ormaetxe

En tur till El Hierro från Teneriffa är en perfekt dagsutflykt om du stannar på Kanarieöarna i minst en vecka: du kommer att passera utsiktsplatser med hisnande utsikt, raviner, klippor, avlägsna eremiter och orörda stränder.

Eftersom det för att förbereda en resa till El Hierro på egen hand från Teneriffa krävs att man skaffar färjebiljetter, organiserar rutten och hyr en bil och kör den, är ett besök på en organiserad upplevelse det enklaste och mest bekväma sättet.

Glöm inte att packa kikaren för den här resan! Allt du behöver veta om El Hierro i den här guiden full av råd: Bästa dagsturer till El Hierro från Teneriffa.

6. Paragliding

Paragliding över ön| ©Michael L
Paragliding över ön| ©Michael L

Ön Teneriffa är en unik plats av många anledningar, men det är tack vare den perfekta temperaturen och de milda vindströmmarna som ön är en av de bästa destinationerna för skärmflygning.

Det finns cirka 30 olika platser över hela ön från vilka man kan lyfta, och särskilt på sommaren är förhållandena så goda att det finns dagliga flygningar där du kan njuta av en lika vacker som spännande upplevelse. Det är inte bara adrenalinkicken: det är utsikten och frihetskänslan som gör paragliding på Teneriffa till en så populär upplevelse.

Oavsett om det handlar om en flygning från Teideberget till kusten eller en tur till Costa Adeje, kommer du att stiga ner genom molnen och se öns berg och skogar och havet som sträcker sig ut i oändlighet.

Om du vill veta mer om skärmflygning berättar jag här om de mest prisvärda och säkraste upplevelserna och ger dig några tips innan du tar steget (bokstavligen) ut i tomheten: Flyg med skärmflygning.

Se hopp med skärmflygning

7. Slappna av på en tur med katamaran

Segla på en katamaran| ©Loreta Pavoliene
Segla på en katamaran| ©Loreta Pavoliene

Om du åker till Teneriffa för att koppla av och njuta av solen och havet är en katamaranfärd säkert en av de upplevelser du vill ha med i dina planer och en av de bästa aktiviteterna på ön. Du seglar ut på havet för att känna brisen i ansiktet och se delfiner och valar leka runt båten. Att simma i vågorna, snorkla eller ligga i en soffa på däck med en drink kommer att vara dina enda bekymmer.

Det här är det perfekta alternativet om du vill göra en båttur utan folkmassor, med en närmare och mer personlig behandling. Precis som i de andra upplevelserna har du möjlighet att se några av de valar som lever i öns vatten.

Det finns flera operatörer på ön för att ta en katamaranutflykt, men om du vill gå på säkra sidan är här de upplevelser som vi har provat och varför vi rekommenderar dem: Segling på Teneriffa.

Se katamaranutflykt

8. Stjärnskådning från Teide

Beundra himlens skönhet från Teide.| ©Alex Sanz
Beundra himlens skönhet från Teide.| ©Alex Sanz

Att besöka Teide på dagen är en upplevelse som du inte får missa, men på natten blir toppen ett av de bästa observatorierna på planeten för att titta på stjärnor, och du kan se inte mindre än 83 olika konstellationer från parken.

Du kan gå på egen hand och du behöver inget tillstånd, eftersom kontrollerna slutar klockan 17.00, men enligt min mening är det bästa att ta en av de organiserade nattliga utflykterna till Teide med en astronom.

Det som imponerade mest på mig med den här upplevelsen var den totala frånvaron av ljusföroreningar, något som ön tar på stort allvar med särskilda regler som att förhindra flygtrafik mellan solnedgång och soluppgång.

Om du vill veta mer om den här oförglömliga utflykten, som jag särskilt rekommenderar att ni gör om ni åker till Teneriffa som par, kan du läsa om de olika bestigningarna av Teide där du hittar mer information om nattrutten: Utflykter till El Teide.

Stjärnskådning på Teide

9. Bestiga Anaga-toppen

Utsikt från utsiktsplatsen Pico del Ingles| ©Around Tenerife
Utsikt från utsiktsplatsen Pico del Ingles| ©Around Tenerife

Pico Anaga är en av de mest speciella platserna på ön och en plats som särskilt besöks av lokalbefolkningen: de många stigarna, den fuktiga lagerlönnskogen, de oförstörda svarta sandstränderna och de imponerande utsiktspunkterna.

Parque Rural de Anaga nås från La Laguna, som Teneriffa-borna kallar staden San Cristóbal de La Laguna. Därifrån börjar en väg som tar dig till utsiktsplatsen Jardina, varifrån du kan se hela den dal som kommunen ligger i.

Därifrån kan du gå upp till utsiktsplatsen Cruz del Carmen, med en imponerande utsikt över Teide, och gå stigen till utsiktsplatsen Pico del Inglés, som skär nästan perfekt mellan klippan och lagerlönnskogen, vilket gör den till en av de vackraste platserna att ta ett foto på ön.

Om du vill upptäcka Anagamassivets charm och mycket mer rekommenderar jag att du läser min guide till de bästa utflykterna på Teneriffa, där jag berättar om denna och andra upplevelser: Bästa dagsutflykterna på Teneriffa.

10. Promenera runt i stadsoasen Santa Cruz de Tenerife

Recova-marknaden| ©Matt Kieffer
Recova-marknaden| ©Matt Kieffer

För att ta en paus från all vandring genom skogar och berg rekommenderar jag en promenad genom Santa Cruz de Tenerife och upptäck dess historiska centrum med sevärdheter som Calle la Noria, Plaza de España, Castillo de San Cristóbal, Plaza de la Candelaria och Plaza de Weyler.

Om du vill känna atmosfären i staden när den är som mest autentisk kan du promenera runt på marknaden La Recova, där du kan se prover av de produkter som ligger till grund för den kanariska gastronomin och där du kan stanna till för att äta en bit mat och prova några typiska rätter av högsta kvalitet.

Och för att lägga till en viss kontrast till ditt besök kan du stanna till vid det avantgardistiska Teneriffa Auditorium, som har vissa likheter med Operahuset i Sydney, och Teneriffa Arts Space.

11. Sug in kultur och traditioner på museerna.

Natur- och arkeologimuseum| ©Jasna S
Natur- och arkeologimuseum| ©Jasna S

Ett annat sätt att lära känna ön Teneriffa på djupet är att besöka några av dess många museer, varav många visar dig Kanarieöarnas viktiga kulturella och konstnärliga arv samt områdets naturrikedomar.

Bland de museer som du inte får missa finns museet för natur och arkeologi, perfekt för att upptäcka Teneriffas aboriginella förflutna och dess arkeologiska fynd, samt den naturliga utvecklingen i detta unika land. Andra viktiga utställningar är bland annat museet för konst och House-Museum of Wine.

12. Spendera en familjedag i nöjesparkerna

Siam-parken| ©Andrei Rosca
Siam-parken| ©Andrei Rosca

Det finns ett brett utbud av fritidsaktiviteter på Teneriffa, men om du reser till ön med barn rekommenderar jag en av de roligaste planerna, oavsett vilken tid på året du åker. Jag talar om att besöka några av de bästa nöjesparkerna.

Siam Park är ett måste eftersom det är den största vattenparken i Europa och ansågs vara en av de bästa i världen. Oändliga rutschbanor, berg- och dalbanor, vattenfall, vattenlekar och till och med ett akvarium väntar på dig i denna roliga park.

Ett annat måste är Loro Parque, ett zoo som förutom sina många arter av papegojor har många andra djur som kommer att överraska dig, till exempel västra låglandsgorillor, sengångar och bengaliska tigrar.

Tips för att besöka Teneriffa

December på Teneriffa| ©Anton's Photostream
December på Teneriffa| ©Anton's Photostream

Vilken tid på året som helst är idealisk för en resa till Teneriffa. Med tanke på de behagliga temperaturerna under hela året tar ön emot turister oavsett vilken årstid det är. Att ta en båttur, titta på valar, gå till någon av nöjesparkerna eller bestiga berget Teide, även på vintern, rekommenderas starkt, eftersom de vanliga 20 graderna underlättar dessa och många andra aktiviteter.

Därför är även december på Teneriffa eller till och med att tillbringa några dagar på ön under julen starkt rekommenderade alternativ för att undkomma den kyla eller snö som är typisk för årstiden i många andra delar av världen.

Om du hör till dem som vill planera din resa så långt i förväg som möjligt, och dessutom vet att du kan boka transfer mellan de två flygplatserna och Teneriffas centrum i förväg, kommer du också att vara intresserad av dessa resvägar som skapats för att hjälpa dig att organisera de bästa möjliga planerna som erbjuds på den mest besökta ön i den kanariska arkipelagen: