Bästa dagsturer till El Hierro från Teneriffa

En av de mest spektakulära platserna i världen ligger gömd på Kanarieöarna: besök El Hierro från Teneriffa och upplev ett äventyr på denna ö som har frusits i tiden.

Alex Grande

Alex Grande

7 minsta läsning

Bästa dagsturer till El Hierro från Teneriffa

Att njuta av El Hierro | ©Carlos Jonay Suárez

El Hierro är en ö att förlora sig i: i den enorma omfattningen av kusterna och de klippor som är skulpterade i vulkanisk sten, i stigarna som korsar ängar och skogar med tall och enbär, och i de djupa havsgrottorna och grottorna där du kan uppleva ett äventyr.

Om du gör en flerdagarsresa till Kanarieöarna är en dagsutflykt till El Hierro från Teneriffa en upplevelse som jag alltid rekommenderar. Vill du veta hur du besöker ön som ansågs vara världens ände innan Amerika upptäcktes? Läs då vidare, för här är guiden du har letat efter.

1. Heldagsutflykt till El Hierro från Teneriffa

Utsikt från utsiktsplatsen La Peña| ©Ἥλιος
Utsikt från utsiktsplatsen La Peña| ©Ἥλιος

Eftersom en utflykt till en annan Kanarieö från Teneriffa innebär att du måste organisera rutten, ta färjan, skaffa något transportmedel eller hyra en bil och besöka allt på egen hand, är en organiserad utflykt till El Hierro från ditt hotell det mest bekväma och även billigare alternativet. Läs vidare så ska jag berätta varför!

Men först vill jag visa dig allt du kommer att se på denna otroliga utflykt till El Hierro:

Utsiktspunkt i La Peña

I sällskap med en lokal guide som känner till alla öns hemligheter och de mest fantastiska platserna, får du en rundtur på El Hierro som börjar vid utsiktsplatsen La Peña i norra delen av ön, där utsikten över El Golfo-dalen, som är full av vingårdar och fruktträdgårdar, kommer att ge dig ett outplånligt minne.

Utsiktspunkt i Jinama

Du fortsätter sedan till utsiktsplatsen Jinama, i öster, där du har en av de bästa vyerna över El Golfo bukten om du lyckas övervinna din svindelkänsla. Du kommer att få se klippor, vulkanstränder och små eremiter som ligger högt upp i en fantastisk utsikt över Atlanten.

Landsbygdsparken Frontera

Du fortsätter på en väg genom Frontera Rural Park, där du upptäcker lagerlönnskogen, en unik naturmiljö på Kanarieöarna som förklarats som biosfärområde av UNESCO, och stannar till för en typisk kanarisk lunch på en lokal restaurang.

Kyrkan La Candelaria och den naturliga simbassängen La Maceta

På eftermiddagen besöker du kyrkan Candelaria, med ett vackert klocktorn med vita väggar som ligger på toppen av ett berg, och du åker ner till öns kust för att besöka en jungfrulig strand och den naturliga simbassängen La Maceta, en av de mest kända på Kanarieöarna.

Hotell Punta Grande

Som avslutning på utflykten besöker du det som kallas "världens minsta hotell": Punta Grande Hotel, ett litet svart stenhus vid havet som skulle kunna fungera perfekt som scen för en Wes Anderson-film.

Boka din utflykt till El Hierro

2. Varför jag rekommenderar denna utflykt

Njut av den magiska naturen i Parque Rural de Frontera.| ©Dan
Njut av den magiska naturen i Parque Rural de Frontera.| ©Dan

Det är en mycket komplett upplevelse som tar dig till de mest intressanta platserna på ön, utan att du behöver organisera egna utflykter eller oroa dig för transporter och kartor.

Det finns dock en nackdel: varken maten eller färjan ingår i priset, så du måste betala 14 euro extra för den förstnämnda och 24 euro extra för den sistnämnda, per person på turen. Trots det kan det ändå vara värt att göra den här utflykten om du vill besöka El Hierro från Teneriffa, eftersom det inte är lätt att förbereda en sådan här dag på egen hand om du inte känner till ön eller om du har sällskap av en lokal.

Om du reser till El Hierro på egen hand från Teneriffa är färjebiljetten dyrare (cirka 50 euro per vuxen).

Alex resenärstips

El Hierro har knappt några stränder eftersom den nästan uteslutande är omgiven av klippor. Att bada i en av dess naturliga pooler är dock en unik upplevelse som du kan njuta av på din egen utflykt till ön.

3. Användbar information

Hotell Punta Grande| ©Jose Mesa
Hotell Punta Grande| ©Jose Mesa
  • Varaktighet: 12 timmar
  • Pris: från 60 euro
  • Gruppstorlek: 50 personer
  • Vad som ingår: Lokalguide, chaufför och luftkonditionerad minibuss, transfer till och från ditt hotell.
  • Vad som INTE ingår: Lunch (14 € per person) och färjebiljett (24 € per person).

4. Vanliga frågor om utflykten till El Hierro

Dimman över ön från Jinamas utsiktspunkt| ©Jose Mesa
Dimman över ön från Jinamas utsiktspunkt| ©Jose Mesa

Vilka dokument behöver jag för att gå ombord på färjan?

Du behöver ditt ID-kort eller pass för att gå ombord på färjan från Teneriffa till El Hierro. Om du glömmer att ta med den är det mycket möjligt att du inte får gå ombord på färjan och att du inte kan få tillbaka dina pengar för utflykten.

Vad händer om det regnar eller om vädret är dåligt?

Utflykten genomförs endast vid bra väder, så om det regnar kommer den att skjutas upp eller ställas in och du får pengarna tillbaka. Du kan också avbryta av vilken anledning som helst, och om du gör det minst 24 timmar i förväg får du full återbetalning.

Finns det tid att bada?

Det finns inga badplatser på den utflykt som jag har rekommenderat, eftersom El Hierro inte har många stränder, även om det finns naturliga pooler. Vid den naturliga poolen La Maceta stannar du i ungefär 15 minuter, vilket inte är tillräckligt länge för att det ska vara värt att ta ett dopp.

Hur fungerar hämtning på hotellet?

Kontrollera listan över hotell som ingår för hämtning och lämning, för om ditt hotell inte ingår måste du ta dig till avreseplatsen (Los Cristianos-stranden på Teneriffa) på egen hand.

5. Få ut det mesta av El Hierro från Teneriffa

Ta en promenad genom de pittoreska gatorna i Valverde| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Ta en promenad genom de pittoreska gatorna i Valverde| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Som jag redan har nämnt är det inte värt att förbereda en egen utflykt till grannön från Teneriffa för bara en dag, men om du inte gillar organiserade upplevelser finns här några tips som säkert kommer att hjälpa dig.

Färjan

Det finns bara en väg från Teneriffa till El Hierro: färjan tar cirka 2 timmar och 30 minuter att ta sig dit och avgår dagligen. Det är bäst att boka i förväg på Naviera Armas webbplats, som är det enda företag som erbjuder denna tjänst på ön.

Priset per vuxen för att ta sig från Los Cristianos till Valverde (El Hierro) är drygt 50 euro, om du reser till fots utan fordon. En av fördelarna med en organiserad utflykt till El Hierro är att biljetten är billigare och även om det inte ingår andra saker i priset är det det billigaste alternativet.

Att ta sig runt på ön

Det bästa sättet att ta sig runt på den vackra ön El Hierro är med bil. Antingen med din egen bil eller genom att hyra en bil i Valverde, vilket du kan göra hos tre företag: Avis, TransHierro eller Autos Bamir. Jag rekommenderar i alla fall att du hyr i god tid eftersom det kan vara svårt att hyra även under lågsäsong.

Som en sista utväg kan du använda öns bussar, eller snarare guaguas, och om du känner för att åka runt i bergen kan du hyra en cykel, även om du vet att detta kräver noggranna förberedelser för att känna till rutten i förväg.

Ett annat alternativ, som är det dyraste och minst rekommenderade, är att använda taxi för att ta sig runt på El Hierro.

Min favoritrutt

El Hierro är en ö som inbjuder till vistelse och upptäckt av alla sina skatter, men som du kan se i resplanen för den organiserade resan är det fullt möjligt att besöka de flesta av dess viktigaste platser under en dagsutflykt.

När du kommer till El Hierro ska du bege dig till utsiktsplatsen La Peña. Den skapades av arkitekten César Manrique på Lanzarote och erbjuder en av de mest spektakulära utsikterna på ön och är ett perfekt sätt att starta din utflykt.

Härifrån kan du gå till den naturliga poolen La Maceta om du vill bada på en unik plats och passa på att äta och vila (det finns picknickplatser, restauranger och platser att ligga i solen), eller om du föredrar att besöka en naturlig grotta, gå till Charco Azul, där du kan ta ett vackert foto för Instagram och till och med bada om havet är lugnt.

Gå sedan mot Parador Turístico de El Hierro. Själva byggnaden är det minst viktiga, det som är fantastiskt är den omgivande miljön! Du kan koppla av en stund vid foten av ett enormt berg och promenera längs en strand utan byggnader eller strandbarer. På vägen till Parador finns det förresten flera punkter där det är värt att stanna för att njuta av den spektakulära utsikten.

Härifrån åker du tillbaka längs öns östkust till Valverde, där du kan ta en kort promenad i solnedgången och upptäcka de charmiga små gatorna innan du tar färjan tillbaka till Teneriffa.

6. Andra rekommenderade utflykter och aktiviteter

Besök La Gomera| ©Till Krech
Besök La Gomera| ©Till Krech

Om du redan har besökt El Hierro eller om du fortfarande inte har bestämt dig för vilken utflykt som är bäst att göra på din resa, rekommenderar jag att du läser den här guiden om dagsutflykten till La Gomera från Teneriffa: Bästa dagsturer till La Gomera från Teneriffa.

Det finns även andra aktiviteter som gör din resa till Teneriffa till en oförglömlig upplevelse. En av mina favoriter är en kajaktur runt ön, som även inkluderar snorkling och med lite tur kan du se sköldpaddor, valar och till och med delfiner: Kajakpaddling och snorkling med sköldpaddor.

Om du har blivit intresserad av att titta på valar och delfiner bör du veta att Kanarieöarna är en av de mest speciella platserna i världen för att se marina djur. Här är en fullständig guide till denna fantastiska upplevelse: Val- och delfinskådning.