8 Tips för valskådning med barn på Teneriffa

Att resa med familjen till Teneriffa är en bra plan, men varje resa med barn har sina knep och knåp. Kolla in dessa tips för att göra din valskådningsresa till en succé.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minsta läsning

8 Tips för valskådning med barn på Teneriffa

Valar i Teneriffas vatten | ©-JvL-

Om du reser till Teneriffa med barn är en av de coolaste aktiviteterna du kan göra för att roa familjen en val- och delfinsafari. Det blir ett unikt tillfälle för barnen att komma nära naturen och se marina djur i sin egen livsmiljö. De kommer också att ha jättekul på en båt och segla på havet.

Men som alla utflykter med barn har även denna sina knep. För att se till att allt går smidigt på dagen för turen, notera dessa små tips.

1. Berätta lite om vad de kommer att få se på val- och delfinturen

Spana efter valar och delfiner| ©Malcolm Murdoch
Spana efter valar och delfiner| ©Malcolm Murdoch

Barn är väldigt nyfikna och älskar att ställa frågor. Detta tillfälle kommer inte att vara något undantag. Om du bestämmer dig för att åka på en val- och delfinkryssning med din familj rekommenderar jag att du förbereder dig lite inför besöket så att du kan ge dem en bättre uppfattning om vad de kommer att få se. Särskilt om de aldrig har sett sådana varelser förut.

Om du dessutom går igenom de djur du kommer att se under utflykten innan du ger dig av kan du också lära känna dem och identifiera dem bättre på vattnet. På så sätt kommer barnens frågor inte att ta dig på sängen!

På Teneriffa finns fasta populationer av flasknosdelfiner och pilotvalar, men många andra arter migrerar också till ön då och då. I inlägget "Vilka typer av valar kan jag se på Teneriffa?" hittar du mer information om de marina varelser som du kan observera under en båttur i vattnen runt ön. Missa inte det!

Boka en tur med val- och delfinskådning

2. Ta tillfället i akt att lära dem om hur viktigt det är att värna om haven

Öka barnens medvetenhet om ekologi.| ©Sigmund
Öka barnens medvetenhet om ekologi.| ©Sigmund

Val- och delfinsafari på Teneriffa är aktiviteter som också har en mycket intressant pedagogisk sida för barn. Med den här typen av utflykter kommer barnen att upptäcka hur viktigt det är att värna om haven, som är hem för många arter och producerar en stor del av det syre som vi människor andas.

Det är alltid en bra idé att ge dem goda värderingar från tidig ålder, och om detta görs samtidigt som de har roligt, desto bättre! Eftersom du under båtturen kommer att åtföljas av guider eller marinbiologer kan detta dessutom vara ett bra tillfälle att väcka deras nyfikenhet på miljön och få dem att ställa alla frågor de kan tänkas ha.

Boka en tur med val- och delfinskådning

3. Det är bättre att segla på morgonen för att se valar och delfiner

Se delfiner tidigt på morgonen| ©Danny UK
Se delfiner tidigt på morgonen| ©Danny UK

Barn vaknar alltid fulla av energi på morgonen, så om du funderar på när det är bäst att ta med dem på en valskådningstur är mitt råd att gå upp tidigt och åka tidigt. Barnen kommer att vara mer vakna under utflykten och kommer att vara mer uppmärksamma på de marina djur som de ser på vägen.

Om din semester på Teneriffa sammanfaller med sommaren bör du också komma ihåg att ön är ganska varm under den tiden på året. Så jag rekommenderar att ni seglar tidigt på morgonen när det fortfarande är svalt, och sedan har ni resten av dagen på er att göra andra aktiviteter tillsammans!

Boka en tur med val- och delfinskådning

4. Skydda dem från solen och kylan på båten

Klä barnen för upplevelsen| ©Tim Trad
Klä barnen för upplevelsen| ©Tim Trad

Under sommaren skiner solen starkt på ön och temperaturerna stiger ganska högt, så värmen kan vara kvav vissa tider på dagen. Eftersom den här aktiviteten äger rum helt utomhus under flera timmar rekommenderar jag att hela familjen är väl förberedd och skyddar sig mot värmen genom att bära lätta kläder, hatt, solglasögon och applicera solskyddsmedel på huden*.

Under resten av året är temperaturerna vanligtvis milda på Teneriffa, men om utflyktsdagen är sval eller regnig är det bäst att packa några vattentäta varma kläder till barnen.

I inlägget "Bästa tiden för valskådning på Teneriffa" berättar jag om vädret på ön under de olika årstiderna så att du kan ta hänsyn till det när du planerar din resa och packar dina barns väska.

Boka en tur med val- och delfinsafari

5. Packa lite snacks i ryggsäcken

Packa mat för resan| ©Alexander Lyubavin
Packa mat för resan| ©Alexander Lyubavin

Det är också viktigt för barn att hålla sig väl hydrerade, så glöm inte att packa ner en flaska vatten i ryggsäcken. Och eftersom de kan bli hungriga när som helst är det alltid en bra idé att packa ett mellanmål för att stilla hungern och distrahera dem en stund under resan för att undvika ett raseriutbrott på båten.

På vissa valskådningskryssningar på Teneriffa ingår dock lunch under utflykten (smörgåsar, smörgåsar, läsk, vatten, snacks...), vilket är fantastiskt eftersom det gör att du kan organisera barnens måltider bättre och inte behöver leta efter ett ledigt bord på en restaurang nära hamnen efter utflykten i sista minuten.

Å andra sidan är barn vanligtvis mycket generösa när det gäller att dela med sig av sin mat till djuren, men på den här typen av utflykt får du inte kasta mat till valarna från båten.

Varför inte mata valarna och delfinerna?

  • För det första för att det är en allvarlig fara för barnen att komma nära båtens sida - de kan falla i vattnet, så släpp dem inte ur sikte för en sekund!
  • För det andra för att valar och delfiner inte äter barnens favoritsnacks (chokladkakor, snacks, godis...) utan främst fisk och bläckfisk. De är inte sötsugna!
  • Och sist men inte minst, eftersom de är vilda djur vars beteende är oförutsägbart. Under utflykten bör du inte göra något för att störa dem, utan bara observera dem på avstånd. På så sätt undviker du obehagliga möten med dessa havsdjur.

Boka en val- och delfinskådningstur

6. Gå på toaletten innan val- och delfinsafarituren börjar

Besök toaletterna först| ©Yena Kwon
Besök toaletterna först| ©Yena Kwon

Barn blir ofta överraskade av naturens lockrop vid de mest oväntade tillfällen. Beroende på storlek och typ av båt som du ska åka på havsutflykt med, kan det hända att den inte har toaletter.

För att inte riskera att ha bråttom under hela aktiviteten, i händelse av att det inte finns några toaletter ombord på båten, är det tillrådligt att du gör ett kort besök på toaletterna innan du går ombord.

Boka en val- och delfinsafari

7. Boka i förväg så att de inte seglar iväg utan dig

Missa inte valarna| ©Alberto Varela
Missa inte valarna| ©Alberto Varela

Mitt råd är att boka din plats på en valskådningsbåt på Teneriffa online i förväg, eftersom det är en mycket populär aktivitet på ön. Annars kan du bli kvar i hamnen utan ombordstigning den dag du hade bokat på din semester för att göra denna plan.

Barn älskar djur och att åka på en båt kommer att vara ett mycket spännande äventyr som de alltid kommer att minnas, så det skulle vara en stor besvikelse för dem om biljetterna är slutsålda. Eller hur?

Genom att köpa dina biljetter online för att se valar på en båt på Teneriffa kommer du också att kunna jämföra priser, tidtabeller, tillgänglighet av turer, typer av rutt och varaktighet, bland annat, vilket gör det lättare för dig att välja den som bäst passar din familj.

Vilken kryssning ska man välja beroende på barnens ålder?

  • Om barnen är små: för att de inte ska bli för trötta kanske du vill ha en kort båttur på ca 2 timmar snarare än en längre, där du åker till platsen för att se valar så att barnen kan bli förvånade över djuren.
  • Om barnen är äldre: de kommer säkert att älska att tillbringa så mycket tid som möjligt på öppet hav och segla som riktiga sjömän. Jag rekommenderar en längre utflykt på ca 3 timmar med ett snorklingsstopp för att överraska dem och låta dem ta ett dopp i vattnet. Det kommer att bli en upplevelse de aldrig kommer att glömma!

Innan du köper dina biljetter rekommenderar jag att du läser artikeln "Val- och delfinsafari på Teneriffa" där du hittar förslag som hjälper dig att välja den bästa utflykten för dig.

Boka en tur med val- och delfinsafari

8. Dra nytta av reducerade priser för barn

Barn ombord| ©alex yosifov
Barn ombord| ©alex yosifov

När man reser som familj är priset på utflykterna en viktig faktor när man beräknar budgeten för aktiviteter under resan. När det gäller barnbiljetter finns det vanligtvis mycket intressanta reducerade priser som kompenserar och du kan utnyttja för att spara lite pengar.

När du till exempel ska boka dina biljetter till en valskådningskryssning på Teneriffa har du i Hellotickets möjlighet att välja barnens ålder, så att det reducerade priset du måste betala för var och en av dem beräknas automatiskt. Det är så enkelt!

Boka en val- och delfinskådningstur