Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Flyg med skärmflygning

Bli en fågel för en dag med vingar i form av en paraglider och flyg över Teneriffa: den ultimata upplevelsen för att minnas den här resan för alltid.

Alex Grande

Alex Grande

6 minsta läsning

Flyg med skärmflygning

Flygning över Teneriffa | ©Kilian Kremer

Tämja passadvindarna och bli en fågel i några minuter: det är det otroliga äventyret du kan uppleva när du flyger över Teneriffa i en paraglider.

Det är inte bara en av de vackraste destinationerna för denna aktivitet på grund av den oförglömliga utsikten, det är också en av de säkraste och roligaste. Här är en komplett guide till de bästa flygningarna med skärmflygning på Teneriffa och allt du behöver veta. Det är din tur att hoppa!

1. De bästa alternativen för en skärmflygning på Teneriffa

Känn hur vinden bär dig| ©Michael L
Känn hur vinden bär dig| ©Michael L

2. Flygning med skärmflygning över Costa Adeje

Utsikt över kusten från skärmflygplanet| ©Flying Naturist
Utsikt över kusten från skärmflygplanet| ©Flying Naturist

Se Teneriffa från himlen och förundras över dess vackra landskap, stränder och klippor: detta är den unika upplevelsen som erbjuds av denna skärmflygning över Costa Adeje.

Vad den består av

Efter att du har hämtats från ditt hotell körs du till startområdet och utrustas med sele, hjälm och GoPro-kamera för att filma din flygning, och du får en instruktion om hur du startar, flyger och landar.

Tillsammans med piloten flyger du upp till en höjd av 800 meter, sätter fast din sele och när du hittar luftströmmen hoppar du tillsammans med piloten, som ansvarar för att hela tiden navigera med vinden för att förlänga flygningen så mycket som möjligt.

Han kommer också att visa dig var du ska titta så att du inte missar utsikten, och förklara hur du hanterar skärmflygplanet och du kan till och med försöka styra det själv om du känner för det.

Du kommer att cirkla runt Costa Adeje och landa på La Caleta-stranden, och då kommer du att inse vilken otrolig upplevelse du just har haft.

Varför jag rekommenderar den här upplevelsen

Denna skärmflygning har allt du söker i en aktivitet av det här slaget om det är din första gång: en mycket lämplig längd, vacker utsikt över Teneriffa, möjligheten att spela in allt på GoPro och ta med dig den bästa möjliga souveniren från din resa hem, och framför allt en stor känsla av säkerhet och bekvämlighet.

Information om flygningen

 • Flygets längd: 1 timme 30 minuter (15-25 minuters flygning)
 • Pris: 1.098 kr.
 • Höjd: 800 m (2650 ft)
 • Vad som ingår: All utrustning för skärmflygning, skatter, försäkringar, hämtning och lämning på hotell, kostnadsfri avbokning (minst 24 timmars varsel).

Alex resenärstips

Om det är första gången du flyger skärmflygning eller om du lätt blir yr eller lider av svindel, rekommenderar jag att du väljer den kortare flygningen för att du ska kunna njuta av denna fantastiska upplevelse.

3. Paragliding från Teide till Puerto de la Cruz

Upptäck den vackra utsikten över ön när du flyger över den.| ©Flying Naturist
Upptäck den vackra utsikten över ön när du flyger över den.| ©Flying Naturist

Detta är den bästa paraglidingupplevelsen på Teneriffa. Fantastisk utsikt över berget Teide, långvarig flygning och en höjd på 2 200 meter från vilken du svävar genom luftströmmarna över ön. Om det inte räcker för att övertyga dig...

Vad den består av

Du hämtas upp i Puerto de la Cruz, en stad på öns nordkust, och tas till toppen av nationalparken Teide på en utflykt som varar ungefär en timme, under vilken du kan njuta av det landskap som du senare kommer att se från fågelperspektiv.

När du anländer till startplatsen får du en instruktion om alla steg i upplevelsen och du får den nödvändiga utrustningen: hjälm, sele och, som i det andra alternativet, en GoPro-kamera för att filma detta otroliga äventyr och kunna återuppleva det när du vill.

Ni lyfter och tillsammans med piloten hoppar ni ut ur planet för att njuta av en otrolig utsikt över Teide och Orotava-dalen, med Puerto de la Cruz och havets oändlighet vid era fötter. Den totala flygtiden är cirka 30-40 minuter, beroende på vind- och väderförhållanden. Du landar tillbaka i Puerto de la Cruz i slutet av flygningen.

Varför jag rekommenderar den här upplevelsen

Jämfört med andra upplevelser är fördelen med denna flygning att utsikten är mycket bättre. Priset är lite högre, men de extra minuterna av flygtid gör det värt det (så länge du inte blir lätt yr, eftersom det i så fall är lämpligt att ta en kortare flygning med skärmflygning).

Information om flygningen

 • Flygets längd: 1 timme 30 minuter (30-40 minuters flygning)
 • Pris: 1098.
 • Höjd: 800 m (2650 ft)
 • Vad som ingår: All utrustning för skärmflygning, skatter, försäkring, hämtning och lämning i Puerto de la Cruz och retur, kostnadsfri avbokning (minst 24 timmar i förväg).

4. Vanliga frågor och allt du behöver veta innan du flyger på Teneriffa

Paragliding över Teneriffas kust| ©Flying Naturist
Paragliding över Teneriffas kust| ©Flying Naturist

Oavsett om det är första gången du flyger skärmflygning eller om du är ett proffs på skärmflygning, finns det några saker som alltid är bra att veta innan du flyger skärmflygning.

Hur är paragliding?

När det gäller skärmflygning finns det flera kategorier som är fastställda i enlighet med CEN:s (EN) bestämmelser. De skärmflygplan som används i de två upplevelser som jag har rekommenderat dig är av klass A (brons), som är de mest lämpliga för nybörjarpiloter eftersom de erbjuder en mycket låg svårighetsgrad och högsta säkerhetsnivå.

Det betyder att om du har flugit skärmflygning tidigare kanske upplevelsen inte är den mest spännande, men i ärlighetens namn är utsikten över Teneriffas landskap mer än tillräcklig.

Om det å andra sidan är första gången du gör den här typen av erfarenhet kan du känna dig trygg med att flyga i en helt säker skärm som är anpassad för att öka kontrollen och minska plötsliga vindrörelser.

Kommer jag att flyga ensam eller tillsammans med en pilot?

Båda aktiviteterna som jag rekommenderar görs med en pilot, det vill säga en expert på skärmflygning kommer att fästas i din sele och hantera vingen, och kommer att se till att du har all utrustning korrekt placerad innan du hoppar från planet.

En stor del av risken med skärmflygning beror på att man inte känner till vädret och området, och därför har företaget som erbjuder båda aktiviteterna, Airsports Tenerife, specialiserat sig på säkerhet både genom erfarenhet och genom att de studerar öns vädermönster noggrant.

Är det säkert att åka skärmflygning?

Det är nödvändigt att ha en separat försäkring innan du flyger, om du skulle behöva en akut medicinsk evakuering vid landning. I de två aktiviteter som jag har rekommenderat ovan ingår en sådan försäkring i priset.

Finns det risk för svindel eller yrsel?

En sak som kan hända vid skärmflygning är svindel och yrsel, särskilt vid längre flygningar. Om du är benägen att drabbas av någon av dem rekommenderar jag att du väljer det första alternativet, eftersom det har en kortare varaktighet och är det säkraste och mest rekommenderade om det är din första gång.

Å andra sidan är fördelen med klass A-segelflygplan att vindrörelserna inte är alltför plötsliga och att det är mycket svårare att bli yr.

Vad händer om vädret är dåligt?

Paragliding kräver optimala väderförhållanden. Om det regnar eller stormar på dagen för upplevelsen kommer den att ställas in och du kommer att få pengarna tillbaka eller kontaktas för att se om det är möjligt att skjuta upp upplevelsen.

Rekommenderas inte om

Om du har ryggproblem, är gravid eller har hjärt- eller andningsbesvär rekommenderar jag att du väljer en annan upplevelse. Det finns många fantastiska aktiviteter på Teneriffa, och du kan läsa allt om dem i den här guiden:

5. Vad ska du ta med dig till denna upplevelse?

Sväva genom luften mot solnedgången| ©Patrick Fore
Sväva genom luften mot solnedgången| ©Patrick Fore
 • Sportskor (kommer att vara mycket användbara vid landning).
 • Solglasögon (minskar yrsel och hjälper dig att njuta av utsikten på en mycket solig dag).
 • Hårsnoddar (om du har långt hår)

6. Andra aktiviteter som gör din resa till Teneriffa oförglömlig

Njut av Teneriffas undervattensskönhet genom att snorkla.| ©Pablo Guerrero
Njut av Teneriffas undervattensskönhet genom att snorkla.| ©Pablo Guerrero

En aktivitet som kompletterar en skärmflygning över Teneriffa mycket bra är att titta på valar, delfiner och andra havsdjur. För mig är detta ett absolut måste på alla resor till Kanarieöarna eftersom det är en av de platser i Europa där det är lättast att se valar i sin naturliga miljö, oavsett årstid. Fortsätt läsa här: Val- och delfinskådning.

Du kan också resa till El Hierro (läs min guide här: Bästa dagsturer till El Hierro från Teneriffa) eller La Gomera (all information här: Bästa dagsturer till La Gomera från Teneriffa). Båda öarna erbjuder en perfekt dagsutflykt för att upptäcka den vilda och lantliga sidan av Kanarieöarna.

Och slutligen, om du gillar aktiviteter som innehåller lite fysisk aktivitet, vad sägs om en kajaktur runt Teneriffa med snorkling? Du kombinerar utforskning av grottor med paddling och upptäckt av öns enorma marina djurliv. Läs mer om Kajakpaddling och snorkling med sköldpaddors bästa upplevelser här.