Tips för valskådning på Teneriffa

Du kan inte lämna Teneriffa utan att ta en valskådningskryssning - det är fantastiskt! Missa inte de här tipsen för att göra det till en succé.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Tips för valskådning på Teneriffa

Val på kusten | ©Gustavo A.

Att titta på valar mitt i havet är fascinerande och en dröm för många resenärer. För att få ut så mycket som möjligt av din valskådningstur på Teneriffa rekommenderar jag att du tar del av de här tipsen som hjälper dig att planera din valskådningsupplevelse i detalj.

1. Boka din resa i förväg

Valskådning på Teneriffa| ©Peter & Michelle S
Valskådning på Teneriffa| ©Peter & Michelle S

Valskådningskryssningar på Teneriffa är en av de mest populära aktiviteterna för att njuta av naturen på ön, särskilt bland familjer och utländska turister, eftersom det är en av de bästa platserna i Europa för att observera vilda valar och delfiner när som helst på året.

För att du inte ska gå miste om en av dessa båtturer på Atlanten rekommenderar jag att du bokar din plats online och så långt i förväg som möjligt, särskilt om det sammanfaller med högsäsongen för turister på Teneriffa (sommar och vinter).

Att boka biljetter online för att följa med på en valskådningskryssning är en bra idé eftersom du då kan jämföra bland annat tidtabeller, tillgänglighet, varaktighet, priser och rutttyper.

Det finns till exempel aktiviteter där du förutom att titta på valar ombord på en båt också kan lyssna på de ljud som dessa varelser gör, dyka ner i Kanarieöarnas vatten för att snorkla eller äta på båten.

Hos Hellotickets har du många alternativ att välja mellan, men innan du köper dina biljetter rekommenderar jag att du tar en titt på inlägget Val- och delfinskådning på Teneriffa för att hjälpa dig att välja den bästa utflykten för dig.

Jag vill göra en valskådningstur

2. Se den bästa tiden för att se valar på Teneriffa

Val under vattnet| ©Frontierofficial
Val under vattnet| ©Frontierofficial

Vinter och vår är de bästa tiderna för att se valar och delfiner på ön. I inlägget Bästa tiden för val- och delfinskådning på Teneriffa kan du läsa mer om detta och jag berättar också hur öns klimat ser ut under de olika årstiderna.

Det är sant att deras beteende beror på många faktorer, men Teneriffa har turen att vara en av de bästa platserna i Europa för att se dem i det vilda när som helst på året.

Jag vill åka på en valskådningstur

3. Kamera eller telefon för att fotografera valar och delfiner på Teneriffa?

Gör kameran redo| ©Stacey Gabrielle Koenitz Rozells
Gör kameran redo| ©Stacey Gabrielle Koenitz Rozells

Det råder ingen tvekan om att en bra kamera är ett oumbärligt inslag i ryggsäcken på den här typen av utflykter för att fånga de bästa ögonblicken av upplevelsen för dina minnen.

Valar är snabba djur som alltid rör sig från den ena sidan till den andra, så det är inte lätt att få dem att "posera" för ett foto. Ett knep för att få ett bra resultat när du ser ett av dessa djur i vattnet är att fokusera på att fotografera det ensamt och glömma bort resten av havsdjuren runt omkring.

Ett annat tips: om du tar med dig en DSLR-kamera, försök att använda snabb slutarställning när du tar bilden och om du väljer en mobiltelefon rekommenderar jag att du väljer en vattentät kamera med ett vattentätt fodral om du planerar att snorkla under utflykten för att skydda den när du tar bilder i vattnet.

Jag vill åka på en valskådningstur

4. Vad mer ska du packa?

Glöm inte din snorkelutrustning| ©david henrichs
Glöm inte din snorkelutrustning| ©david henrichs

Om du vill titta på valar och delfiner på Teneriffa rekommenderar jag att du förutom en kamera även tar med dig en liten kikare som hjälper dig att se dessa djur på avstånd.

Ibland orsakar havet en sänkning av vindkänsligheten, så det är alltid en bra idé att ta med en vattentät jacka för kryssningen samt solkräm, en keps och solglasögon.

Om valskådningskryssningen inkluderar ett snorklingstopp, kom ihåg att ta med badkläder och en handduk för att torka av dig efter kryssningen. Kontrollera om snorklingutrustning ingår i resan du väljer, annars måste du hyra den. Oroa dig inte, det finns gott om affärer på ön!

Och om du är benägen att bli sjösjuk på båtarna, glöm inte att ta med dig medicin mot åksjuka så att illamåendet inte förstör upplevelsen.

Jag vill åka på en valskådningstur

5. Ta en titt på några av de vilda djur som du kommer att se under turen för att bättre kunna identifiera dem

Valar på ytan| ©Tony Hisgett
Valar på ytan| ©Tony Hisgett

Även om vilda djurs beteende inte är förutsägbart, är fördelen med en valskådningskryssning på Teneriffa att säsongen för valskådning pågår året runt och att det nästan varje dag är möjligt att se en val simma fridfullt i havet.

För att du inte ska bli överraskad på utflyktsdagen rekommenderar jag att du läser lite om de valar som lever i Kanarieöarnas vatten, så att du lätt kan identifiera dem och lära känna dem bättre. Särskilt om du åker med barn och vill berätta för dem vad de ser.

På Teneriffa finns det en population av flasknosdelfiner och grindvalar, men många andra arter vandrar också till ön från tid till annan. I inlägget Vilka typer av valar kan jag se på Teneriffa? hittar du mer information om de marina varelser som du kan se under en båttur. Missa inte det!

Jag vill åka på en valskådningstur

6. Är det bättre med en 2 eller 3 timmars valskådningskryssning?

Båtar för valskådning| ©Malcolm Murdoch
Båtar för valskådning| ©Malcolm Murdoch

Det beror på vad du vill uppnå med aktiviteten. Om du bara vill bli underhållen en stund av att titta på valar och delfiner kan du välja en kort båttur på cirka 2 timmar som ger dig en informativ inställning till dessa vänliga djur, medan om du letar efter en plan till sjöss som har lite mer glitter rekommenderar jag en valskådningskryssning av en mer rekreativ typ som inkluderar lunch ombord och ett stopp för snorkling.

Det tar lite längre tid, cirka 3 timmar, men det är en mer komplett och rolig upplevelse som du definitivt kommer att minnas för livet.

Var avgår kryssningarna från?

De flesta valskådningskryssningar på Teneriffa avgår vanligtvis från Puerto Colón, Puerto de los Cristianos eller Los Gigantes Marina. Jag rekommenderar det sistnämnda alternativet, eftersom du med segel från Los Gigantes får en vacker utsikt över klipporna längs vägen och en mycket större chans att se dessa havsdjur.

Jag vill åka på en valskådningstur

7. Få ut det mesta av båtresan om du reser med barn

Barn som njuter av båten| ©alex yosifov
Barn som njuter av båten| ©alex yosifov

Om ni reser med familjen till Teneriffa och har möjlighet rekommenderar jag er starkt att göra denna aktivitet med barnen, för de kommer att ha en fantastisk tid med att åka båt och se djur i sin egen livsmiljö. Det kommer att bli en upplevelse som de aldrig kommer att glömma!

Men som vid alla utflykter med barn finns det vissa saker du bör tänka på för att allt ska gå smidigt. Skydda dem till exempel väl mot solen om du åker på kryssning på sommaren med en hatt, solglasögon och solkräm. Om dagen är svalare, gör samma sak med kylan och ta med dig varma kläder.

Å andra sidan är barn oförutsägbara och kan få matlust när som helst, så glöm inte att packa med lite snacks och vatten i ryggsäcken för säkerhets skull.

Om du vill ha fler tips om hur du kan göra det här besöket som familj rekommenderar jag att du tar en titt på inlägget Val- och delfinskådning med barn.

Jag vill åka på en valskådningstur