Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 bästa aktiviteter på Teneriffa

Upptäck allt som väntar dig på din resa till Teneriffa med dessa fantastiska planer fulla av adrenalin och spänning, med vilka du kommer att lära känna de vackraste platserna på ön på ett mycket speciellt sätt.

Alex Grande

Alex Grande

7 minsta läsning

10 bästa aktiviteter på Teneriffa

Stjärnskådning från El Teide | ©Antonio López

Teneriffa är som gjort för att kännas med alla fem sinnen, för att ätas i bitar, för att färdas överallt till havs, på land och i luften, för att gå vilse och hittas, för att fästa blicken på horisonten och fortsätta tills solen går ner.

Jag tror att detta är det enda sättet jag kan beskriva allt som väntar dig på en resa till denna underbara ö på Kanarieöarna, men det bästa är kanske att låta de imponerande upplevelser som du kan leva där tala för sig själva: här är listan över de 10 bästa aktiviteterna för att njuta av din resa till Teneriffa.

1. Katamarantur till livsmiljön för valar och delfiner

Val- och delfinskådning från din katamaran| ©Tony Hisgett
Val- och delfinskådning från din katamaran| ©Tony Hisgett

Den första upplevelsen på listan är för de första dagarna av din resa, för att lämna all stress bakom dig och varva ner: du har vacker utsikt över Teneriffa som stiger upp till toppen av berget Teide, känner havsbrisen och solen som skiner på din kropp. Inget är så semesterlikt som denna katamarantur längs Costa Adeje.

Men som om inte det vore nog kommer en del av turen att ta dig in i den naturliga miljön för de många olika marina djur som lever på Teneriffa. Du kommer att kunna se valar och delfiner runt katamaranen och snorkla för att se sköldpaddor och alla typer av fiskar.

Boka en katamaranresa med val- och delfinskådning.

2. Flyg med skärmflyg över Teneriffa

Upptäck de vackra landskapen på ön genom att flyga skärmflygning| ©Flying Naturist
Upptäck de vackra landskapen på ön genom att flyga skärmflygning| ©Flying Naturist

Ön Teneriffa är en av de mest imponerande platserna i världen för skärmflygning. Tack vare det fantastiska klimatet och de milda vindströmmarna, som också gör dessa upplevelser helt säkra.

Du kan göra en skärmflygning över södra Kanarieöarna, perfekt om det är första gången, eftersom varaktigheten är något kortare och du undviker risken att bli yr eller trött, men du kommer fortfarande att njuta av otroliga vyer och en adrenalinfylld upplevelse som täcker hela öns sydvästra kust från luften.

Men om du är sugen på huvudrätten tar premiumflygningen med skärmflyg från Teide till Puerto de la Cruz dig till över 2 000 meter över havet innan du släpps upp i luften för att glida genom luftströmmarna i cirka 40 minuter. Att se Teide från ett fågelperspektiv är en av de mest magiska upplevelser du kan få på ön, med havet som sträcker sig ut mot horisonten och Teneriffas underbara landskap vid dina fötter.

Boka en flygning med skärmflygning

3. Tävla mot vågorna på en jetski

Åk på vågorna på din vattenskoter| ©RealKina
Åk på vågorna på din vattenskoter| ©RealKina

Om skärmflygning över Teneriffa var en fågels frihetskänsla, så är att åka på vågorna på en vattenskoter det närmaste man kan komma att vara en delfin. Fart och adrenalin går hand i hand på en tur där du ser klippor, havsgrottor och den fantastiska ön Teneriffa resa sig framför dig.

På denna 1 timmes vattenskoterupplevelse får du uppleva ett äventyr längs kusten och upptäcka de hemliga platser som döljs mellan klipporna tillsammans med en guide, medan du känner farten vid ratten på vattenskotern.

Om du vill lägga till en snorklingsupplevelse till ditt äventyr till havs tar denna jetskisafari från hamnen i Las Galletas dig i full fart till öppet hav där du kan dyka ner i vattnet och upptäcka den imponerande marina fauna som bor i Teneriffas djup.

Och om du bara vill åka vattenskoter och tävla med dina vänner, kommer denna vattenskoterupplevelse att sätta dig bakom ratten på vattenskotern på en snabb rutt till stränderna Las Americas och La Caleta, och dela havet i två delar medan du åker.

Boka en utflykt med jetski

4. Jeeputflykt till Teide och Masca

Upptäck öns hemligheter med jeep.| ©-JvL-
Upptäck öns hemligheter med jeep.| ©-JvL-

En annan upplevelse full av äventyr och starka känslor, den här gången på land. På denna jeeputflykt till Teide och Masca kör du från ditt hotell till vulkanens topp och korsar vägar, skogar och imponerande vulkaniska landskap.

Väl där utforskar du Teide nationalpark och stannar till för att beundra dess nyckfulla klippformationer, dess djur och växter och utsikten över resten av ön.

Genom parken kommer du till byn Masca, gömd i bergen och full av skatter, men bara bildligt, eftersom denna plats brukade vara ett piratgömställe för flera århundraden sedan. Du får smaka på öarnas typiska kaffe, barraquito, och äta lunch på en restaurang med ren kanarisk gastronomi, innan du åker tillbaka genom ravinerna.

Boka en Jeeptur till Teide och Masca

5. Dagsutflykt från Teneriffa till La Gomera

Utsikt från utsiktspunkten Degollada de Peraza| ©Paul Asman and Jill Lenoble
Utsikt från utsiktspunkten Degollada de Peraza| ©Paul Asman and Jill Lenoble

La Gomera är Teneriffas lillasyster och en av de platser vars skönhet överväldigar dig. Jag rekommenderar ett par utflykter från Teneriffa:

På denna dagsutflykt till La Gomera från Teneriffa tar dufärjan till ön och åker till nationalparken Garajonay, en av Kanarieöarnas skatter.

I själva nationalparken finns förutom lagerskogen ett antal utsiktspunkter från vilka du kan njuta av en hisnande utsikt. Utsiktspunkten Degollada de Peraza är kanske den mest kända, från vilken man kan se den majestätiska ravinen Barranco de la Laja.

Utanför parken kan man på samma utflykt besöka byarna Las Rosas och Agulo, där man får se hur livet levs på denna avlägsna plats. Du kommer också att passera genom några av de viktigaste platserna i Christofer Columbus liv, som stannade till i La Gomera innan han seglade mot Amerika.

Boka en utflykt till La Gomera

6. Utflykt till El Hierro från Teneriffa

Beundra det vackra landskapet längs El Hierros kust| ©Julen Iturbe-Ormaetxe
Beundra det vackra landskapet längs El Hierros kust| ©Julen Iturbe-Ormaetxe

El Hierro är en ö med utsiktsplatser med hisnande vyer, orörda stränder och landskap som är så dramatiskt eroderade av lava att det är logiskt att denna plats, innan Christopher Columbus upptäckte Amerika, ansågs vara världens ände.

På en heldagsutflykt till El Hierro från Teneriffa kan du utforska de vackra stigarna, som ingår i UNESCO:s biosfärreservat, och ta dig förbi utsiktsplatser med utsikt över vilda, oförstörda stränder och tropiska inlandslandskap, förbi förtrollande aloe vera-odlingar, djupgröna skogar med enbär och lagerblad och avlägsna klippor med eremitbostäder, små hus och grottor.

Hitta din resa till El Hierro

7. Kajakpaddling och snorkling till Guazas klippor

Snorkla och upptäck öns havsbotten.| ©Mari Martin
Snorkla och upptäck öns havsbotten.| ©Mari Martin

Ett måste på denna topp 10 över aktiviteter på Teneriffa är att boka en kajak- och snorkeltur. Denna 3-timmarsutflykt ger dig möjlighet att njuta av två roliga vattensporter, från stranden i Los Cristianos till klipporna i Guaza.

Med familj eller vänner kan du njuta av att titta på delfiner och sköldpaddor medan du kopplar av med utsikten över Palmar och dess grottor. Tillsammans med en instruktör kan du dyka ner i det kanariska vattnet och få ut det mesta av denna upplevelse.

Boka en kajak- och snorklingstur

8. Stjärnhimlen på Teide, sedd från teleskopet

Förundras över stjärnorna från berget Teide| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Förundras över stjärnorna från berget Teide| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Få upplevelser kan mäta sig med att se solnedgången från Teide med ett glas champagne och sedan beundra natthimlen och alla dess konstellationer. Om du tycker att det låter bra är denna nattutflykt till Teide med en astronomisk expertguide den perfekta upplevelsen att inkludera i din resa till Teneriffa, särskilt som par.

Upplevelsen börjar med en upphämtning på ditt hotell varifrån du åker till Teide nationalpark. Där tar ni en kort tur innan solnedgången, då ni sitter vid en utsiktsplats och ser himlen färgas rosa och orange och sakta övergå i natt.

Vid denna tidpunkt kommer du att gå till en upphöjd plats som fungerar som ett observatorium, och sedan börjar ett helt skådespel framför dina ögon. Tack vare öns mycket låga ljusföroreningar är det möjligt att se upp till 83 olika konstellationer från Teide, och din guide kommer att visa dig hur du hittar dem och historien bakom var och en av dem.

Boka en astronomisk utflykt till Teide by night

9. Den kompletta rundturen på Teneriffa

Forntida drakträd i Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.
Forntida drakträd i Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.

Oavsett om du bara är på Teneriffa i några dagar eller om du stannar i en eller två veckor och vill utforska ön på djupet, rekommenderar jag denna kompletta rundtur på Teneriffa som tar dig till Teide, Icod de los Vinos, Garachico och Masca, några av de vackraste hörnen av Kanarieöarnas juvel.

Med start i Vilaflor, där du har en fantastisk panoramautsikt över ön, beger du dig till nationalparken Teide, där du klättrar uppför vulkanen på en rutt full av vackra landskap. Väl uppe på toppen kommer du att förstå varför det är ett av Spaniens mest besökta skyddade områden: du kommer att få känslan av att ha stigit över jorden.

Därefter besöker du Icod de los Vinos, känt för sina söta malvasia-viner och för att vara den plats där det gamla drakträdet, ett träd med gamla anor och symbol för ön, bevaras. Ni fortsätter sedan till Garachico, en by som återuppstod ur askan efter att ha varit helt täckt av lava under Trevejos utbrott 1706.

Som avslutning på utflykten besöker ni Masca, en by på toppen av en ravin där ni kommer att känna att ni har rest tillbaka i tiden.

Boka en komplett rundtur på Teneriffa

10. Uppstigningen till Pico Anaga

Anaga naturpark| ©Around Tenerife
Anaga naturpark| ©Around Tenerife

Anaga är en vacker naturpark som ligger nordväst om Teneriffa. Den kröns av bergstoppen med samma namn, och det finns flera leder genom bergen och längs kusten som tar dig till ett område som de flesta turister glömmer bort.

Därför vill jag inte avsluta den här listan utan att rekommendera en vandring genom Anaga Rural Park, där du börjar dagen med att besöka San Cristóbal de la Laguna och dess lokala marknad, besöker Mercedes lagerskog och känner dess intensiva arom och färg och korsar Anaga Natural Park till Roque de las Bodegas-stranden, längst norrut på ön och en av mina favoritplatser på Teneriffa för att ta bilder.

Därifrån går du tillbaka och besöker stranden Las Teresitas, vars gyllene sand transporterades från Saharaöknen, och stannar till vid några andra platser på ön på vägen tillbaka till ditt hotell, till exempel Candelaria, vars basilika är en pilgrimsort för att se en svart snidning av Jungfrun.

Boka en vandringstur i Anaga Park