Teneriffa på 5 dagar: allt du behöver veta

Har du 5 dagar på dig att besöka Teneriffa och du vet inte var du ska börja eller vad du ska se? Om svaret är ja, läs vidare och notera att jag kommer att berätta allt om det i den här artikeln.

Camilla Graciano

Camilla Graciano

10 minsta läsning

Teneriffa på 5 dagar: allt du behöver veta

Teneriffa | ©Vincent Dandrieu-Bergez

Teneriffa är den största av Kanarieöarna och den mest tätbefolkade i Spanien. Det är därför du kommer att ha ett stort utbud av saker att se och göra, och du kommer att behöva flera dagar för att lära känna alla de viktigaste platserna. Men oroa dig inte, om du organiserar dig väl kommer du på 5 dagar att kunna se alla de mest populära platserna och njuta till fullo.

Om du bara tänker på hav, sand och paradisiska stränder när du tänker på Teneriffa, låt mig avliva den första myten: på ön kan du hitta det och mycket, mycket mer. Teneriffas kulturella och historiska arv är lika fantastiskt som alla dess naturlandskap. Nedan berättar jag vad du kan se och göra på 5 dagar på Teneriffa. Ta del av denna resplan och organisera din resa så att du inte missar något.

Dag 1: San Cristóbal de la Laguna och Anaga Rural Park

I San Cristóbal de la Laguna| ©Eduardo Arostegui
I San Cristóbal de la Laguna| ©Eduardo Arostegui

Den första dagen på din resa börjar med att upptäcka en del av Teneriffas fantastiska nordvästra del, som är hem för populära och omistliga naturskönheter som du definitivt bör inkludera i din resplan, till exempel San Cristobal de la Laguna och Parque de Anaga.

San Cristobal de la Laguna

Det första stoppet på din 5-dagarsresa till Teneriffa är den äldsta staden på ön: San Cristóbal de la Laguna. Det är den näst mest befolkade staden på Teneriffa och förklarades 1999 som världsarv av Unesco för att vara den enda kolonialstaden utan murar.

När du promenerar genom dess pittoreska och gamla gator kommer du att andas en del av öns historia, eftersom här finns unika monument, som Casa Lercaro, där Teneriffas museum för historia och antropologi ligger, klostret Santa Catalina de Siena och parish Church of Nuestra Señora de la Concepción.

I hjärtat av staden hittar du också det symboliska Plaza del Adelantado, som är det mest centrala och viktiga torget, uppkallat efter öns erövrare, Adelantado Alonso Fernández de Lugo. Det bör noteras att detta torg fick sin betydelse mellan 1500- och 1900-talet eftersom det var den viktigaste platsen för viktiga offentliga evenemang, eftersom det var omgivet av stadens viktigaste byggnader.

Anaga landsbygdspark

Cirka 13 kilometer från San Cristóbal de la Laguna, och cirka 20 minuter längs väg TF-12, hittar du ditt andra mål för dagen: Anaga Rural Park. Här finns en imponerande naturskönhet, vilket är anledningen till att området utsågs till biosfärområde 2015 och har bevarats på ett exceptionellt sätt under årens lopp.

Låt mig berätta att detta är en av de mest populära destinationerna på Teneriffa och det är därför den ingår i de 10 bästa aktiviteterna att göra på ön. Det bergiga landskapet kommer utan tvekan att blända dig, men du kan också vandra längs de många stigarna tills du når en av de hisnande vikarna med svart sand.

Om jag får ge dig ett tips så är ett bra sätt att utforska denna fantastiska park med en guidad tur där du kommer att lära dig mycket av en expertguide, utan att behöva oroa dig för någonting.

Boka en guidad tur i Anaga landsbygdspark

Dag 2: Santa Cruz de Tenerife och La Candelaria

I La Candelaria| ©M. Nieves Santos
I La Candelaria| ©M. Nieves Santos

Den andra dagen på ön kommer att innehålla två av dess mest klassiska och omistliga platser och var och en av dem har en särskild betydelse, en för att vara dess huvudstad och den andra för att den kan definieras som dess andliga huvudstad. Jag talar om Santa Cruz de Tenerife och La Candelaria.

Santa Cruz på Teneriffa

Det finns inget bättre än att börja sin andra dag på just denna ö med staden som har varit dess huvudstad sedan 1600-talet, Santa Cruz de Tenerife. I denna stad har du unika turistattraktioner att besöka, som du kan nå till fots utan problem eller, om du föredrar det, genom att hyra en cykel för att göra turen mer dynamisk. Det är upp till dig!

Bland de viktigaste attraktionerna kan du hitta:

Santa Cruz de Tenerife är också ett utmärkt ställe att stanna till på för att äta en bit mat och ta tillfället i akt att vila och ladda batterierna för resten av dagen.

Hyr en cykel för att utforska Santa Cruz de Tenerife

La Candelaria

Cirka 19 kilometer från Santa Cruz de Tenerife ligger den lilla staden La Candelaria, där du kommer att tillbringa den andra delen av dagen. En promenad längs de historiska gatorna är en perfekt plan som inte bör saknas på din resplan, eftersom det handlar om att återuppleva arvet från Guancherna, Teneriffas ursprungsbefolkning.

Bland de viktigaste platserna du hittar i den här staden ska jag berätta vilka du inte får missa:

 • Camino Viejo de Candelaria, som är den väg du tar på din väg från Santa Cruz de Tenerife till La Candelaria, och som fortfarande bevarar några av sina ursprungliga sektioner, byggda för århundraden sedan.
 • Den berömda basilikan Nuestra Señora de Candelaria, som är den största och mest imponerande kyrkan i staden, förklarades vara en tillgång av kulturellt intresseoch upptar hela torget med samma namn. På torget finns också 9 bronsstatyer som hedrar de 9 kungarna i Guanche-folket.
 • Ermita de San Blas, som är den naturliga grotta där guancherna hittade bilden av Jungfrun, som idag är en kopia.
 • La Casa Cabildo, platsen för det tidigare rådhuset.
 • Keramikcentret "La Casa de las Miquelas", som är ett gammalt hus där man ställer ut keramik.

Dag 3: Teide nationalpark och Los Gigantes klippor

Besök nationalparken Teide| ©Marek Piwnicki
Besök nationalparken Teide| ©Marek Piwnicki

Den tredje dagen på ön är ett rent äventyr. I nationalparken Te ide kan du klättra upp till den högsta punkten och å andra sidan njuta av de imponerande klipporna som kallas Los Gigantes, som kan uppskattas mycket mer när man seglar på Atlantens vatten. Jag berättar mer om det nedan.

Teide nationalpark

Teide national park förklarades som nationalpark 1954 och är en av de mest besökta i Spanien. Det är en av de viktigaste platserna att besöka på Teneriffa och min rekommendation är att du planerar att besöka den på en guidad rundtur i Teide för att njuta av den till fullo.

Där kan du klättra upp till Spaniens högsta punkt på vulkanen El Teide och njuta av andra intressanta platser i nationalparken, t.ex:

 • Los Roques de García, som är idealiska för vandring.
 • Besök teleskopen i det astronomiska observatoriet.
 • Besök Telesforo Bravo Visitor Centre och El Portillo.
 • Besök det etnografiska museet Juan Évora.

Los Gigantes klippor

I kommunen Santiago del Teide hittar du ett av Teneriffas mest imponerande naturunderverk, Los Gigantes. Du kan ta dig dit längs väg TF-38 från El Teide nationalpark, som ligger cirka 30 kilometer bort.

Låt mig berätta att det bästa sättet att se de enorma vulkaniska väggarna, som är upp till 600 meter höga, är ombord på en båt som seglar över Atlanten. Denna unika och oöverträffade upplevelse ger dig också möjlighet att njuta av den enorma mängd delfiner och valar som dyker upp i området, det är väl värt det!

Men om du föredrar att inte ta en båttur rekommenderar jag att du går upp till utsiktspunkten Archipenque, som har en av de bästa utsikterna över solnedgången du någonsin kommer att se.

Boka en båttur till Los Gigantes

Dag 4: Rutt genom norra Teneriffa inklusive Puerto de la Cruz, La Orotava, Icod de los Vinos och Garachico

Puerto de la Cruz| ©Eduardo Arostegui
Puerto de la Cruz| ©Eduardo Arostegui

På din fjärde dag kommer du helt enkelt att bli upp över öronen förälskad i Teneriffa, om du inte redan är det. Landskapet i norr har en speciell charm och på en dag kan du besöka de viktigaste drömställena.

Puerto de la Cruz

Den fjärde dagens rundtur på Teneriffa börjar i ett av de mest populära turistmålen på norra delen av ön, Puerto de la Cruz. Det är också en av de mest populära platserna för många turister att bo på under sin resa till Teneriffa, eftersom det är en av de livligaste och mest trafikerade städerna.

Här finns många intressanta turistmål att besöka och du kan göra det perfekt till fots, eftersom allt ligger relativt nära. För att du ska få ut så mycket som möjligt av denna lilla stad, låt mig berätta om de viktigaste sevärdheterna som du inte får missa på din resa:

 • San Felipes slott: detta är en gammal och imponerande fästning i staden.
 • El Muelle de Puerto de la Cruz, en av de mest populära på ön.
 • Den botaniska trädgården
 • Graffiti från Puerto Street Art, ett välkänt konstgalleri.

Jag har en rekommendation till dig, om du vill lära känna Puerto de la Cruz på ett annorlunda sätt och lägga till lite adrenalin till din promenad runt staden, här har du möjlighet att skärmflyga, en unik upplevelse!

Boka en skärmflygning över Puerto de la Cruz

Byn La Orotava

Det andra stoppet på den fjärde dagen äger rum i Villa de la Orotava. Det råder ingen tvekan om att en rundtur i den gamla stadsdelen bör ingå i din resplan. Det är bara cirka 8 kilometer från Puerto de la Cruz och jag rekommenderar att du tar dig tid att utforska den i lugn och ro, eftersom den inte är särskilt stor men den är fantastisk.

I denna lilla stad hittar du några viktiga turistplatser att besöka, jag kommer att berätta vilka som är de mest populära så att du inte missar dem:

Icod de los Vinos

Efter 21 kilometer längs TF-5 kommer du till det tredje stoppet på din fjärde dag på Teneriffa, Icod de los Vinos, en liten by som är känd för att vara hem till den berömda och populära Drago Milenario eller Drago Park, vars namn kommer från det enorma exemplaret av Dragoträdet som förklarades som nationalmonument 1917 och är känt som det äldsta på Kanarieöarna.

Den mest unika och oförglömliga upplevelsen man kan få i Icod de los Vinos är utan tvekan att gå in i det vulkaniska röret i den mytomspunna Cueva del Viento.

Men det är inte allt, i Icod de los Vinos kan man också promenera längs de pittoreska gatorna i den historiska stadsdelen, besöka och upptäcka stadens mest kända museer, som Guanche-museet och Casa del Plátano, och till och med avsluta promenaden med att svalka sig på stranden Playa de San Marcos, som inte är den största stranden du kommer att se, men har en mycket speciell charm som gör den unik.

Garachico

Lite mer än 6 kilometer från Icod de los Vinos, längs vägen TF-42, kommer du till nästa och sista destination på den fjärde dagen på Teneriffa, Garachico. Det mest fantastiska med den här byn är att den nästan helt ödelades efter vulkanen Trevejos utbrott 1706, men byggdes upp igen och blev ännu charmigare än tidigare, som tagen ur en saga.

Låt mig berätta att den här lilla byn har flera symboliska och ikoniska platser att besöka, även om dess främsta turistattraktion utan tvekan är El Caletóns naturliga pooler. Dessa pooler skapades på ett naturligt sätt av den vulkaniska lava som ödelade den gamla hamnen i Garachico och jag rekommenderar att du utnyttjar dem för att koppla av i slutet av promenaden och dagen, för att uppdatera dig med en uppfriskande simtur.

Men innan dess finns det några viktiga platser som jag skulle vilja rekommendera så att du kan få ut det mesta av Garachico:

 • Castillo de San Miguel, är det gamla försvarstornet som ligger i denna by.
 • Parque de la Puerta de la Tierra, vars särdrag är att den fortfarande bevarar bågen från ingångsporten till den gamla hamnen på 1500-talet.
 • El Roque de Garachico, en populär kustklippa i staden som utgör en del av landskapet med en höjd på 77 meter och en yta på 5 hektar. Den är avskild från land med 300 meter på grund av marin erosion, och är hem för olika fågelarter.
 • Från utsiktspunkten El Emigrante har du den bästa panoramautsikten över staden.

Om du föredrar det kan du besöka Icod och Garachico på en guidad tur, utan att behöva oroa dig för organisationen och optimera den tid du har för att besöka Teneriffa.

Boka en guidad tur i Icod och Garachico

Dag 5: Världens bästa park, Siam Park

Siam Park| ©Andrei Rosca
Siam Park| ©Andrei Rosca

För din sista dag på Teneriffa har jag en klassisk och mycket underhållande plan som kommer att få dig att vilja komma tillbaka till ön för att besöka den igen. En unik upplevelse!

Siam Park är en vattenpark, men inte vilken vattenpark som helst, den bästa, inte bara på Teneriffa utan i hela världen. Så har det kallats år efter år och jag kan försäkra er om att det inte är någon överdrift, ni måste bara lära känna den för att förstå varför. Den finns också med på listan över de 10 bästa parkerna på Teneriffa.

Även om det är en plan för hela familjen, finns det ingen åldersgräns för att njuta av den och det säger sig självt att det är den perfekta planen om du planerar att besöka ön med barn. Denna fantastiska och populära park ligger i den övre delen av Playa de las Americas och är helt inspirerad av Thailand.

Om du älskar adrenalin, fart, höjder och äventyr i allmänhet kommer du verkligen att njuta av denna plan och du kommer att tacka mig för rekommendationen. Så att du kan föreställa dig och förbereda dig kan jag berätta att i Siam Park hittar du rutschkanor där du kommer att nå 80 kilometer i timmen! Dessutom kommer du också att ha andra typer av spel och äventyr.

Ett annat grundläggande faktum är att denna park inte stänger sina dörrar någon dag på året, och du kan få dina biljetter online på den officiella webbplatsen. Tänk på att det kommer att kosta dig cirka 28 euro.

Nu när du har en komplett resplan kan du organisera din 5-dagarsresa till Teneriffa på bästa möjliga sätt och utforma en unik, skräddarsydd upplevelse som du kan njuta av så mycket att dessa dagar kommer att räcka för dig och du kommer att vilja komma tillbaka för mer. Om du nu har kommit så här långt och inte tror att 5 dagar kommer att räcka för dig, lämnar jag dig med denna resplan över saker att se och göra på Teneriffa på 7 dagar, så att du kan jämföra dem och inte missa någonting.