Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Vilken typ av valar du kan se på Teneriffa

Vill du veta vilka arter av valar du kan se på en kryssning i Teneriffas vatten? Läs vidare!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

7 minsta läsning

Vilken typ av valar du kan se på Teneriffa

Valskådning på Teneriffa | ©Danny UK

Tack vare det milda klimatet på Kanarieöarna året runt och Teneriffas fantastiska läge i Atlanten är ön en fantastisk och världsberömd plats för val- och delfinskådning. Det är bäst att åka på en utflykt för att titta på valar och delfiner på Teneriffa för att få ut det mesta av dagen.

Teneriffa är hem för ett tjugotal olika arter av valar som delar de kanariska vattnen med fiskar, sköldpaddor och andra havsdjur.

I det här inlägget går vi igenom några av de arter som du kan upptäcka under en båttur, så att du enkelt kan identifiera dem och lära känna dem lite bättre innan du sätter segel.

1. Flasknosdelfin

Flasknosdelfin| ©Brandon Trentler
Flasknosdelfin| ©Brandon Trentler

Av alla delfinarter är flasknosdelfinen den mest kända. De är mycket intelligenta och sällskapliga, och du känner igen dem eftersom de är mörkgrå och ofta surfar i kölvattnet från båtar.

De anses vara en bofast art som kan leva i upp till 30 år i grupper med mer än ett dussin individer. De kan väga mellan 150 och 500 kg och vara mellan 2,5 och 3 meter långa.

Flasknosdelfiner samarbetar med andra flockkamrater för att jaga sitt byte, som de fångar med tänderna genom att svälja det utan att tugga.

2. Grindval

Grindval| ©Ron Knight
Grindval| ©Ron Knight

Detta djur, som även kallas för grindval, tillhör delfinfamiljen men på grund av sin storlek räknas det som en val. Efter späckhuggare är de de största delfinerna i havet och kan bli upp till 5 meter långa och väga upp till 2 ton.

De är en annan art som lever på Kanarieöarna och är mycket lätta att se i vattnet. Färgen är nästan svart och huvudet har en konvex form med en liten näbb. De äter framför allt bläckfisk, men även fisk.

Grindvalar är mycket sociala valar och lever normalt i grupper på upp till trettio individer.

3. Spermaval

Piggvalens stjärt kommer upp ur vattnet| ©Bernard Spragg. NZ
Piggvalens stjärt kommer upp ur vattnet| ©Bernard Spragg. NZ

Detta imponerande däggdjur kan ses sporadiskt på Teneriffa. Den är lätt att känna igen på sin randiga hud och sitt stora huvud, som innehåller världens största hjärna. De kan vara mer än 18 meter långa och väga 50 ton.

Den är det största tandade rovdjuret som finns och livnär sig främst på bläckfiskar och fiskar och dyker upp till tre kilometers djup.

Kottvalar är sociala djur som lever i små grupper och är för närvarande listade som en sårbar art av IUCN efter intensiv jakt från 1600- till 1900-talet.

4. Späckhuggare

Orka som kommer upp ur vattnet| ©marneejill
Orka som kommer upp ur vattnet| ©marneejill

Eftersom det är en vandrande art är det svårt men inte omöjligt att se detta djur på Teneriffa, så du kan ha tur. Du kan lätt känna igen den på dess svarta och vita färger.

Späckhuggare kan bli upp till 9 meter långa och väga upp till 5 500 kg, och är ett mycket mångsidigt rovdjur som kombinerar list med snabbhet och styrka. Deras diet är mycket varierad och de kan äta fisk, bläckfisk, sälar och till och med vithajar, vilket har gett dem smeknamnet späckhuggare.

De lever i grupper på mindre än 40 individer och vissa individer kan bli 100 år gamla. Det är ingenting!

5. Falsk späckhuggare

Falsk späckhuggare| ©NOAA Photo Library
Falsk späckhuggare| ©NOAA Photo Library

Denna val är en vanlig syn på Teneriffa. Det är ett sällskapligt djur som vanligtvis lever i grupper på mer än tio individer och kan väga 1 500 kg och bli upp till 6 meter lång.

Den kallas falsk späckhuggare eftersom den delar vissa egenskaper med orkanen. Å ena sidan är de båda arterna vid en första anblick lika till formen. Även när det gäller dess kost och beteende, eftersom den här varelsen äter bläckfisk och fisk och jagar andra valar.

6. Fläckig delfin

Fläckig delfin under vattnet| ©sheilapic76
Fläckig delfin under vattnet| ©sheilapic76

Detta är den minsta delfinen som har setts i kanariska vatten och en vanlig art i Atlanten, som kännetecknas av de svarta och vita fläckarna på huden. Kalvarna och de yngsta exemplaren saknar dem dock, vilket är ett distinkt tecken på mognad.

Den är också känd som den målade delfinen och upptäcktes för första gången för nästan två århundraden sedan.

Djurets karaktär är nyfiken och sällskaplig. Den kan ofta ses simma och utföra akrobatiska trick i närheten av båtar, så håll kameran nära till hands om den här delfinen skulle överraska dig med ett roligt trick under din kryssning.

7. Grovtandad delfin

Grovtandad delfin| ©Bertrand Borie
Grovtandad delfin| ©Bertrand Borie

Detta djur är en föga känd art i allmänhet, även om man på Kanarieöarna kan se den ibland när den kommer till dessa vatten för att föröka sig och äta, utan att det finns någon bestämd säsongsbundenhet.

Den kallas också för smalnäbbad delfin och dess grå kropp liknar andra delfiners, även om de kan särskiljas på grund av de rosa och vita färgerna på nosen, magen och halsen.

Den grovtandade delfinen kännetecknas av att den är en snabb och smidig dykare som kan dyka i femton minuter för att jaga fisk och bläckfisk som den livnär sig på. De lever vanligtvis i grupper om 10-30 individer.

8. Knölval

Knölval| ©Gregory Smith
Knölval| ©Gregory Smith

Ännu en sällsynt men möjlig art att se på Teneriffa. Det är ett vänligt djur som umgås med andra arter av valar och delfiner. Den gillar också att utföra akrobatiska övningar och driver sig ofta fram för att bryta igenom vattenytan för att sedan falla ner och slå i den. Det är ett fantastiskt skådespel!

Knölvalen kan bli upp till 19 meter lång och väga 36 000 kg. Liksom andra stora valar jagades den och utsattes för en stor förföljelse som ledde till att populationen minskade med 90 procent. Lyckligtvis vidtogs åtgärder för att skydda arten och den beräknas nu vara cirka 80 000.

9. Andra valarter att se på Teneriffa

Näbbval| ©Charlie Jackson
Näbbval| ©Charlie Jackson

Om du har tur under din båttur på Teneriffa kan du till och med få se mer sällsynta arter som Fraser-delfiner, pygmépaddlar eller näbbvalar, bland annat, så håll ögonen öppna!

10. Vilka andra arter kan jag se om jag snorklar på Teneriffa?

Se sköldpaddor snorkla| ©National Marine Sanctuaries
Se sköldpaddor snorkla| ©National Marine Sanctuaries

Om du ska utnyttja val- och delfinskådningskryssningen på Teneriffa för att snorkla, ska du vara uppmärksam i vattnet eftersom du kan simma med sköldpaddor, fiskar, bläckfiskar, krabbor, maneter, mantorockor, sjöborrar och sjöstjärnor. Det är en fantastisk upplevelse.


Vad du bör tänka på för att få uppleva det största antalet marina arter på Teneriffa

Chansen att se valar och delfiner under en båttur på Teneriffa är ganska stor och du behöver inte oroa dig eftersom Teneriffa har en bofast population av flasknosdelfiner och grindvalar som följer med andra vandrande arter beroende på säsong. Du kommer alltid att se några av dem hoppa, surfa eller titta nyfiket på turisterna!

Det är bäst att åka med båt

Val- och delfinskådning på Teneriffa| ©Malcolm Murdoch
Val- och delfinskådning på Teneriffa| ©Malcolm Murdoch

Om du är naturälskare är en mycket lockande plan som du vill uppleva på Teneriffa under din semester att åka på en valskådningskryssning mitt ute i havet. Du kan inte lämna Kanarieöarna utan att ha gjort den här aktiviteten!

Det finns många båtturer på Teneriffa som går ut i Atlanten så att turisterna kan observera dessa fascinerande djur på nära håll i sin egen livsmiljö och få en unik och oförglömlig upplevelse.

Båtarna drivs vanligen av experter på området och de vet hur de ska ta dig exakt till det område där det finns flest marina arter, utan att störa deras livsmiljö och utan att avbryta deras rutiner.

Jag vill åka på en valskådningstur

Överväga den bästa tiden på året för valskådning

Valskådning i bra väder| ©-JvL-
Valskådning i bra väder| ©-JvL-

Med tanke på Teneriffas privilegierade läge är det säsong för val- och delfinskådning under hela året, även om våren och vintern är de bästa tiderna för att se valar och delfiner på ön. Särskilt i området mellan La Gomera och Teneriffa.

När det gäller resten av säsongerna är det värt att nämna att sommaren är häckningssäsong, så det är troligt att du får se dessa arters avkommor. Hösten är den bästa tiden att segla, även om observationerna inte är lika vanliga.

Om du vill ha mer information om detta rekommenderar jag att du läser inlägget Bästa tiden för val- och delfinskådning på Teneriffa.

Säsongen för att se valar på ön sträcker sig över hela året, men eftersom de är vilda djur som lever i naturen är deras beteende oförutsägbart och beror på faktorer som årstid, tid på dygnet, tillgänglig föda och havets tillstånd.

Jag vill åka på en valskådningstur

Var finns den högsta koncentrationen av marina arter på Teneriffa?

Costa Adeje| ©Mark
Costa Adeje| ©Mark

I söder. De flesta kryssningar för valskådning på Teneriffa avgår vanligtvis från Puerto de los Cristianos, Puerto Colón (i Costa Adeje, ett av de mest turistiska områdena på ön) eller från Puerto Deportivo de Los Gigantes (Santiago del Teide).

Jag rekommenderar det sistnämnda alternativet eftersom chansen att se valar från Los Gigantes är större och du får också en fantastisk utsikt över klipporna längs vägen.

Jag vill ge mig ut på en valskådningstur

Varför valskådning på Teneriffa?

Valar nära kusten| ©gbsngrhm
Valar nära kusten| ©gbsngrhm

Teneriffas utmärkta läge gör ön till en underbar plats för val- och delfinskådning. Regionen som skiljer Teneriffa från La Gomera är faktiskt klassad som det första valskyddsområdet i Europa.

Det finns flera anledningar till att Kanarieöarna lockar till sig ett stort antal olika valar.

Å ena sidan erbjuder den djupa havsbotten på upp till 3 000 meter, som är en följd av öarnas vulkaniska ursprung, dessa djur en fristad från Atlantens starka havsströmmar. Å andra sidan är Kanarieöarna på sätt och vis en neutral plats för arternas migration, eftersom de utgör den norra gränsen för tropiska vatten och den södra gränsen för kalla vatten.

Det är därför relativt lätt att se vandrande valar och delfiner i området, särskilt under vissa tider på året.

Jag vill åka iväg på en valskådningstur