Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Teneriffa på 7 dagar: en guidebok för att få ut det mesta av ditt besök

Sju dagar är mer än tillräckligt för att njuta av de flesta av världens turistmål och Teneriffa är inget undantag från denna regel. Jag kommer att förklara hur du kan njuta av denna ö under varje dag av din resa så att du kan få ut det mesta av ditt besök.

Keyvis Montilva

Keyvis Montilva

13 minsta läsning

Teneriffa på 7 dagar: en guidebok för att få ut det mesta av ditt besök

Teneriffa | ©Andreas M

Det finns tusentals turist- och familjeunderhållningsalternativ på Kanarieöarna och en stor del av dessa aktiviteter äger rum på Teneriffa som är den största och mest befolkade ön i skärgården. Samtidigt är de bästa sakerna att se och göra på Teneriffa utspridda mellan norra och södra delen av ön, vilket gör den logistiska planeringen av en resplan mindre till en fördel och mer till en nödvändighet.

Med detta i åtanke har jag i det här inlägget sammanställt alla typer av planer och alla typer av platser som man kan tänka sig, så att du kan återvända hem och hävda att du har sett de mest attraktiva och intressanta platserna på Teneriffa. Läs vidare om du vill få en tydligare och mer kortfattad uppfattning om vilken typ av resa du kan få om du besöker Teneriffa under 7 sammanhängande dagar.

Dag 1: Börja resan i norra delen av ön

I San Cristobal de La Laguna| ©Eduardo Arostegui
I San Cristobal de La Laguna| ©Eduardo Arostegui

Teneriffas nordöstra del är ett av de mest befolkade områdena på hela ön på grund av att huvudstaden ligger där. Samtidigt kännetecknas det som en del av ön med en mycket definierad naturskönhet, eftersom grönskan i naturparken Anaga tillsammans med den förtrollade skogen i La Ensillada skapar ett kontrasterande panorama med de klippiga kusterna fulla av klippor.

Jag råder dig att börja din resa i denna del av ön i vetskap om att den är väl värd ett besök. Tänk på att du denna dag och resten av resan kommer att behöva en hyrbil för att snabbt och säkert ta dig från en punkt till en annan.

Utforska gatorna i Santa Cruz de Tenerife

Santa Cruz de Tenerife är den folkrikaste staden av alla Kanarieöarna och utmärker sig som ett kosmopolitiskt samhälle där den historiska atmosfären i de äldre kvarteren blandas med nya moderna konstruktioner. Till exempel Auditorio Adan Martin eller Centro Internacional de Ferias y Congresos de Tenerife.

Kolonialkyrkan Immaculate Conception, Palacio de Carta och Museet för naturen och människan är bara några av de platser som du bör besöka vid ett kort besök i denna vackra stad. Plaza de España är ett annat måste i centrum av Santa Cruz de Tenerife.

Fortsätt dagen med att besöka La Laguna

När du är i Santa Cruz de Tenerife rekommenderas det starkt att besöka staden San Cristóbal de La Laguna. Det är en pittoresk stad som måste utforskas till fots, så jag rekommenderar att du lämnar bilen på parkeringen i den historiska stadskärnan. Detta för att du ska kunna besöka katedralen som bär samma namn som staden, samt det omgivande området och det berömda Plaza del Adelantado.

Plaza de la Concepción och Teneriffas historiska och antropologiska museum är också stopp som du måste göra på din korta rundtur i staden.

Promenera längs den gamla vägen till Pico del Inglés

Från La Lagunas centrum kan du börja köra mot öns norra spets och ta vägen TF-12 genom Parque Rural de Anaga. Denna väg tar dig till det sista målet för resans första dag, men det finns en liten omväg som du kan ta för att gå till Mirador del Pico del Inglés. Detta är ett tillfälle som du inte får missa.

Detta är en smal väg genom en tät del av parkens vegetation, vilket skapar en stig som ser ut som en saga. På grund av denna egenskap har den med tiden blivit en av de mest fotograferade platserna på hela Teneriffa.

Kör till Las Teresitas för en vacker solnedgång

Om du fortsätter att köra i ytterligare en timme eller så kan du tillbringa den sena eftermiddagen och tidiga kvällen vid Las Teresitas strand. Detta är ett vackert kustsamhälle med nästan två kilometer oavbruten vit sand och anses vara en av öns bästa badorter.

Det är ett utmärkt ställe att njuta av resans första strandbad samt en utsökt middag från dagens fångst på en av restaurangerna i den pittoreska staden San Andres. Återkomsten till staden kan gå snabbare och bekvämare, eftersom du har alternativet att köra längs TF-11-vägen.

Dag 2: Besök Puerto de la Cruz och dess omgivningar

Puerto de la Cruz| ©Eduardo Arostegui
Puerto de la Cruz| ©Eduardo Arostegui

Puerto de la Cruz är en annan av Teneriffas viktigaste tätorter och har sedan slutet av 1800-talet presenterat sig för världen som en av de första spanska städerna inriktade på turism och underhållning.

I hela samhället hittar du alla typer av planer, men en kort promenad genom dess historiska centrum, en promenad längs fiskepiren och en middag på en av de hundratals restaurangerna i staden får du inte missa vid ditt besök.

Börja dagen vid utsiktsplatsen Mirador Cruz De La Atalaya

I utkanten av Puerto de la Cruz, på vägen till Candelaria nära byn Tamaide, ligger en blygsam utsiktsplats som har en av de bästa vyerna i hela regionen.

Detta är Mirador Cruz De La Atalaya och är en utmärkt plats att börja din andra dag på, eftersom den ger dig möjlighet att se morgonens första himmel innan du kör längs TF-21 mot din nästa destination, som också ligger i utkanten av Puerto de la Cruz.

Besök den ståtliga arkitekturen i La Orotava

Den berömda staden La Orotava är lokalt känd som balkongernas stad. Detta har att göra med dess berömda träbalkonger som hör till de gamla herrgårdarna som är byggda längs med längden och bredden på dess kullerstensgator.

Bland höjdpunkterna i denna ort finns Victoriaträdgårdarna som kännetecknas av sin trappformade design full av fontäner och blommor som skapar en mycket vacker och säregen atmosfär. Casa de Los Balcones är en annan av stadens stora attraktioner och består av en stor och ståtlig byggnad där det idag finns ett museum som är tillgängligt för allmänheten för att lära sig mer om hur hantverksvärlden i Europa och Latinamerika ser ut.

Boka dina biljetter till museet La Casa de Los Balcones

Tillbringa eftermiddagen i Loro Parque

Loro Parque är ett mycket berömt familjeunderhållningskomplex på Teneriffa som fungerar som ett slags djurpark. Det är ett utrymme som också kombinerar pedagogiska aktiviteter och dynamik för att interagera med de djur som skyddas där från farorna i sin naturliga miljö.

Här finns pingviner, gorillor, tigrar, röda pandor, delfinpooler och massor av andra imponerande djur. Det finns utställningar som är inredda i stil med ett naturhistoriskt museum och det finns också några cafeterior där du kan äta lunch.

Jag råder dig dock att helst göra det på någon av restaurangerna i det angränsande kvarteret Punta Brava, så att du kan passa på att vandra runt på de pittoreska gatorna.

Titta på solnedgången i Playa de Los Roques

Solnedgångarna i den här delen av Teneriffa är värda att beundra, och om det finns en plats där du kan njuta av dem i omgivningarna av Puerto de La Cruz är det Playa de Los Roques. Detta är en praktiskt taget jungfrulig strand som kännetecknas av att det helt saknas sand och att det finns flera stenar som står framför vattnets starka vågor och skapar ett ganska fängslande landskap.

Du kan inte ta dig till stranden med din hyrbil, men du kan lämna den på den offentliga parkeringen och gå ner till stranden längs en kort stig som är perfekt skyltad och konditionerad.

Dag 3: Se klipporna på strandens nordvästra sida

Fyren Punta Teno| ©Man Castillo
Fyren Punta Teno| ©Man Castillo

Teneriffas nordvästra spets kännetecknas av några av världens vackraste klippor, med sin karga terräng som sticker ut från kusten.

I inlandet finns också ett antal naturattraktioner. För slingrande vägar slingrar sig genom Teno Rural Park. Denna har flest kanjoner och klippor på hela ön på grund av hur vulkanmassivet i området är konfigurerat.

Gå till fyren Punta Teno

Punta de Teno är ett turisthotspot på Teneriffa på grund av att det är den västligaste delen av hela ön. Det är en utmärkt idé att börja den tredje dagen av ditt besök här eftersom du kan njuta av ett energigivande bad på stranden som bär samma namn som området.

Att gå in i fyren för att njuta av dess panoramautsikt är ett måste. Även om du i det hypotetiska fallet att du inte kan gå in har du också möjlighet att njuta av utsikten över landskapet från utsiktsplatsen Punta del Frailete eller Punto del Teno.

Vandring i Tenos naturpark

Om du tar väg TF-445 och sedan fortsätter söderut på väg TF-436 får du förmånen att köra genom de byar som ligger i hela området kring Teno naturpark.

El Palmar, Las Lagunetas och Masca med sin berömda utsiktsplats är bara några av de samhällen som kommer att ligga på din väg och där du har möjlighet att göra ett kort stopp för att strosa genom deras smala gator och beundra deras hantverksbutiker. De är också idealiska platser för att njuta av en typisk kanarisk frukost om du inte har hunnit äta vid den tidpunkten på dagen.

Beundra Los Gigantes enorma storlek

Los Gigantes är utan tvekan en av de vackraste klipporna på planeten och är en av de stora naturattraktionerna på Teneriffa och alla Kanarieöarna. Du har olika alternativ för att njuta av och beundra deras skönhet, och valet av dem beror på din tid och dina intressen.

Du kan till exempel slå dig ner för att äta lunch på en av restaurangerna i Puerto de Los Gigantes, som kännetecknas av en direkt och privilegierad utsikt över dessa imponerande geologiska formationer. Att njuta av en katamaran- eller segeltur som kombinerar en närmare utforskning av Los Gigantes med en valskådningstur är också en utmärkt idé.

Det mest praktiska är att dessa typer av sjöutflykter vanligtvis avgår från just Puerto de Los Gigantes. Restaurangerna i Playa Puerto de Santiago är också ett gynnsamt alternativ för att äta efter att ha deltagit i dessa turer, särskilt eftersom de för dig ännu närmare nästa aktivitet under dagen.

Njut av valskådning i Los Gigantes och Masca

Ta ett dopp i den naturliga poolen Acantilado de Los Gigantes

Om du gillar de naturliga pooler som skapas av förhållandena vid klippkusterna får du inte missa ett solnedgångsbad i Natural Pool Acantilado de Los Gigantes.

Den är också känd som Charco de Isla Cangrejo och det är en gratis och helt säker plats där du kan njuta av en fin solnedgång. Allt detta medan du badar i en saltvattenpool i bästa kanariska stil.

Dag 4: Gör en strandtur

Den gyllene milen| ©Simon Eldin
Den gyllene milen| ©Simon Eldin

På resans fjärde dag har du troligen ett stort intresse för att göra det mesta av några av Teneriffas mest berömda stränder. Den här dagens resplan fokuserar därför uteslutande på att utforska skönheten på öns södra stränder.

Promenera längs den gyllene milen

Innan du börjar bada i Atlantens vatten som skvalpar vid öns stränder vill du förmodligen utnyttja en kort shoppingrunda på en av öns mest kända shoppinggator. Detta är Golden Mile och är i princip en välkänd aveny där några av de mest kända hotellen i Playa de Las Americas är byggda. Samt flera restauranger som Hard Rock Café eller köpcentrum.

Tillbringa förmiddagen på Los Cristianos-stranden

Nästa sak du bör göra för att börja uppleva strandatmosfären på Teneriffas sydkust är att hänga på den närliggande Playa de Los Cristianos, en av de mest kända och gynnsamma för bad.

Om den här delen av kusten inte passar dig kan du fortfarande tillbringa förmiddagen vid Playa de las Vistas eller helt enkelt promenera längs strandpromenaden vid Playa de los Tarajales. Tänk på att detta är en av de aktiviteter som man bör se eller göra med barn på Teneriffa, eftersom det är alla stränder med små vågor och en kustvakt.

Besök stranden i Costa Adeje

Ett par kilometer norrut ligger turistområdet Costa Adeje. Det är känt för sin stora koncentration av hotell och kommersiella komplex som skapar en av de mest betydande industrierna på hela ön. Längs området finns också flera stränder som du kan finna intressanta, till exempel Playa de El Bobo, Playa de Troya eller den vidsträckta Playa de Fañabé.

Tänk på att en del av utflykterna för valskådning på Teneriffa utgår från den här platsen. Det kan därför vara ett bra underhållningsalternativ om du inte hade möjlighet att njuta av båtturerna under ditt besök på Los Gigantes klippor.

Köp biljetter till valskådning i Costa Adeje

Ta en tur på jetski i Puerto Colon

Mitt i Costa Adejes centrum ligger en plats som är känd som Puerto Colon. I princip är det områdets marina där de flesta bryggor för lyxjakter, segelbåtar, katamaraner och alla typer av båtar finns.

Dess närhet till den vackra Playa de La Pinta är något praktiskt om ingen av de andra kustavsnitten hittills har fängslat dig.

Det bästa med det hela är att vissa jetskiutflykter anordnas från denna kustort. Dessa kan vara den dos adrenalin som du har letat efter för att avsluta din strandutforskning av Teneriffas mest turistiska område.

Njut av ett äventyr med jetski på södra Teneriffa

Dag 5: Fokusera din dag på Teidebergets underverk

Besök nationalparken Teide| ©Marek Piwnicki
Besök nationalparken Teide| ©Marek Piwnicki

Teide är en vulkan på över 3 700 meter över havet och ligger mitt på ön och utgör en plats av yttersta geologisk och turistisk betydelse för hela Spanien.

För det första för att det är den högsta toppen i hela landet och för det andra för att det är en vulkanisk formation som inte ligger på kontinentalsockeln utan på en ö i en skärgård i Atlanten.

Området är fullt av planer och aktiviteter som kan hålla dig mycket underhållen under hela dagen. Det är därför en bra idé att helt ägna sig åt att njuta av detta vackra hörn av Kanarieöarna på den femte dagen av din resa.

Besök öns astronomiska observatorium

Att börja din dag och din rundtur i området runt El Teide vid observatoriet på Kanarieöarnas astrofysiska institut är ett utmärkt beslut. Detta komplex är en världsreferens när det gäller övervakning av kosmologiska fenomen och studier med anknytning till rymden.

Just denna plats är planetens största solobservatorium, och du har möjlighet att njuta av en guidad tur samt beundra dess struktur från utsidan.

Ta den vackra linbanan upp till berget Teide

Om du kör från observatoriet längs vägen TF-21 kommer du direkt till basen för Teide linbana. En tur med detta roliga transportsystem är ett måste för att ta sig upp till toppen av Spaniens högsta berg.

När du kommer upp på toppen har du alternativet att ta några av vandringslederna som tar dig till andra utsiktsplatser längre bort eller så kan du också njuta av det perspektiv som utsiktsplatsen vid själva linbanestationen erbjuder. Vid linbanans basstation kan du också äta om du vill, eftersom det finns en restaurang för de hundratusentals turister som besöker Teides topp varje år.

Försök att krama den stora tallen på vägen nerför berget

Om du fortsätter att köra längs TF-21 kommer du till en punkt där du börjar gå ner för berget och passerar genom områden som rekreationsområdet Las Lajas.

Strax innan du når den pittoreska byn Vilaflor finns ett känt turistmål som traditionellt är ett grundläggande stopp på nedfärden av utflykterna till Teideberget: Pino Gordo och Pino de las dos Pernadas.

Den förstnämnda är en stor kanarisk tall med en så tjock stam att den har väckt de lokala turistbyråernas uppmärksamhet så till den grad att man har skapat en parkeringsplats i närheten. Den andra är en märklig tall med en stam som delar sig i två delar i toppen av sin struktur.

Njut av en märklig middag på slottet San Miguel

Om du fortsätter längs TF-21 och när du når TF-28 börjar köra västerut kommer du till staden San Miguel. Därifrån kan du köra söderut på TF-25 och efter cirka 15 minuter kommer du att vara vid ingången till Castillo de San Miguel.

Det är ett slott inspirerat av medeltida arkitektur och när du besöker det på kvällen har du möjlighet att njuta av en temamiddag. Under denna upplevelse får du se en medeltida show med riddare i rustning och alla möjliga teaterrekvisita.

Det är en bra underhållningsaktivitet för hela familjen och kan också vara en idealisk paus efter en dags bilkörning runt Teide-berget i alla dess längder och bredder.

Medeltida föreställning och bankett på slottet San Miguel på Teneriffa.

Dag 6: Lär känna Güímar och dess omgivningar

Pyramiderna i Güímar| ©Peter Allan
Pyramiderna i Güímar| ©Peter Allan

Vid det här laget av resan är den sydvästra delen av Teneriffa den enda del av ön som du inte har kunnat besöka. Den vackra byn Güímar och dess grannstäder är det perfekta tillfället för dig att återvända hem och säga att du har njutit av det mesta av Teneriffa.

Besök pyramiderna i Güímar

Pyramiderna i Güímar är strukturer byggda i vulkanisk sten som tillhör ett etnografiskt museum som kombineras med en botanisk trädgård.

Denna plats erbjuder turisterna en närbild av Kanarieöarnas prekolumbianska förflutna. Samt all slags information om öns natur som ett särskilt biosfärreservat på Kanarieöarna.

Köp dina biljetter till Pyramiderna i Güímar

Ta en vandringstur genom Malpaís de Güímar

När du har tagit del av alla de aktiviteter som finns på museet Pyramiderna i Güímar är det en bra idé att påbörja en vandringsrunda genom det särskilda naturreservatet Malpaís de Güímar.

Detta är ett mycket viktigt stycke mark för ön, eftersom det är ett område på cirka 290 hektar med helt vulkanisk jord och vegetation. Reservatet har ett berg som är ganska lätt att bestiga, och vissa väljer att vandra till kusten för att observera vågornas dån mot klippan som bildades av vulkaniska lavaflöden för 5 000 år sedan.

Promenad runt La Candelaria och Punta Larga

Om du går norrut längs vägen TF-21 kan du nå samhället La Candelaria. Det är en kust- och fiskeby med en basilika som har varit en pilgrimsort för den kanariska befolkningen i ett par decennier.

Grannbyn Punta Larga är också värd ett besök och mellan de två orterna kan du äta lunch och njuta av en promenad längs de svarta sandstränderna av vulkaniskt ursprung.

Dag 7: Lämna ön för en kortare utflykt

Gomera| ©Vasile Cotovanu
Gomera| ©Vasile Cotovanu

För den sista dagen av din vecka på Teneriffa kan du gå på idén att göra en utflykt till någon av de närmsta öarna.

Därför kommer jag att berätta om de två vanligaste alternativen som gör att du kan lära känna ett nytt resmål och sedan återvända i tid på eftermiddagen eller kvällen samma dag. Detta med vetskapen om att nästa sak i din logistik kommer att vara flyget eller färjan hem.

Åka till La Gomera från Teneriffa som Colon gjorde

La Gomera är den ö som ligger närmast söder om Teneriffa och är ett resmål med en myriad av turistattraktioner som nationalparken Garajonay eller dess pittoreska huvudstad San Sebastian.

Du bör veta att den här typen av dagliga utflykter till La Gomera från Teneriffa vanligtvis avgår från Los Cristianos eller Puerto de La Cruz tidigt på morgonen och återkomsten är vanligtvis satt till omkring 17 eller 18.00. Logistiken för transporten och turistrutten till La Gomera bestäms vanligtvis av vilken typ av utflykt du väljer.

Njut av en utflykt till La Gomera från Teneriffa

Välj att besöka den minsta ön på Kanarieöarna

El Hierro är den minsta ön av alla befolkade territorier på Kanarieöarna och samtidigt är den en av de mest säregna och vackraste. Utflykterna som tar dig till denna punkt i skärgården brukar också avgå från Puerto de La Cruz eller från någon annan hamn i Teneriffas sydöstra del.

I denna typ av dagsutflykt från Teneriffa till El Hierro besöker du platser som Mirador de Jinama eller naturparken Laurisilva tillsammans med ett kort besök på platser som Hotel Punta Grande eller Roques de Salmor.