Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 anledningar till att titta på valar på Teneriffa

Valar har rykte om sig att vara vilda djur, men att se dem i det vilda är magiskt - kolla in de här 5 skälen till varför valskådning på Teneriffa är värt det!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

10 anledningar till att titta på valar på Teneriffa

Segling med jättarna | ©Vasile Cotovanu

Vill du uppleva en unik upplevelse i Atlanten under din resa till Teneriffa? Alla som har haft möjlighet att titta på valar i havet säger att det är en fantastisk och oförglömlig upplevelse. Följ med på en valskådningskryssning på Teneriffa och ta reda på det själv!

1. Teneriffa är hemvist för Europas första valreservat

Valar som simmar i en grupp| ©Malcolm Murdoch
Valar som simmar i en grupp| ©Malcolm Murdoch

World Cetacean Alliance inrättade Europas första marina fristad för valar på Teneriffa, där de åtnjuter det högsta miljöskyddet (det tredje i världen efter Bluff i Sydafrika och Hervey Bay i Australien).

Vattnen runt Teneriffa är en världsreferens när det gäller att se delfiner och vandrande valar, särskilt under vissa tider på året, t.ex. på våren och vintern. Därför är det relativt lätt att observera dem i sin naturliga miljö, särskilt på södra delen av ön, i det område som skiljer La Gomera från Teneriffa. Det finns mer än tillräckligt med skäl för att ta en kryssning för valskådning på Kanarieön.

Så tänk inte två gånger och om det alltid har varit en av dina drömmar att se havsdjur i det vilda rekommenderar jag att du läser inlägget Val- och delfinskådning på Teneriffa där du hittar flera idéer för att förverkliga din dröm. Det kommer att bli ett oförglömligt minne!

Jag skulle vilja gå på valskådning på Teneriffa

2. Du får se valar i frihet och i det vilda

Delfiner i det vilda| ©Danny UK
Delfiner i det vilda| ©Danny UK

Det fascinerande med dessa valskådningskryssningar på Teneriffa är att till skillnad från djurparksakvarier får du se vilda delfiner och valar som lever i total frihet.

Det är inte den typiska organiserade showen där valar och delfiner hoppar runt och gör roliga saker för att publiken ska ha roligt och följa djurskötarens instruktioner, utan det vackra och autentiska i den här upplevelsen är att du kommer att segla i en båt för att möta dem utanför kusten och se dem i sin egen livsmiljö och bete sig så som dessa varelser normalt sett gör i sitt vardagliga liv.

Även om du inte är ett stort fan av att åka på utflykter för att se det lokala djurlivet under din resa, är jag säker på att den här valskådningsutflykten på Teneriffa i Atlanten i kombination med det vackra landskapet som du hittar längs vägen är tillräckligt spännande för att göra den till ett av dina bästa reseminnen.

Jag skulle vilja gå på valskådning på Teneriffa

3. Det är en rolig och lärorik upplevelse

En oförglömlig upplevelse| ©Simon Infanger
En oförglömlig upplevelse| ©Simon Infanger

Den här typen av aktivitet lovar att ge dig en sensationell tid och är också ett unikt tillfälle att avliva gamla myter om valar, som till exempel att de är våldsamma och skoningslösa djur. Detta är en pedagogisk aktivitet där du får se flera vilda valar och delfiner som aldrig förr.

Du kommer hela tiden att åtföljas av en guide eller marinbiologer som kommer att lära dig allt om deras fascinerande beteende och livsstil, och du kan till och med använda en hydrofon för att lyssna på hur de kommunicerar. Det är fantastiskt!

Alla kommer att bli förvånade, men jag är säker på att det är barnen som kommer att bli mest förvånade av upplevelsen. Jag vill ta tillfället i akt att föreslå att om du åker på valskådning med barnen, missa inte inlägget Tips för val- och delfinskådning med barn på Teneriffa.

Vad kommer du att upptäcka om valar?

Under valskådningskryssningen får du lära dig många saker som du kanske inte visste om dessa fantastiska havsvarelser. För att ge dig aptit på vad som väntar dig under utflykten, kommer här några överraskande nyheter:

  • På Teneriffa lever grindvalar och flasknosdelfiner, liksom andra vandrande arter.

  • Efter blåvalen är finvalen den näst största valen på jorden.

  • En av de snabbaste valarna är den vanliga delfinen, som simmar i nästan 45 km/timme!

  • Råttandade delfiner kommer ofta ut för att andas i en synkroniserad grupp.

  • Grindvalar är utmärkta dykare och det är lätt att se dem vila i vattnet under dagen.

  • I Europa finns det största häckningsområdet för flasknosdelfiner sydväst om Teneriffa.

Hur är det med botten av Teneriffahavet?

En valskådningskryssning på Teneriffa är också ett utmärkt tillfälle att njuta av öns landskap, sola på däck och snorkla för att upptäcka öns undervattensskatter. Det finns så mycket att se under vattnet: sköldpaddor, mantorockor, fiskar... och så mycket mer!

Så om du har lite mer fritid rekommenderar jag att du investerar den i en av dessa utflykter med en mer rekreativ sida, för du kommer att ha dubbelt så roligt och det är väl värt det.

Jag skulle vilja gå på valskådning på Teneriffa

4. Se vackra land- och havsmiljöer

Njut av utsikten| ©Danny UK
Njut av utsikten| ©Danny UK

För att se valar i naturen på Teneriffa måste du ta en båttur, vilket är ett fantastiskt tillfälle att åka ut på Atlanten och få kontakt med naturen, och se det vackra marina landskapet som om du bara vore en annan varelse i havet. Tystnaden, som bara bryts av vågorna, ger en känsla av lugn som är svår att beskriva i ord. Du måste uppleva det!

De flesta kryssningar för valskådning på Teneriffa avgår från hamnen i Los Cristianos, Puerto Colón eller från Los Gigantes Marina, men om du förutom att titta på djurlivet också vill njuta av vackra vyer över ön, rekommenderar jag dig att välja en kryssning som avgår från Los Gigantes, eftersom du då har en mycket större chans att se dessa havsdjur och en fantastisk utsikt över klipporna från vattnet under resan.

Los Gigantes-klipporna är en av Teneriffas mest populära turistattraktioner och är på vissa ställen över 600 meter höga - en naturlig pärla som är värd att se!

Jag skulle vilja gå på valskådning på Teneriffa

5. Du får spektakulära bilder

Ta de bästa bilderna| ©Gustavo A.
Ta de bästa bilderna| ©Gustavo A.

Om du gillar fotografering och natur är en valskådningskryssning på ön en fantastisk idé för att kombinera båda passionerna, tillbringa en annorlunda dag och ta spektakulära bilder, både av Teneriffas kust och av den imponerande fauna som lever i Atlanten.

Båtturer för val- och delfinskådning går ut flera gånger under dagen, så oavsett när du går ut har du samma chans att se dessa havsdjur. Men om du vill få en bra rapport från din resa på Teneriffa rekommenderar jag att du använder morgonljuset för att göra bilderna tydligare.

Och om du väljer att utnyttja utflykten för att snorkla lite, glöm inte att använda ett vattentätt fodral till din mobiltelefon för att ta fantastiska undervattensbilder av fiskar, sköldpaddor och mantor som simmar runt omkring dig.

Jag skulle vilja gå på valskådning på Teneriffa