Bästa ögonblicket för valskådning på Teneriffa

Under en resa till Kanarieöarna får du inte missa chansen att se valar på Teneriffa. Jag ska berätta när det är bäst att se dem i vattnet, så läs vidare!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minsta läsning

Bästa ögonblicket för valskådning på Teneriffa

Delfin nära kusten | ©Danny UK

Under en resa till Kanarieöarna får du inte missa chansen att se valar på Teneriffa. Läs vidare!

Om du planerar en resa till ön och är särskilt intresserad av den här aktiviteten, rekommenderar jag att du läser det här inlägget om bästa tiden på året för valskådning på Teneriffa för att välja de bästa båtturerna för valskådning.

Vilken är den bästa tiden för att se valar och delfiner på Teneriffa?

Delfinskådning på Teneriffa| ©Andrei Rosca
Delfinskådning på Teneriffa| ©Andrei Rosca

Teneriffa, och särskilt öns sydvästra kust, har ett privilegierat läge och är därför en av de bästa platserna i Europa för att se valar och andra typer av valar i det vilda när som helst på året.

Både vår och vinter är de bästa tiderna för att se valar och delfiner på ön, eftersom valarna är mest aktiva i området. Särskilt i det område som skiljer La Gomera från Teneriffa.

När det gäller att se vilda djur uppstår alltid frågan om det finns goda chanser att se dem under utflykten. Oroa dig inte, för Teneriffas fantastiska läge i Atlanten gör ön till en idealisk plats för att se valar och chansen är mycket stor 365 dagar om året.

När det gäller andra årstider rekommenderar jag att du åker på sommaren om du vill se dessa djurs ungar, eftersom det då är avelssäsong, medan hösten är den bästa tiden att segla.

Boka en valskådningskryssning på Teneriffa

Följ med valarna på våren: milda temperaturer och solsken på Teneriffa

Valar vid ytan på våren| ©-JvL-
Valar vid ytan på våren| ©-JvL-

Våren är en bra tid att åka till Teneriffa eftersom det är lågsäsong och du kan njuta av ön utan folkmassor, även på båtturer för valskådning!

Det finns många anledningar till varför det är värt att åka på en valskådningstur på Teneriffa. Dessutom är det just då som valarna är som mest aktiva, så dra nytta av att det inte är för mycket folk på plats för att följa med på en av dessa utflykter. Du kommer att ha en fantastisk tid!

När du tittar på valar i Atlanten är det en bra idé att ta med dig en lätt, vattentät jacka om du skulle frysa till sjöss, och eftersom du tillbringar mycket tid utomhus kan solen komma i vägen, så glöm inte din hatt och dina solglasögon.

Hur våren ser ut på ön

Våren är en idealisk tid att resa till Teneriffa. Dagarna är längre och soligare och temperaturen är mild med toppar på 24ºC. Om du reser för att göra utomhusaktiviteter, till exempel en valskådningskryssning, är det en bra årstid eftersom det varken är för kallt eller för varmt.

För att du ska kunna organisera din resväska på ett bra sätt inför din resa till ön på våren rekommenderar jag att du läser både de genomsnittliga temperaturerna på Teneriffa under denna årstid och väderprognosen för din resa.

Boka en kryssning för valskådning på Teneriffa

Segla på hösten för att se valar och delfiner i lugn och ro

Delfin som hoppar upp ur vattnet på hösten| ©Danny UK
Delfin som hoppar upp ur vattnet på hösten| ©Danny UK

Hösten är också en bra tid att besöka Teneriffa och åka på en valskådningskryssning eftersom vattenförhållandena och vågorna är utmärkta. Detta är den bästa tiden att segla, även om observationerna är mer sällsynta. Himlen på Teneriffa har dock ett mycket speciellt ljus och du kommer att kunna ta några vackra bilder under utflykten.

Om du söker lugn och ro på ön är det här en bra tidpunkt. Efter sommarens stora turistströmmar på Kanarieöarna kan du på hösten njuta av ön i lugn och ro, eftersom det är lågsäsong, precis som på våren, och det fortfarande är tillräckligt med dagsljus för att njuta av utomhuslivet, men utan de stora folkmassorna från den föregående säsongen.

Du kanske också upptäcker att priserna för dessa typer av utflykter är mer överkomliga under den här tiden på året.

Så ser Teneriffa ut på hösten

Om du funderar på att göra en aktivitet på landsbygden, t.ex. en valskådningskryssning, är hösten en bra tid att besöka Teneriffa, eftersom det varken är för varmt eller för kallt.

Temperaturerna är fortfarande milda med toppvärden på 26ºC i oktober och 23ºC i november. Detta är en idealisk temperatur för en dag utomhus!

Under hösten är det få regndagar per månad på ön och fler i norr än i söder. Om det skulle regna under din vistelse behöver du inte oroa dig, för en regnjacka löser problemet på nolltid och du kan fortsätta med dina planer som vanligt.

Boka en valskådningskryssning på Teneriffa

Utnyttja det varma vädret till valskådning och snorkling under sommaren på Teneriffa

Snorkla på sommaren| ©Benjamin L. Jones
Snorkla på sommaren| ©Benjamin L. Jones

Om du inte vill missa möjligheten att åka på en kryssning i öns vatten och se valkalvarna leka under den här säsongen eller att åka kajak och snorkla på Teneriffa, rekommenderar jag att du bokar din plats på utflykten i god tid före ditt resedatum, eftersom det är den tid på året som det är störst tillströmning av resenärer, särskilt nationella turister, vilket påverkar tillgängligheten av utflykterna. Det kommer att bli en oförglömlig upplevelse!

Så ser sommaren ut på ön

Sommaren är den tid på året då det är mest dagsljus på Teneriffa och temperaturen ligger runt 30ºC. Folk tar tillfället i akt att gå till stranden, äta på terrasserna, utöva sport och olika utomhusaktiviteter, t.ex. båtturer på jakt efter valar och delfiner.

Om du väljer att besöka Teneriffa på sommaren för att njuta av öns natur, tänk på att solen skiner starkt och att värmen kan vara kvävande, så jag råder dig att vara väl förberedd för alla aktiviteter: bär solglasögon, hatt och lätta kläder och kom ihåg att packa med svalkande vatten och solkräm i din ryggsäck.

Boka en valskådningskryssning på Teneriffa

Njut av det goda vädret på Teneriffa på vintern för att se valar i naturen

Valar på vintern| ©Guillaume Baviere
Valar på vintern| ©Guillaume Baviere

Om din resa till Teneriffa sammanfaller med vintersäsongen och du vill delta i en valskådningskryssning har du under den här säsongen chansen att få se kortare men mer intensiva observationer eftersom du kan se havsvarelserna förbereda sig för att jaga.

Dagarna är dock kortare och det blir mörkt tidigare, så om du vill göra utomhusaktiviteter rekommenderar jag att du planerar dem tidigt på morgonen för att få ut det mesta av dagsljuset.

Så ser Teneriffa ut på vintern

Till skillnad från de kontinentala europeiska vintrarna lider Teneriffa inte av kalla eller iskalla temperaturer, utan temperaturen är mild på våren och hösten, runt 19ºC eller 22ºC. Med dessa klimatförhållanden är det inte förvånande att Kanarieöarna kallas den eviga vårens öar.

Vintern är också en hektisk tid för turister, särskilt europeiska resenärer som flyr från de kalla temperaturerna på fastlandet för att njuta av de milda temperaturerna på Kanarieöarna.

Fördelen med att besöka Teneriffa på vintern är att det är garanterat bra väder, men kom ihåg att det är högsäsong och att priserna stiger, så du måste planera i förväg för många aspekter av din resa, t.ex. hotellbokningar, flygresor och aktiviteter på ön.

Boka en valskådningskryssning på Teneriffa

Den bästa tiden att gå ombord om du vill ta bra bilder

Delfiner under de tidiga timmarna på dagen| ©Danny UK
Delfiner under de tidiga timmarna på dagen| ©Danny UK

Båtturer för valskådning har flera avgångar under dagen. Du har samma chans att se marina djur oavsett tid på dygnet, men om du vill få en bra rapport hjälper morgonljuset dig att ta tydliga bilder och få ett mycket fint resultat.

Ett annat trick som är mycket användbart för att få bra bilder från din utflykt är att använda kamerans snabbläge (sportinställning) för att lättare kunna ta bilder av dessa mycket snabba djur i vattnet.

Boka en valskådningskryssning på Teneriffa

Ta del av andra tillfällen för valskådning på Teneriffa

Val på ytan| ©Doc TB
Val på ytan| ©Doc TB

Bästa tiden på veckan för en kryssning på Teneriffa

Normalt avgår kryssningarna dagligen under veckan, men helger och helgdagar är vanligtvis de mest hektiska tiderna för dessa utflykter, så om du vill ha en lugnare tur kan det vara bäst att åka under veckan.

Så om du letar efter en lugnare tur är det kanske bäst att åka under veckan - då blir upplevelsen också bättre!

Valskådning på särskilda datum

Om du reser under speciella datum, till exempel jul eller nyår, är det lämpligt att först kontrollera om trafiken fungerar normalt.

Försök i så fall att boka din plats på valskådningskryssningen så långt i förväg som möjligt, eftersom inflödet av turister på Teneriffa kan vara mycket stort under semestern och vissa aktiviteter som denna kan vara slutsålda.

Boka en valskådningskryssning på Teneriffa