Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Utflykter till El Teide

Den majestätiska toppen av berget Teide är ett måste på Teneriffa: med cirka fyra miljoner besökare per år, här är vad som gör denna plats så speciell och hur du förbereder din utflykt.

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

Utflykter till El Teide

Utsikt över El Teide | ©Maxim berg

Teide är Teneriffas kronjuvel och den främsta anledningen till att besöka Kanarieöarna, så ingen resa till denna magiska plats skulle vara komplett utan en utflykt till den imponerande vulkanen som är Spaniens högsta berg.

I denna guide har jag valt ut de bästa utflykterna till Teide, där du kommer att förtrollas av de vulkaniska landskapen och de otroliga vyerna som resan kommer att belöna dig med.

1. Utflykter till Teide

Snötäckta Teide| ©Michal Mrozek
Snötäckta Teide| ©Michal Mrozek

2. Halvdagsutflykt till Teide

Los Roques García med Teide i bakgrunden| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Los Roques García med Teide i bakgrunden| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

På denna halvdagsutflykt till Teide får du tillsammans med en lokal guide upptäcka de utomjordiska landskapen som omger vulkanen och du kommer att klättra upp till dess topp på en väg som inte kommer att låta bli att överraska dig.

Resplan

Din guide hämtar dig på hotellet i en minibuss och du åker mot Teide nationalpark längs en bergsväg genom skogar med majestätiska tallar, och som om det vore en tunnel slutar den plötsligt och du befinner dig inför Teide under den oändliga öppna himlen.

Du börjar rutten med att upptäcka de omöjliga landskapen som bildas av lava och vulkanisk jord längs en av de mest tillgängliga och vackra stigarna i parken, Roques de García. Här hittar du dessa stenmenhirer som formats av naturens nycker och som är oföränderliga vittnen om all den skönhet som omger dem.

Efter att ha sett några av dessa naturliga megaliter på nära håll, som "La Catedral", "El Dedo de Dios" eller "La Cascada", fortsätter du genom ett landskap av lava som frusit i tiden där alla typer av inhemska insekter som ödlor, tusenfotingar, trollsländor och bönemänniskor lever bland ginstbusken.

Den sista uppstigningen till vulkanen Teide kan göras till fots eller med linbana och ger dig en spektakulär utsikt över molnen, mellan vilka du ser öns horisont som sträcker sig hela vägen till havet.

Varför jag rekommenderar denna utflykt

Att besöka Teide på en organiserad tur har ett antal fördelar, varav den viktigaste förmodligen är att du inte behöver planera rutten på egen hand. Att åka med en guide ger dig också sinnesro att du vet vart du ska och att du inte missar något intressant.

En annan mycket viktig sak är att du garanteras transfer till och från ditt hotell, och du slipper ansöka om det nödvändiga tillståndet för att bestiga Teide (vilket du skulle behöva ansöka om online om du ville gå upp utan att åka med på en organiserad tur).

Användbar information

 • Gruppstorlek: högst 15 personer
 • Vad ingår: Transport till och från ditt hotell, professionell guide, inträdesavgift till Teide nationalpark.
 • Vad som INTE ingår: Biljett till linbanan till Teide (måste köpas i förväg online).

Alex tips för resenärer

Det finns en liten hacka för att klättra Teide utan tillstånd: åtkomstkontroll är från 9:00 till 17:00, och utanför dessa timmar behöver du inte visa upp ett tillstånd för att klättra, även om en Teide vandring på eftermiddagen inte är det bästa sättet att gå. Det är bäst att följa med på en organiserad utflykt, eftersom detta inkluderar ett tillstånd att klättra upp till toppen.

3. Hel rundtur på Teneriffa: Teide, Icod, Garachico och Masca

Forntida drakträd i Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.
Forntida drakträd i Icod de los Vinos| ©Miguel Ángel García.

Teneriffa är en ö full av förtrollande hörn, vulkaniska landskap, avlägsna städer och byar med traditioner som går tillbaka till tiden för Guancherna, de ursprungliga kanarieöborna. På denna kompletta rundtur på ön Teneriffa kommer du att upptäcka lite av varje under en vacker resa.

Resväg

Efter att ha hämtat dig på ditt hotell tar din guide dig och resten av gruppen till Vilaflor, en by på 2500 meters höjd där du har utsikt över ön från en utsiktspunkt. Därifrån beger ni er till nationalparken Teide, Kanarieöarnas juvel och ett av de viktigaste naturområdena i Spanien. Du kommer att bestiga vulkanen och beundra Teides topp och njuta av de otroliga landskapen i parken på vägen.

Utflykten fortsätter till Icod de los Vinos, som du kan tänka dig är känt för sina läckra Malvasia-viner, ett sött vin som görs av denna typ av druva. Icod är också känt för Drago Milenario, ett gammalt träd och Teneriffas kulturella symbol.

Därefter besöker ni Garachico, en by som förstördes av ett vulkanutbrott i början av 1700-talet, men som återuppstod ur askan och blev den charmiga plats den är idag. Den vackra kyrkan och Roque de Garachico, en holme vid inloppet till havet framför byn, gör detta till ett besök att minnas.

Och nu avslutar ni utflykten med att utforska området Masca, en liten och avlägsen by omgiven av raviner och klippor som tidigare var en plats för tillflykt, vila och en operationsbas för pirater. På vägen tillbaka passerar du Santiago del Teide och Los Gigantes-klippan innan du återvänder till ditt hotell.

Varför jag rekommenderar den här resan

Denna omfattande upplevelse är perfekt om du vill utforska ön och lära känna den i förväg och sedan åka på egen hand till det område du gillar bäst för att upptäcka det på djupet. Den passar bäst under de första dagarna av din resa till Teneriffa.

Användbar information

 • Varaktighet: från 7 till 8 timmar
 • Pris: 599.
 • Gruppstorlek: 15 personer
 • Vad ingår: Privat transport, hämtning och lämning på ditt hotell, professionell guide, inträdesavgift till Teide nationalpark.

4. Halvdagsutflykt till Teide i en liten grupp

Flygfoto över nationalparken Teide| ©Jonathan Rubio H.
Flygfoto över nationalparken Teide| ©Jonathan Rubio H.

Besök Teide i en liten grupp, med ett stopp för lunch med typiska rätter från ön och upptäck alla hemligheter i det vulkaniska landskapet samt dess fauna och flora är vad denna halvdagsutflykt till Teide i en liten grupp lovar.

Resväg

Ni avreser från ert hotell och beger er till Teides vulkaniska och utomjordiska landskap. Med hänsyn till varje gruppmedlems fysiska nivå kommer ni att följa en anpassad rutt genom Teide nationalpark och besöka några av dess vackraste platser tillsammans med er guide.

Ni stannar till vid Parador del Teide, en gammal ombyggd bergshydda, för lunch och en "barraquito", ett typiskt kanariskt kaffe med likör och kondenserad mjölk.

På eftermiddagen besöker ni en botanisk trädgård och ett informationscenter där ni får lära er mer om parkens olika geologiska särdrag, dess speciella fauna och flora och dess arkeologiska värde. Du kommer att kunna besöka ett vulkaniskt rör inuti och titta på informativa projektioner för att lära dig mer om ursprunget till de platser du har gått igenom på rutten.

Varför jag rekommenderar denna tur

Den här upplevelsen är perfekt om du reser till Teneriffa med barn: rutten kommer att anpassas till dem och de kommer att kunna njuta av den utan problem, och besöket på besökscentret kommer att vara ganska underhållande, särskilt om de är intresserade av biologi och geologi. Eftersom det är en liten grupp finns det dessutom ingen risk för att de små blir överväldigade i ett hav av människor.

5. Nattutflykt till Teide

Fundera över stjärnornas skönhet på himlavalvet| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video
Fundera över stjärnornas skönhet på himlavalvet| ©El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

För att se stjärnhimlen som du aldrig har sett den förut, på denna utflykt till Teide för att se solnedgången och observer a stjärnorna, tar du en astronomisk rutt där du ser stjärnfall som korsar konstellationerna i totalt mörker.

Resplan

Ni möter gruppen vid ingången till nationalparken Teide och tillsammans med er professionella guide och astronomiexpert tar ni er i det sista dagsljuset till observationsplatsen.

Vid skymningen har ni tagit plats på en hög punkt för att observera natthimlen i en privilegierad miljö utan distraktioner eller hinder, långt från alla typer av ljusföroreningar. Vid solnedgången och mitt uppe på berget kommer det att vara ganska kallt, även på sommaren, så jag rekommenderar att du tar med varma kläder och bra skor. Du behöver också något att äta och en flaska vatten.

Varför jag rekommenderar denna utflykt

Det är inte ett substitut för en dagsvandring i Teide nationalpark, eftersom du skulle missa skönheten och majestätet i dess landskap, men om du redan har klättrat på vulkanen är det en mycket unik upplevelse som du säkert kommer att njuta av, särskilt som ett par.

Användbar information

 • Varaktighet: 6 timmar 30 minuter
 • Pris: 842.

6. Jeeputflykt till Teide och Masca

Njut av de vackra landskapen i Masca från din jeep.| ©Jason Boldero
Njut av de vackra landskapen i Masca från din jeep.| ©Jason Boldero

En annorlunda och äventyrlig upplevelse: denna jeeputflykt till Teide tar dig från ditt hotell till vulkanens topp på en rutt mellan stigar.

Resplan

Ni utforskar nationalparken Teide ombord på 4x4-bilen och stannar ibland för att beundra det vulkaniska landskapet och ta foton, medan den geologiska guiden förklarar ursprunget till de klippformationer som ni hittar.

I jeepen, alltid med spektakulär utsikt över den majestätiska Teide, korsar ni parken och kör längs den slingrande vägen tills ni kommer till Masca, en bergsby högst upp i en ravin där ni stannar för en typisk kanarisk lunch.

Varför jag rekommenderar den här resan

Om du är ute efter komfort är det här inte rätt upplevelse för dig eftersom en jeeptur är lite tuffare och ojämnare än en utflykt i en minivan. Om du å andra sidan är ute efter äventyr får du inte missa denna 4x4-tur på Teide.

Användbar information

 • Varaktighet: 6 to 7 timmar
 • Pris: 0.
 • Gruppstorlek: max 6 personer
 • Vad ingår: Hämtning från ditt hotell och retur, professionell guide, entréavgift till Teide nationalpark.
 • Vad ingår INTE: Lunch (ingår inte i priset)

Frågor och svar om Teide nationalpark

Här är några saker jag önskar att jag hade vetat innan min första resa till Teneriffa, där jag besökte Teide på egen hand och upptäckte allt medan jag gick.

Behöver jag en biljett för att komma in i nationalparken Teide?

Det enda sättet att ta sig upp på Teides topp är till fots, och för detta behöver du ett tillstånd som utfärdas av nationalparkens nätverk för högst 200 personer per dag. Det beror på årstiden, men när du ber om tillståndet finns det normalt inget tillgängligt för de följande två eller tre månaderna.

Av den anledningen rekommenderar jag organiserade utflykter eftersom de, bland andra fördelar, gör att du inte behöver be om detta tillstånd.

Å andra sidan är tillståndet helt gratis och detta är den enda entrébiljett du behöver för att bestiga Teide.

Hur fungerar linbanan till Teide?

Det mest populära alternativet för att besöka Teide är att ta linbanan upp från basstationen. Det finns en gratis parkeringsplats där (för ca 200 fordon) och du kan ta linbanan, som under en fantastisk 8-minutersresa med hisnande utsikt tar dig till toppstationen, på 3 555 meters höjd.

En returbiljett till linbanan kostar 37 € (tur och retur) eller 21 € (enkel resa) per person, och kan endast köpas på den officiella webbplatsen i god tid i förväg.

Hur går jag upp på Teide på egen hand?

Det finns flera vägar att bestiga Teide: väg nummer 10(kallad Telesforo Bravo), som startar från linbanans toppstation och tar ca 40 minuter enkel väg. Den är ganska brant och svårighetsgraden är något hög, men det är det snabbaste sättet att nå toppen.

Om du vill göra en endagstur är den mest kända rutten nummer 7 (Montaña Blanca - Pico del Teide). Den är 8,3 km lång och tar ca 5 timmar att gå, så alla kan inte ta sig fram och tillbaka på samma dag. Så du kanske vill sova på Refugio de Altavista ( du måste boka långt i förväg) och fortsätta rutten tidigt på morgonen för att se soluppgången från Teide.