Triumfbågen i Rom: allt du behöver veta

Triumfbågen i Rom byggdes till minne av Konstantin I:s seger och är mycket välbevarad, så du kan besöka den på din resa till Rom.

Luisa María Lugo

Luisa María Lugo

6 minsta läsning

Triumfbågen i Rom: allt du behöver veta

Vy över Triumfbågen i Rom | ©Dennis Jarvis

Triumfbågar byggdes i många europeiska länder för att fira militära segrar. I den italienska huvudstaden finns det flera, till exempel Septimius Severus båge, Titus båge och Triumfbågen i Rom. Den sistnämnda, som ligger bredvid det romerska Colosseum, är den jag vill fokusera på.

Den så kallade Konstantinbågen är ett av de modernaste romerska monumenten (den skapades 315 e Kr) och både dess läge och dess struktur gör den till den mest besökta bågen i Rom.

Guidade turer av Triumfbågen i Rom

Rundvandring i Triumfbågen| ©Natemedwards
Rundvandring i Triumfbågen| ©Natemedwards

I oktober 312 vann kejsar Konstantin slaget vid Milviabron och som brukligt var i romerskt territorium byggdes ett monument. Syftet med Romarbågen är att hedra minnet av segern vid detta tillfälle. Denna båge har många intressanta fakta som du kommer att få höra under en guidad rundtur i Colosseum och Forum Romanum. Några av dem är:

 • Många av de material som användes vid konstruktionen kom från andra byggnader och statyer i staden.
 • Alla bilder i byggnaden har samma sammanhang, nämligen Konstantins politiska plan för att återupprätta imperiet.
 • Under medeltiden flyttades den till en fästning som tillhörde en familj av romerska aristokrater.
 • År 1804 restaurerades den omsorgsfullt och återfördes till den plats där den ursprungligen byggdes.

Guidade turer innebär att när du står framför den kommer du att kunna se detaljer som turister på egen hand skulle ignorera.

Boka en guidad tur i Colosseum

Hur mycket kostar biljetter till Triumfbågen i Rom?

Triumfbågen är en del av Colosseums arkeologiska park| ©Jim Naureckas
Triumfbågen är en del av Colosseums arkeologiska park| ©Jim Naureckas

Den romerska triumfbågen ligger i Colosseums arkeologiska park, men eftersom den ligger på allmän väg behöver du inte köpa biljetter för att se den.

Till skillnad från andra bågar i Italien och andra europeiska länder är det inte möjligt att gå under Konstantinbågen, eftersom den är omgiven av skydd. Men det hindrar dig inte från att komma tillräckligt nära för att se detaljerna i dess design.

Boka ett besök till Colosseum, Forum och Palatinerberget

Hur man tar sig till Konstantins triumfbåge

Roms tunnelbana| ©Juan Enrique Gilardi
Roms tunnelbana| ©Juan Enrique Gilardi

Triumfbågen ligger bredvid Colosseum och det finns flera typer av transportmedel som har hållplatser i närheten av Konstantinbågen, närmare bestämt på Piazza del Colosseo. Om du vill besöka detta monument, oavsett var du befinner dig i den italienska huvudstaden, finns följande sätt att ta sig dit:

 • Buss: ta linje 51, 75, 81, 85, 87 eller 118, som alla kan ta dig till Piazza del Colosseo.
 • Tunnelbana: den linje du behöver ta är linje B, som tar dig till hållplatsen Colosseo.

Om du bestämmer dig för att använda det sistnämnda transportmedlet är det tillrådligt att läsa min guide till Roms tunnelbana.

Boka ett besök till Colosseum, Forum och Palatinerberget

Varför besöka Triumfbågen i Rom?

Passera genom Triumfbågen| ©Jim Naureckas
Passera genom Triumfbågen| ©Jim Naureckas

Konstantinbågen är ett av de mest besökta monumenten i Rom. Och den främsta anledningen till att jag uppmuntrar dig att besöka den är också för arkitekturen, eftersom den är imponerande 21 meter hög och 25 meter bred.

Den mellersta bågen är den största och har reliefer av kejsare och krigare över hela strukturen. För många århundraden sedan kunde man passera under den, men inte nu längre. Självklart ser Konstantinbågen inte ut som den gjorde på 300-talet, men den är fortfarande sevärd.

En annan anledning till att det är ett bra alternativ att besöka den är att den ligger på en strategisk plats i staden. Vad menar jag? Efter att ha besökt den kan du besöka Colosseum, Forum Romanum och Palatinkullen eller Titusbågen.

Boka en rundtur med audioguide i mobilappen

Är det tillrådligt att åka till Triumfbågen i Rom med barn?

Barn njuter av Rom| ©Domina Viaggi Evento
Barn njuter av Rom| ©Domina Viaggi Evento

Ja, det är ett monument som de säkert kommer att tycka om att se och bli imponerade av. Dessutom kan de gå säkert i området runt bågen.

Om du vill göra något på din semester i huvudstaden som är perfekt för dina barns åldrar rekommenderar jag att du läser en annan av mina artiklar där jag berättar om 10 saker att göra i Rom för barn.

Vad du kan se vid Triumfbågen i Rom

Detaljer om toppen av Triumfbågen| ©Dennis Jarvis
Detaljer om toppen av Triumfbågen| ©Dennis Jarvis

Konstantinbågens struktur är gjord av olika material: marmor för de nedre delarna och tegelstenar och marmorblocksdetaljer för de övre delarna. Materialen återanvändes eftersom dekadensen i Rom var hög och imperiets undergång närmade sig.

Trots att Konstantinbågen byggdes på 300-talet är den mycket välbevarad tack vare de restaureringar som har utförts på den.

Än idag är det en stor upplevelse att se bågen, så istället för att besöka den snabbt rekommenderar jag att du ägnar några minuter åt att titta på detaljerna.

Läs inskriptionen på bågen

På framsidan av Roms Triumfbåge som vetter mot Colosseum finns en inskription, och vad den säger berättar en hel del om imperiet och kejsar Konstantin. Till exempel används termen "gudomligt inspirerad", en påminnelse om att Konstantin, till skillnad från andra kejsare, stödde kristendomen.

När det däremot talas om de människor han besegrade ges han inget namn, utan kallas "tyrannen". På så sätt förmedlades idén till folket att det krig som utkämpats hade varit rättvist. Denna inskription gör det också tydligt att det var senaten som högtidligen tillägnade Konstantinbågen.

Eftersom besökare inte får gå under monumentet skulle jag vilja berätta om två inskriptioner inuti den största bågen:

 • Stadens befriare.
 • Grundare av freden.

Bli förvånad över reliefernas noggrannhet och titta på statyerna

Relieferna på monumentets ytterväggar är gjorda av marmorblock. De är avsedda att berätta om krigen och segrarna under Hadrianus, Marcus Aurelius, Trajanus och Konstantins tid (huvudpersonen är den senare kejsaren).

Bland de mest framstående rel ieferna finns följande:

 • Kejsares ansikten omgjorda för att likna Konstantin.
 • Marcus Aurelius ger bröd till de fattiga.
 • Romerska soldater i strid.
 • Segerrika marscher.

Statyerna finns i det övre området och föreställer Trajanus efter att ha besegrat dakierna.

Titta på pelarna i bågen

Nedre vy av bågen| ©KatieThebeau
Nedre vy av bågen| ©KatieThebeau

Det finns fyra korintiska kolumner i bågen. Innan de installerades i detta monument fanns de i ett annat monument som skapades på 1000-talet och som gick förlorat med tiden. Alla kolumnerna har som bas skulpturer som föreställer bevingade segrar där man kan se fångar från Rom, romerska legionärer och palmblad.

Inte alla element som finns i denna stora båge är återanvända, vissa gjordes speciellt för detta monument tillägnat Konstantin. Dessa representerar kejsarens militära handlingar och kan ses på följande ställen i bågen:

 • På vänster sida av den södra fasaden: belägringen av Verona.
 • På höger sida av södra fasaden: slaget mot Maxentius.
 • På norra fasadens vänstra sida: en scen på Forum Romanum.
 • På norra fasadens högra sida: en ceremoni med gåvor.

Ta en titt på Meta Sudans

Precis framför Triumfbågen i Rom finns resterna av en monumental fontän som var i bruk fram till 500-talet. Strukturen var imponerande 18 meter hög, hade en cylindrisk bas och var täckt av marmor. Det sägs att gladiatorerna kom ut från Colosseum för att svalka sig i fontänen och rengöra sina sår.

Dess diameter var ca 16 meter och dess djup var ca en och en halv meter. De sista fotografierna av Meta Sudans är från 1800- och 1900-talet, då den bara var 9 meter hög och inte längre hade sin marmorbeklädnad.

Det som fanns kvar av den monumentala fontänen togs bort 1936, och idag finns bara resterna kvar. Om du är intresserad av ämnet kommer jag i en annan artikel att berätta vilka som är de 5 bästa fontänerna i Rom.

Boka en guidad rundtur i Colosseum

Tips för att besöka Konstantins triumfbåge

Nattvy av Konstantins triumfbåge| ©Dennis Jarvis
Nattvy av Konstantins triumfbåge| ©Dennis Jarvis

Triumfbågen i Rom ligger i ett av stadens mest besökta områden, så under årets högsäsong kan det komma mer än 3 000 besökare. Så om du är en av dem som gillar att beundra ett monument på nära håll och se dess detaljer rekommenderar jag att du går på morgonen eller sent på kvällen.

Många turister och även människor som bor i Rom går för att besöka Triumfbågen efter mörkrets inbrott. Verkligheten är att det finns flera saker du kan göra i Rom på natten.

Under dessa timmar kan du spendera så mycket tid som du vill med att se bågen och gå runt för att se andra monument i Rom. Jag hoppas att du får ut det mesta av din resa till den italienska huvudstaden.

Boka en guidad rundtur i Colosseum