Utsikter från The Edge

En av New York Citys stora attraktioner heter The Edge. Och sedan mars 2020 erbjuder den den mest hisnande utomhusutsikten på hela västra halvklotet.

Cecilia Gaitán

Cecilia Gaitán

6 minsta läsning

Utsikter från The Edge

Njut av den bästa utsikten över The Edge | ©Laura Peruchi

New Yorks skyline har fått en ny (bokstavlig) utsiktspunkt som kallas Edge. Detta ultramoderna observatorium ligger i Manhattans västra ände, i det trendiga Hudson Yards-kvarteret, och erbjuder privilegierad panoramautsikt över hela ön.

Landmärken som Empire State Building, Chrysler Building, World Trade Center och till och med Frihetsgudinnan. Och platser som Central Park, Hudsonfloden, centrum och New Jersey. Allt detta och mycket mer, från en 700 m2 stor uteservering.

Om du vill uppleva en upplevelse som präglas av svindel och förvåning får du inte missa denna utsiktsplats. Du får chansen att se New York från fågelperspektiv och ta med dig en souvenir av alla dess sevärdheter. Detta är vad du kan se från dess 345 meters höjd.

1. Empire State Building, en legend

Empire State Building| ©Hellotickets
Empire State Building| ©Hellotickets

New York är fullt av sevärdheter, men en av kronjuvelerna och ett måste på varje foto är Empire State Building. Stadens andra stora landmärke och världens högsta byggnad från 1931 till 1972.

Medan du tar en kaffe vid kanten och njuter av panoramavyn kan du se detta imponerande arkitektoniska mästerverk i Art Deco-stil, 381 meter högt och 102 våningar. Det är också en av de sevärdheter i Big Apple som jag rekommenderar att du inte missar. Du kan enkelt få förhandsbiljetter på Hellotickets från drygt 35 euro.

Boka biljetter till observatoriet The Edge utan att behöva köa

2. En skyskrapa att bli förälskad i, Chrysler Building

Chrysler på natten, upplyst| ©Hellotickets
Chrysler på natten, upplyst| ©Hellotickets

Det är en av New Yorkerna favorit och även om det inte är den högsta i raden, stjäl det showen på foton. Chrysler Buildings utsökta art deco-arkitektur sticker ut mot horisonten och gör den till en visuell ikon.

Den byggdes 1931 och är 319 meter hög och stod ett år på podiet bland de högsta skyskraporna. Tyvärr är det inte möjligt att besöka insidan, men från terrassen på The Edge kan du beundra denna fantastiska konstruktion av arkitekten William van Alen.

Boka biljetter till observatoriet The Edge utan att behöva köa

3. Ground Zero med One World Observatory

Observatoriet för en enda värld| ©Hellotickets
Observatoriet för en enda värld| ©Hellotickets

Ground Zero är en av de mest spännande och imponerande platserna på Manhattan. Här fanns de berömda tvillingtornen tills de förstördes i samband med terroristattacken den 11 september 2001. Efter denna tragedi beslutades det att återuppbyggnadsarbete skulle påbörjas för att återuppliva området, för att hedra det som hänt.

Från 100:e våningen på The Edge kan du se en annan av New Yorks stora observationsdäck på senare tid, One World Observatory. Det invigdes 2014, först under namnet Freedom Tower, och är nu ett av Big Apples landmärken.

Från den 100:e våningen har du dessutom en imponerande panoramautsikt över staden. Du kan köpa en biljett från 35 euro om du inte vill missa skyline från en annan synvinkel.

Boka biljetter till observatoriet The Edge utan att behöva köa

4. Den nya utsiktsplattformen Summit på One Vanderbilt

Det nya toppmötet| ©Hellotickets
Det nya toppmötet| ©Hellotickets

Den toppmoderna utsiktsplattformen Summit One Vanderbilt öppnar också 2020 och är en del av den nya konstruktion som har förnyat bilden av skyskrapan och som du kan se från terrassen på The Edge.

Den ligger i Grand Central-området och är 427 meter hög. Även om utsiktsplattformen, The Summit, inte är en av de högsta i staden, är det den högsta i centrum och en sinnesupplevelse. Den har en inre terrass, balkonger, hissar av glas och en slags låda som hänger i luften med utsikt över Madison Avenue. Ytterligare en erfarenhet som är värd att lägga till på listan, eller hur?

5. New Yorks centrum med finansdistriktet

Centrum sett från The Edge| ©Hellotickets
Centrum sett från The Edge| ©Hellotickets

Om du bestämmer dig för att besöka Edge kan du fullt ut uppskatta Lower Manhattan och dess mytomspunna stadsdelar som East Village, Lower East Side och Financial District, liksom de viktiga Soho, Greenwich Village, Little Italy och Chinatown. Allt som du säkert kommer att se till fots kan du också njuta av från luften. Manhattans magi finns på gatorna, i mångfalden och i den livliga karaktären, var du än går.

På den 700 m2 stora utomhusterrassen i Edge Observatory kan du ta med dig en souvenir av dessa drömska panoramavyer över en av världens mest besökta städer.

6. Hudson Yards, ett område med lyx och modernitet

Hudson Yards| ©Hellotickets
Hudson Yards| ©Hellotickets

The Edge ligger i ett av Manhattans nyaste och hippaste kvarter, Hudson Yards. Så förgrundsbilderna av alla byggnader är värda det. Området byggdes upp från ingenting, på en före detta tågdepå och tack vare en av de dyraste privata fastighetsinvesteringarna i USA.

Om du har lite tid att besöka utsiktsplattformen rekommenderar jag att du promenerar genom Hudson Yards och beundrar de otaliga skyskraporna som finns här. Hudson Yards ligger också i direkt anslutning till High Line, ett måste om du besöker Big Apple.

Jag rekommenderar att du promenerar genom denna park längs Hudsonfloden, som gränsar till staden, och njuter av landskapen och alla underhållningsalternativ som du hittar längs vägen.

7. Fartyget

Fartyget| ©Hellotickets
Fartyget| ©Hellotickets

Du kan se den från Edge 100:e våningen och du kommer att bli mållös när du besöker den. The Vessel är redan en ikon i New York City. Ett mycket originellt och imponerande konstverk och arkitektur, idealiskt för fotoälskare. The Vessel är en labyrint med 2 500 trappsteg och 16 våningar som är formad som en bikupa, vas, korsett eller vad din kreativitet nu inspirerar dig till, och som du inte får missa när du besöker Hudson Yards.

Tänk på att det inte finns plats för mer än 700 personer samtidigt, så se till att du kommer in i förväg (om du vill göra det när du går upp till The Edge).

Detär fritt tillträde under vissa tider på dagen, men om du vill undvika köerna eller bara vill vara säker på att komma in kan du köpa en biljett online på The Vessel.

8. Frihetsgudinnan och Ellis Island på en klar dag

Frihetsgudinnan| ©Hellotickets
Frihetsgudinnan| ©Hellotickets

En av charmerna med utsiktsplattformen The Edge är dess närhet till Hudsonfloden. Detta gör det möjligt för oss besökare att njuta av den enorma utsikten över metropolen, men också av landskapet vid floden och staden New Jersey på andra sidan.

Vid horisonten kommer vi också att kunna se Liberty Island, Frihetsgudinnan och Ellis Island. Båda är turistattraktioner som du måste se och som du kan köpa biljetter till via Hellotickets och få tillgång till alla de attraktioner som Manhattan har att erbjuda.

9. Central Park

Central Park, en fågelperspektiv| ©Hellotickets
Central Park, en fågelperspektiv| ©Hellotickets

Om vi närmar oss den norra delen av den stora utomhusterrassen som The Edge erbjuder ser vi Manhattans stora gröna lunga, Central Park, från himlen. En av de största stadsparkerna i världen med sina 340 hektar. En symbol för New York och en plats för promenader, vila, underhållning och distraktion för både turister och lokalbefolkning.

Central Park har allt. Skog, sjöar, vattenfall och till och med ett zoo. Den är idealisk för promenader, cykling eller för att hyra en vagnstur. Den perfekta planen för att ta en paus från New Yorks livliga rutiner.

10. Hudson och några av dess broar

Hudson i solnedgången| ©Hellotickets
Hudson i solnedgången| ©Hellotickets

En av fördelarna med The Edge är närheten till Hudsonfloden på västra stranden. Från toppen av utsiktsplattformen kan du se båtarna på floden och några av de populäraste broarna som förbinder Manhattan Island med Brooklyn (t.ex. Williamsburg Bridge) och resten av staden.

Om du går upp härifrån vid solnedgången ser Hudson ut som en spegel eller ett stort silverhav och hjälper dig att få en mycket bättre känsla för stadens planlösning och storlek. Ta en titt på min artikel om öppettider för Edge och välj din favorittid för ett besök.