Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

26 bästa saker att göra i Budapest

Jag är säker på att Budapest inte kommer att lämna dig likgiltig: Donaupärlan är ofta underskattad i jämförelse med Wien och Prag, men den har mycket att erbjuda sina besökare. Jag berättar allt om det nedan

Alex Grande

Alex Grande

6 minsta läsning

26 bästa saker att göra i Budapest

Panoramautsikt över Budapest | ©Kate Kasutich

"Donaus pärla" eller "Österns Paris" är bara några av smeknamnen på Budapest: staden är en liten pärla gömd bland stora namn som Wien och Prag och har inget att avundas andra europeiska huvudstäder. Här är en lista över de 10 aktiviteter som du måste göra under din resa till Budapest:

1. Ta en guidad tur i stadens centrum

St. Matthias-kyrkan| ©Keith Yahl
St. Matthias-kyrkan| ©Keith Yahl

I slutet av en resa kommer många bilder att dyka upp i minnet, men kommer vi med tiden att veta vad de betyder? Kommer vi att minnas namnen på platserna? Troligen inte, och det beror på att det inte är samma sak att besöka en stad och lära känna den.Skillnaden mellan de två begreppen ligger i en guidad tur där en expert lär oss att se på staden som en lokal invånare skulle göra och upptäcka dess sanna historia och betydelse.

Därför rekommenderar jag att du tar en av de guidade turer som jag har valt ut i den här artikeln: Dagsresor och utflykter från BudapestDet är ännu viktigare om du besöker Budapest under en dag eller till och med två dagar, vilket är precis tillräckligt med tid för att lära känna stadens främsta sevärdheter.

Med dessa turer kan du upptäcka stadens centrum, det ungerska parlamentet, de judiska kvarteren, Buda slott, Stefansbasilikan och kedjebron, bland mycket annat.

Boka en guidad tur i Budapest

2. Koppla av i ett spa

Inuti Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose
Inuti Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

Det som i andra städer skulle kunna vara en "fyllnadsaktivitet" blir i Budapest ett måste i likhet med parlamentet eller Donau. Stadens spaanläggningar är helt enkelt fantastiska: överdådig inredning och utomhuspooler gör upplevelsen unik.

Att åkatill Budapest på vintern när det är flera minusgrader och bada utomhus i en ångande pool är något du aldrig kommer att glömma. Det är också en bra plan om du vill lägga till det på listan över saker att göra under julen i Budapest.

Du kan köpa en heldagsbiljett online för ett spa i Budapest, antingen Széchenyi Spa eller Géllert Hotel Spa.

Boka en spa-biljett i Budapest

3. Ta en kryssning på Donau

Kryssning på Donau som flyter genom Budapest| ©Adam Jones
Kryssning på Donau som flyter genom Budapest| ©Adam Jones

Floden Donau är Budapests själ och referenspunkten för att ta sig runt i staden eftersom den skiljer de två stränderna åt, vilket motsvarar de två stadsdelarna Buda och Pest.

Om du vill njuta av Budapests flod och besöker den ungerska huvudstaden på sommaren är det bästa du kan göra en kryssning på Donau. Vissa inkluderar middag, särskilt många av de nattliga kryssningarna, andra erbjuder liveunderhållning, medan andra är enklare och bara tar en promenad runt stadens viktigaste sevärdheter.

Om du gillar att uppleva staden på natten rekommenderar jag dig att läsa det här inlägget om 10 saker att göra i Budapest på natten.

Boka en kryssning på Donau i Budapest

4. Besök det ungerska parlamentet

Parlamentet från Donau| ©Cor Oosterbeek
Parlamentet från Donau| ©Cor Oosterbeek

Det ungerska parlamentet är omisskännligt; första gången du besöker staden är det omöjligt att inte dras till denna enorma byggnad, som också är landets största. Fasaden är imponerande och utsikten nattetid är en riktig fest för ögonen, men det är inte mindre imponerande att se inredningen heller.

Jag rekommenderar en guidad tur i parlamentet för att få veta intressanta detaljer om landets politiska organisation och för att uppskatta de lyxiga rummen vars dekoration och arkitektur blandar nyklassicism, renässans och barock. Du kan också läsa om hur du får biljetter till parlamentet här.

Boka biljetter till parlamentet i Budapest

5. Rundtur i Budapest

Slottet i Gödöllo| ©Károly Szántai
Slottet i Gödöllo| ©Károly Szántai

Staden Budapest har mycket att erbjuda resenären, men även omgivningarna är inte långt ifrån. Stadens geografiska läge gör det möjligt att göra dagsutflykter från Budapest för att upptäcka en annan del av det ungerska landskapet. Från ett besök till Gödöllopalatset, drottning Sissis favoritpalats, till en resa till byarna längs Donaukröken, det finns gott om variation.

Om du har mer tid att tillbringa i Budapest - till exempel om du har tre dagar i Budapest, fyra eller om du har turen att ha fem dagar i den ungerska staden - och vill se en annan europeisk huvudstad, kan du läsa om hur du tar dig från Budapest till Bratislava.

6. Genomkorsa staden med en av stadens sightseeingbussar

Turistbuss| ©Albert Lugosi
Turistbuss| ©Albert Lugosi

När du väl har ordnat din transfer från flygplatsen till Budapest och organiserat din resa rekommenderar jag att du överväger att köpa Budapestkortet, som ger dig gratis kollektivtrafik.

Men om du vill att du inte ska missa något av Budapests sevärdheter och njuta av stadens sevärdheter på ett bekvämt sätt, utan trängsel och utan att behöva gå, är alternativet att göra en rundtur i Budapest med turistbuss något att värdera. Oavsett hur mycket du går runt i stadens centrum kommer det alltid att finnas fler avlägsna sevärdheter att se på en guidad sightseeingtur med buss.

Ett annat bekvämt och roligt sätt att lära känna staden är att cykla. Här är en länk till några av de bästa cykelturerna i Budapest.

7. Gå in i St. Matthias-kyrkan

Interiören i St. Matthias-kyrkan| ©Anne and David
Interiören i St. Matthias-kyrkan| ©Anne and David

Det finns inget skrivet om smak och åsikter, men om du bara kunde gå in i en av byggnaderna i Ungern skulle jag personligen rekommendera den här kyrkan. Det ligger i utkanten av Buda och har en exteriör i nygotisk stil som redan fångar resenärens uppmärksamhet på grund av de harmoniska formerna, men interiören... är otrolig.

När du går in i den katolska Matthias-kyrkan, även känd som Vår Fru-kyrkan, har du svårt att bestämma dig för vilket hörn du ska titta på. Alla väggar är täckta av mosaik och att gå genom kyrkans arkader är som att gå ner i kaninhålet i Alice i Underlandet.

8. Promenera genom den centrala marknaden

Budapests centralmarknad| ©BriYYZ
Budapests centralmarknad| ©BriYYZ

När du besöker en stad finns det alltid någon som föredrar att shoppa och andra som är mer benägna att besöka sevärdheter eller njuta av gastronomin (skyldig). Planen att besöka den centrala marknaden är idealisk för båda typerna av resenärer eftersom den är en sevärdhet i sig själv. Det är inte en typisk turistmarknad, även om det finns souvenirstånd, utan snarare en mötesplats för alla stadens enkla handlare, oavsett om de säljer tyger, färdigmat, frukt, juice eller hantverk.

9. Smaka på en god gulasch

Typisk ungersk gulasch| ©stu_spivack
Typisk ungersk gulasch| ©stu_spivack

Att njuta av varje lands gastronomi är en turistupplevelse i sig själv. Även om det finns olika smaker kan du i Ungern hitta en mängd olika varma och annorlunda rätter till ett mycket lågt pris och med utmärkt kvalitet. Missa inte det här inlägget med de bästa gastronomiska turerna i staden.

Du har säkert hört talas om gulasch: en soppa kryddad med paprika som kan innehålla kött eller grönsaker, men den verkliga smaken ligger i buljongen. Även om innehållet inte tilltalar dig måste du prova soppan, precis som du måste prova stadens officiella mellanmål: langos, ett hett friterat bröd med fyllning som påminner om en sorts pizza.

10. Gå in i en "ruinpub"

Ruinkrog i Budapest| ©Daniel Edwins
Ruinkrog i Budapest| ©Daniel Edwins

Du har säkert hört namnet Szimpla Bar förut; det är en av de mest kända ruinbarerna i Budapest, men det är inte den enda. På natten förvandlas staden från sin ståtliga atmosfär till en mer alternativ och djärv atmosfär. Olika förfallna byggnader i staden har omvandlats till alternativa barer med intressant inredning och en speciell charm.

Vilken tid på året är bäst att besöka Budapest?

Om du funderar på när du ska åka till Ungerns huvudstad för att få ut det mesta av dess spektakulära sevärdheter, har vi här ett urval av de bästa planerna för varje månad på året:

Du får inte missa det här inlägget där jag berättar 10 tips som du bör följa på din resa till Budapest.