Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Dagsresor och utflykter från Budapest

Om du har tillräckligt med tid rekommenderar jag att du besöker området runt Budapest. Jag berättar om de bästa resorna

Alex Grande

Alex Grande

15 minsta läsning

Dagsresor och utflykter från Budapest

Det ungerska parlamentet | ©Keith Yahl

Budapest har historia, hörn och monument att upptäcka, och att anlita en guidad tur för att besöka varje hörn av staden är utan tvekan en av de viktigaste sakerna att göra på din resa till Budapest. Med tur- och returresor samma dag kan du utforska det omgivande området, som har ännu mer att erbjuda besökarna.

1. Tre timmars guidad tur i Budapest

Statsoperan| ©Alistair Young
Statsoperan| ©Alistair Young

Eftersom jag gillar stadsrundturer är den här rundvandringen i Budapest en av mina favoriter eftersom den är längre än genomsnittet (tre timmar i stället för de vanliga två) och inte bara täcker fler områden i staden, utan också ett större antal berättelser om staden och dess seder och bruk.

Den här turen är idealisk om du vill ha en omfattande översikt över stadens främsta sevärdheter utan att fokusera på någon särskild aspekt.

Resplan för den tre timmar långa guidade rundturen i Budapest

 • Utsiktsplatsen Gellert Hill
 • Fisherman's Bastion och dess utsikt över stranden
 • Matthias-kyrkan (som du inte får missa)
 • Elisabeth Bridge
 • Andrasy Avenue och dess aristokratiska herrgårdar
 • Statsoperan
 • Hjältarnas torg
 • Stefansbasilikan
 • Det ungerska parlamentets torg

Boka en guidad tur i Budapest

2. Nattvandring i Budapest

Det ungerska parlamentet upplyst på natten| ©Héctor Martínez
Det ungerska parlamentet upplyst på natten| ©Héctor Martínez

Budapest är vackert på dagen, åtminstone för mig, men när det blir mörkt gör belysningen av gatorna och monumenten Budapest till en lika vacker stad som är värd att besöka igen. Det är vad den här två timmar långa nattliga rundvandringen på engelska handlar om. En professionell guide tar dig runt bland stadens sevärdheter i skymningen för att se dem upplysta.

Vilka är de viktigaste byggnaderna i Budapest som är värda att se upplysta? Parlamentet, statsoperan och Kedjebron står högst upp på listan, men Budapest på natten handlar inte bara om ljusen. Det finns många alternativa pubar i staden med en udda inredning som också kommer att ingå i den här turen.

Den här turen är idealisk eftersom Budapest visserligen är en av de säkraste städerna i Europa, men de låga temperaturerna (särskilt på vintern) och det faktum att det blir mörkt tidigt på kvällen innebär att du inte ser så många människor på gatorna på kvällen, vilket gör att du lätt kan bli förvirrad. Därför är en guidad tur det bästa sättet att se staden på natten.

Boka en nattlig rundtur i Budapest

3. Guidad tur till Sissis slott Gödöllo

Slottet i Gödöllo| ©David Spender
Slottet i Gödöllo| ©David Spender

Gödöllo Palace ligger i Budapests inland, ungefär en halvtimme från stadens centrum. När du bokar den här turen och väljer vilken dag du vill åka på turen får du ett e-postmeddelande med information om mötesplatsen där ditt luftkonditionerade fordon kommer att avgå från i Budapests centrum. Där möter du föraren, resten av gruppen och en expertguide som kommer att följa med dig under hela resan.

Gödöllo Palace-turen tar cirka tre timmar, är tillgänglig på engelska, spanska, franska, tyska och italienska och inkluderar förutom transfer och guidning även inträdesavgifter.

Vad får du se på Gödöllo slott?

Imponerande välskötta trädgårdar och lyxiga rum som är inredda i 1700-talets ungerska aristokratins stil, men viktigare än vad du ser är vad du lär dig. Palatset är känt för att vara favoritpalatset för Ungerns drottning och Österrikes kejsarinna Sissi. Historien har fört denna person fram till våra dagar, omgiven av en mängd anekdoter, bland annat om hennes kärlek till Ungern, hennes skönhet och hennes önskan om frihet, men det finns många fler.

Under rundturen i Gödöllo slottet får du ta del av den del av Sissis historia som inte förekommer i de tidstypiska filmerna: den tragedi som drabbade henne i samband med dotterns död, bråken med kejsarens mor, älskarna i hennes äktenskap och hennes problem med maten. Om du ännu inte känner till historien om denna avvikande kejsarinna kommer du att bli fascinerad av hennes figur.

Detbästa med den här turen är de historier du får höra om kejsarinnan Sissi, som anses vara en av de viktigaste historiska myterna i Europa.

Boka en rundtur i Sissi-palatset

4. Tur i Budapests judiska kvarter

Spårväg i Budapest
Spårväg i Budapest

Den judiska traditionen i staden är mycket stark och i hela staden finns olika hyllningar till alla de judar som dödades under andra världskriget. Den här rundvandringen i Budapests judiska kvarter, som tar ungefär två och en kvart timme, fokuserar på det judiska folkets historia.

I Budapests judiska kvarter kan du se monument som den stora synagogan (en av de största i Europa) och minnesmärket Livets träd, där namnen på förintelsens offer står skrivna på silverbladen. En av de mest gripande hyllningarna till detta folk finns dock inte i detta kvarter, utan vid Donau: en lång rad skor i järn som representerar mordet på tusentals offer.

Den här turen är idealisk om du är intresserad av det judiska folkets historia och andra världskriget, eftersom det verkliga värdet av den här turen ligger i guidens förklaringar, utöver själva turen.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

5. Rundtur till städerna längs Donaubäckenet

Basilikan i Esztergom| ©zolakoma
Basilikan i Esztergom| ©zolakoma

Donaukröken är ett av de viktigaste utflyktsområdena i närheten av Budapest. Den består av tre små städer: Esztergom, Visegrád och Szentendre. På den här turen besöker du alla tre med en professionell guide. Om du tar den här turen mellan maj och september kan du också njuta av en båttur i Szentendre.

Om du vill fly från Budapests liv och rörelse och uppleva det ungerska folkets sevärdheter och sedvänjor är den här heldagsutflykten (tillgänglig på engelska, spanska, franska, italienska och tyska) något för dig. Det bästa med den här resan är de många olika platser du kommer att besöka under resan, vilket ger dig ett bredare perspektiv på det ungerska landskapet och Budapests omgivningar.

Ruttplan

 • Basilikan i Esztergom: Du kommer in i den största katedralen i Ungern. Den är också känd som Sankt Adalberts katedral och byggdes mellan 1822 och 1869.
 • Visegráds citadell: härifrån har du en magnifik utsikt över staden.
 • Szentendre centrum: du kommer att ha tid att strosa runt på kullerstensgatorna med barockhus och hantverksbodar där du kan köpa allt möjligt och prata med ägarna.
 • Utsikt över Donau: Om du åker mellan maj och september kan du ta en kort båttur på Donau, men annars kan du också gå längs stranden och njuta av den avkopplande utsikten.

Boka en utflykt från Budapest

6. Buda som en del av stadsrundturen

Fiskarens bastion| ©Dennis Jarvis
Fiskarens bastion| ©Dennis Jarvis

Budapest är uppdelad i två delar som motsvarar de två bankerna som skiljs åt av floden Donau: Buda och Pest. Den här två timmar långa rundvandringen är inriktad på Buda-sidan, den sida som ligger mittemot parlamentet.

Den här turen är idealisk för att se staden mer detaljerat eftersom andra turer tar dig genom hela Budapest, medan den här turen fokuserar på bara en del av staden. Då kan du alltid komplettera den med en tur med fokus på sevärdheterna på den motsatta stranden.

Ruttplan av Buda-turen

 • Citadellet Gellert, från vilket du får en fantastisk utsikt över staden.
 • Fisherman's Bastion, en nygotisk terrass.
 • Matthias kyrka, vars interiör är en av de vackraste kyrkorna jag någonsin har varit inne i.
 • Elisabethbron, tillägnad kejsarinnan Sissi (du kommer också att få veta mycket om henne under den här rundturen).
 • Váci-gatan, den viktigaste gatan (utca) i Budapest.

Boka en guidad tur i Buda

7. Bussresa till Budapest

Margaret Bridge| ©Osbornb
Margaret Bridge| ©Osbornb

En lokal guide hämtar dig på ditt hotell och tar dig med på en sightseeingtur med buss i Budapest med panoramautsikt. Under rundturen kommer guiden att visa dig de olika sevärdheterna i staden, förklara betydelsen av var och en av dem och utnyttja viktiga platser för att berätta om ungerska seder och bruk.

Bussrundturen i Budapest tar två timmar. Det kommer att finnas flera hållplatser längs vägen där du kan stiga av bussen för att titta närmare och ta bilder. I slutet av turen släpper bussen av dig vid en central punkt och därifrån tar du dig tillbaka till ditt hotell på egen hand. Det här alternativet är idealiskt för att få en första överblick över staden, inklusive de platser som ligger längre bort från centrum, innan du besöker staden i din egen takt.

Ruttplan av bussresan till Budapest

 • Ungerska parlamentet
 • Stefansbasilikan
 • Margaretaön
 • Margaret Bridge
 • Hjältarnas torg
 • Citadellet Gellert
 • Floden Donau

8. Guidad tur till slottet Gödöllo och hästshow

Gödöllo Horse Show| ©julie corsi
Gödöllo Horse Show| ©julie corsi

Med det här alternativet får du förutom den guidade rundturen i Sissis sommarpalats även ta del av en hästshow som kallas Magi i Ungern. Hästtraditionen är djupt rotad i detta land och det var faktiskt en av de saker som kejsarinnan av Österrike delade med sitt andra hemland, nämligen kärleken till hästar.

Den här turen till Gödöllopalatset med hästshow tar cirka fem timmar och avgår från en mötesplats i Budapests centrum (du får veta hur du tar dig dit och vilken tid du ska vara där i ditt e-postmeddelande när du bokar online). Priset är 58 euro och inkluderar transfer, biljetter till slottet och showen, regionala snacks och en specialiserad guide.

Hästshowen äger rum på en gård strax utanför Budapest, så turen inkluderar även ett besök på gården, ungerska förfriskningar som serveras där och en vagnstur. Om du gillar hästar är det här en upplevelse som du inte får missa. Du kommer att bli förvånad över hur väl de sköts och hur exakt de utför paraden med sin teknik.

Det bästa med det här besöket är det övergripande intrycket av två symboler för landet: kejsarinnan Sissi och hästarna.

Boka en guidad tur i Sissi-palatset

9. Budapest promenad och båttur

Buda-slottet| ©Dennis Jarvis
Buda-slottet| ©Dennis Jarvis

Den största attraktionen med den här turen är att den kombinerar en rundvandring med en båttur på Donau. På så sätt kan du se fler sevärdheter och få ett annat perspektiv på den ungerska huvudstaden. Både rundvandringen och båtturen har kommentarer om Budapests sevärdheter på flera språk.

Mötes- och slutpunkten kommer att vara på en av stadens mest centrala platser nära Donau. Den här turen är idealisk för resenärer som inte har så mycket tid på sig och som vill ha en översikt över staden.

Ruttplan av vandrings- och båtturen

 • Statsoperan
 • Stora synagogan
 • Ungerska parlamentet
 • Kedjebron
 • Stefansbasilikan
 • Hjältarnas torg
 • Buda-slottet
 • Citadellet
 • Floden Donau
 • Ungerska vetenskapsakademin
 • Matthias Fountain

Boka en guidad tur i Budapest

10. Guidad tur i det ungerska parlamentet

Ungerska parlamentet| ©Anecia Coppack
Ungerska parlamentet| ©Anecia Coppack

Det ungerska parlamentet är ett landmärke i Budapest. Den ligger på Donauflodens Pestbank och är Ungerns största byggnad och en av de mest symboliska byggnaderna, både på grund av sin imponerande arkitektur och sin betydelse. Den här turen fokuserar på ett besök i parlamentet (inträdesavgifter ingår) och dess omgivningar.

Guiden hämtar dig på ditt hotell och tar dig till ingången till parlamentet, där du får en guidad rundtur på en och en halv timme. Förutom information om själva byggnaden får du också lära dig om ungersk politik och få höra historiska berättelser som gör staden ännu mer spännande. Det upplysta parlamentet är ett måste att se någon gång under resan.

Det fina med den här turen är att den ger dig möjlighet att komma närmare en mycket viktig del av stadens historia som det skulle vara svårt att lära känna på egen hand.

Boka en guidad tur i Budapest

11. Nattvandring med folkloreföreställning

Budapest vid mörkrets inbrott
Budapest vid mörkrets inbrott

Ungern är ett land med stora traditioner och folklore är en av dem. Du kommer att ha sett få föreställningar som den som erbjuds på den här nattliga rundturen med show. Du har också möjlighet att smaka på typisk ungersk mat under folkloreföreställningen.

Guiden hämtar dig på ditt hotell och tar dig i en panoramavagn för att besöka Budapests viktigaste belysta monument. Därefter är det dags för restaurangen med en traditionell trerätters middag med dryck, och under middagen kan du njuta av en typisk ungersk folkloreföreställning.

Det fina med den här turen är att den är ett sätt att lära känna stadens kultur både kulturellt och gastronomiskt och den inkluderar även en tur för att njuta av den nattliga belysningen av Budapest, något du inte får missa under din resa.

Boka en nattlig rundtur i Budapest

12. Dagstur till Szentendre, en konstnärsby

Konst på gatorna
Konst på gatorna

Många gånger besöker vi en storstad och undrar hur omgivningen ser ut, hur det ungerska landskapet egentligen ser ut och hur invånarna som inte bor i huvudstaden lever. Med denna dagsutflykt till Szentendre kommer du att upptäcka allt detta och jag försäkrar dig att resultatet inte kommer att lämna dig oberörd.

Varför just den här staden och inte en annan? Szentendre är en av de mest besökta byarna i Budapest och är känd för de hantverkare som tillverkar och säljer sina produkter här. Byns centrum är verkligen upplagt för besökare, men om du går lite längre bort kan du upptäcka en vacker sjö, bergslandskap och traditionella ungerska hus.

Om du åker dit på vintern kommer du att bli förvånad över hur få människor det är på gatorna, vilket beror på de låga temperaturerna. Missa inte chansen att prata med hantverkare och butiksinnehavare; de flesta förstår engelska och är mycket vänliga. Det bästa med den här turen är den intima kontakten du får med de lokala hantverkarna, särskilt om du åker på vintern när det är färre turister på gatorna.

Vad ingår i rundturen på Szentendre?

 • En professionell guide som följer med dig under hela turen.
 • Provning av det berömda Lángos eller ungerska friterade brödet
 • Flodkryssning om du gör denna resa mellan maj och september.
 • Besök i ruinerna av en gammal romersk stad.

Boka en utflykt från Budapest

13. Privat stadsrundtur i städerna i Donaubäckenet

Solnedgång på Donau
Solnedgång på Donau

Det här är VIP-turen till Donaubäckenet. Under turen kommer du att ha en guide exklusivt för dig och din grupp som hämtar dig från ditt hotell och släpper av dig på ditt hotell efter heldagsturen till de tre städerna som bildar Donaukröken: Esztergom, Visegrád och Szentendre.

Förutom den privata transporten och guiden ingår även lunch och en båttur om du gör resan mellan maj och september. Under denna dag kommer du att besöka intressanta platser som Visegráds citadell eller katedralen i Esztergom, den största i landet, och du kan också besöka hantverksbodarna i Szentendre.

Det verkliga mervärdet med den här resan är dock att du kan gå i din egen takt och ha en lokal guide som inte bara förklarar de olika punkterna på resan, utan också berättar om landets seder och traditioner. I slutet av resan kommer du att ha en mycket bättre förståelse för Ungern som skulle vara svår att få på andra sätt.

Detbästa med den här resan är den personliga servicen och möjligheten att på ett organiserat sätt besöka flera platser som det skulle vara svårt att besöka individuellt.

14. Dagstur till Balatonsjön

Balatonsjön| ©Zoltán Bagi
Balatonsjön| ©Zoltán Bagi

Balatonsjön är ett av de vackraste landskapen i Ungern. Den ligger ungefär två timmars bilresa från Budapest och är väl värd resan. Både sjön och dess omgivningar är ett verkligt sagolikt landskap, vilket gör denna heldagsutflykt till Balatonsjön till ett av de bästa sätten att uppskatta landets skönhet utanför städerna och byggnaderna.

Du kan äta lunch på egen hand och ingår inte i priset på 65 euro för turen; du kan äta den på vilken restaurang som helst i Balaton eller ta med dig en picknick som du kan äta medan du tittar ut över sjön. Rundturen finns på engelska, franska, tyska, italienska, spanska och franska. Det bästa med den här turen är kontrasten mellan Balatonsjöns hisnande landskap och Budapests ståtliga gator.

Vad ingår i den här resan?

 • Hämtning från ditt hotell i Budapest (retur från en central plats i Budapests centrum)
 • Transfer i ett bekvämt, luftkonditionerat fordon.
 • Ett besök på Herend Porcelain Factory där du får lära dig hur traditionellt ungerskt porslin tillverkas och, om du vill, göra inköp.
 • Kaffe på en terrass i Herend
 • En professionell guide som följer med dig under hela resan och berättar om de viktigaste sevärdheterna du kommer att se under resan, samt om landets och invånarnas lokala seder och bruk.

Boka en resa från Budapest

15. Rundtur på de ungerska slätterna + hästshow

Albert Lugosi| ©Albert Lugosi
Albert Lugosi| ©Albert Lugosi

Under din resa till Budapest har du förmodligen sett monument som gjort dig mållös och upptäckt legender som fått dig att vilja veta mer om staden och dess kultur. I så fall är den här utflykten genom området Hungarian Great Plains det perfekta sättet att lära sig en extra lektion om ungerskt liv och ungerska seder och bruk. Hur? Genom att komma nära en av de viktigaste traditionerna: hästutställningar.

Under alla dessa aktiviteter kommer en professionell guide att följa med dig på din dagsutflykt till de stora ungerska slätterna eller Puszta-slätterna från en fast mötesplats i centrala Budapest (du kommer att informeras via e-post efter bokning). Det totala priset för denna upplevelse är 65 euro. Det bästa med den här resan är att den är ett utmärkt sätt att komma närmare Ungerns traditioner och de människor som fortfarande håller dem i kraft.

Vad ingår i denna tur

 • Akrobatisk hästshow.
 • Besök i staden Kecskemet med sevärdheter som synagogan och det jugendliga stadshuset.
 • Ett besök på en traditionell ungersk gård där du får smaka på den typiska välkomstdrinken "aprikosbrännvin".
 • En vagnsresa.
 • En trerätters lunch med bland annat gulaschsoppa och levande musik.

Boka en utflykt från Budapest

16. Privat dagsutflykt till Bratislava

Utsikt över slottet i Bratislava
Utsikt över slottet i Bratislava

Tre timmars bilresa från Budapest ligger Bratislava, Slovakiens huvudstad. Bratislava är en stad med orangefärgade tak, kullerstensgator och enorma slott, och tack vare sin storlek är den lätt att nå på en dagsutflykt till Bratislava och tillbaka från Budapest, och du kommer inte att ångra att du lär känna den på denna privata tur till Bratislava, som inkluderar en privat lokalguide som visar dig stadens hemligheter.

Du får också fri tid att utforska staden på egen hand innan du återvänder till Budapest och besöker den historiska stadskärnan medan du lyssnar på gatumusikanter eller njuter av en drink på en av uteserveringarna. Det bästa med den här resan är guidens personliga service (jag råder dig att fråga honom allt du vill och få ut det mesta av det) och möjligheten att lära känna en annan stad och ett annat land i en bekväm privat transport.

Ruttplan

Utflykten består av två delar: å ena sidan visar guiden dig under en guidad tur i Bratislava viktiga platser som:

 • Michaels port
 • Slottet i Bratislava
 • Grassalkovich-palatset
 • Primatens palats

Vad ingår i resan till Bratislava

 • En privat lokal guide som är tillgänglig exklusivt för dig och dina medresenärer.
 • Privat transfer till och från Bratislava med hämtning och lämning från ditt hotell i Budapest.
 • Guidad stadsvandring i Bratislava
 • Lunch

Boka en utflykt från Budapest

17. Organisera din tur i Budapest

Flygfoto av Budapest
Flygfoto av Budapest

Vad du ska ta med dig

Även om du besöker Budapest på sommaren är temperaturen oftast ganska låg och de flesta av stadens turer går till fots. Förutom bekväma skor rekommenderar jag att du tar med dig en bra jacka så att du inte frestas att avbryta rundturen mitt i vägen för att ta en varm choklad på ett café.

Anlita alltid officiella guider

På centrala platser i Budapest är det vanligt att lokalbefolkningen erbjuder rundturer i staden. En lokal kan ge dig intressanta tips om ditt besök, men tänk på att många av dem inte är specialiserade guider som kan sätta dig in i stadens historiska sammanhang. Dessutom talar vissa av dem inte flytande andra språk och det kommer en punkt under resan då detta kan vara frustrerande. Det är bäst att boka din tur i förväg.

Njut av gastronomin

Slutligen rekommenderar jag att du ber din guide om rekommendationer, särskilt när det gäller mat. Det är mycket billigt att äta gott i Budapest, men namnen på rätterna är inte intuitiva; din guide kommer gärna att ge rekommendationer utifrån din smak, något som du kommer att vara mycket tacksam för när du sätter dig ner för att äta på en restaurang. Även i staden kan det vara svårt att hantera gatunamn, även med Google Maps.

18. Om du är intresserad av en rundtur i Budapest kan du också vara intresserad av

Spa i Budapest| ©Alana Harris
Spa i Budapest| ©Alana Harris

Att lära känna Budapests omgivningar är en bra plan när du har fått ut det mesta av den ungerska huvudstaden, men har du gjort det? Se till att planera utflykter under ditt besök, men glöm inte bort att Budapest har mycket mer att erbjuda än vad man kan se.

Om du känner för att avsluta din resa med Budapests mest ikoniska och avkopplande upplevelse, rekommenderar jag ett besök på Budapest Spas.

Vanliga frågor

 • Vilka är de bästa dagsutflykterna från Budapest?

  Statistiskt sett är den bästa dagsutflykten Donaubäcken med lunch inkluderad, med ett högt betyg och mycket positiva recensioner från besökare. På andra plats kommer dagsutflykten till Etyeks vingårdar, som får ett mycket positivt betyg tack vare de utmärkta guiderna, det goda vinet och den omsorg som läggs ner på upplevelsen. Donau Bend-turen är förmodligen den bästa upplevelsen tack vare besöken i olika ungerska städer på andra sidan Donau, medan Etyek-turen ger dig en djupgående bild av Napa Valley och ungerska Hollywood.

 • Vad är Donaukurvan?

  Donaukröken är en pittoresk plats längs floden Donau där de berömda ungerska städerna Szentendre, Esztergom och Visegrád ligger. Många turister kommer hit eftersom det är det bästa sättet att besöka de tre städerna och uppleva den ungerska landsbygden.

 • Hur långt är Etyek från Budapest?

  Med bara 22 km mellan de två platserna tar det bara 30-35 minuter att ta sig till den ungerska vinregionen från Budapest. Detta gör den till en perfekt plats för en dagsutflykt från Budapest, utan alltför stora ansträngningar.