Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Spabesök och Biljetter

Budapests termiska vatten är utan tvekan en av de största attraktionerna: ta ett dopp i stadens bästa spaanläggningar.

Alex Grande

Alex Grande

8 minsta läsning

Spabesök och Biljetter

Széchenyi Spa pooler | ©karaian

Det första jag kommer att tänka på när jag minns min upplevelse på Budapests spaanläggningar är att jag fram till dess inte visste vad ett riktigt spa var. Jag har faktiskt aldrig besökt något spa eller något som liknar ett spa igen.

1. De bästa spa-anläggningarna i Budapest

Tid för avkoppling
Tid för avkoppling

Det finns två stora kurorter i Budapest och båda erbjuder olika typer av inträdesbiljetter. Du kan köpa en heldagsbiljett med allmän inträdesbiljett eller en biljett med särskilda tjänster, t.ex. massage eller hämtning och lämning på hotell. Jag förklarar dem alla nedan:

Széchenyi Spa: entréavgift för hela dagen

Széchenyi Spa| ©Victor Malyushev
Széchenyi Spa| ©Victor Malyushev

Det är det mest kända badet i staden, både bland turister och lokalbefolkningen, och det är också det billigaste. Du har säkert sett flera bilder av den enorma gula fasaden och de schackbräda utomhuspoolerna. Det lyxiga neoklassiska Széchenyi har totalt 15 pooler, varav 3 utomhus, jacuzzis, ångbastu och bastu.

Priser för tilläggstjänster

Det totala priset du betalar för en heldagsentré till Széchenyibadet beror på vilka tjänster du lägger till i ditt besök, till exempel:

 • 20-, 45- eller 60-minuters massage: Prisskillnaden mellan den vanliga biljetten och biljetten för 20-minuters massage är minimal, så det är värt att lägga till denna tjänst.
 • Handduksuthyrning: Du kan ta med dina egna handdukar och spara på hyresavgiften.
 • Hyra en privat stuga i stället för ett skåp: det kostar bara en euro mer och är väl värt det.
 • Jag älskar Spa-paketet: inkluderar orientering av värdinna, handduk, tofflor, badmössa, schampo, duschgel och vatten på flaska.

Öppettider

Széchenyi Spa är öppet från 06:00 till 22:00 (även om inomhuspoolerna vanligtvis stänger vid 19:00). Den kan besökas både på vintern och sommaren, men upplevelsen av att besöka den på vintern är unik, eftersom du med en utomhustemperatur på under noll grader kan vara utomhus i en varm vattenbassäng utan att frysa alls, något som är ovanligt i andra delar av världen.

Tillgänglighet

Széchenyibadet anses vara den största varma källan i Europa, så dess stora kapacitet gör att det är svårt att sälja ut utom under påsken och helgdagar. Det är bäst att boka i förväg för att undvika köer.

Széchenyi Spa: entréavgift för hela dagen hämtning och lämning på hotell

Széchenyi Spa pooler| ©Alana Harris
Széchenyi Spa pooler| ©Alana Harris

Széchenyibadet ligger långt från stadens centrum, så det bästa sättet att ta sig dit från ditt hotell är att köpa biljetter med hämtning på hotellet. Det här spaet ligger i stadens inre del, i utkanten av Pest, mitt i Városliget (stadsskogen).

Széchenyi Spa: entréavgift för hela dagen och middagskryssning på Donau på kvällen.

Ingång till spaet
Ingång till spaet

Eftersom besöket på Donaubadet är en av de mest populära upplevelserna för besökare i Budapest finns det olika paket som inkluderar en annan sightseeingupplevelse med inträdesbiljetten för att spara kostnader och erbjuda resenären en komplett upplevelse.

I ett av dessa alternativ kan du först njuta av Széchenyibadet och sedan av en kryssning på Donau med middag, där du kan se monument som det ungerska parlamentet, Buda-slottet eller den upplysta kedjebron.

Middagen består av en varm buffé med traditionella ungerska rätter och under kryssningen underhålls du av en ungersk musikorkester. Det här alternativet är bra om du bara har kort tid på dig i Budapest och vill ha en autentisk och annorlunda upplevelse, men om du vill se baden på djupet och njuta av dem under en hel dag, kanske du vill dela upp de två upplevelserna (baden och middagskryssningen) på olika dagar.

Géllert Spa: inträdesavgift för en hel dag

Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose
Géllert Spa| ©Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

Budapests näst mest berömda spa är det jugendstillika Géllert Spa. Det är en del av hotellet med samma namn och ligger på Buda-stranden bredvid citadellet. Stilen skiljer sig från Széchenyi och man kan säga att dessa bad har en mer "exklusiv" eller lyxig prägel.

Efterfrågan tenderar att vara lite större, så vi rekommenderar att du köper biljetter till Gellert Spa för att slippa vänta och köa. Badet på Géllert Hotel har varit i drift sedan 1918 och är ett av de mest kända i Ungern.

Vad du kommer att se på insidan

 • Marmorkolonner och statyer
 • Glastak
 • Ett atrium i två våningar
 • Två sprudlande bassänger
 • Tre utomhuspooler
 • Åtta termalbad
 • Barnbassäng
 • Bastu
 • Lera pool

Särskilda tjänster tillgängliga

Med 13 pooler, inklusive ångbad och bastu, finns det även bekvämligheter som du kan lägga till i din biljett, till exempel:

 • Olika typer av massage: aromatisk, uppfriskande, harmonisk, lyxig... De är tillgängliga från 9.00 till 18.00.
 • Jag älskar Spa-paketet: med handduk, tofflor, duschgel, schampo, keps och mineralvatten.

I det här paketet ingår förutom inträdet till Géllert-spa även en hämtning på hotellet. En privat bil hämtar dig från ditt hotell den dag och vid den tidpunkt som är planerad för ditt besök och kör dig till spaet i bekvämlighet så att du inte behöver oroa dig för någonting.

Öppettider

En mycket viktig sak att veta om Géllert Spa är att det är stängt på helgerna. Under resten av veckan är öppettiderna från 6.30 till 19.00, även om dessa villkor kan ändras under vissa tider på året. När du bokar dina biljetter online får du veta vilka datum som inte är tillgängliga.

Andra spa i Budapest

Efter en dags snapperfiske
Efter en dags snapperfiske

Om du redan har besökt Budapests två viktigaste bad, Széchenyi och Gellert, och vill lägga till lite mer till ditt besök har du också andra alternativ. Det är mindre spaanläggningar där du kan njuta av upplevelsen på ett mer intimt sätt.

Lukács

Jag rekommenderar att du åker dit på en lördag, eftersom badet, som använde det termiska vattnet från ett gammalt kloster på 1100-talet, används som spartybad den dagen. Du kan också åka dit någon annan dag i veckan för att koppla av, men det är mindre än de andra alternativen du har i staden.

Rudas bad

Dessa bad är mycket populära i Budapest och har en dekorativ stil som går tillbaka till 1500-talet. De ligger på Gellert-kullen och vetter mot Donau (glöm inte att gå runt innan du går in) och har ett åttkantigt centralt bad med en kupol med en diameter på 10 meter. När du köper din biljett kan du välja att endast välja öppettider på morgonen, vilket sparar pengar.

Császárs bad

Detta är det bästa alternativet om du letar efter ett mindre spa där du kan koppla av utan att vara omgiven av människor. Det finns bara fem bassänger, så det är bäst att boka din biljett i förväg för att säkra din plats.

Király termalbad

Förvänta dig inga storslagna strukturer på dessa bad, eftersom inredningen är ganska rustik, vilket gör det till det mest autentiska av alla alternativ som finns i Budapest. Dessa turkiska bad går tillbaka till 1500-talet och brukar inte vara särskilt välbesökta, särskilt om du går dit under veckan.

Organisera ditt besök på kurorter i Budapest

Inomhuspool i Géllert Spa| ©Roberto Ventre
Inomhuspool i Géllert Spa| ©Roberto Ventre

Hur man tar sig till Budapest

Även om det finns spaanläggningar som Széchenyi som ligger längre bort från stadens centrum kan du allt i Budapest antingen till fots (beroende på var ditt hotell ligger) eller med taxi (priserna är ganska överkomliga). Kom ihåg att du också kan köpa biljetter med hotellupphämtning mot ett litet tillägg, men att du måste betala för returresan själv.

Var man kan äta

Om du tillbringar en hel dag på Budapestbadet vill du säkert veta var du ska äta. De flesta bad med heldagsentré har restauranger eller kaféer inne i badet, som är lite dyrare än restaurangerna i centrum men ändå ganska prisvärda.

I många av dem kan du också ta med dig din egen mat och förvara den i ditt skåp eller din hytt så att du kan ta med dig den när du kommer upp ur vattnet. Du bör i alla fall inte utesluta att gå ut mitt på dagen för att äta lunch eller ta en promenad i området; om du meddelar receptionen kan du komma in igen med ditt armband när som helst på dagen, åtminstone på de flesta spa-anläggningar.

När ska du åka?

Spas i Budapest är öppna året runt och både sommar och vinter är det värt att uppleva. På vintern kommer du att frysa ganska mycket när du går från pool till pool, men det är värt det i utbyte mot en varm pool när det är minusgrader ute.

Undvik helgdagar som påsk om du inte vill att spaanläggningarna ska vara överfulla av turister och lokalbefolkning. På kvällen är poolen magisk, så försök att vara där när solen går ner, även om det bara är för en liten stund.

Hygien

Även om alla dessa bad är välskötta är det klokt att vidta några försiktighetsåtgärder på grund av de mängder av människor som strömmar till dem varje dag. Ta med dig egna flip-flops eller hyr dem på plats och ha dem på dig när du inte är i vattnet. Även om det inte är obligatoriskt att ha en vattenmössa är det tillrådligt att bära en för att undvika att håret hamnar i bassängerna.

Hälsa

I alla spaanläggningar i Budapest finns det framför allt stora temperaturförändringar. Detta är mycket bra för cirkulationen, men om du har ett specifikt medicinskt tillstånd som du tror kan påverka dig, rådgör med din läkare eller spapersonalen innan du använder anläggningen. Se också till att du håller dig vätskesprutad under besöket.

Varför besöka ett spa i Budapest?

Termiskt vatten för att motverka trötthet
Termiskt vatten för att motverka trötthet

Det finns många städer som lämpar sig för ett besök på ett spa eller hälsokurort under en resa, men i Budapest är det mer än så. Att besöka stadens spaanläggningar är ett lika stort måste för besökare som att besöka parlamentet eller korsa någon av de Donaubroar som förbinder stadens båda sidor.

Medan sådana anläggningar i andra länder används som en plats för avkoppling, rekommenderas de i Centraleuropa för sina medicinska egenskaper. Det är därför som hälsovårdssystemen i länder som Ungern främjar och betalar för balneoterapi i sådana här bad.

Budapests kurorter är inte heller någon turistattraktion, även om det rekommenderas att besöka dem under en resa. Ungrarna själva använder dessa anläggningar som de gjorde förr i tiden: som medicinsk terapi. Denna tradition har funnits i århundraden och därför är många av stadens bad inredda på ett sätt som återspeglar den tid då de byggdes och som i sig är värdefullt.

Om du undrar varför just Budapest har så många spaanläggningar, kanske det faktum att det finns mer än 100 termiska källor i staden som används för att ge dessa bad hjälper dig att förstå.

Om du är intresserad av kurorter i Budapest kommer du också att vara intresserad av

Kryssning på Donau som passerar genom Budapest| ©Robert Bortolin
Kryssning på Donau som passerar genom Budapest| ©Robert Bortolin

Att besöka stadens kurorter är utan tvekan en av de mest autentiska upplevelserna du kan få på denna resa. Om du inte har så mycket tid, besök åtminstone baden en eftermiddag (de flesta stänger ganska sent, så du slipper trängas med andra turistaktiviteter) och reservera morgonen för till exempel en kryssning på Donau. Jag berättar om de bästa kryssningarna här: Danube River-Kryssningar.

Flodkryssningen är också en avslappnad och autentisk upplevelse där du kan se stadens främsta sevärdheter och lära dig mer om kulturen av din guide. Om du bara har en dag på dig i Budapest kommer kryssningen och besöket på baden att ge dig en känsla av att du har gjort det mesta av din tid i staden.

Vanliga frågor

 • Är spaanläggningarna i Budapest gratis?

  Tyvärr är inget av Budapests bad och kurorter gratis, och priserna varierar beroende på vad som erbjuds och miljön, som kan vara palatsliknande, modern eller medeltida. Szechenyi Spa är dock ganska känt och högt rankat, och upplevelserna där har 4,5 stjärnor på vår webbplats.

 • Är det värt att besöka ett spa i Budapest?

  Om du aldrig har varit på spa förut kan Budapests spaanläggningar erbjuda en fantastisk upplevelse, särskilt på vintern: kombinationen av varmt vatten och kall luft är en verkligt unik känsla, för att inte tala om dimman och ångorna som sprids från vattnet. Dessutom ska vattnet vara medicinskt eftersom det är rikt på mineraler, vilket är bra för människor med hudsjukdomar och muskelsmärtor.

 • Hur många spa finns det i Budapest?

  Budapest har 9 kurorter och 123 varma källor. De flesta kurorter samlar flera källor, de mest populära är Széchenyi, Rudas och Gellert, eftersom de har imponerande varierande omgivningar.