Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Budapest på 5 dagar: tips, vad man ska se och mycket mer

Om du har turen att stanna i Budapest i 5 dagar kommer du att kunna lära känna varje hörn av den ungerska huvudstaden och dessutom kommer du att kunna göra en utflykt till de vackraste platserna i staden.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

15 minsta läsning

Budapest på 5 dagar: tips, vad man ska se och mycket mer

Budapest solnedgång | ©Andy Maguire

Det råder ingen tvekan om att det finns mycket att se och göra i Budapest, men den som har 5 dagar på sig kommer inte att missa något av det. Under din vistelse kommer du att kunna se dess palats, kyrkor, ruinbarer, attraktionerna gömda i det judiska kvarteret och till och med ta en kort kryssning på Donau och tillbringa några timmar i ett spa.

Budapest erbjuder sina besökare historia och skönhet i lika delar. På den här rundturen som jag har förberett åt dig hittar du all information du behöver för att njuta av denna fantastiska stad.

Dag 1: Utforska Pest och besök parlamentet

Solnedgång vid parlamentet| ©Jon Elbaz
Solnedgång vid parlamentet| ©Jon Elbaz

Den första dagen i Budapest kommer att ägnas åt ett av de två huvudområden som staden är uppdelad i: Pest. Om du föredrar det kan du boka en guidad rundtur i Budapest för ditt första besök, eftersom staden erbjuder både promenader och cykelturer i Budapest.

Dessa första timmar i staden hjälper dig inte bara att se några av de viktigaste monumenten och gatorna, utan också att ta reda på hur man tar sig runt i Budapest, vilken typ av restauranger som finns och prisklassen.

Förundras över parlamentsbyggnaden

En av de mest omtyckta sevärdheterna i Budapest är den fantastiska parlamentsbyggnaden. Den byggdes mellan 1884 och 1902 och var en gång i tiden världens största byggnad. Den har 691 rum, varav några kan besökas, dock endast på guidade turer i parlamentet.

Den guidade turen tar ungefär en timme, och till den tiden måste man lägga till den tid det tar innan man kommer in för att följa alla säkerhetsåtgärder och bilda grupper. De viktigaste sevärdheterna är följande

  • Huvudtrappan: detta är det första intrycket du får av parlamentet, och jag försäkrar dig att du inte kommer att bli besviken.
  • Kupolsalen: den ligger inuti kupolen och innehåller flera statyer av landets kungar. Den mest populära är den av Sankt Stefan, vars krona också kan ses i samma rum.
  • Före detta överhuset: även om det idag inte används för politisk verksamhet, är dess struktur fortfarande som en parlamentarisk kammare.

Boka en rundtur i Budapes med besök i parlamentet

Klättra upp i tornet på Sankt Stefansbasilikan

När du är klar med ditt besök i parlamentet rekommenderar jag en lugn promenad genom Pests gator mot Stefansbasilikan, som lätt känns igen på sina höga torn.

Denna kyrka är den största kyrkan i landet och kan rymma uppskattningsvis 8 500 personer. Inträdet är gratis, men du måste betala en liten avgift för att se skattkammaren och kupolen. Förutom att se inredningen och den mumifierade handen av Sankt Stefan i kapellet, är det viktigt att du tar dig upp i ett av tornen (med hiss) för att få en fantastisk utsikt över staden.

Och naturligtvis kan du också göra det mesta av ditt besök och se en orgelkonsert i Stefansbasilikan i Budapest

Boka en orgelkonsert i Stefansbasilikan i Budapest

Ta en lugn promenad längs Andrassy Avenue

Andrassy Avenue| ©Cristian K
Andrassy Avenue| ©Cristian K

Nästa sevärdhet på resplanen är Andrassy Avenue. Den kantas av imponerande renässansbyggnader och palats, vilket gjorde att den 2002 utsågs till UNESCO:s världsarv.

Två av de platser man inte får missa på denna promenad är Deschler-palatset och operahuset. Det senare kan man besöka med en guide om man är intresserad.

Ta en bit mat på Frici Papa, en klassiker i staden

Även om du kommer att behöva ta en liten omväg (inget allvarligt eftersom området verkligen är slående) rekommenderar jag att du äter din första måltid på Frici Papa, som ligger på Kiraly utca 55.

Även om det vanligtvis är fullt av turister är priserna verkligen rimliga, med en fast meny för bara 5 euro. En halvliters öl kostar ca 1,5 €.

Joaquins restips

Var försiktig med att beställa för mycket, eftersom portionerna i Budapest är väldigt generösa.

Promenera hela vägen till Elisabeth Ter Park

Gå längs Kiraly Utca mot floden och se några intressanta kyrkor (samt ett hinduiskt tempel) på denna gata som är kantad av butiker och restauranger.

I Elisabeth Ter Park hittar du ett pariserhjul med en hisnande utsikt över staden, liksom Metro-museet och ett märkligt hörn tillägnat Michael Jacksons minne.

När du är klar med parken kan du bege dig till närliggande Vorosmarty Ter, ett av stadens viktigaste torg. Om du känner för det kan du titta in på Gerbeauds konditori och prova en av deras berömda glassar.

Boka en cykeltur i Budapest

Ta en tur längs Donaus stränder

Skor på Donaus strand| ©CarolinaC
Skor på Donaus strand| ©CarolinaC

Nästan i slutet av dagen är det en bra idé att gå till Donaus flodbank och promenera längs den och njuta av den underbara utsikten över Buda slott.

Under denna promenad kommer du att passera den berömda kedjebron, där du kan titta ut och se Donau flyta förbi. Om du åker till Budapest på vintern, som jag gjorde vid ett tillfälle, kan du få se den fantastiska synen av en flod full av isblock som slår mot bropelarna.

Boka en Donau-kryssning i Budapest

Meditera framför skomonumentet

Innan det är dags för lunch tar turen dig till ett av stadens mäktigaste monument. Vid första anblicken är det bara små statyer av skor som placerats vid floden. Men om man känner till den historia som de är tänkta att hedra kommer känslan säkert att förändras.

Detta monument uppfördes till minne av de många judar som mördades under andra världskriget. Nazisternas tillvägagångssätt var att binda ihop judarna i gettot två och två och skjuta den ena innan de kastade dem i floden. Skorna är därför ett minnesmärke över dem som kallblodigt avrättades.

Boka en guidad tur i Budapest

Middag på Hungarikum Bisztro för att avsluta dagen

Efter en hektisk dag finns det inget bättre än en lugn middag på en av stadens mest kända restauranger: Hungarikum Bisztro.

Bara 500 meter från parlamentet erbjuder denna restaurang traditionell mat av hög kvalitet i en fantastisk atmosfär.

Dag 2: Upptäck Buda-distriktet, från slottet till labyrinten.

Inne i Budas labyrint| ©Camilo D
Inne i Budas labyrint| ©Camilo D

Den andra stora delen av staden, Buda, erbjuder en mängd attraktioner för alla besökare. Även om höjdpunkten är slottet, är området runt omkring värt att spendera flera timmar på att titta på de vackra historiska husen och kyrkorna.

Om du föredrar att ha med dig en guide kan du välja mellan flera turer till Buda-slottet och dess grannskap. Fördelen med detta alternativ är att man får lära känna historien bakom alla intressanta platser i området och dessutom kan man alltid förlänga besöket efteråt så att man inte missar något som man tycker om.

Boka en guidad rundtur i Budapest

Börja dagen i Szent Gellért

När du korsar Liberty Bridge (den bredvid Central Market) ser du Szent Gellért spa. Du kan också ta dig hit med tunnelbanan, eftersom det finns en hållplats precis bredvid med samma namn.

Även om spaets fasad är värd att se, kommer den vid detta tillfälle bara att fungera som en referens för att starta turen.

Låt dig förbluffas av Rupestrian-kyrkan

En stor del av berget Gellért, mycket nära kurorten, är urholkat av en serie tunnlar som orsakats av det termiska vatten som flödade genom berget.

Denna erosion ledde till att flera rum skapades, inklusive det som omvandlades till den så kallade grottkyrkan. Här kan du se en målning av Sankt Kolbe, en polsk munk som försökte rädda flera fångar från koncentrationslägret Auschwitz. Dessutom kan du se en reproduktion av den svarta madonnan från Czestochowa (Polen).

Inträdet till denna kyrka är helt gratis och den kan besökas från måndag till lördag mellan kl. 9.30 och 19.30.

Besök Buda slott

Flygfoto över Buda slott| ©alex.ch
Flygfoto över Buda slott| ©alex.ch

Från Rupestrian-kyrkan promenerar du längs Donaus strand i några minuter innan du börjar klättra upp till slottet. På vägen upp kan du se monumentet över Szent Gellért (Sankt Gerard), en bronsstaty placerad där han sägs ha lidit martyrdöden.

För att klättra upp på kullen där Buda slott ligger kan du välja mellan att ta en lin bana eller gå uppför sluttningarna som leder upp till området.

Buda slott, även kallat Kungliga palatset eftersom det var de ungerska kungarnas residens, består av en stor central innergård, flera rester av murarna, en vacker nygotisk fontän, trädgårdar och en stor byggnad uppdelad i tre flyglar. I dessa huserar Széchenyi-biblioteket, det ungerska nationalgalleriet och Budapests historiska museum. Inträdet till komplexet är gratis, men det kostar att besöka museerna. De är vanligtvis öppna mellan kl. 10.00 och 18.00, med undantag för måndagar då de är stängda.

Köp ditt Budapestkort

Missa inte Fiskarnas bastion

Efter att ha sett slottet på djupet (gå in på museerna eller inte beroende på dina intressen) är det dags att besöka en av de mest imponerande sevärdheterna i Budapest: Fiskarbastionen.

Bastionen byggdes 1905 och fick sitt namn efter den del av stadsmuren som försvarades av fiskare under medeltiden. Härifrån har du kanske den bästa panoramautsikten över hela staden, med Donau vid dina fötter, Kedjebron till höger och parlamentet i bakgrunden.

Monumentets sju torn föreställer hövdingarna för de magyariska stammarna. Om du går in i det muromgärdade området hittar du ett palats, ett slott och den sensationella Matthias-kyrkan.

Om du känner för det finns det flera restauranger i området där du kan få något att äta. De brukar vara lite dyra, men du hittar också några snabbmatskedjor i närheten som kan vara användbara för detta tillfälle.

Joaquins restips

Jag rekommenderar att du försöker se Bastionen upplyst på natten, eftersom den får en vacker rödaktig färg.

Gå in i Matthias-kyrkan

Matthias-kyrkan| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic
Matthias-kyrkan| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic

Matthias-kyrkan är ett annat måste när du befinner dig i Buda-området. Egentligen heter den Vår Fru-kyrkan, men den är mer känd under namnet på den ungerske kungen Matthias, en av landets hjältar.

Här hölls många kungliga bröllop och flera kröningar. Det senare förklarar varför det finns en kopia av kronan där.

Det kostar att gå in i kyrkan, men det finns två olika typer av entréer. Den ena, enklare (ca 5 €), är för att komma in i själva kyrkan, medan den andra (samma pris) krävs för att gå upp i tornet.

Köp ditt Budapestkort

Försök att inte gå vilse i Budas labyrint

Budakvarteren har fortfarande andra charmiga saker att visa upp. Om du vandrar genom dess gator kommer du till Buda Labyrint, en serie grottor som har gjorts tillgängliga för besökare, men bara drygt 1 kilometer av de uppskattade 7 kilometerna.

Väl inne i labyrinten kan du se ett antal saker: fontäner, pelare, grottmålningar, statyer, etc.

Om du har möjlighet, försök att besöka denna plats från 18:00 och framåt. Då brukar belysningen vara helt släckt och besöket görs med oljelampor.

Joaquins restips

Om du gillar djup och historia hittar du inte så långt härifrån ett före detta underjordiskt sjukhus som omvandlades till en kärnvapenbunker i slutet av andra världskriget och under det kalla kriget. Ett verkligt imponerande besök.

Promenad till floden och foto framför parlamentet

Dagens sista promenad tar dig genom kvarterets gator till floden. Även om du måste gå lite längre för att korsa en av broarna, rekommenderar jag dig att gå tills du är precis framför parlamentet.

Utsikten över denna byggnad, särskilt på natten med belysningen, på andra sidan Donau är en av de bästa bilderna du kan ta.

Efter detta är allt du behöver göra att åka tillbaka till ditt hotell och leta efter ett ställe att äta middag och koppla av efter en tröttsam dag.

Boka en rundtur i Budapest med besök i parlamentet

Dag 3: En mer avslappnad rundtur med en storslagen final

Hjältarnas torg| ©Alistair Young
Hjältarnas torg| ©Alistair Young

För den tredje dagen i Budapest har jag förberett en mycket mer avslappnad rundtur för dig så att du kan återhämta dig efter de två första dagarna.

En stor park och en sista överraskning är dagens höjdpunkter. Glöm inte att ta med en baddräkt innan du lämnar hotellet.

Se monumenten på Hjältarnas torg

För att börja dagen måste du återvända till Andrassy Avenue, men med avsikten att gå mot norr. Ett bra sätt att ta sig dit är med tunnelbanan, eftersom linjen som passerar under denna aveny är den näst äldsta i världen och är väl värd ett besök. Väl framme i Andrassy går du i motsatt riktning mot floden, ett område med färre historiska byggnader men med många ambassader. I slutet av gatan ligger Hjältarnas torg, ett av de viktigaste torgen i staden.

På torget kan du se det imponerande Millenniummonumentet. Det föreställer de sju magyariska stammarna som grundade landet. Missa inte heller två nyklassicistiska byggnader som ligger på samma torg: Konstpalatset och Budapests museum för de sköna konsterna. Mitt råd är dessutom att gå in i det sistnämnda och tillbringa lite tid där.

Här kan du se verk av kända målare som El Greco, Picasso, Raphael och Cézanne. Det är också värt att notera dess klassiska konstrum, med olika föremål från Grekland, Rom och Egypten, inklusive några mumier. Inträdet kostar mindre än 9 € och om du har Budapestkortet får du 10 % rabatt.

Köp ditt Budapestkort

Förlora dig själv i stadsparken

Bakom torget ligger stadsparken, vars skönhet förstärks av slottet inuti.

Ursprungligen var denna park tänkt som en jaktmark för adeln, men från 1700-talet och framåt förvandlades den till vad den är idag: en av mötesplatserna för stadens invånare när de vill ta en promenad med familjen.

Dess stora dimensioner, 1 400 x 900 meter, gör detta grönområde till ett av stadens rekreationsområden. Här finns en sjö där man kan hyra båt eller åka skridskor, beroende på vilken tid på året man reser.

Ta dig tid att besöka det lilla slottet Vajdahunyad och dess kyrka

Slottet Vajdahunyad| ©Sara
Slottet Vajdahunyad| ©Sara

Fortfarande i parken ligger Vajdahunyad-slottet, en byggnad som uppfördes för 1896 års världsutställning. På den tiden var slottet byggt av trä, samma design upprepades i sten, vilket är hur det kan ses idag. Delar av det kopierades från andra byggnader i olika delar av Ungern, men helheten är ganska homogen. Om du kan, klättra upp i ett av tornen för att få en vy över hela området.

Inne i slottet kan du också besöka ett museum tillägnat jordbruk, liksom en mycket liten men vacker kyrka.

När du är klar med din rundtur i slottet och dess sevärdheter rekommenderar jag att du köper lite mat i någon av de kiosker som vanligtvis finns i området och att du sätter dig på en bänk i parken för att äta en lugn måltid innan du fortsätter.

Koppla av på Széchenyi Spa

Den stora överraskningen inne i stadsparken är utan tvekan att det finns ett av de bästa spaanläggningarna i Budapest: Széchenyi Spa. Mitt förslag är att du går in och kopplar av så mycket du vill i vad som är en av stadens stora attraktioner.

Du kan stanna så länge du vill i detta spa. Med sina 18 pooler, både inomhus och utomhus, är det den största anläggningen i sitt slag i staden. Alla bassänger är fyllda med källvatten och här finns också flera ångbastur och bastur under kupoler i barockstil.

Boka din biljett till Széchenyi Spa

Avsluta dagen med en middagskryssning på Donau

Efter några timmar på spa finns det inget bättre än att avsluta dagen med en middagskryssning på floden.

Från båten kan du beundra de viktigaste monumenten i staden från en annan synvinkel. Och medan livemusiken spelar kan du njuta av en fantastisk middag tillsammans med lokalt vin.

Boka din middagskryssning i Budapest med livemusik och middag

Dag 4: Utflykt till Balatonsjön

Balatonsjön| ©Mario Prieto
Balatonsjön| ©Mario Prieto

En av fördelarna med att ha så många dagar på sig att besöka Budapest är att man har möjlighet att göra några intressanta utflykter i närområdet. Även om du kan välja mellan flera (som att åka till Gödöllo Palace, Lake Balaton och Herend eller åka till Wien från Budapest), föreslår jag den här gången att du åker till en av de mest besökta platserna i landet: Balatonsjön.

Balatonsjön

Många anser att denna sjö är ett riktigt inlandshav i Ungern. Den ligger cirka 100 kilometer från huvudstaden och är den största sötvattensjön i Centraleuropa.

På den här dagsutflykten får du möjlighet att bekvämt utforska området runt sjön, vid vars stränder det finns flera städer med ett rikt kultur- och fritidsarv.

Boka din utflykt till Balatonsjön och Herend

Tihany kloster

Ett av de mest intressanta stoppen på denna tur är Tihany-klostret, som ligger i byn med samma namn. Det grundades som ett benediktinerkloster år 1055 och ett besök i klostrets interiör rekommenderas varmt.

Byn Ti hany är också värd en promenad genom dess gator, även om det inte går att jämföra med den fantastiska utsikten över Balatonsjön och den naturliga miljön som omger klostret.

Spastaden Balatonfüred

Ingen resa till sjön skulle vara komplett utan ett stopp i Balatonfüred, Ungerns äldsta spastad. Gatorna kantas av moderna byggnader och gamla palats där aristokratin i Österrike-Ungern brukade tillbringa sina semestrar.

Staden är också välkänd för sina termiska källor och för sin vackra strandpromenad längs sjöstranden.

Boka din utflykt till Balatonsjön

Dag 5: Från det judiska kvarteret till ruinerna Bar

Inuti den stora synagogan| ©Heracles Kritikos
Inuti den stora synagogan| ©Heracles Kritikos

På din lista över saker att se och göra i Budapest rekommenderar jag att du sparar ett besök i Budapests judiska kvarter till morgonen den sista dagen på din resa. Precis som i andra delar av Central- och Östeuropa förvandlades dess gator under andra världskriget till ett ghetto och ett riktigt koncentrationsläger.

Om du vill göra denna tur mer bekväm kan du alltid hyra någon av de guidade turerna i det judiska kvarteret. Det bästa med detta alternativ är att ha en guide som förklarar områdets historia och det judiska samhälle som levde här.

Judisk synagoga

Den mest intressanta platsen i området är den judiska synagogan, den näst största judiska synagogan i världen efter den i Jerusalem. Byggnaden uppfördes mellan 1854 och 1859 i morisk stil med bysantinska, romanska och gotiska influenser.

Interiören är verkligen imponerande, med en del icke-traditionella inslag i den hebreiska arkitekturen, som en orgel och en morisk kupol. De stora gjutjärnskolonnerna i kvinnoavdelningen är också mycket intressanta.

Bredvid synagogan ligger det judiska museet, som är perfekt för den som vill lära sig mer om judendomens historia i landet.

Boka en guidad tur i Budapests synagoga

Utanför synagogan: Hjältarnas tempel och den judiska kyrkogården

Bredvid synagogan kan du också se några element utan vilka det judiska samfundets historia i Budapest inte skulle kunna förstås. En av dem är Hjältarnas tempel, tillägnat de judar som dog i första världskriget. En annan är den judiska kyrkogården, som är värd ett besök även om den inte är lika imponerande som den i Prag.

I den delen av kvarteret bör du också leta efter det så kallade Livets träd. Det är en skulptur av ett gråtande pilträd som restes 1991. På varje blad står namnet på ett av Förintelsens judiska offer.

Besök posten de bästa turerna i Budapests judiska kvarter och ta reda på allt du behöver veta om detta område i den ungerska huvudstaden.

Boka en guidad tur till Budapests synagoga

Ta en lugn promenad genom Váci Utca

Längs Váci Utca| ©Csörföly D
Längs Váci Utca| ©Csörföly D

Efter besöket i de judiska kvarteren är det dags att besöka den näst viktigaste gatan i stadskärnan efter Andrassy Avenue: Váci Utca. Den går parallellt med Donau och sträcker sig från Vörösmartytorget till Stora Centralmarknaden.

Denna gata byggdes på 1700-talet och det finns fortfarande några herrgårdar från den tiden. Nästan alla byggnader som kan ses idag är dock från två århundraden senare.

Under de första decennierna var gatan en mötesplats för stadens överklass, men idag har den fyllts med souvenirbutiker, restauranger, kaféer och shoppingcenter. Detta har dock inte gjort att gatan förlorat sin charm och den är värd en lugn promenad. Även om du kan försöka få tag på en bit mat här, är mitt råd att vänta tills du kommer till Centralmarknaden.

Budapests centrala marknad: stadens gastronomiska katedral

Det är svårt att tro att när Centralmarknaden byggdes i slutet av 1800-talet väckte den protester från många medborgare som hävdade att priserna hade stigit på grund av den. Det är också svårt att tro att detta stora gastronomiska tempel stod praktiskt taget oanvänt i årtionden efter andra världskriget, då det skadades allvarligt.

Idag, efter att ha restaurerats mellan 1991 och 1994, är denna fantastiska byggnad en av de mest besökta i staden. I dess stånd hittar du alla ingredienser i det ungerska köket, liksom souvenirbutiker och andra föremål.

På första våningen finns ett antal små mat stånd där jag rekommenderar att du äter lunch. Observera att många av dem fortfarande delar bord med andra gäster, men det bidrar till att göra upplevelsen mer autentisk.

Boka en guidad tur i Budapest

Gör dina sista inköp och strosa runt

För resten av eftermiddagen rekommenderar jag en avkopplande promenad genom gatorna i stadens centrum. Antingen i Váci Utca, på Centralmarknaden eller på de närliggande gatorna kan du göra dina sista inköp och stanna till på något av de underbara kaféerna i området när du känner för det.

Du kan också promenera längs flodstranden och gå till Kedjebron för att säga adjö tills nästa gång du besöker oss.

Rutten till ruinbarerna

Du kan inte lämna den ungerska huvudstaden utan att besöka de berömda ruinbarerna, de bästa platserna för att njuta av Budapests nattliv.

Dessa platser (vars namn betyder "ruinbarer") uppstod efter järnridåns fall när grupper av unga människor började renovera övergivna byggnader för att förvandla dem till barer. Många av dem ligger i det judiska kvarteret, som nu är en av de mest återupplivade delarna av staden.

Om det är första gången du är i staden rekommenderar jag att du bokar en av turerna som tar dig runt till flera ruinbarer och inkluderar några drinkar. För dem som föredrar att gå på egen hand kan du läsa om de bästa i den här artikeln.

Boka en tur till en ruinbar