Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Budapest på 5 dagar: tips, vad man ska se och mycket mer

Om du har turen att stanna i Budapest i fem dagar kan du lära känna varje hörn av den ungerska huvudstaden, och dessutom kan du göra det på djupet och i lugn och ro. Under den tiden kan du också göra en kort utflykt till stadens utkanter.

Joaquín Montaño

Joaquín Montaño

15 minsta läsning

Budapest på 5 dagar: tips, vad man ska se och mycket mer

Budapest solnedgång | ©Andy Maguire

Det är ingen tvekan om att det finns många saker att se och göra i Budapest, men den som har 5 dagar på sig att besöka Budapest kommer inte att missa något av dem. Under din vistelse kan du se palats, kyrkor, ruinbarer, de dolda sevärdheterna i det judiska kvarteret och till och med ta en kort kryssning på Donau och tillbringa några timmar i ett avkopplande spa.

Budapest erbjuder besökare historia och skönhet i lika hög grad. Få europeiska städer kan skapa en så suggestiv känsla som den ungerska huvudstaden när du promenerar genom dess gator eller längs flodstranden. I den här rundturen som jag har förberett för dig (som du alltid kan ändra när du vill) hittar du all information du behöver för att njuta av denna fantastiska känsla.

Dag 1: Utforska Pest och besöka parlamentet

Solnedgång vid parlamentet| ©Jon Elbaz
Solnedgång vid parlamentet| ©Jon Elbaz

Den första dagen i Budapest ägnas åt ett av de två huvudområden som staden är uppdelad i: Pest. Om du föredrar det kan du hyra en guidad tur i Budapest för att göra din första tur, eftersom staden erbjuder både gång- och cykelvägar genom Budapest.

Under de första timmarna i staden kan du inte bara se några av de viktigaste monumenten och gatorna, utan också ta reda på hur du tar dig runt i Budapest, vilka restauranger det finns (du kan också boka en gastronomisk rundtur i Budapest) och vilken prisnivå som gäller.

Förundras över parlamentsbyggnaden

En av de sevärdheter som du måste se i Budapest är den fantastiska parlamentsbyggnaden. Den byggdes mellan 1884 och 1902 och var en gång världens största byggnad. Det har 691 rum, varav några kan besökas, dock endast i samband med guidade turer i parlamentet. Här finns information om biljetter till parlamentet.

Den guidade rundturen tar ungefär en timme, och till detta ska läggas den tid det tar innan du kommer in för att följa alla säkerhetsåtgärder och bilda grupperna. De viktigaste sevärdheterna är följande:

  • Huvudtrappan: Detta är det första intrycket du får av parlamentet och jag försäkrar dig att du inte kommer att bli besviken.
  • Dome Hall: Den ligger inuti kupolen och innehåller flera statyer av landets kungar. Den mest populära är den av Sankt Stefan, vars krona också kan ses i samma rum.
  • Tidigare överhuset: Även om det idag inte används för politisk verksamhet är dess struktur fortfarande en parlamentarisk kammare.

Boka ditt besök i parlamentet

Klättra upp i tornet på Stefansbasilikan

När du har avslutat ditt besök i parlamentet rekommenderar jag en lugn promenad genom Pests gator i riktning mot Stefansbasilikan, som är lätt att känna igen på sina höga torn.

Denna kyrka är den största i landet och beräknas rymma 8 500 personer. Inträdet är gratis, men du måste betala en liten avgift för att se skattkammaren och kupolen.

Förutom att se inredningen och den mumifierade handen av Sankt Stefan i kapellet är det viktigt att gå upp i ett av tornen (med hiss) för att få en fantastisk utsikt över staden.

Joaquins resetips

Om du har tid och din vistelse sammanfaller med en av dem anordnas konserter i basilikan på kvällarna (vanligtvis från kl. 20.00 och framåt).

Ta en lugn promenad längs Andrassy Avenue,

Andrassy Avenue| ©Cristian K
Andrassy Avenue| ©Cristian K

Nästa punkt på resvägen är Andrassy Avenue. Den är kantad av imponerande byggnader och palats i renässansstil, vilket gjorde att den fick en plats på UNESCO:s världsarvslista 2002.

Två av de platser som du inte får missa under denna promenad är Deschlerpalatset och Operahuset, som du kan besöka med en guide om du är intresserad.

Ta en bit mat på Frici Papa, en klassiker i staden

Även om du måste ta en liten omväg (inget allvarligt eftersom området är riktigt imponerande) rekommenderar jag att du äter din första måltid på Frici Papa, som ligger på Kiraly utca 55.

Även om det vanligtvis är fullt av turister är priserna riktigt rimliga, med en meny för bara 5 euro. En halvliters öl kostar cirka 1,5 euro.

Joaquins resetips

Var försiktig så att du inte beställer för mycket, eftersom portionerna i Budapest är riktigt generösa.

Boka en matresa i Budapest

Promenera genom Elisabeth Ter-parken

Gå nerför Kiraly Utca mot floden och se några intressanta kyrkor (och ett hinduiskt tempel) på denna gata som är kantad av affärer och restauranger.

I Elisabeth Ter-parken hittar du ett pariserhjul med en fantastisk utsikt över staden, liksom tunnelbanemuseet och ett märkligt hörn tillägnat Michael Jacksons minne.

När du är klar med parken kan du bege dig till den närliggande Vorosmarty Ter, ett av stadens viktigaste torg. Om du känner för det kan du gå in på Gerbeaud's konditori och prova en av deras berömda glassar.

Ta en promenad längs Donau

Skor vid Donau| ©CarolinaC
Skor vid Donau| ©CarolinaC

Nästan i slutet av dagen kan det vara en bra idé att gå till Donauflodens strand och promenera längs den och njuta av den underbara utsikten över Budaborgen därifrån.

Under promenaden kommer du att passera den berömda kedjebron, där du kan se ut över Donau. Om du åker till Budapest på vintern, som jag gjorde en gång, kan du få se en fantastisk syn av en flod full av isblock som slår mot broens pelare.

Meditera framför Shoe Monument

Innan du går till lunch tar vi dig till ett av stadens mäktigaste monument. Vid första anblicken är det bara små statyer som föreställer skor och som är placerade vid floden. Men om du känner till den historia som de är avsedda att hedra, är det ingen tvekan om att din känsla kommer att förändras.

Monumentet uppfördes till minne av de många judar som mördades under andra världskriget. Nazisternas tillvägagångssätt var att binda judarna i gettot i par och skjuta en av dem innan de kastades i floden. Skorna är därför ett minnesmärke över dem som kallblodigt avrättades.

Ät på Hungarikum Bisztro för att avsluta dagen

Efter en hektisk dag finns det inget bättre än en lugn middag på en av stadens mest kända restauranger: Hungarikum Bisztro.

Det här stället ligger bara 500 meter från parlamentet och erbjuder traditionell mat av hög kvalitet i en fantastisk atmosfär.

Boka en guidad tur i Budapest

Dag 2: Upptäck Buda-kvarteren, från slottet till labyrinten

Inuti Buddhas labyrint| ©Camilo D
Inuti Buddhas labyrint| ©Camilo D

Den andra stora delen av staden, Buda, erbjuder en mängd sevärdheter för alla besökare. Även om det är slottet som är höjdpunkten är grannskapet runt omkring slottet värt att tillbringa flera timmar med att titta på de vackra historiska husen och kyrkorna.

Om du föredrar att få sällskap av en guide kan du välja mellan flera turer i Buda slottet och dess omgivningar. Detta alternativ har fördelen att du får veta historien om varje intressant plats i området och dessutom kan du alltid förlänga besöket efteråt så att du inte lämnar något som du inte har sett.

Boka en rundtur i Buda slottet

Börja din dag i Szent Gellért

När du går över Frihetsbron (den som ligger bredvid Central Market) kan du se Szent Gellért-spaet. Du kan också ta dig hit till fots eller med tunnelbana, eftersom det finns en tunnelbanestation med samma namn alldeles intill.

Även om spaanläggningens fasad är värd att se, kommer den vid detta tillfälle bara att fungera som en referens för att inleda rundturen.

Förundras över den rupestriska kyrkan

En stor del av berget Gellért, mycket nära kurorten, är genomborrad av en rad tunnlar som orsakats av det termiska vattnet som flödade genom berget.

Denna erosion ledde till att flera rum skapades, bland annat det som omvandlades till den så kallade klippkyrkan. Här kan du se en målning av Sankt Kolbe, en polsk munk som försökte rädda flera fångar från koncentrationslägret Auschwitz. Dessutom kan du se en reproduktion av den svarta madonnan från Czestochowa (Polen).

Det är helt gratis att komma in i kyrkan och den är tillgänglig från måndag till lördag mellan 9:30 och 19:30.

Besök Buda-slottet

Flygfoto av Buda slott| ©alex.ch
Flygfoto av Buda slott| ©alex.ch

Från Rupestrian-kyrkan kan du gå längs Donau i några minuter innan du börjar klättra upp till slottet. På vägen upp ser du monumentet för Szent Gellért (St Gerard), en bronsstaty som står där han sägs ha lidit martyrskap.

Om du vill ta dig upp på kullen där Buda slottet ligger kan du välja mellan att åka bergbana eller att gå uppför sluttningarna som leder upp till området.

Buda slott, även kallat kungapalatset eftersom det var residens för de ungerska kungarna, består av en stor central gård, flera murrester, en vacker nygotisk fontän, trädgårdar och en stor byggnad som är uppdelad i tre flyglar. Här finns Széchenyibiblioteket, det ungerska nationalgalleriet och Budapests historiska museum.

Det är gratis att gå in i komplexet, men det kostar att besöka museerna. De är vanligtvis öppna mellan 10:00 och 18:00, med undantag för måndagar då de är stängda.

Boka en rundtur i Buda slottet

Missa inte Fishermen's Bastion

Efter att ha sett slottet på djupet (gå in i museerna eller inte, beroende på vad du är intresserad av) är det dags att närma sig en av de mest imponerande platserna i Budapest: Fisherman's Bastion.

Bastionen byggdes 1905 och fick sitt namn efter den del av stadsmuren som försvarades av fiskare under medeltiden. Härifrån kan du se den kanske bästa panoramavyn över hela staden, med Donau vid dina fötter, Kedjebron till höger och parlamentet i bakgrunden.

Monumentets sju torn representerar de magyariska stammarnas hövdingar. Om du går in i det muromgärdade området hittar du ett palats, ett slott och den sensationella Mattiaskyrkan.

Om du känner för det finns det flera restauranger i området där du kan få något att äta. Var försiktig med att de är ganska dyra, men det finns också några snabbmatskedjor i närheten som kan vara användbara vid detta tillfälle.

Joaquins resetips

Försök att se Bastionen upplyst på natten, då den får en vacker rödaktig färg.

Gå in i Matias-kyrkan

Matthias-kyrkan| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic
Matthias-kyrkan| ©Vesna Vujovic-Utjesinovic

Matiaskyrkan är ett annat måste att se när du är i Buda-området. Den heter egentligen Vår Fru-kyrkan, men är mer känd under namnet på den ungerska kungen Matthias, en av landets hjältar.

Många kungliga bröllop hölls här, liksom flera kröningar. Det senare förklarar varför det finns en kopia av kronan där.

Det är en avgift för att komma in i kyrkan, men det finns två olika typer av biljetter. Den ena, den enklare (cirka 5 euro) är för att komma in i själva kyrkan, medan den andra (till samma pris) krävs för att gå upp i tornet.

Boka en rundtur i Buda slottet

Försök att inte gå vilse i Buda-labyrinten

Buda-kvarteren har fortfarande andra charmer att erbjuda. En promenad genom gatorna tar dig till Buda-labyrinten, en serie grottor som har gjorts tillgängliga, även om det bara är lite mer än en kilometer av de beräknade 7 kilometerna.

När du väl är inne i labyrinten kan du se ett stort antal saker: fontäner, pelare, grottmålningar, statyer osv.

Om du har möjlighet, försök att besöka denna plats från och med kl. 18.00. Då släcks vanligtvis ljuset helt och hållet och besöket sker med oljelampor.

Joaquins resetips

Om du gillar djup och historia finns det inte långt därifrån ett före detta underjordiskt sjukhus som byggdes om till en kärnvapenbunker i slutet av andra världskriget och under kalla kriget. Ett verkligt imponerande besök.

Promenad till floden och foto framför parlamentet

Dagens sista promenad bör ta dig genom kvarterets gator till floden. Även om du måste gå lite längre för att korsa en av broarna rekommenderar jag att du går tills du är precis framför parlamentet.

Att se den här byggnaden på andra sidan Donau, särskilt på natten när den är upplyst, är en av de bästa bilderna du kan ta.

Efter detta är allt du behöver göra att gå tillbaka till ditt hotell och leta efter ett ställe där du kan äta middag och koppla av efter en ansträngande dag.

Dag 3: En mer avslappnad tur med en stor final

Hjältarnas torg| ©Alistair Young
Hjältarnas torg| ©Alistair Young

För den tredje dagen i Budapest har jag förberett en mycket lugnare rutt så att du kan återhämta dina krafter efter de två första dagarna.

En stor park och en sista överraskning är dagens höjdpunkter. Glöm naturligtvis inte att ta med dig en badklädsel innan du lämnar hotellet.

Se monumenten på Hjältarnas torg

För att börja dagen bör du återvända till Andrassy Avenue, men med avsikt att gå mot stadens norra del. Om du känner för det kan du ta dig dit med tunnelbanan, eftersom linjen som löper under denna aveny är den näst äldsta i världen och är väl värd ett besök.

När du kommer till Andrassy går du i motsatt riktning mot floden. Detta är ett område med färre historiska byggnader, men med många ambassader i stora herrgårdar.

I slutet av gatan ligger Hjältarnas torg, ett av de viktigaste torgen i staden och ett måste om du stannar här i fem dagar.

På torget kan du se det imponerande Millenniummonumentet. Den föreställer de sju magyariska stammarna som grundade landet. Missa inte två neoklassiska byggnader som ligger på samma torg: konstpalatset och Budapests konstmuseum. Mitt råd är dessutom att gå in i den senare och tillbringa lite tid där.

Där inne kan du se verk av kända målare som El Greco, Picasso, Rafael och Cézanne. Det är också värt att notera de klassiska konstrummen, med olika föremål från Grekland, Rom och Egypten, inklusive några mumier. Entréavgiften är mindre än 9 euro och om du har Budapest Card får du 10 % rabatt.

Köp ditt Budapest Card

Förlora dig själv i stadsparken

Bakom torget ligger stadsparken, vars skönhet förstärks av slottet.

Parken var ursprungligen tänkt som en jaktmark för adeln, men från och med 1700-talet förvandlades den till vad den är idag: en av mötesplatserna för stadens invånare när de vill ta en promenad med familjen.

De stora måtten, 1 400 gånger 900 meter, gör detta grönområde till ett av stadens rekreationsområden. På insidan finns en sjö där du kan hyra en båt eller åka skridskor, beroende på vilken tid på året du har rest.

Ta dig tid att besöka det lilla slottet Vajdahunyad och dess kyrka

Slottet Vajdahunyad| ©Sara
Slottet Vajdahunyad| ©Sara

I parken finns fortfarande Vajdahunyad-slottet, en byggnad som byggdes i samband med världsutställningen 1896.

På den tiden byggdes slottet av trä, men samma design upprepades i sten, och det är så det kan ses i dag.

Delar av den har kopierats från andra byggnader i olika delar av Ungern, men helheten är ganska homogen. Om du har möjlighet kan du klättra upp i ett av tornen för att få en utsikt över hela området.

Inne i slottet kan du besöka ett museum om jordbruk och en mycket liten men vacker kyrka.

När du har besökt slottet och dess attraktioner rekommenderar jag att du köper lite mat i någon av de kiosker som vanligtvis finns i området och att du slår dig ner på en bänk i parken för att äta en lugn måltid innan du fortsätter.

Koppla av på Széchenyi Spa

Den stora överraskningen i stadsparken är utan tvekan att det finns ett av de bästa kurbaden i Budapest: Széchenyi. Jag föreslår att du går in och kopplar av i en av stadens stora sevärdheter.

På detta spa kan du stanna så länge du vill. Med sina 18 pooler, både inomhus och utomhus, är det den största anläggningen i sitt slag i staden. Alla dessa bassänger är fyllda med källvatten och det finns också flera ångbasturum och bastur i barockstil i kupoler.

Boka din biljett till Széchenyi Spa

Avsluta dagen med en middagskryssning på Donau

Efter några timmar på spaet kan du avsluta dagen med en middagskryssning på floden.

Från båten kan du beundra stadens viktigaste monument från en annan synvinkel. Och medan den levande musiken spelas kan du njuta av en fantastisk middag tillsammans med lokalt vin.

Joaquins resetips

Du kan boka spa och kryssning separat, men det finns också möjlighet att köpa båda aktiviteterna i kombination. Den största fördelen med detta alternativ är de ekonomiska besparingarna.

Boka din kryssning på Donau

Dag 4: Utflykt till Balatonsjön

Balatonsjön| ©Mario Prieto
Balatonsjön| ©Mario Prieto

En av fördelarna med att ha så många dagar för att besöka Budapest är att du har möjlighet att göra intressanta utflykter i omgivningarna. Även om du kan välja mellan flera(t.ex. Bratislava, Gödöllopalatset eller Donaukröken) föreslår jag den här gången att du besöker en av de mest besökta platserna i landet: Balatonsjön.

Balatonsjön

Många anser att denna sjö är ett riktigt inlandshav i Ungern. Den ligger cirka 100 kilometer från huvudstaden och är den största sötvattensjön i Centraleuropa.

Under den här dagsutflykten har du möjlighet att bekvämt utforska sjöns omgivningar, där det finns flera städer med ett rikt kultur- och fritidsarv.

Tihany kloster

Ett av de mest intressanta stoppen på denna utflykt är Tihany Abbey, som ligger i byn med samma namn. Den grundades som ett benediktinkloster 1055 och ett besök i interiören rekommenderas starkt.

Byn Tihany i sig är också värd att ta sig tid för att strosa genom sina gator, även om den inte kan jämföras med den fantastiska utsikten över Balatonsjön och den naturliga miljön som omger klostret.

Kurorten Balatonfüred

Ingen resa till sjön skulle vara komplett utan ett stopp i Balatonfüred, Ungerns äldsta kurort. På gatorna kan du se hur de modernaste byggnaderna samsas med gamla palats där det österrikisk-ungerska kejsardömets aristokrati brukade tillbringa sina semestrar.

Staden är också känd för sina termiska källor och för sin vackra strandpromenad längs sjöns strand.

Boka din utflykt till Balatonsjön

Dag 5: Från de judiska kvarteren till ruinerna Bar

Inuti den stora synagogan| ©Heracles Kritikos
Inuti den stora synagogan| ©Heracles Kritikos

Förmiddagen på resans sista dag ägnas åt ett besök i Budapests judiska kvarter. Liksom i andra delar av Central- och Östeuropa förvandlades dess gator under andra världskriget till ett ghetto och koncentrationsläger.

Om du vill göra den här turen på ett bekvämare sätt kan du alltid boka en av de guidade turerna i de judiska kvarteren. Det bästa med det här alternativet är att du har en guide som berättar om områdets historia och den judiska församlingen som bodde där.

Judisk synagoga

Den mest intressanta platsen i området är den judiska synagogan, som är världens näst största synagoga efter den i Jerusalem.

Byggnaden uppfördes mellan 1854 och 1859 i morisk stil med bysantinska, romanska och gotiska influenser.

Interiören är verkligen imponerande, med en del otraditionella inslag i hebreisk arkitektur som en orgel och en morisk kupol. De stora gjutjärnskolonnerna i kvinnoområdet är också mycket intressanta.

Bredvid synagogan ligger det judiska museet, som är perfekt för dem som vill lära sig mer om judendomens historia i landet.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

Utanför synagogan: Hjältarnas tempel och den judiska kyrkogården

Vid sidan av synagogan kan du också se några av de element utan vilka man inte skulle kunna förstå den judiska församlingens historia i Budapest.

Ett av dem är Hjältarnas tempel, tillägnat de judar som dog i första världskriget. En annan är den judiska kyrkogården, som är värd ett besök även om den inte är lika imponerande som den i Prag.

I denna del av kvarteret bör du också leta efter det så kallade livets träd. Det är en skulptur som föreställer ett gråtande pilträd som uppfördes 1991. På varje blad står namnet på ett av Förintelsens judiska offer.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren

Ta en lugn promenad genom Váci Utca

Av Váci Utca| ©Csörföly D
Av Váci Utca| ©Csörföly D

Efter att ha besökt de judiska kvarteren är det dags att besöka den näst viktigaste gatan i stadens centrum efter Andrassy Avenue: Váci Utca. Den löper parallellt med Donau och sträcker sig från Vörösmarty-torget till den stora centralmarknaden.

Gatan byggdes på 1700-talet och har fortfarande kvar några herrgårdar från den tiden. Nästan alla byggnader som kan ses idag är dock från två århundraden senare.

Under de första decennierna var gatan en mötesplats för stadens överklass, men numera har den fyllts med souvenirbutiker, restauranger, kaféer och köpcentrum. Detta har dock inte inneburit att den har förlorat sin charm och är väl värd en lugn promenad.

Även om du kan försöka ta en bit mat här, är mitt råd att vänta tills du kommer till Central Market.

Budapests centralmarknad: stadens gastronomiska katedral

Det är svårt att tro att när Central Market byggdes i slutet av 1800-talet väckte den protester från många medborgare som hävdade att priserna hade stigit på grund av den. Det är också svårt att tro att detta gastronomiska tempel stod praktiskt taget oanvänt i årtionden efter andra världskriget, då det skadades svårt.

I dag är denna storslagna byggnad, som restaurerades mellan 1991 och 1994, en av de mest besökta i staden. I dess stånd kan du hitta alla ingredienser från det ungerska köket, samt souvenirbutiker och andra saker.

På första våningen finns ett antal små matstånd där jag rekommenderar att du äter lunch. Observera att många av dem fortfarande delar bord med andra gäster, men det bidrar till att göra upplevelsen mer autentisk.

Boka en gastronomisk rundtur i Budapest

Gör dina sista inköp och promenera runt

Under resten av eftermiddagen rekommenderar jag att du kopplar av genom att strosa runt på gatorna i centrum. Váci Utca, Central Market eller de närliggande gatorna är de platser där du kan göra dina sista inköp och stanna till på något av de underbara kaféerna i området närhelst du känner för det.

Du kan också promenera längs flodstranden till Chain Bridge för att säga adjö till nästa besök.

Tur i ruinbaren

Du kan inte lämna den ungerska huvudstaden utan att besöka de berömda ruinbarerna, de bästa platserna för att njuta av Budapests nattliv.

Dessa platser (vars namn betyder ruinbarer) uppstod efter järnridåns fall när grupper av ungdomar började renovera övergivna byggnader för att göra dem till nöjesbarer. Många av dem ligger i de judiska kvarteren, som nu är en av de mest vitaliserade delarna av staden.

Om det är första gången du är i staden rekommenderar jag att du bokar en av turerna som tar dig runt till flera ruinbarer och inkluderar några drinkar. Om du föredrar att åka på egen hand kan du läsa om de bästa i den här artikeln.

Boka en rundtur i Ruin Bars