Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Danube River-Kryssningar

När du seglar på Donau i skymningen, med levande musik i bakgrunden (eller till och med en god middag ombord), vet du att du är i Budapest.

Alex Grande

Alex Grande

7 minsta läsning

Danube River-Kryssningar

Kryssningar på Donau | ©Raimond Klavins

Donau är Budapests själ och stadens landmärke. Floden delar Ungerns huvudstad i två delar: Buda och Pest, och de mest emblematiska byggnaderna är fördelade på dess stränder och gör varje bro till en utsiktsplats.

1. De bästa kryssningarna på Donau

Flygfoto av Donau
Flygfoto av Donau

I staden finns det olika kryssningar för att färdas längs Donau under dagen eller natten. Priset beror på vilka extrafunktioner som ingår, eftersom det finns kryssningar som inkluderar en show, en middag osv. Jag ska berätta om de bästa så att du kan välja din egen:

2. 70-minuters båttur på Donau

Buda-slottet| ©Dennis Jarvis
Buda-slottet| ©Dennis Jarvis

För mindre än 15 euro har du redan nu möjlighet att ta en kryssning på Donau ombord på båten Duna Bella i mer än en timme, under vilken du har gott om tid att ta bilder av panoramautsikterna som du ser från båten, att njuta av själva upplevelsen och att lära dig intressanta fakta och historier om de olika monumenten och sevärdheterna i Budapest som du kommer att se under turen.

Under turen har du rätt att njuta av en lemonad ombord, gratis WIFI-anslutning och du kan välja en annan dryck (glas champagne, vin, öl, läsk eller mineralvatten). Det finns olika tidtabeller tillgängliga (jag rekommenderar att du väljer solnedgångstiden för att se staden upplyst från Donau) och turen är tillgänglig både vinter och sommar eftersom båten har ett däck som dras in vid fint väder.

Utgångspunkten är Budapests centrala pir; du får en vägbeskrivning via e-post när du gör din bokning. Båten har ljudkommentarer på 30 språk som du kan få tillgång till individuellt med hjälmar för att lära dig mer om några av turens punkter som t.ex:

Det ungerska parlamentet

Det största monumentet i Budapest med spektakulär belysning och totalt 691 rum. Om du imponeras av det från båten, se till att ta dig tid under ditt besök att se interiören där du hittar statyer av kungar, rum prydda med fresker och bladguld, den ungerska kronan som styr lobbyn, en 96 meter hög kupol och en spektakulär kongresshall.

Slottet i Buda

Även känt som det kungliga palatset. Det var en gång residens för Ungerns kungar, men idag rymmer det ungerska nationalgalleriet eller Budapests historiska museum samt ett enormt bibliotek. Det är värt att se det på kvällen när det är upplyst, samt att gå upp dit för att få utsikten över staden.

Elisabethbron

En av de mest moderna broarna i staden, den är tillägnad den berömda kejsarinnan Sissi, drottning av Ungern. Kvinnan som blev en legend vann det ungerska folkets hjärtan och har alltid haft en speciell plats i Budapest, som hon betraktade som sitt andra hemland.

Kedjebron

En av de mest kända broarna i staden både för sin belysning på natten och för sin utsikt på dagen. Det är den äldsta bron i staden och under lång tid var adelsmän och vanligt folk tvungna att betala en avgift för att passera den. I dag är överfarten naturligtvis gratis och kan göras till fots.

Margaretaön

Det är en liten ö mitt i Donau med vackra parker, en japansk trädgård, medeltida ruiner eller en musikalisk fontän. Båten har ett stopp där så du kan kliva av, gå runt på ön i en och en halv timme och gå tillbaka på nästa Duna Bella-båt efter den tiden för att slutföra rundturen.

3. Båttur på Donau med middag och regional dansföreställning ingår

Middag med solnedgången
Middag med solnedgången

Om du är intresserad av att se en ungersk dansföreställning under ditt besök i Budapest ingår i det här paketet en regional föreställning och en middagskryssning på Donau. Detta är ett kostnadsbesparande alternativ om du tänker njuta av båda upplevelserna. Upplevelsen inkluderar transfer till och från hotellet samt transfer mellan de olika punkterna på rundturen.

Föreställningen

Det första stoppet är Donaupalatset eller House of Hungarian Heritage där den ungerska musik- och dansshowen framförs av en av två folkloregrupper (beroende på säsong): Danube Folk Ensemble eller Rajkó Folk Ensemble and Orchestra. Båda grupperna består av 30 artister och under deras koreografier kan du beundra inte bara musik och dans från denna region, utan också dess regionala dräkter.

Kryssningens rutt

 • Buda slott: tidigare residens för Ungerns kungar.
 • Kedjebron: den mest symboliska bron i staden.
 • Gellertbadet: ett av de viktigaste kurbaden i Budapest. Om utsidan lockar din uppmärksamhet är insidan ännu bättre och en av de viktigaste platserna att besöka under din resa.
 • Gellertberget: en 235 meter hög kulle från vilken du kan beundra den vackra utsikten över floden Donau. Glöm inte att klättra upp på den någon gång under ditt besök i Budapest för att kontrastera utsikten som denna kryssning kommer att erbjuda dig.
 • Varhegy: en annan kulle på Buda-sidan av floden med spektakulära medeltida landskap. Också värd ett besök både för utsikten och för omgivningarna fulla av kullerstensgator och historiska monument.
 • Clark Adam ter: Rondellen där Budapests centrum ligger, byggd av samma ingenjör som ritade Kedjebron.

Middag

Halvvägs genom turen kan du också njuta av en middag som består av tre varma rätter och ett val av två drycker: vin, öl eller juice. Rätterna du kommer att smaka på denna kryssning är typiska ungerska rätter. Du kommer att kunna välja mellan några av dem:

 • Kryddad keso grädde
 • Traditionell gräddfil
 • Gulaschsoppor
 • Grönsakskrämsoppa
 • Fylld minikål
 • Traditionella kycklinglår
 • Stekt kycklingbröst med ost och basilikasås
 • Kryddade revbensspjäll med timjan och senapssås
 • Grillad havsfisk med Chardonnay sansa
 • Grillad polenta med fetaost
 • Hemlagade spenatfritter med senaps- och svampsås
 • Färska sallader efter säsong
 • Hemlagad strudel
 • Diverse efterrätter

4. Båttur på Donau med middag ingår

Middagskryssning i Budapest| ©Top Budapest
Middagskryssning i Budapest| ©Top Budapest

Det här alternativet är tillgängligt från 18 euro per person och har den extra attraktionen att du kan njuta av en kryssning på Donau och en middag med levande musik i cirka två timmar. Det är idealiskt om du vill tillbringa en trevlig tid utan att vara besatt av att ta bilder av monumenten, annars går du miste om upplevelsen av middag och livemusik.

För att njuta av den här kryssningen kommer en engelsktalande värdinna att guida dig under hela turen. Du kan också välja att bli hämtad från ditt hotell i Budapest och en chaufför tar dig till mötesplatsen där båten avgår. Middagen består av en buffé och drycker ingår mot en extra kostnad.

Resplan

 • Buda slottet
 • Gellertbadet
 • Kedjebron
 • Det ungerska parlamentet
 • Nationalteatern
 • Andrassy Avenue
 • Varhegy Hill

Middag

Middagen består av en buffé med traditionella ungerska rätter. Jag rekommenderar att du provar goulashsoppan, en av delikatesserna i den ungerska huvudstaden. Grillad polenta eller hemgjorda frityrer är också ett bra val. Om du är ovillig att prova nya saker behöver du inte oroa dig, menyn innehåller även mer klassiska rätter och säsongsbetonade sallader.

5. Tips för en kryssning på Donau

Donau en vinterdag
Donau en vinterdag

Priser

Flodkryssning i Budapest är en så utbredd aktivitet att du hittar många företag som erbjuder den. Se alltid till att du bokar denna upplevelse hos ett pålitligt företag och tänk på de genomsnittliga priserna: en Donaukryssning är ingen lyxaktivitet och du kan göra den för i genomsnitt cirka 20 euro. Om det dock ingår tjänster som en öppen bar eller en fest ökar priset avsevärt.

Väder

Se till att båten har panoramautsikt och att du kan njuta av den oavsett väder. Även om kryssningar finns tillgängliga när som helst på året rekommenderar jag inte att du gör det på vintern på natten eftersom de låga temperaturerna kan förstöra upplevelsen och hindra dig från att njuta av landskapet.

Fotografier

Som ett personligt tips ska du inte hänga upp dig på att ta foton under rundturen; du kommer att ha gott om tid under resan att ta dem och om kryssningen inkluderar en guide eller värd kan du till och med fråga dem om de bästa utsiktspunkterna i staden. Donaukryssningen handlar om att njuta av vyerna och upplevelsen av att kryssa längs floden samtidigt som du njuter av middag eller livemusik - behandla det inte som en turistrusning.

Margaretaön

Slutligen, om kryssningen passerar Margaretön mitt i floden och du har möjlighet att gå av , gör det definitivt och fortsätt sedan kryssningen på nästa båt. Denna ö har inga stora historiska monument, men den har några mycket charmiga platser som kommer att ge dig mer än en överraskning.

6. Om du är intresserad av en kryssning på Donau kommer du också att vara intresserad av

Kedjebron| ©Gabriel Miklós
Kedjebron| ©Gabriel Miklós

Staden på natten vs. på dagen

En båttur är ett bra sätt att få en uppfattning om stadens sevärdheter och de viktigaste sevärdheterna, men det är inte ett sätt att besöka dem. Jag menar, om du bokar en nattkryssning kommer du garanterat att imponeras av utsikten över det upplysta parlamentet och det kommer garanterat att bli ett av de bästa minnena från din resa, men tänker du verkligen missa chansen att komma tillbaka nästa dag för att se det på nära håll och besöka inredningen?

Kedjebron

Det är en liknande historia med Kedjebron; utan tvekan får du ett unikt perspektiv på den från floden, men ska du avstå från att gå över den under ditt besök i Budapest bara för att du har "sett den förut"? Ta hellre den här turen som en aptitretare av vad staden har att erbjuda och besök sedan så många av sevärdheterna som möjligt från ett annat perspektiv.

En guidad rundvandring

Att gå är det bästa sättet att ta sig runt i en stad eftersom en plats inte består av de monument som syns på en karta, utan av de smala gatorna som förbinder dem och de etablissemang du möter på vägen dit. Stadens sanna väsen upptäcks till fots och med en guidad rundvandring får du också möjlighet att lära dig om de legender och historier som omger de statyer och palats du fokuserar på med kameran.

För mig är en guidad rundvandring en av de bästa upplevelserna du kan få i en stad; om du vill veta mer om vilka alternativ som finns kan du kolla in den här andra artikeln: Dagsresor och utflykter från Budapest.

Turistbussresa

En tur på en sightseeingbuss. Från Donau kan du se alla stadens monument som ligger på flodstranden, men det finns andra som är lika betydelsefulla och som ligger i stadens inre. Sightseeingbussen är ett utmärkt sätt att förkorta avstånden och få ett annat perspektiv på Budapest. Det finns många olika alternativ och det är värt att överväga, vilket är anledningen till att jag har skrivit denna andra guide till stadens sevärdheter. Hop-on Hop-off Bussturer Som kanske kan vara av intresse för dig.