Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Danube River-Kryssningar

När du seglar på Donau i skymningen, med levande musik i bakgrunden (eller till och med en god middag ombord), vet du att du är i Budapest.

Alex Grande

Alex Grande

7 minsta läsning

Danube River-Kryssningar

Kryssningar på Donau | ©Raimond Klavins

Donau är Budapests själ och stadens landmärke. Floden delar Ungerns huvudstad i två delar: Buda och Pest, och de mest symboliska byggnaderna är fördelade på dess stränder, vilket gör varje bro till en utsiktsplats.

1. De bästa kryssningarna på Donau

Flygfoto av Donau
Flygfoto av Donau

I staden finns det olika kryssningar längs Donau-floden under dagen eller natten. Priset beror på vilka extrafunktioner som ingår, eftersom det finns kryssningar som inkluderar en show, middag osv. Jag ska berätta om de bästa så att du kan välja din egen:

2. 70-minuters båttur på Donau

Buda-slottet| ©Dennis Jarvis
Buda-slottet| ©Dennis Jarvis

För mindre än 15 euro har du redan nu möjlighet att ta en kryssning på Donau ombord på båten Duna Bella i mer än en timme, under vilken du har gott om tid att ta bilder av panoramautsikten som du ser från båten, njuta av själva upplevelsen och lära dig intressanta fakta och historier om de olika monumenten och sevärdheterna i Budapest som du kommer att se under turen.

Under turen har du rätt att njuta av en lemonad ombord, gratis WIFI-anslutning och du kan välja en annan dryck (glas champagne, vin, öl, läsk eller mineralvatten). Det finns olika tidtabeller (jag rekommenderar att du väljer solnedgången för att se staden upplyst från Donau) och turen är tillgänglig både på vintern och sommaren eftersom båten har ett däck som dras in när det är fint väder.

Avgångspunkten är Budapests centrala pir; du får en vägbeskrivning via e-post när du gör din bokning. Båten har ljudkommentarer på 30 språk som du kan få tillgång till individuellt med hjälmar för att lära dig mer om några av turens punkter, t.ex:

Det ungerska parlamentet

Budapests största monument med en spektakulär belysning och totalt 691 rum. Om du är imponerad från båten, se till att du tar dig tid att se inredningen, där du hittar statyer av kungar, freskerade rum med bladguld, den ungerska kronan i foajén, en 96 meter hög kupol och en spektakulär kongresshall.

Buda-slottet

Även känt som det kungliga palatset. Det var tidigare residens för Ungerns kungar, men i dag finns här det ungerska nationalgalleriet, Budapests historiska museum och ett stort bibliotek. Det är värt att se den upplyst på natten och att gå upp dit för att njuta av utsikten över staden.

Elisabeth Bridge

Det är en av de mest moderna broarna i staden och är tillägnad den berömda kejsarinnan Sissi, drottning av Ungern. Kvinnan som blev en legend lyckades vinna det ungerska folkets hjärtan och har alltid haft en speciell plats i Budapest, som hon betraktade som sitt andra hemland.

Kedjebron

En av de mest kända broarna i staden, både för sin belysning på natten och för sin utsikt på dagen. Det är den äldsta bron i staden och under lång tid var både adelsmän och vanligt folk tvungna att betala en avgift för att passera den. Numera är överfarten naturligtvis gratis och kan göras till fots.

Margaretaön

Det är en liten ö mitt i floden Donau med vackra parker, en japansk trädgård, medeltida ruiner och en musikalisk fontän. Båten stannar där så att du kan gå av, gå runt på ön i en och en halv timme och sedan gå tillbaka till nästa Duna Bella-båt för att slutföra rundturen.

3. Båttur på Donau med middag och regional dansföreställning

Middag med solnedgång
Middag med solnedgång

Om du är intresserad av att se en ungersk dansföreställning under ditt besök i Budapest, ingår en regional föreställning och en middagskryssning på Donau i det här paketet. Detta är ett kostnadsbesparande alternativ om du vill njuta av båda upplevelserna. I upplevelsen ingår transfer till och från hotellet samt transfer mellan de olika punkterna på resan.

Utställningen

Första stoppet är Donaupalatset eller House of Hungarian Heritage där den ungerska musik- och dansföreställningen framförs av en av två folkloregrupper (beroende på säsong): Danube Folk Ensemble eller Rajkó Folk Ensemble and Orchestra. Båda grupperna består av 30 artister och under deras koreografier kan du beundra inte bara musik och dans från denna region, utan också dess regionala dräkter.

Kryssningsresan

 • Buda slott: tidigare residens för Ungerns kungar.
 • Kedjebron: den mest symboliska bron i staden.
 • Gellertbadet: ett av de viktigaste kurbaden i Budapest. Om utsidan lockar till sig uppmärksamhet, är insidan ännu bättre och en av de viktigaste platserna att besöka under din resa.
 • Mount Gellert: en 235 meter hög kulle från vilken du kan beundra den vackra utsikten över floden Donau. Glöm inte att klättra upp på den någon gång under ditt besök i Budapest för att kontrastera utsikten som denna kryssning kommer att erbjuda dig.
 • Varhegy: en annan kulle på Buda-sidan av floden med ett spektakulärt medeltida landskap. Den är också värd ett besök både för sin utsikt och för sin omgivning med kullerstensgator och historiska monument.
 • Clark Adam ter: rondellen där Budapest stads nollkilometer ligger, byggd av samma ingenjör som ritade Kedjebron.

Middag

Halvvägs genom kryssningen kan du också njuta av en middag som består av tre varma rätter och ett val av två drycker: vin, öl eller juice. De rätter som du får smaka på den här kryssningen är typiska ungerska rätter. Du kan välja mellan några av dem:

 • Kryddad keso grädde
 • Traditionell gräddfil
 • Soppor av gulasch
 • Grönsaksgräddfil
 • Fylld minikål
 • Traditionella kycklinglår
 • Stekt kycklingbröst med ost och basilikasås
 • Kryddade revbensspjäll med timjan och senapssås
 • Grillade skaldjur med Chardonnay sansa
 • Grillad polenta med fetaost
 • Hemlagade spenatfritter med senap och svampsås
 • Färska sallader efter säsong
 • Hemlagad strudel
 • Diverse efterrätter

4. Båttur på Donau med middag

Middagskryssning genom Budapest| ©Top Budapest
Middagskryssning genom Budapest| ©Top Budapest

Det här alternativet kostar 18 euro per person och har den extra attraktionen att du kan njuta av en tur på Donau och en middag med levande musik i cirka två timmar. Det är perfekt om du vill tillbringa en trevlig tid utan att vara besatt av att ta bilder av monumenten, annars kommer du att gå miste om upplevelsen av middag och levande musik.

En engelsktalande värdinna kommer att guida dig genom hela turen för att du ska kunna njuta av denna kryssning. Du kan också välja att bli hämtad från ditt hotell i Budapest och en chaufför tar dig till mötesplatsen där båten avgår. Middagen består av en buffé och drycker ingår mot en extra kostnad.

Ruttplan

 • Buda-slottet
 • Gellert-badet
 • Kedjebron
 • Det ungerska parlamentet
 • Nationalteatern
 • Andrassy Avenue
 • Varhegy Hill

Matplats

Middagen består av en buffé med traditionella ungerska rätter. Jag rekommenderar att du provar goulashsoppan, en av delikatesserna i den ungerska huvudstaden. Grillad polenta eller hembakade frityrer är också ett bra val. Om du tillhör dem som inte vågar prova nya saker behöver du inte oroa dig; menyn innehåller även mer klassiska rätter och säsongsbetonade sallader.

5. Tips för en kryssning på Donau

Donau en vinterdag
Donau en vinterdag

Priser

Flodkryssningar i Budapest är så populära att det finns många företag som erbjuder dem. Se alltid till att du bokar den här upplevelsen hos ett pålitligt företag och tänk på genomsnittspriserna: en kryssning på Donau är ingen lyxaktivitet och du kan göra den för i genomsnitt 20 euro. Men om det ingår tjänster som en öppen bar eller en fest ökar priset avsevärt.

Väder

Se till att båten har panoramautsikt och att du kan njuta av den oavsett väder. Även om kryssningar är tillgängliga när som helst på året rekommenderar jag inte kryssningar på natten på vintern eftersom de kalla temperaturerna kan förstöra upplevelsen och hindra dig från att njuta av landskapet.

Bilder

Du kommer att ha gott om tid under resan för att ta bilder och om det finns en guide eller värd med på kryssningen kan du till och med fråga dem om de bästa utsiktspunkterna i staden. En Donaukryssning handlar om att njuta av utsikten och upplevelsen av att kryssa längs floden samtidigt som du njuter av middag eller livemusik - se det inte som en turistrusning.

Margaretaön

Om kryssningen passerar Margaret Island mitt i floden och du har möjlighet att gå av, gör det då definitivt och fortsätt sedan kryssningen med nästa båt. Ön har inga stora historiska monument, men det finns charmiga platser som kommer att ge dig mer än en överraskning.

6. Om du är intresserad av en kryssning på Donau kan du också vara intresserad av

Kedjebron| ©Gabriel Miklós
Kedjebron| ©Gabriel Miklós

Staden på natten vs. på dagen

En båttur är ett bra sätt att få en uppfattning om stadens sevärdheter och de viktigaste punkterna av intresse, men det är inte ett sätt att besöka dem. Om du bokar en nattkryssning kommer du garanterat att imponeras av utsikten över det upplysta parlamentet och det kommer säkert att bli ett av de bästa minnena från din resa, men ska du verkligen missa chansen att komma tillbaka nästa dag för att se det på nära håll och besöka insidan?

Kedjebron

Det är en liknande historia med Kedjebron; utan tvekan får du ett unikt perspektiv på den från floden, men kommer du att avstå från att gå över den under ditt besök i Budapest bara för att du har "sett den"? Ta hellre den här rundturen som en aptitretare av vad staden har att erbjuda och besök sedan så många av sevärdheterna som möjligt från ett annat perspektiv.

En guidad rundvandring

Att gå är det bästa sättet att ta sig runt i en stad, eftersom en plats inte består av de monument som syns på kartan, utan av de smala gatorna som förbinder dem och de inrättningar som du möter på vägen till dem. Stadens sanna väsen upptäcker man genom att gå, och med en guidad rundvandring får du möjlighet att lära dig mer om de legender och historier som omger de statyer och palats som du har fotograferat med din kamera.

För mig är en guidad rundvandring en av de bästa upplevelserna du kan få i en stad; om du vill veta mer om vilka alternativ som finns kan du läsa den här artikeln: Dagsresor och utflykter från Budapest.

Bussresa med sightseeing

En tur med sightseeingbussen. Från Donau ser du alla stadens monument längs floden, men det finns andra monument som är lika viktiga i innerstaden. Sightseeingbussen är ett utmärkt sätt att korta avstånden och få ett annat perspektiv på Budapest. Det finns många olika alternativ och det är värt att överväga, därför har jag skrivit en annan guide om Hop-on Hop-off Bussturer som kan vara av intresse för dig.

Vanliga frågor

 • Vad är Donau känd för?

  Donau är den näst största floden i Europa och är känd för att vara den viktigaste vattenkällan för stora delar av Europa och Östeuropa. Den sträcker sig från Tyskland till Ukraina och passerar genom städer som Budapest, Wien, Bratislava och Belgrad.

 • Vilken är den bästa tiden på året för en kryssning på Donau?

  Med tanke på alla de platser som floden Donau rinner genom kanske du blir förvånad över att veta att den bästa tiden på året för en Donaukryssning är mellan september och november om du inte har något emot värmen, och november-december om du vill uppleva julbelysningen och julmarknaderna. Anledningen till dessa datum är att under sommarmånaderna är allt överfullt med turister och på våren översvämmar regnet ofta floden, vilket kan påverka din upplevelse.

 • Varifrån har du utsikt över Donau i Budapest?

  Eftersom staden är uppdelad i två delar är den bästa utsikten över floden från Buda slottet. Du får också bra utsikt över floden från parlamentet, kedjebron, Gresham Palace och Stefansbasilikan.