Danube River-Kryssningar

När du seglar på Donau i skymningen, med levande musik i bakgrunden (eller till och med en god middag ombord), vet du att du är i Budapest.

Alex Grande

Alex Grande

7 minsta läsning

Danube River-Kryssningar

Kryssningar på Donau | ©Raimond Klavins

Donau är Budapests själ och stadens landmärke. Floden delar Ungerns huvudstad i två delar: Buda och Pest, och de mest emblematiska byggnaderna ligger utspridda på dess stränder och gör varje bro till en utsiktsplats.

Det billigaste alternativet

Budapest Donau kryssning

Segla på Donau ombord på ett kryssningsfartyg

Ta en tur från vattnet, åk längs de olika hållplatserna och njut av en annorlunda sightseeingupplevelse. Du har en audioguide, WiFi ombord och allt du behöver oroa dig för är att ta massor av foton.

För cirka 15 euro har du möjlighet att ta en kryssning på Donau i mer än 70 minuter, där du har gott om tid att ta bilder av panoramautsikten från båten, att njuta av själva upplevelsen och att lära dig intressanta fakta och historier om de olika monument och sevärdheter i Budapest som du kommer att se under turen.

Rekommenderas om... du vill segla på Donau men inte vill spendera för mycket på upplevelsen.

--


Premiumalternativet

Budapest Buffé middagkryssning med levande musik

Njut av en middag och en show medan du seglar på Donau

Upplev en oförglömlig kväll ombord på en kryssning som inkluderar middag och en traditionell musik- och dansshow. Beundra den hisnande skönheten i Budapests ikoniska monument från vattnet.

Om du är intresserad av att se en ungersk dansshow under ditt besök i Budapest, innehåller denna tur en regional show och en middagskryssning på Donau.

Du kommer att kunna beundra alla sevärdheter och landmärken i staden som kedjebron och Buda slott.

Rekommenderas om... du vill uppleva något annorlunda men göra det mesta av de lokala attraktionerna.

Alternativ för kryssning på Donau

Flygfoto över Donau
Flygfoto över Donau

Det finns olika dag- och nattkryssningar på floden Donau i staden. Priset beror på vilka extrafunktioner som ingår, eftersom det finns kryssningar som inkluderar en show, middag etc. Jag ska berätta om de bästa så att du kan välja din egen:

Kryssning på Donau

Buda slott| ©Dennis Jarvis
Buda slott| ©Dennis Jarvis

Under denna Donau-kryssning har du rätt att njuta av gratis WIFI-anslutning och välja en annan dryck (glas champagne, vin, öl, läsk eller mineralvatten). Det finns olika tidtabeller tillgängliga, turen är tillgänglig både vinter och sommar eftersom båten har ett däck som är indraget vid fint väder.

Båten har ljudkommentarer på 30 språk som du kan få tillgång till individuellt med hjälmar för att lära dig mer om några av punkterna på turen, t.ex:

Det ungerska parlamentet

Det största monumentet i Budapest med spektakulär belysning och totalt 691 rum. Om du är imponerad av det från båten, se till att ta dig tid under ditt besök för att se interiören där du hittar statyer av kungar, rum prydda med fresker och bladguld, den ungerska kronan som presiderar över lobbyn, en 96 meter hög kupol och en spektakulär kongresshall.

Buda slott

Även känt som det kungliga palatset. En gång i tiden var det residens för Ungerns kungar, men idag rymmer det Ungerska nationalgalleriet eller Budapests historiska museum samt ett enormt bibliotek.

Elisabethbron

En av de modernaste broarna i staden, tillägnad den berömda kejsarinnan Sissi, drottning av Ungern. Kvinnan som blev en legend vann det ungerska folkets hjärtan och hade alltid en speciell plats i Budapest, som hon betraktade som sitt andra hemland.

Kedjebron

En av de mest berömda broarna i staden, både för sin belysning på natten och för sin utsikt under dagen. Det är den äldsta bron i staden och under en lång tid var adelsmän och vanliga medborgare tvungna att betala en avgift för att korsa den.

Margaretaön

En liten ö mitt i floden Donau med vackra parker, en japansk trädgård, medeltida ruiner och en musikalisk fontän. Båten stannar till där så att du kan kliva av och gå runt på ön i en och en halv timme innan du avslutar turen.

Boka en kryssning i Donau

Budapestkryssning med middag och livemusik

Middag med solnedgång
Middag med solnedgång

Detta är ett kostnadsbesparande alternativ om du vill njuta av båda upplevelserna. I upplevelsen med middagskryssning på Donau ingår transfer till och från hotellet samt transfer mellan de olika platserna längs rutten.

Showen

Det första stoppet är Donau-palatset eller det ungerska kulturarvets hus där den ungerska musik- och dansshowen framförs av en av två folkloregrupper (beroende på säsong): Danube Folk Ensemble eller Rajkó Folk Ensemble and Orchestra.

Kryssningens rutt

 • Buda slott
 • Kedjebron
 • Gellertbadet
 • Gellertberget
 • Varhegy
 • Clark Adam ter

Middag

Halvvägs genom kryssningen kan du också njuta av en middag bestående av tre varma rätter och ett urval av två drycker. De rätter du får smaka på denna kryssning är typiska ungerska rätter. Du kommer att kunna välja mellan några av dem:

 • Gulaschsoppa
 • Krämig grönsakssoppa
 • Kycklinglår i traditionell stil
 • Rostat kycklingbröst med ost och basilikasås
 • Kryddade revbensspjäll med timjan och senapssås
 • Grillad polenta med fetaost
 • Hemgjorda spenatfrallor med senaps- och svampsås
 • Hemlagad strudel

Boka en Donaukryssning med musik och middag

Pizzakryssning med öppen bar i Budapest

Middagskryssning i Budapest| ©Top Budapest
Middagskryssning i Budapest| ©Top Budapest

Detta alternativ finns tillgängligt från ca 34 euro per person och har den extra attraktionen att du kan njuta av en kryssning längs Donau med pizza och öppen bar i ca 70 minuter. Det är en perfekt plan om du vill tillbringa en trevlig stund utan att vara besatt av att ta bilder på monumenten, annars kommer du att missa upplevelsen av middag med pizza och öl.

Perfekt för en grupp vänner eller familj och dela en trevlig stund medan du lär känna staden och slappna av medan du seglar.

Resplan

 • Elizabeth-bron
 • Budapests parlament
 • Buda slott
 • Kedjebron
 • Margaretabron
 • Budapests nationalteater
 • Konstpalatset
 • Frihetsbron

Boka en Donaukryssning med musik och middag

Nattkryssning på Donau

Detta är ett starkt rekommenderat alternativ för en nattkryssning på Donau, eftersom det är mycket värde för pengarna och tar dig inte mer än 1 timme att göra.

Du kan beundra de upplysta monumenten på natten, koppla av på Donau och ta en gratis drink som vin, öl, champagne eller läsk.

Utflykter avgår mellan 18:00 och 22:00 och båten har gratis WiFi, så allt du behöver göra är att njuta och ta bilder.

Boka en nattkryssning på Donau

Tips för en kryssning på Donau

Donau en vinterdag
Donau en vinterdag

Priser

Flodkryssning i Budapest är en så utbredd aktivitet att du kommer att hitta många företag som erbjuder det. Se alltid till att du bokar denna upplevelse med ett pålitligt företag och kom ihåg de genomsnittliga priserna: en Donaukryssning är inte en lyxaktivitet och du kan göra det för cirka 20 euro i genomsnitt. Men om det ingår tjänster som en öppen bar eller en fest, ökar priset avsevärt.

Väder

Se till att båten har panoramautsikt och att du kan njuta av den oavsett väder. Även om kryssningar är tillgängliga när som helst på året, rekommenderar jag inte att göra det på vintern på natten eftersom de låga temperaturerna kan förstöra upplevelsen och hindra dig från att njuta av landskapet.

Fotografier

Du kommer att ha gott om tid under resan att ta bilder, och om kryssningen inkluderar en guide eller värd kan du till och med fråga dem om de bästa utsiktsplatserna i staden. Donaukryssningen handlar om att njuta av utsikten och upplevelsen av att kryssa längs floden medan du njuter av middag eller levande musik - behandla det inte som en turistrusning.

Margaretaön

Slutligen, om kryssningen passerar Margaret Island mitt i floden och du har en chans att gå av, gör definitivt det och fortsätt sedan kryssningen på nästa båt. Denna ö har inga stora historiska monument, men den har några mycket charmiga platser som kommer att ge dig mer än en överraskning.

Om du är intresserad av en kryssning på Donau kommer du också att vara intresserad av

Kedjebron| ©Gabriel Miklós
Kedjebron| ©Gabriel Miklós

Staden på natten jämfört med på dagen

En båttur är ett bra sätt att få en uppfattning om stadens sevärdheter och dess huvudattraktioner, men det är inte ett sätt att besöka dem. Jag menar, om du bokar en nattkryssning kommer du säkert att bli imponerad av utsikten över det upplysta parlamentet och det kommer att förbli ett av de bästa minnena från din resa, men kommer du verkligen att missa chansen att komma tillbaka nästa dag för att se det på nära håll och besöka interiören?

Kedjebron

Det är en liknande historia med Kedjebron; utan tvekan kommer du att få ett unikt perspektiv på den från floden, men ska du hoppa över att gå över den under ditt besök i Budapest bara för att du har "sett det förut"? Ta hellre den här turen som en aptitretare på vad staden har att erbjuda och besök sedan så många av sevärdheterna som möjligt från ett annat perspektiv.

En guidad rundtur till fots

Att promenera är det bästa sättet att ta sig runt i en stad eftersom en plats inte består av de monument som syns på kartan, utan av de smala gator som förbinder dem och de etablissemang som du stöter på på vägen till dem. Stadens sanna väsen upptäcks till fots och med en guidad stadsvandring får du också möjlighet att lära dig om legenderna och berättelserna kring de statyer och palats som du fokuserar på med din kamera.

För mig är en guidad stadsvandring en av de bästa upplevelserna du kan ha i en stad; om du vill veta mer om de alternativ som finns kan du kolla in den här andra artikeln: Dagsresor och utflykter från Budapest.

Åktur med turistbuss

En tur med sightseeingbussen. Från Donau ser du alla stadens monument som ligger vid flodens stränder, men det finns andra som är lika betydelsefulla och som ligger inne i staden. Sightseeingbussen är ett utmärkt sätt att förkorta avstånden och få ett annat perspektiv på Budapest. Det finns många olika alternativ och det är värt att överväga, vilket är anledningen till att jag har skrivit denna andra guide till stadens sevärdheter. Hop-on Hop-off Bussturer som kan vara av intresse för dig.