Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 saker att göra i Budapest i augusti

Augusti är Budapests festmånad. Ge A38- och Sgizet-festivalerna en chans, och ta ett dopp i stadens nattliga simbassänger.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

10 saker att göra i Budapest i augusti

Budapest | ©Linda Gerbec

Augusti är en månad som är känd för sina festivaler och konserter, som går hand i hand med sommarstämningen och som kännetecknas av att man öppnar fler simbassänger och vattenområden för att bekämpa de stigande temperaturerna.

Bland höjdpunkterna finns A38-konserterna, Sziget-festivalen, Dreher Festz och andra festivaler med anknytning till mat och konst.

1. Gå med i konst- och hantverksfestivalen WAMP

WAMP konst- och hantverksfestival| ©Top Budapest
WAMP konst- och hantverksfestival| ©Top Budapest

WAMPär en lokal designfestival som äger rum minst en gång i månaden, vanligtvis på söndagar i augusti, där unga ungerska designers och hantverkare visar upp sina skapelser. Detta är den perfekta platsen för att lära känna ungerskt mode, nya ungerska designers och för att köpa unika och autentiska gåvor.

Det bästa sättet att ta sig till WAMP på Erzsebet tér (mittemot tunnelbanestationen Deák tér) är att ta den blå tunnelbanelinjen (M3 ) och kliva av vid stationen Deák tér Erzsebet tér, precis framför Deák tér(ett viktigt torg i Budapest, mycket nära Ankerpalatset).

Om du är i Budapest just nu, missa inte denna festival! Utnyttja denna mässa för att hitta unika souvenirer till familj och vänner.

Boka en guidad tur i Budapest

2. Njut av Budapests sommarfestival på Margaretaön

Margarita Island| ©Cristian K
Margarita Island| ©Cristian K

I norra änden av Margaretaön, i skuggan av vattentornet, finns en konsertlokal under bar himmel där Budapest Summer Festival hålls i mitten av augusti. Här kan du njuta av några av de bästa konserterna i staden, en musikalisk utomhusatmosfär som är värd att besöka. För mer information rekommenderar jag evenemangets officiella webbplats.

Stadens gröna hjärta, Margaret Island, ligger mitt i Donau mellan Margaret Bridge och Árpád Bridge. Detta är platsen att vara på om du besöker Budapest på sommaren, tack vare den nationella idrottsbadet Hajós Alfréd, det populära strandbadet Palatinus, djurparken, den musikaliska fontänen och den japanska trädgården. Det finns också ett nästan fem kilometer långt joggingspår av gummi, uthyrning av trampbåtar och cykelutflykter, för att inte tala om många picknickplatser.

Boka en cykeltur i Budapest

3. Upplev den populära St Stephen's Day

Fyrverkerier på annandag jul| ©Florian Lehmuth
Fyrverkerier på annandag jul| ©Florian Lehmuth

Den20 augusti är en helgdag i Ungern då landet hedrar sin grundare, Sankt Stefan, som kröntes år 1000 e.Kr., med fantastiska festligheter och spektakulära fyrverkerier.

Högtidliga ceremonier och friluftsföreställningar äger rum över hela landet denna speciella dag, men den största smällen på Stefansdagen äger alltid rum i Budapest, där fantastiska fyrverkerier lyser upp natten över Donau strax efter solnedgången.

Firandet börjar klockan 8.30 på olika platser och fortsätter under hela dagen fram till klockan 21.00 då spektakulära fyrverkerier över Donau kommer att visas från olika platser, till exempel från Elisabethbron.

På morgonen kan du se flaggans hissning i Budapests parlament, medan religiösa ritualer äger rum på eftermiddagen i S:t Stefansbasilikan. Ungerns nationella födelsedagstårta kommer också att skäras i bitar som en del av ett firande som omfattar all ungersk patriotism. Denna tårta kommer att säljas i många bagerier i Budapest dagen därpå.

Ett bra sätt att tillbringa kvällen under firandet av den 20 augusti är att äta på en kryssning på Donau medan du beundrar den hisnande nattliga utsikten över Budapest och de traditionella färgglada fyrverkerierna som avslutar firandet.

Boka en kryssning på Donau

4. Folkkonstfestivalen på Buda slottet

Utsikt från Buda-slottet| ©Chris Yunker
Utsikt från Buda-slottet| ©Chris Yunker

Dentredje helgen i augusti samlas de mest begåvade hantverkarna från hela Ungern vid Buda slottet för att ställa ut, dela med sig av och visa hur de håller sin folkkonst och sina traditioner vid liv. Mer information om inträde och öppettider finns på den officiella webbplatsen för evenemanget.

Festivalen är den mest autentiska utställningen av ungersk folkkonstkultur med interaktiva hantverksverkstugor, folkmusikartister, traditionella ungerska dansföreställningar, traditionella ungerska rätter och vinprovningsstånd är bara några av de många aktiviteter som kommer att äga rum på festivalen.

5. Vibrera med A38-konserterna

Konsert på A38| ©Juan D
Konsert på A38| ©Juan D

I augusti kommer dussintals stora konserter att rocka A38 Ship, ett ombyggt ukrainskt fraktfartyg som nu är en av de mest populära spelplatserna i Budapest. Festerna ombord är många, även om de tenderar att följa en viss ordning: I början av augusti kan du njuta av alternativa rockband, medan hardcore och punk dominerar i mitten av månaden.

Evenemangets höjdpunkt äger dock rum i slutet av augusti, vanligtvis den 31:a i månaden, och då brukar legendariska personer från någon av de ovannämnda genrerna bjudas in. Det är ett exklusivt evenemang i augusti som du inte får missa, eftersom det lovar mycket och alltid bjuder på överraskningar. För mer information rekommenderar jag att du besöker webbplatsen för detta stora evenemang.

6. Picknick på Liberty Bridge

Frihetsbron i Budapest| ©Jose A.
Frihetsbron i Budapest| ©Jose A.

Helgerna i augusti skiljer sig mycket från de andra månaderna, eftersom en picknick hålls på själva Frihetsbron. Vilken plats! Under dessa datum kommer den historiska bron att vara stängd för biltrafik under fyra helger och platsen kommer att vara helt fri att använda.

Atmosfären är vanligtvis fantastisk här, med lokala band, flamenco- och swingdansare, zumba- och yogainstruktörer och alla möjliga artister som underhåller folkmassorna. Ta med dina vänner och ha kul med en trevlig picknick i en solnedgång med fantastisk utsikt.

7. Njut av Sziget-festivalen

Sziget-festivalen| ©FamilyBusiness
Sziget-festivalen| ©FamilyBusiness

Festdeltagare från hela världen flockas till Budapests frihetsö varje augusti för ett av Europas största musikevenemang utomhus, Sziget-festivalen. Internationella superstjärnor och lokala artister av alla genrer står på scenen, och på Budapests Óbuda-ö kan man också njuta av olika kulturella evenemang.

Detta är en av de största friluftskonserterna i Europa, som pågår i en vecka och vanligtvis hålls i mitten av augusti, med explosiva konserter, konstnärliga nummer och extravagant underhållning, tillsammans med gott om avkopplingsområden och psykedeliska omgivningar. En av de bästa nattlivsplanerna i Budapest och en oförglömlig upplevelse för alla typer av musikfantaster, det är bara att ta en titt på de olika artisterna som kommer. Det spelar ingen roll hur gammal du är, var du kommer ifrån eller hur många dagar du är i Budapest, om du kommer i augusti bör du överväga att gå på den här festivalen. Mer information finns på evenemangets webbplats.

8. Delta i DreherFeszt

DreherFeszt| ©CarolinaC
DreherFeszt| ©CarolinaC

Under två dagar i slutet av augusti anordnas Dreher ölfestivalen DreherFeszt med unika ölspecialiteter (nästan 140 ölkranar) i Kőbánya och konserter på två scener. Listan över artister omfattar folkpop- och rockband.

Lokala Dreher-bryggerier kommer att servera under hela tvådagarsprogrammet. Om du tycker att platsen är lite för långt borta, oroa dig inte: under evenemanget går gratis bussar mellan Örs vezér-torget och festivalen var 30:e minut. Mer information finns på följande webbplats.

9. Lyssna på alla typer av gratis levande musik

På Zenélő Budapest| ©Heracles Kritikos
På Zenélő Budapest| ©Heracles Kritikos

Zenélő Budapest är ett sommarmusikinitiativ i Budapest, där lokala virtuoser spelar på 16 av stadens ikoniska platser. Om du råkar gå förbi Várkert Bazaar, det ungerska nationalmuseet eller Millenáris-parken vid rätt tidpunkt kan du förvänta dig klassisk live-, jazz- eller rockmusik, allt gratis.

Serien inleds i mitten av augusti. Bland deltagarna finns Nationalfilharmonikerna, den ungerska statsoperans orkester, folkmusikanter, jazzband, zigenarmusiker och berömda körer. Mer information.

Budapest är perfekt för urbana initiativ, särskilt när det gäller musik. Utöver detta är det också möjligt att njuta av minikonserter på trapporna till Kunsthalle, marknaden i centrum och Vajdahunyad-slottet. Nya platser är bland annat Ravens port i Buda slott.

10. Missa inte badfesterna på Szechenyi Bath

Fest på Szechenyibadet| ©bvi4092
Fest på Szechenyibadet| ©bvi4092

Under hela augusti månad kan du njuta av olika badfester i Szechenyibadet. Staden drar nytta av områdets naturliga egenskaper och förvandlar de termiska baden till de bästa festplatserna. Syftet med dessa fester är att kombinera det ungerska badet med festkulturen och skapa en unik musikalisk och visuell miljö som inte finns någon annanstans i världen.

Szechenyi-badfesterna äger rum under varma sommardagar och sent på natten efter den officiella stängningstiden, dvs. från 22.30 till 03.00. Allt du behöver ta med dig är en bra badklädsel, oavsett vad det är: bikini, badshorts i surfstil... Du bör dock ta med dig en egen handduk.

Du kan köpa öl, vin, cocktails, juice och mycket mer med ditt speciella vattentäta festkort. Du kan inte betala kontant, men du kan fylla på ditt partykort med kontanter eller kort. Festkortet har ett nyckelband så att du kan ha det på kroppen. För mer information rekommenderar jag att du besöker evenemangets webbplats.

11. Tysk ölfestival

Festivalöl| ©HungaroT
Festivalöl| ©HungaroT

Varje humlefans dröm kommer att gå i uppfyllelse under fyra dagar i slutet av augusti, när Serföző organiserar en ungersk festival för tyska öl på Kőrösy József-gatan.

Under den fyra dagar långa gatufestivalen kan du smaka på alla typer av alkoholhaltiga drycker från Tyskland och olika typer av öl, som skiljer sig mycket från de öl som redan smakar av de lokala öldrickarna.

Förutom de flytande delikatesserna kan du också prova alla typer av rätter med anknytning till det tyska köket och matkombinationskulturen - en riktig gastronomisk rundtur!


Budapest väder i augusti

Solnedgång vid parlamentet| ©Jon Elbaz
Solnedgång vid parlamentet| ©Jon Elbaz

Ett av de viktigaste skälen till att besöka Budapest i augusti är det behagliga vädret. Till skillnad från vintrarna, som blir orimligt kalla på natten, är sommarsäsongen i Budapest den perfekta tiden för att lära känna staden och göra utflykter från Budapest. Augusti ligger mitt i sommarsäsongen i staden och är den bästa resemånaden för turister som vill undvika höstsäsongen.

I allmänhet är den genomsnittliga maximitemperaturen i Budapest omkring 27 °C och den genomsnittliga minimitemperaturen 15 °C. Den totala medeltemperaturen ligger mellan 21 och 22 °C. Dessutom har staden en genomsnittlig nederbörd på mellan 60-70 mm.

Vad ska du ta med dig till Budapest i augusti

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Det första du bör göra är att ta med dig mycket kläder som andas, ljusare färger är också bra. Om du går mycket, ta med bekväma skor och en liten återanvändbar vattenflaska. Det är också viktigt med solskydd, eftersom det inte är ovanligt med höga temperaturtoppar och strålning.

Badkläder eller strandkläder är också tillrådligt med tanke på de många simbassängerna och Balatonsjön. Glöm inte att packa med lätta jackor eller vårkläder om vädret inte blir bra.

Att ta sig runt i Budapest i augusti

Budapest-kortet| ©denhamgreen
Budapest-kortet| ©denhamgreen

En av de bästa aspekterna av Budapest är dess kollektivtrafik. Det finns flera alternativ att välja mellan, bland annat tunnelbana, förortståg, båtar, spårvagnar och bussar.

Det finns två olika kategorier av kollektivtrafik beroende på tid på dygnet. Dagtransporter är tillgängliga från 04:30 till 23:50 och natttransporter från 23:50 till 04:30. För att göra det lättare att ta sig runt i staden finns det många resekort som Budapest Card för att spara pengar på kollektivtrafiken, inklusive ett 24-timmars resekort, ett 72-timmars resekort och till och med ett 7-dagars resekort.