Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 bästa ruinbarer i Budapest

Låg belysning, originell dekoration och skrift på väggarna: tre faktorer som har gjort ruinbarerna framgångsrika.

Matteo Gramegna

Matteo Gramegna

7 minsta läsning

10 bästa ruinbarer i Budapest

Budapest | ©Dan Freeman

För att förstå andan i en stad måste du upptäcka dess nattliv. Budapest by night förtjänar att upptäckas på djupet, för först då kan du få en inblick i dess själ och förstå dess hemligheter.

I Budapest kan du göra detta genom att utforska ruinbarerna, de slarviga barerna som lockar både turister och lokalbefolkning. Listan nedan samlar de bästa platserna i den ungerska huvudstaden.

Szimpla Kert, pionjär för ruinbaren

Inuti Szimpla Kert| ©Yelkrokoyade
Inuti Szimpla Kert| ©Yelkrokoyade

Det somnu är en oundviklig attraktion föddes nästan av en slump. År 2002 ville ägarna lansera ett nytt barkoncept där man kunde göra lite av varje, från att lyssna på livemusik till att röka vattenpipa tillsammans med vänner. För att förverkliga sin dröm hyrde de en byggnad i den gamla staden som var i förfall. Efter en del renoveringsarbeten beslutade de sig för att ge den en sliten look och formeln slog in på spiken på huvudet.

Szimpla Kert är den mest välbesökta baren i den ungerska huvudstaden och varje långhelg bör innehålla ett besök på denna mytomspunna plats. Det är en riktig labyrint och jag rekommenderar att du ägnar lite tid åt att utforska dess atmosfär. Det kan sluta med att du tar en öl i den gamla Trabant-bilen på gården eller i de bekväma fåtöljerna på första våningen.

Användbar information

 • Adress: Kazinczy utca 14
 • Öppettider: Måndag till torsdag, öppet från 15.00 till 16.00. På fredagar, lördagar och söndagar tar man emot de första kunderna kl. 12.00 och stänger dörrarna kl. 16.00.

Boka en guidad tur i Budapest

Instant-Fogas, lösningen som för samman alla

I omedelbar gas| ©Vincent Siatemel
I omedelbar gas| ©Vincent Siatemel

År 2008 gick de legendariska arenorna Instant och Fogas samman för att skapa Europas största ruinbar. Detta enorma utrymme har sju olika atmosfärer som är avsedda för olika musikgenrer: techno, livekonserter, remixer av kända låtar, rock, metal, edm och latinamerikansk musik. Inträdet är gratis och dörrarna stängs först klockan sex på morgonen. Kort sagt, Instant-Fogas är den perfekta platsen för att släppa ut ångan efter en dag av sightseeing.

Användbar information

 • Adress: Akácfa utca 51
 • Öppettider: Instant och Fogas är öppet dagligen från 18.00 till 18.00.

Boka en guidad tur i Budapest

Csendes Létterem, ruinbaren på Akácfa-gatan

Ruin Bar Csendes Létterem| ©Balkányi László
Ruin Bar Csendes Létterem| ©Balkányi László

I en gränd nära nationalmuseet ligger Csendes Létterem, en ruinkrog i en elegant 1800-talsbyggnad. Om du inte ser något ovanligt från utsidan, gå till fönstren och ta en titt in. På väggarna hänger alla möjliga föremål: en cykel, skyltdockor, meddelanden från kunder, speglar, vägskyltar och andra märkliga föremål.

Till skillnad från många förfallna pubar öppnar Csendes Létterem tidigt och är ett rekommenderat val för frukost. Förutom traditionella recept finns det veganska alternativ på menyn, till exempel pannkakor med lönnsirap och frukt, chiapudding med kokosmjölk eller mangopuré. På kvällarna förvandlas den här lugna platsen till ett dj-set med soul, funk och jazz. För att få en uppfattning om underhållningen rekommenderar jag att du läser inlägget 10 saker att göra i Budapest på kvällen.

Intressant information

 • Adress: Akácfa utca 51
 • Öppettider: Csendes Létterem är öppet alla dagar i veckan från 10:00 till 14:00.

Boka en gastronomisk rundtur i Budapest

Kőleves Kert, "stensoppsträdgården"

Terrassen på Kőleves Kert| ©Ritusch
Terrassen på Kőleves Kert| ©Ritusch

Om du reser till Budapest på sommaren får du inte missa terrassen på Kőleves Kert, en nedsliten bar i det judiska kvarteret. Under de varmare månaderna kan du njuta av en öl eller ett glas vin vid de färgglada borden i trädgården. Träden och växterna utgör en grön oas och med lite tur kan du koppla av i hängmattorna. Dryckesmenyn är varierad, liksom menyn som innehåller sallader, vegetariska rätter och mer rejäla rätter som stekt anka (en ungersk specialitet) och bakade bönor med hårdkokta ägg.

Användbar information

 • Adress: Kazinczy u. 37-41
 • Öppettider: Kőleves Kert är öppet varje dag från 11:30 till 23:00.

Boka en gastronomisk rundtur i Budapest

Mazel Tov, platsen att vara på

I ruinen Bar Mazel Tov| ©Danubio
I ruinen Bar Mazel Tov| ©Danubio

Mazel Tov ligger i hjärtat av den judiska stadsdelen och är ett kulturellt rum med en vinkning till gastronomi. I själva verket är denna ruinbar mer som en restaurang med smakfulla recept från Mellanöstern. Det är mycket folk på restaurangen och det är bäst att boka ett bord i förväg på den officiella webbplatsen. Bland de klassiska rätterna finns hummus (som serveras med tahini, persilja, olivolja och pitabröd), falafel och sabich, en israelisk smörgås med stekt aubergine, hårdkokt ägg, tomat, gurka och andra ingredienser. Det finns också gott om fusionrecept och läckra efterrätter för att avrunda måltiden.

På Mazel Tov är det mest slående inslaget växterna som hänger på första våningen och skapar en vänlig och välkomnande atmosfär. Efter middagen kan du komma hit för att njuta av en cocktail. På menyn finns originella drinkar som en Peach spritz (en variant av den italienska drinken med persikopuré och prosecco) eller en Cosmojito (Absolut Blue, Mandarine Napoleon, Cointreau, tranbärssirap och tranbärsjuice).

Intressant information

 • Adress: Akácfa utca 47
 • Öppettider: 17:00 - 0:00 (måndag och tisdag) och 12:00 - 0:00 (övriga dagar).

Grandio Jungle Bar, en urban oas i det judiska kvarteret

Grandio Jungle Bar| ©Ralf Roletschek
Grandio Jungle Bar| ©Ralf Roletschek

Bara några meter från den stora synagogan ligger Grandio Jungle Bar, en nykomling som snabbt klättrade i hierarkin. Som namnet antyder ligger baren på en innergård och borden skyddas av frodig växtlighet. Många av kunderna bor i partyhemmet på första våningen, men du kan komma in i baren även om du inte bor där. Förutom drinkar kan du titta på fotbollsmatcher eller delta i en karaokekväll.

Intressant information

 • Adress: Nagy Diófa utca 8
 • Öppettider: Grandio Jungle Bar är öppen varje dag från 12:00 till 0:00.

Élesztőház, en bryggares paradis

Élesztőház| ©Neil K
Élesztőház| ©Neil K

Ungern och öl är nära förknippade med varandra. Det första dokumentet som nämner det är från 1152 och handlar om en begravning som skulle avslutas med en "ölfest". Idag är de mest utbredda märkena Dreher (en pilsnerliknande lageröl) och Soproni, en uppfriskande IPA som du hittar i vilken bar som helst i huvudstaden. Det är uppenbart att det östeuropeiska landet också brygger hantverksöl, och Élesztőház är den perfekta platsen för att prova dem. Om det kliar dig, ta en titt på menyn. Restaurangen är känd för sin svampsallad och sina ojämförliga hamburgare.

Intressanta fakta

 • Adress: Tűzoltó utca 22
 • Öppettider: Élesztőház är öppet hela veckan på olika tider: från 15.00 till 13.00 (söndag och måndag), från 15.00 till 14.00 (tisdag och onsdag) och från 15.00 till 15.00 på övriga dagar.

Dürer Kert, en internatskola som förvandlats till ett punk- och metalltempel

På Dürer Kert| ©Kaihsu Tai
På Dürer Kert| ©Kaihsu Tai

Till skillnad från de andra ruinbarerna på listan ligger Dürer Kert inte i det judiska kvarteret utan i Kelenföld, en stadsdel som uppstod på 1970-talet. Även om det ligger lite långt från centrum kan du ta dig hit med trådbuss eller buss. Resan tar ungefär 30 minuter, men jag kan försäkra dig att det är värt det.

Vid Donau står en byggnad med en unik historia. Innan sovjeterna anlände var det en internatskola som drevs av de franska nunnorna från Sacré Coeur. När den ungerska folkrepubliken grundades lämnade nunnorna byggnaden, som sedan användes av de stora bossarna i den kommunistiska nomenklaturan. I dag är det en liten bar som har blivit ett Mecka för punk-, metal- och trashfans. Konserterna har förgyllt Budapests nätter sedan 2008.

Det finns också flipperspel, pingisbord, lounger med soffor och en gammal buss som har byggts om till en lounge. Dürer Kert har en sidoar: Dürer Part, en liten bar på Lupa-stranden. Stranden ligger vid Lupasjön, ett resmål bara några kilometer från Ungerns huvudstad. Det är den perfekta platsen för både drycker och utomhussporter. Om du är intresserad av aktiviteter utanför staden rekommenderar jag att du läser inlägget om de bästa utflykterna från Budapest.

Intressanta fakta

 • Adress: Öböl utca 1
 • Öppettider: Konsertlokalen är endast öppen när evenemang är planerade. Innan du planerar ditt besök rekommenderar jag att du kollar den officiella webbplatsen för Dürer Kert.

Szatyor Bár, ett resmål som skiljer sig från mängden

Besöka Szatyor Bár| ©My Map of Budapest
Besöka Szatyor Bár| ©My Map of Budapest

Liksom Dürer Kert ligger Szatyor inte i det judiska kvarteret utan på en elegant aveny i huvudstaden: Bartók Béla. På denna bostadsgata finns bokhandlar, konstgallerier (Faur Zsófi, Gross Arnold, etc.), kaféer (Addicted2Caffeine, Hadik, etc.) och några av huvudstadens bästa restauranger. Szatyor ligger på Civic 36 och är en av de få ruinbarer som finns på den här sidan av Donau.

Till skillnad från de andra barerna på den här listan är den inte besökt av turister, som föredrar de mer centrala ställena. Inredningen har en oskött känsla, även om den inte går till den extrema nivån som Szimpla Kert. För att ta dig hit från Gamla stan kan du ta spårvagnen från Deák Ferenc-torget (linje 47 och 49) och kliva av vid hållplatsen Gárdonyi tér.

Intressant information

 • Adress: Bartók Béla 36
 • Öppettider: Szatyor Bár är öppet dagligen från 12:00 till midnatt.