Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 saker att göra i Budapest i april

Vem skulle inte vilja åka till Budapest i april? Under denna månad är våren redan här och det goda vädret uppmuntrar dig att fira påsk, njuta av naturen och lära känna den ungerska kulturen. Kommer du att missa det?

Ana Caballero

Ana Caballero

12 minsta läsning

10 saker att göra i Budapest i april

Budapest | ©Keith Yahl

April är vårens månad och även om det alltid finns saker att se och göra i Budapest, så finns det denna månad massor av saker att göra under din resa. Staden verkar blomma samtidigt som körsbärsblommorna blommar, vilket är en av de bästa sevärdheterna i staden under denna månad.

Det är svårt att välja mellan alla de aktiviteter som Budapest har att erbjuda i april, men jag har gjort en lista över de aktiviteter som jag inte vill missa. Du kan också kombinera mer traditionella evenemang, som påskfirandet eller ett besök på dess museer, med andra mer moderna och livliga planer. Ska vi börja?

1. Besök Budapests museer till rabatterat pris under konstveckan

Budapests historiska museum| ©attila greff
Budapests historiska museum| ©attila greff

Ungefär under den tredje veckan i april anordnar Budapest sin konstvecka. Om du reser under dessa datum kan du utnyttja denna möjlighet, eftersom du kan besöka 50 kulturella platser, t.ex. museer, till ett lägre pris, eftersom du har tillgång till dem alla med samma biljett (från cirka 17 euro).

Budapests bästa museer sänker sina inträdespriser under stadens konstvecka. Det är det perfekta tillfället att se dem, även om jag varnar dig för att många andra människor kommer att vilja göra det, så köp dina biljetter i förväg och åk dit under lågsäsong. Här är i alla fall några av mina rekommendationer.

Konstmuseet

Szépmüvészeti Múzeum är ett av de mest besökta i staden, och det är inte så konstigt eftersom du kan se målningar av Picasso, Cézanne och El Greco. Som du kan se har många av de stora europeiska konstnärerna en plats här. Det är naturligtvis inte deras mest kända målningar, men de är värda ett besök. Det finns också flera föremål från det gamla Rom, Grekland och framför allt Egypten, så om du vill se några mumier får du inte missa det.

Förutom sina bildsamlingar imponerar museet med sin arkitektur. Dess neoklassiska design är en hyllning till den grekiska och romerska stilen. De åtta imponerande pelarna på fasaden välkomnar dig till en av Budapests konstens vaggor.

Ungerska nationalmuseet

Det är självklart att ett lands nationalmuseum ska finnas i huvudstaden, och därför ligger Magyar Nemzeti Múzeum i Budapest. Här kan du lära dig mer om Ungerns historia från dess födelse till 1990. Även om byggnaden är vacker på utsidan, är den mest intressanta delen av museet på insidan.

Nationalmuseet är fullt av pelare, marmorskulpturer och målningar på väggar och tak. Dess rikedom ligger dock i samlingarna, som dokumenterar ett lands historia genom arkeologiska artefakter och stora reliker, t.ex. kungarnas kröningsdräkt.

Budapests historiska museum

Om du känner för att lära dig mer om historien om staden du har rest till kan du besöka Budapesti Történeti Múzeum (Budapesti Történeti Múzeum). Det ligger i Buda slottet, som du också kan besöka med en guidad tur, och en del av samlingen finns i källaren, vilket gör turen till en upplevelse där du kan se de underjordiska ruinerna.

I de andra tre rummen, som inte är lika slående som slottets källare, kan du beundra återskapade traditionella ungerska hus. Det finns också typiska och vardagliga föremål från deras kultur.

2. Promenera bland körsbärsblommorna i Budapest

Körsbärsblommor och budapest i bakgrunden| ©Daniel Olah
Körsbärsblommor och budapest i bakgrunden| ©Daniel Olah

Nej, du behöver inte åka till Japan för att se det vackra skådespelet med körsbärsblommor. Budapest i april är en lika underbar destination för att bevittna den, särskilt om du besöker den botaniska trädgården Füvészkert. Förutom de växter och blommor som finns här året runt kan du under körsbärsblomningstiden promenera bland japanskinspirerade stånd, delta i en origami-workshop eller delta i en kalligrafiutställning.

Under körsbärsblomsfestivalen kan du titta på blommornas delikata lila nyanser, men det finns så mycket mer. I april ser Füvészkerts botaniska trädgård ut som något från Japan. En av mina favoritsaker är att strosa runt i de olika stånden, titta på de fantastiska origamifigurerna och sedan sitta på gräsmattan för en picknick eller ett gott grönt te med japanska bakverk.

Om du vill ha något mer livligt kan du alltid försöka dig på att bli samuraj och lära dig att skjuta kyudobågen.

3. Fira påsken enligt Budapests traditioner

Påskmässan| ©Albert Lugosi
Påskmässan| ©Albert Lugosi

Påsken i Budapest är en stor händelse i april, så se till att du noterar allt du kan göra. Det bästa är att du kan njuta av traditionella evenemang, som påskägg, i en unik miljö. Du kan också delta i andra evenemang, till exempel den stora marknaden som anordnas varje år.

Påskmässa

Det är aldrig fel tid att gå till Vörösmarty-torget, där det hålls en hantverksmarknad varje april. I varje stuga kan du upptäcka lokala konstnärers skapelser och om du vill köpa något av dem för att få med dig en fin (och unik) souvenir från din resa till Budapest. Om du känner för att vara kreativ kan du anmäla dig till en workshop och göra något själv.

De mest typiska föremålen på denna marknad är utan tvekan påskäggen. Att måla dem är en del av den ungerska traditionen, eftersom de symboliserar evigt liv. Numera blandas olika stilar och färger, vilket resulterar i vackra verk.

Påskmat

Både på påskmarknaden och på restaurangerna i Budapest kommer du att märka att de serverar många grytor, eftersom det är tradition vid påsk. Den mest populära rätten är langos, en kaka gjord av potatis och toppad med ost, vitlök och gräddfil.

De godaste efterrätterna är utan tvekan marsipan, pepparkakor och Kürtőskalács, en söt bakad kaka. Till all denna mat finns det inget bättre än ett glas vin eller en hantverksöl. Om du inte vill missa något och njuta av det bästa av traditionell mat rekommenderar jag att du bokar en gastronomisk rundtur i Budapest.

Traditionen i Hollókő

Bara en timme från Budapest ligger Hollókő, en by där en mycket traditionell och unik ungersk påskhändelse äger rum. Männen och pojkarna här häller hinkar med kallt vatten på kvinnor och flickor. Denna hedniska ritual var relaterad till fruktbarhet, och därför var det de manliga friarna som stänkte vatten på unga flickor i giftermålsåldern och i barnafödande ålder. I dag har den inte längre denna innebörd av uppvaktning, men den har bibehållits som en festival.

Det är ett lite kaotiskt firande där du kan bli blöt, men det är ett av UNESCO:s världsarv, så jag rekommenderar en resa från Budapest för att bevittna det.

4. Minnet av minnet av de ungerska förintelseoffren Memorial

Centrum för förintelsens minne| ©Johan Bolhuis
Centrum för förintelsens minne| ©Johan Bolhuis

Mer än en halv miljon ungerska judar dog under andra världskriget. Varje 16 april minns staden dem genom högtidliga sammankomster i skolor och andra offentliga lokaler. Huvudarrangemanget brukar äga rum vid minnesplatsen för förintelsen i Budapest, där det anordnas konserter.

Den 16 april 1944 började man bygga ghetton i Ungern, varifrån judarna senare fördes till koncentrationsläger. Detta faktum är en del av stadens historia, så jag rekommenderar att du lär känna staden lite bättre under årsdagen av denna händelse. För att göra det finns det inget bättre än en rundtur i Budapests judiska kvarter.

5. Budapests bästa fester i april

På Sparty| ©JJ Thompson
På Sparty| ©JJ Thompson

I april börjar de nattliga poolfesterna. Varje lördag sätter den bästa elektroniska musiken, tillsammans med en ljus- och färgshow, Sparty i rytmen. Denna nattfest äger rum i Széchenyi termalbad, som är fyllt av ungdomar, elektronisk musik och discoljus.

Sparty är en av de många saker man kan göra på natten i Budapest, vilket är anledningen till att den lockar tusentals människor varje år. Festen pågår i ungefär fyra timmar och stämningen är spektakulär, särskilt när jonglörerna gör sitt framträdande. Eld, ljus, DJ:s... Den ursprungliga idén kom från en grupp vänner som ville kombinera Budapests traditioner med modern elektronisk musik.

Var försiktig, det är ett evenemang som, även om det hålls varje vecka, har många anhängare, så jag rekommenderar att du köper dina biljetter i förväg om du inte vill missa denna fest.

6. Fira vårens början på Budapest Spring Festival

Vårfestivalen| ©Pedro Orrego
Vårfestivalen| ©Pedro Orrego

Finns det något bättre än att välkomna våren i april? Ja, i Budapest. Årets mest färgstarka årstid kommer över hela världen, det är säkert, men i Budapest firas den som ett evenemang. Varför? De organiserar nämligen Spring Festival, där konsten blommar samtidigt som våren tack vare de utställningar, evenemang och aktiviteter som äger rum i staden under de första dagarna i april.

Vad kan du förvänta dig under vårfestivalen i Budapest? Den konstnärliga världen är huvudpersonen och det finns många saker att göra. Totalt finns det cirka 200 evenemang fördelade på 60 platser i staden. Föreställningarna är till för alla, från balett och opera till jazz och folklore. De hålls ofta utomhus. Priset beror på vilken föreställning det gäller, men genomsnittet ligger på cirka 13 euro styck. Biljetter kan köpas via deras webbplats när det fullständiga programmet har offentliggjorts.

Även om du hittar lite av varje, är mitt råd att välja de mer traditionella showerna, där ungersk folklore står i centrum. Att lyssna på en bra klassisk konsert är förstås alltid en bra plan, men eftersom du är i Ungerns huvudstad rekommenderar jag att du upptäcker dess kultur och talanger under våren.

7. Slappna av på Budapests spaanläggningar och utnyttja det fina vädret i april

Gellert Spa| ©Denis Barthel
Gellert Spa| ©Denis Barthel

Om du har varit i Budapest på vintern vet du att det inte alltid är så trevligt att gå på spa. Även om vattentemperaturen är varm i bassängerna, fryser du om du går ut ur dem och hämtar en handduk. Med det goda vädret och temperaturer över 14ºC är april den perfekta månaden för att koppla av i ett av Budapests bästa spa utan att frysa.

Det finns en anledning till att Budapest sedan 1934 har varit kurortens stad, med mer än hundra källor (konstgjorda och naturliga) från vilka miljontals liter termalvatten spolas ut varje dag. Kort sagt är detta en lyx som du inte får missa under din resa. I april är temperaturen utomhus dessutom lika hög som temperaturen i vattnet i de varma källorna, som når 80ºC. Det finns många att välja mellan, men här är mina rekommendationer.

Gellert Spa

Scenen är inte bara en plats för avkoppling, utan även för filmer som Die Hard. Förutom att Gellert Spa är en av de mest kända spa-anläggningarna i Budapest och även en av de äldsta. Detta har sin charm, men det gör också att anläggningarna är något föråldrade.

Om du bestämmer dig för att gå till detta spa kommer du säkert att få upp ögonen för poolen. Den är omgiven av pelare och det är en upplevelse att simma i den. Resten av rummet är inte så värt det, särskilt med tanke på inträdespriset (ca 18 euro).

Széchenyi Spa

Széchenyi Spa är ett av de största i Europa, vilket inte är förvånande med tanke på att det har femton bassänger. Det är inrymt i en nygotisk byggnad, vilket gör besöket ännu mer otroligt. Här kan du boka en massage, spela schack i poolen eller helt enkelt koppla av i det varma vattnet, som alltid är varmt även när nattens kyla kommer till staden.

Förutom storleken på anläggningarna är det bästa med Széchenyi dess underhåll. Trots att den får många besökare under dagen är den alltid ren. Å andra sidan är det öppet nästan hela dagen (från 6 till 22.00 ungefär), så du kan utnyttja din biljett på bästa sätt. Värdet för pengarna (cirka 16 euro för ett dagskort) är oslagbart.

Rudas Spa

Rudas Spa är utan tvekan känt för sin långa historia: ottomanerna byggde det för över 450 år sedan! Det bör också nämnas att det är ett av de vackraste i staden, med en turkisk stil. Om du åker dit rekommenderar jag att du kopplar av i den stora salen, där det finns en stor åttkantig pool, fyra sidopooler med olika temperaturer och en vacker kupol.

Den har dock en stor (och orättvis) nackdel. Sedan starten har det varit en plats som främst varit öppen för män, och numera kan kvinnor bara komma in på helgerna. Entréavgiften är cirka 12 euro.

8. Ta en kryssning på Donau på kvällarna i april

Budaborgen och en kryssning| ©Dennis Jarvis
Budaborgen och en kryssning| ©Dennis Jarvis

Attboka en kryssning på Donau är alltid en bra idé om du är i Budapest, men när våren är ljus är planen ännu bättre. Det fina vädret gör att du kan gå ut på däck och se byggnaderna som de ser ut framför dina ögon. Lägg därtill en guide som förklarar allt och en förfriskning (eller ett glas cava) och du kommer att vara säker på om du vill delta eller inte.

Donau har sett Budapest växa till den stad som den är idag. Under resan kommer du att få se symboliska platser som parlamentet och Matthias kyrka, samt passera under berömda broar som Elizabeth-, Margaret- och Chain Bridges.

Panoramautsikten är otrolig när som helst på dygnet, men om du vill göra resan ännu mer speciell är mitt råd att boka en nattkryssning på Donau. Varför? Det är magiskt att se staden lysa upp när det blir mörkt. Om du inte har något emot att betala extra kan du dessutom njuta av ett område ombord medan du lär känna Budapest från flodvattnet.

Boka en kryssning på Donau

9. Ta en tur till Gödöllo slott för att se trädgårdarna på våren

Palats och trädgårdar| ©Andrey Sulitskiy
Palats och trädgårdar| ©Andrey Sulitskiy

Det finns en plats i närheten av Budapest, bara trettio minuter bort, som du inte får missa: Gödöllopalatset. Det är det näst största barockslottet i världen, men det är särskilt känt för att ha varit residens för den ungerska monarkin, inklusive Sissi, drottningen som väckte så mycket kärlek bland sina undersåtar. Utöver det är det de spektakulära trädgårdarna som utmärker sig. I april, när blommorna står i blom, är de ännu vackrare.

Attbesöka Gödöllopalatset är det bästa sättet att förstå vad det ungerska kejsardömet handlade om. Dess huvudfasad med väggar har restaurerats och är rik på historia, liksom dess interiör som ofta rymmer tillfälliga utställningar. Under en rundvandring i rummen kan du förstå hur Sissi och hennes make Franz Joseph levde och upptäcka några av hemligheterna i detta palats, som så ofta har jämförts med Versailles.

Innan du åker, kom ihåg att avsätta tid för att strosa runt i den 26 hektar stora parken som omger den. Den är utformad i engelsk stil och förklarades som naturreservat 1998. Här finns en av Sissis favoritplatser för ridning: Avenue of Almond Trees. Om du åker i april kan du se blommorna, vilket gör resan ännu mer speciell.

10. Besök Szentendre på våren

Besöka Szentendre| ©Mariel D
Besöka Szentendre| ©Mariel D

Budapest är helt klart en kosmopolitisk stad som har mycket att erbjuda, men om du vill fly från det hektiska livet rekommenderar jag en resa från Budapest till någon av de omgivande byarna. Jag rekommenderar särskilt Szentendre, bara 20 minuter från huvudstaden. Det är en vacker, pittoresk by som du kan nå med bil eller båt.

Szentendre är en mycket internationell stad, eftersom den under den ottomanska invasionen på 1400-talet var hemvist för greker, bosnier, serber... Idag finns det fortfarande affärer som serverar mat från dessa platser, och till och med en serbisk kyrka.

Byn är en av de vackraste i Ungern, vilket kanske är anledningen till att så många postimpressionistiska konstnärer besökte den under 1800- och 1900-talen. De smala, färgglada gatorna, som kantas av hus i rokokostil, är som gjorda för promenader i vackert vårväder. När du känner för att ta en paus kan du slå dig ner på en av terrasserna, som kommer att öppnas i april.

Upptäck alla utflykter från Budapest


Vädret i Budapest i april

Våren i Budapest| ©teofilo
Våren i Budapest| ©teofilo

Du har rätt att komma till Budapest i april! Våren har inte bara anlänt, den har också etablerat sig och temperaturen kan nå 18 °C, men redan efter tre dagar väntas det regna. Minimitemperaturen är vanligtvis 11 °C, så ta med dig varma kläder för kvällarna när det svalnar.

Vädret är lite torrt, men det är skönt att kunna njuta av utomhuslivet, ta en cykeltur i Budapest och inte känna att dagen slutar klockan 17.00, som den gör under vintermånaderna. I april är det däremot mer än 13 timmars dagsljus per dag.

Budapests turistmassor i april

Turer i Budapest| ©pfatterüberalles
Turer i Budapest| ©pfatterüberalles

Även om högsäsongen i Budapest infaller på sommaren är april en månad med många turister. Varför är det så? Man kan känna att det goda vädret har kommit och dessutom sammanfaller denna månad med viktiga datum, som påskhelgen, som lockar många besökare.

Vad innebär detta? Det är bättre att boka hotell och flyg i förväg, liksom biljetter till museer eller utflykter som du vill göra. Å andra sidan bör du tänka på att priserna kommer att vara lite högre, men inte i samma utsträckning som under sommarmånaderna.

Är du redo för din resa till Budapest i april? Jag hoppas att mina tips ska fungera som en vägledning och att du ska njuta av din resa till fullo.