Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

10 saker att göra i Budapest på vintern

Om du planerar en snöig storstadssemester i Europa under de kallare månaderna har Budapest allt: historiska byggnader, smaklig gulasch, eleganta utomhusbad och ett udda nattliv. Och allt är täckt av ett behagligt snötäcke.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

10 saker att göra i Budapest på vintern

Spårväg på vintern | ©Bence Petrás

Vintrarna i Budapest är kalla, det kan inte förnekas. Men det finns också massor av saker att göra inomhus, till exempel en rundtur i operahuset, besök julmarknaderna och ruinbarerna, som är de mest stämningsfulla vid den här tiden på året. Glöm naturligtvis inte att värma upp och läka kroppen i ett av Budapests säsongsbetonade spa.

1. Isbana i stadsparken

Skridskoåkning i stadsparken| ©clarebear483
Skridskoåkning i stadsparken| ©clarebear483

City Parks isbana i Budapest är den överlägset mest kända skridskodagen i regionen, om inte i Europa. Den ligger mittemot Vajdahunyad-slottet i utkanten av stadsparken och skridskoåkare strömmar till rinken varje vinter mellan slutet av november och mitten av februari.

Inträdesavgiften är 3 euro för barn, studerande och pensionärer, 5 euro för vuxna och 11 euro för familjer (2 vuxna och 1 barn). Öppettiderna är från 9.00 till 13.00 och sedan från 17.00 till 21.00. För mer information lämnar jag dig här den officiella webbplatsen.

Isbanan öppnades första gången 1870 och är en av de äldsta och största i Europa. Om du åker till Budapest på sommaren ser du förstås en stor vattensjö.

Boka en guidad tur i Budapest

2. Basilikans ljusshow

Ljus i basilikan S. Stefano| ©Jorge Láscar
Ljus i basilikan S. Stefano| ©Jorge Láscar

Stefansbasilikan är en vacker byggnad, men vad som är ännu mer tilltalande för ögat är den underbara ljusshowen under vintern, särskilt om du besöker staden i december och januari. Ljusshowen äger rum varje halvtimme mellan 16.30 och 22.00.

För att hålla dig uppdaterad rekommenderar jag att du besöker denna webbplats.

Under vintersäsongen erbjuds den ultimata ljusshowupplevelsen, där religiösa berättelser och sagor framförs med färgat ljus och ljud. De bländande 3D-animationerna på byggnadens framsida skapar en otrolig optisk effekt.

Boka en guidad tur i Budapest

3. Ta ett dopp i ett av Budapests termalbad

Gellert Spa| ©Denis Barthel
Gellert Spa| ©Denis Barthel

En av de mest eftertraktade aktiviteterna i Budapest på vintern är att bada i ett varmt termiskt bad. Eftersom de matas av naturliga källor som är rika på kalcium, magnesium och fluorid har dessa bad stora helande och renande egenskaper. Biljettpriserna varierar mellan 12 euro och 22 euro, beroende på badet och paketet. Badet är öppet från 9.00 till 19.00 varje dag i veckan.

Bland de bästa spa-anläggningarna i Budapest finns Szechenyi, som har 3 uppvärmda utomhuspooler. Det kan snöa, men det termiska vattnet behåller alltid sin temperatur, en mycket behaglig och hälsosam varm-kall känsla - något som du definitivt måste prova!

Andra populära termalbad att besöka i Budapest är Gellert-, Kiraly- och Lukacsbadet. Alla har olika funktioner, vissa har pooler med olika temperaturer, bastu, massage och spabehandlingar.

Boka en biljett till ett spa i Budapest

4. Andrassy Avenue och Fashion Street

Andrass Avenue vid jul| ©Sződi István
Andrass Avenue vid jul| ©Sződi István

Att shoppa i Budapest på vintern är en magisk upplevelse. Här kan du inte bara titta på de bästa butikerna och njuta av årets bästa rabatter, utan du kan också njuta av julstämningen på de vackert dekorerade boulevarderna.Andrassy Avenue och Fashion Street är två av de mest populära shopping- och turistmålen vid den här tiden på året. Butikerna har vanligtvis öppet från 10 till 21 på vintern.

Andrassy Avenue, som sträcker sig mellan Heroes' Square och Elizabeth Square, är hemvist för Gucci, Ralph Lauren, Louis Vuitton, Burberry och Rolex, för att nämna några. Dessutom är avenyn täckt av tusentals julbelysningar och granar.

På Fashion Street finns ett stort urval av butiker längs gångvägen som leder till Vörösmarty-torget. Den livliga gatan har blivit en viktig turistattraktion tack vare sina utställningar och installationer som gör vintersäsongen ännu mer speciell.

5. Smaka på traditionell ungersk vintermat på Grand Central Market

Toppen av Central Market| ©Steve Knight
Toppen av Central Market| ©Steve Knight

Nagy Vásárcsarnok (den stora marknaden) är ett måste om du är i Budapest på vintern. På första våningen finns det några stående diskar som serverar traditionella ungerska rätter och säsongens viner. Det är svårt att motstå doften av hemlagad mat och nybakade strudeller! Jag rekommenderar att du beställer vinterspecialiteterna om du vill prova autentiska traditionella ungerska rätter. En av de idealiska platserna för en gastronomisk rundtur i Budapest.

Great Central Market är också en plats att stanna och värma sig inifrån och ut, eftersom den alltid är luftkonditionerad. Inte hungrig? Lita på mig, bara synen av alla godsaker på stånden får din mage att knorra! Missa inte heller de berömda lángos som steks framför dina ögon, även om de bäst äts när du besöker Budapest på sommaren.

Marknaden är öppen från 06.00 till 18.00 måndag till fredag och från 06.00 till 15.00 på lördagar. Påsöndagar är marknaden stängd.

6. Njut av en vintertur med spårvagn

Julspårvagn i Budapest| ©Accept001
Julspårvagn i Budapest| ©Accept001

Under vintern i Budapest, främst i december och januari, finns det särskilda spårvagnar täckta med ljus som går genom de mest turistiska platserna i staden och som drar till sig uppmärksamhet på grund av sin anmärkningsvärda yttre estetik. Spårvagnarna kallas Fényvillamos och är inte bara ett transportmedel utan också en verklig attraktion.

Om du är intresserad av att hoppa på en spårvagn för att besöka staden med stil kan du hitta dessa upplysta spårvagnar längs Budapests populära rutter. Spårvagnen är täckt av tusentals lampor och börjar köra efter kl. 17.00 varje kväll. En spårvagnsbiljett kostar cirka 380 HUF (1 euro).

Kom ihåg att denna linje är ur funktion under julafton och nyårsafton.

7. Ungerska statsoperan

Operabyggnaden| ©PDXdj
Operabyggnaden| ©PDXdj

Den ungerska statsoperan öppnar sina dörrar på vintern för en varm kväll med musik och atmosfär. Finns det något bättre sätt att bekämpa de trista kalla dagarna än med rytmisk och uttrycksfull konst? Du kan inte bara njuta av musiken, utan också ta en rundtur i byggnaden, eftersom det är en historisk plats med mycket att se.

Den ungerska statsoperan, som färdigställdes 1884 och ritades av den berömda arkitekten Miklós Ybl, är fortfarande exakt densamma som när den byggdes för över 130 år sedan. Den imponerande byggnaden används regelbundet i storfilmer och har blivit en ikonisk nationell skatt. Varje år på vintern kommer tusentals besökare till Budapest för att njuta av operahusets skönhet.

Balett- och operafans lockas till denna plats på grund av den höga kvaliteten på föreställningar som "Nötknäpparen", "La Boheme", "Billy Elliot", "Trollflöjten" och "Tosca".

8. Julmarknader

Julmarknad i Budapest| ©Liam McKay
Julmarknad i Budapest| ©Liam McKay

Även om det är ett julevenemang i Budapest är det fortfarande en turistattraktion om du besöker staden på vintern. Glögg, julstrudel, traditionella maträtter och hantverk står på julmarknaderna på Vörösmarty-torget och Stefansbasilikan.

Marknaderna äger rum från november till början av januari varje säsong och välkomnar ett stort antal besökare från hela världen och erbjuder en autentisk ungersk julupplevelse som du aldrig kommer att glömma. De är öppna från 10 till 22.00.

Vörösmarty-torget är en av de mest populära marknaderna i Centraleuropa och en av de äldsta i Ungern. Den är känd för sina traditionella ungerska rätter, som inkluderar skorstenskaka, lokala korvar och en uppsjö av godsaker att välja mellan i över 120 stånd.

Under tiden ligger julmarknaden St Stephen's Basilica framför den spektakulära basilikabyggnaden, med över 160 stånd fyllda med kakor, godis, hantverk, glögg och traditionella julklappar. Det är fritt inträde till båda marknaderna.

9. Glöm inte Budapestkarnevalen

Människor som firar Farsang| ©Mihaela Lica Butler
Människor som firar Farsang| ©Mihaela Lica Butler

Budapestkarnevalen ("Farsang" som den kallas på ungerska) firas också på vintern. Denna händelse inträffar alltid mellan Epifania och askonsdagen. Om din huvudsakliga sightseeingplan är att se Farsang bör du därför besöka staden i februari.

Karnevalen i Budapest är en festival av liv, färg och glädje som alla kan njuta av, oavsett religiös övertygelse. För många har det blivit mer än bara en social händelse, med traditionella evenemang som Busójárás som uttrycker landets rötter och kultur, samtidigt som man tar farväl av vintern och entusiastiskt välkomnar våren.

Du kan också få en glimt av Mohács Busó-paraden utan att lämna Budapest. I "Busó" klär sig männen i skrämmande kostymer med trämasker och horn och jagar kvinnor.

10. Ruin Bars

I Dürer Kert| ©Kaihsu Tai
I Dürer Kert| ©Kaihsu Tai

En av de mest rekommenderade platserna att besöka på vintern är Budapests ruinbarer. Som ett tips för ditt besök i staden rekommenderar jag en tur till ruinbarerna i december och januari. Vid den här tiden på året är dessa barer, förutom sitt slående utseende och sina enastående egenskaper, en välkommen tillflykt från det kalla och blåsiga vädret och erbjuder ettbrett utbud av drycker och säsongsbetonade delikatesser.

Szimpla Kert var den första baren med ruiner som inrättades i staden och är en av de mest rekommenderade platserna att besöka på din rundtur i Budapests judiska kvarter. Om du däremot föredrar nattlivet i staden rekommenderar jag Ankert, som ligger i det sjätte distriktet och erbjuder några av de bästa nattlivsupplevelserna med musik och underhållning.

Det finns mer än ett dussin ruinbarer runt om i Budapest och de erbjuder ofta särskilda turer för att låta turisterna uppleva staden samtidigt som de provar några av deras lokala viner och "unicum", Budapests egen örtlikör.


Vintervädret i Budapest

Vinternatt i Budapest| ©Stefan Munder
Vinternatt i Budapest| ©Stefan Munder

Vintern i Budapest anses i allmänhet vara från december till februari, med vinterperioder i november och mars. Medeltemperaturen ligger mellan 1 och 4 °C. Men om du besöker staden i januari ska du inte bli förvånad om temperaturen sjunker till -7ºC.

Precis som de flesta platser i Europa som har en vintersäsong tenderar Budapest att vara kallt och grått på vintern, med få soliga dagar.

Från mitten av december till mitten av februari är det inte ovanligt att det snöar i staden.

Ett måste i resväskan för din vinterresa till Budapest

Bagage| ©nappy
Bagage| ©nappy

Överväg först och främst en tung jacka med huva, eller en dunjacka för kvinnor. Du behöver också ulltröjor, långärmade skjortor eller polotröjor, ett par bra handskar och en varm stickad eller pälsmössa. Utomhustemperaturen kan variera mellan +2 °C och -7 °C, ibland ännu lägre, så du måste ha varma kläder på dig.

Eftersom ungrarna är vana vid kyla bör du också överväga att packa ner några modeplagg från Budapest i resväskan- kom ihåg att det på vintern finns fynd att göra i många butiker, särskilt om du åker till Budapest i juletid.

Att ta sig runt i Budapest på vintern

I Budapests tunnelbana| ©Zicarlo van Aalderen
I Budapests tunnelbana| ©Zicarlo van Aalderen

Budapest har ett varierat och väl fungerande kollektivtrafiksystem. På vintern är tunnelbanan det bästa alternativet: den har fyra linjer och berör nästan alla de viktigaste turistattraktionerna.

Det enda undantaget är slottskvarteren, där Buda slottet och Matthias kyrka ligger, men det är också lätt att ta sig dit med buss eller spårvagn.

Spårvagn 2 är en av de bästa turistlinjerna, så se till att använda den! Den tar dig med på en tur längs floden som om du vandrade längs Donaubäckenet. Här finns också den bästa utsikten över Gellért-kullen, slottsområdet och parlamentet.