Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Budapest-Transfers

Glöm oron för att hitta rätt transportmedel för att ta dig till ditt hotell från Budapest flygplats: jag ska berätta allt om alternativen.

Alex Grande

Alex Grande

7 minsta läsning

Budapest-Transfers

Flygplan som landar på Budapests flygplats | ©Sony SLT-A57

Budapest Ferenc Liszt Airport (tidigare Ferihegy Airport) ligger 16 km från stadens centrum, vilket tar cirka 40 minuter med bil eller tåg.

1. Transferalternativ från Budapest flygplats eller station till stadens centrum

Soluppgång vid terminalen på Budapests flygplats| ©Tom Imrei
Soluppgång vid terminalen på Budapests flygplats| ©Tom Imrei

Om du reser till Budapest anländer du med flyg eller tåg och det första du måste ta reda på är hur du ska ta dig till ditt hotell i ett land med en annan valuta och ett annat språk än ditt eget. Transfers i Budapest är billiga och det finns olika alternativ; jag ska förklara dem alla för dig:

2. Privat transfer från Budapests flygplats till ditt hotell

Privat transfer som väntar vid hotellets dörr| ©Supermac1961
Privat transfer som väntar vid hotellets dörr| ©Supermac1961

Den största fördelen med att hyra en transfer mellan Budapest flygplats och ditt hotell är att den är tillgänglig 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan (så det spelar ingen roll vilken tid ditt flyg anländer).

Med den här tjänsten får du en professionell förare som väntar på dig vid ankomsten med en skylt med ditt namn på, du behöver inte vänta i köer och du gör resan bekvämt och med plats för ditt bagage med högst 15 passagerare.

I motsats till vad det kan verka är priset för denna tjänst i Budapest mycket ekonomiskt, eftersom detta alternativ är tillgängligt från en kostnad på 155 per person. Fordonet är också anpassat för barnvagnar och rullstolsanvändare.

Hur det fungerar

Du bokar online och kan avboka gratis upp till 24 timmar i förväg. När du har valt vilken dag du vill anlita tjänsten måste du via e-post lämna dina flyguppgifter (så att chauffören kan anpassa sig om det blir förseningar) och dina hotelluppgifter (så att chauffören vet vart han ska köra dig). När du har bekräftat din bokning får du instruktioner om hur du ska träffa din chaufför som väntar på dig med en skylt med ditt namn på vid avgången från ditt flyg.

Returservice från staden till flygplatsen

Denna transfertjänst är också tillgänglig för att ta dig från ditt hotell till flygplatsen i slutet av din resa. Priserna och bokningsprocessen är desamma: du lämnar dina hotelluppgifter så att chauffören kan hämta dig när du vill. Om jag får ge dig ett tips, ge dig gott om tid för att anlända utan (samma villkor förutom att du måste vara tillgänglig i god tid så att du inte missar ditt flyg).

Anas resetips

Om ditt flyg anländer tidigt på morgonen är det särskilt svårt att ta sig till centrum med kollektivtrafiken, men privat transfer är tillgänglig dygnet runt.

3. Transfer från Budapest tågstation till ditt hotell

Budapest tågstation| ©Ibolya
Budapest tågstation| ©Ibolya

Om du anländer till Budapest med tåg för att du har besökt omgivningarna måste du ta dig till ditt hotell. För mig är det bekvämaste sättet att göra detta en privat transfer från Budapest tågstation till ditt hotell. Med den här tjänsten väntar en förare på dig (dig och din grupp) vid ankomsten och kör dig direkt till ditt hotell, utan att du behöver vänta.

Precis som med flygplatstransfertjänsten måste du lämna dina ankomstuppgifter till stationen så att de kan ordna så att du blir hämtad. Föraren väntar på dig även om tåget är försenat.

Returservice från ditt hotell till tågstationen

Du kan också ordna en returtransfer från ditt hotell till tågstationen i Budapest i slutet av din resa. Efter en lång resa, och särskilt om du har mycket bagage, rekommenderar jag detta alternativ.

4. Andra alternativ för att flytta från flygplatsen: kollektivtrafik eller taxi

Taxi väntar vid dörren till ett hotell i Budapest.| ©Jorge Franganillo
Taxi väntar vid dörren till ett hotell i Budapest.| ©Jorge Franganillo

Om du använder kollektivtrafiken för att ta dig till Budapests centrum kan du spara pengar. Det är ett mer besvärligt alternativ eftersom det inte tar dig direkt till ditt hotell och du förmodligen måste vänta på flygplatsen, men det är tillgängligt om du anländer till Budapest under dagen (på kvällen, särskilt mellan 23 och 16, blir tidtabeller och kombinationer mer komplicerade).

Buss 200E + tåg

Bussen 200E tar cirka 25 minuter och kostar cirka en euro. Det är det billigaste alternativet, men det släpper inte av dig i centrum utan vid en tågstation (Köbánya-Kispest) från vilken du kan ta dig till centrum (Västra järnvägsstationen), också för en euro i ytterligare 25 minuter.

Pendelbuss 100E

Från kl. 05.00 till 01.20 avgår bussen var 20:e minut (ungefär) och släpper av dig i centrala Budapest (antingen vid hållplatserna Kálvin tér och Astoria M i Pest eller vid Deák Ferenc tér i Buda). Det kostar cirka 3 euro och tar cirka 40 minuter. Om du väljer det här alternativet ska du alltid kontrollera avståndet från hållplatsen där du kliver av bussen till ditt hotell för att se om det är möjligt att gå eller om du måste hitta ett annat transportmedel.

Buss 900 (nattbuss)

Mellan klockan ett och fyra på morgonen är denna linje tillgänglig till hållplatsen Bajcsy-Zsilinsky Street. Därifrån finns det två andra nattbussar, 950 och 950A, som tar dig till Budapests centrum.

Taxi

Om du anländer till Budapest och inte har bokat någon transfer till ditt hotell finns det också en taxistation på flygplatsen (se alltid till att det är en officiell taxi du tar). Det kanske inte verkar så mycket, men det är ett av de dyraste alternativen jämfört med det genomsnittliga priset för en taxiresa i Budapest. Taxibilar är säkra och bekväma, men vid vissa tider på dagen kan det vara svårt att få tag på en taxi.

Anas resetips

Om du vill ha transfer till ditt hotell, boka i förväg. Det finns minibussar på flygplatsen som gör detta, men de har inget fast pris och du måste vänta tills de är fulla.

5. Detta är Budapest flygplats

Duty Free på Budapest flygplats| ©Jorge Franganillo
Duty Free på Budapest flygplats| ©Jorge Franganillo

Flygplatsen i Budapest är ganska välskött och för att vara en europeisk stad är den inte särskilt stor, så det är lätt att hitta runt. Flygplatsen har två huvudterminaler: terminal 1 och terminal 2. Båda är sammankopplade och oavsett om du åker åt ena eller andra hållet kommer du att anlända till en huvudhall där familj, vänner eller privata chaufförer väntar på passagerarna.

Förutom butiker där du kan köpa vatten eller snacks (priserna är rimliga) finns det även bankomater på vägen ut. Även om Ungern är en del av Europeiska unionen är landets valuta fortfarande ungerska forint och inte euro, så du kan växla eller ta ut pengar i dessa uttagsautomater. Avgifterna för dessa bankomater är högre än för andra bankomater som du kan hitta i centrum.

6. Första tipsen inför din ankomst till Budapest

Det ungerska parlamentet i gryningen| ©Andy Maguire
Det ungerska parlamentet i gryningen| ©Andy Maguire

Flygplatsen är också den första kontakten med staden. En stad som, om du gillar den lika mycket som jag gör, kan bli din favoritstad. Det är viktigt att veta hur du tar dig runt på flygplatsen, vilken typ av tjänster du hittar och hur du tar dig till ditt hotell i centrum, men det finns också några första tips att tänka på när du planerar din resa. Innan du tar fram guideboken och kameran...

När kan du resa till Budapest

Budapest är trevligt när som helst på året. Högsäsongen är på sommaren, då det, med undantag för värmeböljor, är en mycket behaglig temperatur för sightseeing i staden. Många hotell har till exempel ingen luftkonditionering eftersom det inte är nödvändigt. Om du reser till Budapest på vintern kommer du att få temperaturer på flera minusgrader, så det är viktigt att packa varma kläder och göra korta stopp under sightseeingturerna för att hålla sig varm.

Hur man tar sig runt i Budapest

Staden har en tunnelbana och ett väl fungerande kollektivtrafiknät, men stadens storlek gör det lätt att ta sig runt till fots. Taxibilar är mycket billiga och har taxameter: mitt råd är att gå till närmaste taxistationer och uteslut inte att använda turistbussen för att ta dig mellan de viktigaste sevärdheterna (läs mer här): Hop-on Hop-off Bussturer).

Hur man växlar pengar

Valutan i Budapest är den ungerska forinten. En euro är 350 ungerska forint. Du kan växla pengar på flygplatsen, men växlingskontoren i stadens centrum ger dig en mer förmånlig växelkurs. Om du reser med euro är priserna i staden i alla fall mycket låga, så du kan unna dig så mycket du vill under din resa.

Vart ska du bo i Budapest?

Om du bokar ditt boende i förväg har du ett stort urval utan att behöva betala orimliga priser (även om du också kan satsa stort genom att bo på ett av Budapests lyxhotell). Floden är stadens landmärke och delar upp Buda och Pest, där Pest är den modernaste delen av staden. Alla boenden nära floden är ett bra val för din resa.

Särskilda överföringsvillkor

Om du hyr en privat transfer och har särskilda krav, t.ex. skrymmande eller ömtåligt bagage, kom ihåg att tala om det för företaget du hyr transfern från. Du kommer inte att ha några problem, men de kommer att ta hänsyn till detta när det gäller om du behöver extra utrymme i fordonet eller inte.

Vad du ska packa

Om det är vinter, ta med dig varma kläder, inklusive varma T-shirts. Jag rekommenderar också att du har en app på din mobiltelefon som gör att du kan hitta runt i staden utan att behöva använda data. Namnen på gatorna kan vara förvirrande när du först lär känna staden, vilket gör det svårare att ta sig fram än i andra europeiska städer.

Vad du ska äta

Den ungerska maten är utsökt och mycket billig på de flesta restauranger. Lämna inte staden utan att prova skedrätter som gulasch, men glöm inte heller gatusnack som langos, ett hett friterat bröd med olika fyllningar ovanpå.

Om du går på en guidad tur i Budapest ska du alltid be din guide om en restaurang där stadens arbetare går på en fast meny. Sist men inte minst får du inte glömma godiset, eftersom Ungern har några riktiga godbitar som skiljer sig mycket från vad du hittar på andra håll i Europa. Om du funderar på att ta en guidad tur i Budapest, har vi här en lista över några av de bästa: Dagsresor och utflykter från Budapest.

Om tågstationen

Budapests huvudstation heter Keleti och ligger på Pestsidan i stadens centrum, även om den ligger lite långt från floden. Härifrån kan du ta tåg till grannländer som Wien och Prag samt till städer i närheten av Ungerns huvudstad. Om du inte anländer till stadens flygplats utan till tågstationen kan du också välja mellan privat transfer till ditt hotell eller kollektivtrafik.

Vanliga frågor

  • Är taxibilar i Budapest säkra?

    Taxibilar i Budapest ska vara lika säkra som andra europeiska taxibilar, men se till att undvika frilansare och försök att boka dina resor med välrenommerade företag som FoTaxi, CityTaxi och BudapestTaxi. Men det finns också en språkfråga, så det är fortfarande en bra idé att använda kollektivtrafiken eller boka transfer i förväg för att få en enklare upplevelse.

  • Hur långt ligger Budapest flygplats från staden?

    Budapest Airport ligger 23 km sydost om Budapests centrum och tar cirka 35-45 minuter att nå, beroende på trafiken.

  • Hur tar man sig från Budapest flygplats till staden?

    Det finns flera sätt att ta sig till centrum från Budapest flygplats: en expressbuss som tar 45-60 minuter till centrum, en flygplatsbuss som tar dig till närmaste tunnelbanestation (och därifrån tar du tunnelbanan till din hotellstation), en tågförbindelse som tar 40 minuter att ta sig in till staden men som är mindre frekvent, och slutligen en förbokad transfer som tar dig direkt till ditt hotell (perfekt för stora grupper, för dem som har mycket bagage eller för dem som blir trötta av att resa med flyg).