Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Bästa judiska kvartersturer i Krakow

Tycker du om att besöka historiska platser och är du intresserad av att lära dig allt om judisk historia under andra världskriget? I så fall rekommenderar jag en resa tillbaka i tiden genom Krakows judiska kvarter.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Bästa judiska kvartersturer i Krakow

Kazimierz, Krakows judiska kvarter | ©pa00lo

Bland de saker man kan göra och se i Krakow måste man ta med ett besök i de judiska kvarteren. Denna plats, även känd som det judiska ghettot i Krakow, var ett av de fem stora kvarteren som skapades av nazisterna under ockupationen av Polen under andra världskriget. Många punkter finns kvar idag som fungerar som bevis på en av de största historierna och brotten i mänsklighetens historia.

För din rundtur i detta kvarter kan du välja mellan vandring, cykling eller Segway-turer. Var och en av dem täcker vissa attraktioner och museer. Du kan välja den som bäst passar din tid och dina önskemål. Även om de flesta av dem är historiska rundturer visar vissa av dem, till exempel den gastronomiska rundturen, dig en annan sida av det berömda kvarteret.

1. Privat rundtur i de judiska kvarteren: förbi Schindlers fabrik och Ghettohjältarnas torg

Schindlers fabrik| ©DzidekLasek
Schindlers fabrik| ©DzidekLasek

Krakows fascinerande judiska kvarter är ett måste om du är på semester i Krakow. Jag rekommenderar att du väljer den här turen eftersom du då kan upptäcka flera sevärdheter på en och samma dag.

Under rundturen kommer din guide att berätta historien bakom alla de platser du besöker. Turen tar cirka 3 timmar och kostar i genomsnitt 50 euro.

När du har träffat din guide och din grupp i Krakow kommer du att promenera till det judiska kvarteret, Kazimierz. Promenaden tar cirka 20 minuter, beroende på mötesplats. När du når kvarteret kommer du att inse hur två kulturer, polska och judiska, kan leva tillsammans på en och samma plats.

Om du bara har två dagar på dig att utforska Krakow är detta den perfekta turen för dig. När du kommer till Kazimierz, det judiska kvarteret, passerar du Schindlers fabrik, platsen som räddade över 1200 judar från förintelsen.

Andra platser du kommer att passera är Ghetto Heroes Square och Eagle's Pharmacy Museum. Detta apotek går ofta obemärkt förbi vid besök i stadsdelen. Det spelade dock en viktig roll i den judiska historien eftersom det fungerade som mötesplats och skydd för att ta emot mediciner och mat.

Apotekets ägare var polack och vägrade lämna sitt hem när nazisterna utsåg utrymmet till judiskt ghetto. På rundturen får du lära dig mer om denna historia.

Intressanta detaljer

 • Pris: cirka 50 euro.
 • Varaktighet: cirka 3 timmar.
 • Transportmedel: till fots.
 • Fördelar med detta alternativ: Du får en snabb rundtur i de judiska kvarteren och ser de mest kända platserna från utsidan.
 • Nackdelar med det här alternativet: Den här rundturen kommer förmodligen att göra att du vill se mer, eftersom rundturen bara görs utifrån. Guiden kommer dock att göra sitt bästa för att se till att du lär dig alla detaljer om varje historisk plats.

Boka en rundtur i Krakows judiska kvarter

2. Gastronomisk tur i Kazimierz

Judisk mat| ©Brian Nelson
Judisk mat| ©Brian Nelson

Om du är intresserad av gastronomiska turer i Krakow bjuder jag in dig till en sådan tur till Kazimierz-distriktet. Turen går till fots så du kan besöka upp till 5 restauranger.

Under rundturen tillbringar du cirka 3 timmar så att du kan smaka på alla rätter i lugn och ro. I din entréavgift på cirka 70 euro ingår matproverna du får i varje restaurang.

Kazimierz-distriktet är ett av de äldsta i Krakow, så dess kultur och historia är närvarande inte bara i de historiska platserna utan också i maten. Medan du smakar på maten kommer din guide att berätta historien bakom många av rätterna. De är vanligtvis en blandning av polsk och judisk kultur.

Reseledaren kommer att tala om för dig vilket område av restaurangerna du ska gå till för att få ett smakprov på maten. Totalt kommer du att smaka på 15 rätter. Förutom maten kan du provsmaka den lokala hantverksölen och vodkan. Andra drycker som vatten och läskedrycker finns tillgängliga om du föredrar det.

Jag uppmanar dig att utnyttja denna rundtur inte bara för att äta, utan också för att träffa människor med samma intressen som du. Mat är alltid en bra ursäkt för samtal.

Förutom de restauranger du besöker kommer din guide att rekommendera kaféer, barer och andra restauranger. Dessa kan du lägga till på din lista över de bästa restaurangerna i Krakow.

Intressanta detaljer

 • Pris: cirka 70 euro.
 • Varaktighet: cirka 3,5 timmar.
 • Transportmedel: till fots
 • Fördelar med det här alternativet: Med den här typen av tur får du lära känna en annan sida av de judiska kvarteren och inte bara dess historia och mest populära platser.
 • Nackdelar med detta alternativ: Om du har olika matintoleranser eller allergier bör du vara mycket försiktig med denna tur.

Boka en gastronomisk rundtur i de judiska kvarteren

3. Rundtur i Kazimierz: inkluderar besök på museer och synagogor.

Synagogan| ©Lainie Berger
Synagogan| ©Lainie Berger

Om du inte vill missa någon av sevärdheterna i de judiska kvarteren rekommenderar jag den här rundvandringen. Vid varje hållplats får du tillräckligt med tid för att gå in och gå runt på platsen, medan du lyssnar på de historier som din guide berättar för dig. Turen varar ungefär 4+ timmar och kostar i genomsnitt 70 euro.

Det första stoppet är Oskar Schindler-fabriken. I denna före detta emaljfabrik kan du se utställningar som visar hur livet var i Krakow under andra världskriget. Du kan gå in så länge som din guide säger och sedan fortsätta din rundtur.

Nästa stopp är Ghetto Heroes' Square. Här kan du beundra monumentet över ghettohjältarna och lyssna på de historiska fakta som guiden berättar.

Därefter går du till Fader Bernatek-fotbron över floden Vistula, som förbinder Kazimierz-distriktet med Podgorze-distriktet. Här kommer du att se att många turister hänger upp hänglås som en symbol för ett löfte.

Turen brukar också stanna vid Remuh-synagogan, Stara, Izaak, Highen och Tempel.

Den stannar också vid det galiciska judiska museet i Krakow, som hedrar minnet av förintelsens offer, och den nya judiska kyrkogården.

Du kommer också att passera de gamla ghettomurarna, Szeroka Street, statyn av Jan Karski och det nya torget.

Fru Dresners gård och trappor är en förväntad plats för många besökare eftersom denna plats finns med i Steven Spielbergs film "Schindler's List", så filmfantaster stannar alltid till för att ta bilder.

Intressanta detaljer

 • Pris: cirka 80 euro.
 • Varaktighet: cirka 4 timmar
 • Transportmedel: till fots
 • Fördelar med detta alternativ: Det är en av de mest kompletta turerna eftersom den gör det möjligt att besöka de mest intressanta platserna och inte bara passera förbi dem.
 • Nackdelar med detta alternativ: Det är en tur som kräver mycket energi för att hålla dig igång i flera timmar. Jag rekommenderar att du äter frukost innan du åker och att du tar med dig vattenflaskor och snacks för vägen. Kom ihåg att du inte får äta mat inne i museerna och synagogorna.

Boka en privat rundtur i de judiska kvarteren

4. Segwaytur i Krakows judiska kvarter

Grupp av människor på segway| ©Markus Tacker
Grupp av människor på segway| ©Markus Tacker

För vissa människor kan en promenadtur genom Krakows judiska kvarter vara lite tröttsam. Det finns dock andra sätt att ta sig runt här utan problem:med hjälp av en segway kan du ta dig runt till alla de mest populära sevärdheterna i området på cirka 2 timmar. Den genomsnittliga kostnaden för dessa turer är 40 €. Ombord på detta fordon kan du utforska gatorna fulla av restauranger och barer, men också den historiska sidan av det judiska kvarteret.

Först bör du börja turen med en kort lektion eller träning. Guiden kommer att förklara hur Segwayen fungerar, ett idealiskt transportmedel för personer med nedsatt rörlighet

Efter detta är du redo att utforska de lokala gatorna och marknaderna. Du kommer också att passera Schindler-fabriken, Ghetto Heroes-torget, de mest kända synagogorna, Fader Bernatek-fotbron, bland andra intressanta platser. Observera att turen inte inkluderar inträde till några museer eller fabriker, du kommer bara att passera framför dem. Vi uppmanar dig att vara uppmärksam på alla historiska fakta som guiden kommer att berätta för dig längs vägen.

Intressanta detaljer

 • Pris: cirka 40 euro.
 • Varaktighet: cirka 2 timmar.
 • Transportmedel: Segway.
 • Fördelar med detta alternativ: Du kan se alla populära platser i de judiska kvarteren i ett lätthanterligt fordon.
 • Nackdelar med detta alternativ: Denna tur ger dig inte tillträde till museer och andra platser som kan utforskas inifrån.

Boka en rundtur i Krakows judiska kvarter

5. Cykeltur i Krakow och de judiska kvarteren

Krakow på cykel| ©Nomadic Julien
Krakow på cykel| ©Nomadic Julien

Om du gillade idén med segwayturen i de judiska kvarteren är jag säker på att du kommer att älska den här cykelturen. Det här alternativet är perfekt om du letar efter saker att göra på 1 dag i Krakow, eftersom du inte bara får se de judiska kvarteren utan också en stor del av Krakow. Den här turen kan ta upp till 4 timmar och kostar bara i genomsnitt 19 euro.

Börja turen vid den mötesplats som din guide har bestämt i förväg. Där kommer du att tilldelas en cykel och få instruktioner. Det är självklart att du bör veta hur man cyklar för att undvika olyckor.

Alla företag tillhandahåller inte hjälmar, armbågs- och knäskydd. Jag råder dig att ta med dig dem för att undvika skador vid en eventuell olycka.

Turen börjar i Krakows gamla stadskärna och följer stadens nätverk av cykelvägar. Under resans gång kommer du att se Krakows marknadsplats och det kungliga Wawel-slottet. Du kan besöka Krakows slott en annan gång, eftersom det är en mycket populär plats och väl värd att se. Marknadstorget erbjuder också flera saker att göra och är värt ett särskilt besök.

Rutten tar dig till Krakows judiska kvarter. Från din cykel kommer du att kunna uppskatta den moderna delen av detta område, fullt av konstgallerier, restauranger och så vidare. Men du kommer också att passera synagogor, kyrkogårdar och museer. Guiden kommer att låta dig stanna vid vissa punkter så att du kan uppskatta landskapet och ta några bilder.

Intressanta detaljer

 • Pris: cirka 19 euro.
 • Varaktighet: 4 timmar eller mindre.
 • Transportmedel: Cykel.
 • Fördelar med detta alternativ: Med denna tur kan du se en del av staden Krakow innan du kommer in i de judiska kvarteren.
 • Nackdelar med detta alternativ: Precis som Segway-turen kan du inte komma in någonstans med cykel.

Boka en cykeltur i Krakow

Vad kommer jag att se på den här typen av tur?

Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Svitlana
Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Svitlana

Krakow är en stad i södra Polen där omkring 60 000 judar bodde. När den tyska armén ockuperade staden intensifierades förföljelsen av judarna.

En av de åtgärder som vidtogs var att skapa ett judiskt kvarter i Krakow. I dag är denna plats bevarad så att du kan besöka den och aldrig glömma dessa historiska händelser.

Kvarteret var inhägnat med taggtrådsstängsel och till och med stenmurar. Även om platsen nu är moderniserad kan du fortfarande se spår av den kanske mörkaste episoden i Polens historia. Reseledaren kommer att berätta i detalj om varje plats du besöker.

Även om man kan säga att varje gata, vägg och hörn på denna plats har något att berätta finns det vissa platser som du inte får missa. Som jag nämnde i resten av den här artikeln kommer du att se museer som rymmer historien om judarna och deras förföljelse. Många av dessa platser var en gång fabriker där judar arbetade.

Andra platser som det kungliga slottet Wawel blev residens för den nazistiske advokaten Hans Frank, som utsågs till generalguvernör i Polen. Förutom detta hittar du andra intressanta platser.

Köp din biljett för att besöka Krakow Castle

Tips för en utflykt till Krakows judiska kvarter

Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Ewa Urban
Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Ewa Urban

Som du kanske har märkt går de flesta utflykterna till fots. Därför är mitt främsta råd att ta med dig ergonomiska skor som gör att du kan gå fritt.

En annan viktig punkt är dina kläder. Jag rekommenderar också att du bär bekväma kläder som gör att du kan röra dig fritt, även om detta beror på årstiden, eftersom det i Krakow kan bli ganska kallt på vintern.

Om du vill åka på en cykeltur ska du ha byxor som gör att du kan cykla bättre. Många olyckor inträffar för att en person inte kan trampa fritt på grund av sina kläder eller skor.

På den här turen kommer du ständigt att utsättas för solen. Om du reser till Krakow på sommaren föreslår jag att du är mer försiktig. Applicera alltid solskyddsmedel på din hud och ta med dig din vattenflaska för att hålla dig vätskeklar.

Om du besöker Krakow på vintern kan du också göra dessa turer, men bär alltid varma kläder som håller dig varm, men ändå bekväm för dig.

Vilka är fördelarna med att ta en guidad tur jämfört med att besöka Krakows judiska kvarter på egen hand?

Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Tomasz Mikołajczyk
Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Tomasz Mikołajczyk

Många frågar sig ofta om det är värt att betala för en guidad tur eller om det är värt att besöka de judiska kvarteren på egen hand. Ärligt talat har båda sätten sina fördelar. Jag rekommenderar dock att du besöker den här platsen med en guide, eftersom den personen känner till alla platser och kan ta dig till dem snabbare.

Om du å andra sidan åker på egen hand måste du troligen ständigt använda din smartphone för att kontrollera vägbeskrivningarna på Google Maps. Detta hindrar dig ibland från att fullt ut koncentrera dig på de nya sevärdheterna framför dig.

Dessutom är turerna redan planerade och har ett organiserat schema så att du kan besöka alla sevärdheter utan att missa något. Om du åker på egen hand kanske du inte vet exakt hur du ska ta dig runt på museerna eller hur mycket tid du ska ägna åt varje aktivitet.

Om du ändå vill besöka platsen på egen hand råder jag dig att planera din dag noggrant genom att kontrollera avstånd och biljettpriser.

Låt oss jämföra alternativen

Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Vaidosa
Kazimierz, Krakows judiska kvarter| ©Vaidosa
 • Privat rundtur i de judiska kvarteren: förbi Schindlers fabrik och Ghettohjältarnas torg.

 • Pris: cirka 50 euro.

 • Varaktighet: cirka 3 timmar.

 • Transportmedel: till fots.

 • Gastronomisk tur till Kazimierz från Krakow

 • Pris: cirka 70 euro.

 • Varaktighet: ca 3,5 timmar.

 • Transportmedel**: till fots

 • Rundtur i Kazimierz med besök på museer och synagogor.
 • Pris: cirka 80 euro.
 • Varaktighet: ca 4 timmar.
 • Transportmedel: till fots

Segwaytur genom Krakows judiska kvarter.

 • Pris: cirka 40 euro.

 • Varaktighet: cirka 2 timmar.

 • Transportmedel: Segway.

 • Cykeltur i Krakow och de judiska kvarteren

 • Pris: cirka 19 euro.

 • Varaktighet: 4 timmar eller mindre.

 • Transportmedel: Cykel.