Dagsresor från Krakow till Wieliczka Saltgruva

Mer än 300 meter under marken hittar du inte bara saltgruvor utan också en ministad som är värd att besöka.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Dagsresor från Krakow till Wieliczka Saltgruva

St. Kingas kapell | ©jhadow

Under sju århundraden utvanns salt i dessa gruvor som ligger 12 km från Kraków. I dag hittar du ett galleri med underjordiska tunnlar med ett terapeutiskt klimat och en utställning med imponerande saltfigurer. Detta är en av de mest populära utflykterna från Krakow och det finns flera sätt att göra det på.

Typer av turer för att besöka Wieliczka saltgruvor från Kraków

Utsidan av gruvorna| ©Brian Snelson
Utsidan av gruvorna| ©Brian Snelson

Wieliczka saltgruvor harförklarats vara ett av UNESCO:s världsarv och välkomnar hundratals besökare varje dag. Turen organiseras vanligtvis på en organiserad utflykt från Krakow och det finns flera alternativ beroende på om du är intresserad av enbart transfer, transfer och inträdesavgifter eller en guidad tur med en specialiserad guide.

Du kan också boka en tur som tar dig till Auschwitz och Wieliczka saltgruvorna på en och samma dag. Ett idealiskt alternativ om du bara har två eller tre dagar på dig att utforska staden Krakow.

Boka din rundtur i Wieliczka saltgruvor

Transfer från Krakow till Wieliczka med guidad tur

Gruvlyft| ©Dennis Jarvis
Gruvlyft| ©Dennis Jarvis

Tunnlar, kapell, gångar, kamrar huggna i klipporna, saltstatyer... Allt detta hittar du i saltgruvorna i Wieliczka, men först måste du ta dig dit. Detta transferalternativ från Krakow till Wieliczka med guidad tur inkluderar transfer i ett privat fordon, med WIFI, luftkonditionering och vatten på flaska, från ditt hotell i Krakows centrum eller från en mötesplats som du väljer bland åtta möjligheter.

I priset på 587 kr ingår förutom transporten även en professionell guide som är anställd av museet och hörlurar som du kan använda för att lyssna tydligt på guidens förklaringar under rundturen.

Du kan boka den här rundturen online, med vetskapen att du kan avboka med 24 timmars varsel om dina planer ändras eller om något oförutsett inträffar. När din bokning är bekräftad får du ett e-postmeddelande som fungerar som en kupong med all information du behöver för att njuta av ditt besök.

Boka din resa till saltgruvorna i Wieliczka

Entrébiljetter till Wieliczka saltgruvorna med guidad tur

Gruvmaskiner| ©Dennis Jarvis
Gruvmaskiner| ©Dennis Jarvis

Du kan också köpa dina biljetter till Wieliczka saltgruvorna utan att boka transport från Krakow (du kan resa med hyrbil eller kollektivtrafik). Biljetterna till Wieliczka-gruvorna inkluderar en guidad tur som kan fås på engelska, tyska, italienska, franska, spanska eller tyska.

Biljetterna till Wieliczka-gruvorna skickas till dig via e-post när du har bokat online. Du kan välja dag och tid för ditt besök från ett antal alternativ och eftersom du har bokat i förväg behöver du inte stå i kö vid biljettkontoret vid ankomsten. Under rundturen i gruvorna får du hörlurar så att du kan lyssna tydligt på guidens förklaringar.

Den fullständiga rundturen i gruvorna tar cirka 3 timmar och det är viktigt att göra den med en guide både för förklaringarna kring betydelsen av gruvorna och deras arbetssystem och för att guiden ska kunna guida gruppen inne i museet. Kom ihåg att ha bekväma skor på dig för rundturen och försök att vara vid dörren cirka 15 minuter före utsatt tid.

Boka din tur till Wieliczka saltgruvorna

Transfer från Krakow till Wieliczka med inträde till saltgruvorna och guidad tur

Trätrappor och rekvisita| ©G. Weston
Trätrappor och rekvisita| ©G. Weston

Denna guidade tur till Wieliczka saltgruvorna från Krakow är utformad för högst 40 resenärer och i priset ingår: transport, guidad tur och inträdesavgifter till gruvorna. Upphämtning sker den dag och vid den tidpunkt som du väljer när du bokar online från en central mötesplats i Krakow; du kommer att informeras om den exakta mötesplatsen via e-post.

Du kan välja mellan olika tider för att ta en nattlig rundtur i gruvorna. I samtliga fall sker överföringen i en bekväm luftkonditionerad minibuss som delas med andra resenärer. Transporten till gruvorna tar ungefär en halvtimme och när du väl är där tar turen ungefär två och en halv timme; du kan göra den på spanska, engelska, tyska, franska eller italienska.

Bland alla tillgängliga alternativ är detta det som ger bäst valuta för pengarna eftersom du bara behöver oroa dig för att ta dig till mötesplatsen i Krakow och när du väl är där ingår transfer, entréavgifter, tur och retur i priset.

Boka din tur till Wieliczka saltgruva

All inclusive-tur till Wieliczka saltgruvorna från Krakow

På rundturen får du lära dig hur salt bröts genom historien.| ©Aleksandr Zykov
På rundturen får du lära dig hur salt bröts genom historien.| ©Aleksandr Zykov

Om du vill besöka Wieliczka saltgruvorna på en privat tur har du också möjlighet att göra det genom att boka detta alternativ online. Priset kommer att vara högre än gruppturerna, men i gengäld får du en privat transfer och en expertförare som hämtar dig från ditt hotell och står till ditt exklusiva förfogande.

I priset för den här turen ingår den guidade visningen av gruvorna, inträdet till gruvorna och den privata transporten från Krakow. När det gäller tidtabellen för turen kan du välja den som bäst passar dina behov; observera att turen inne i gruvorna tar cirka två och en halv timme och att resan från Krakow tar en halvtimme fram och en halvtimme tillbaka.

Den guidade rundturen kan göras på engelska, franska, spanska, italienska eller tyska och under rundturen får du se hela nätverket av underjordiska kammare och tunnlar, ett kapell som är helt gjort av salt, de verktyg som användes för att utvinna salt under medeltiden eller utställningen med mytiska figurer som också är huggna i salt.

Det finns också ett paket som innehåller en utflykt till Auschwitz och Wieliczka saltgruvorna från Krakow. På denna 11 timmar långa utflykt, inklusive hotelltransfer, kan du se ett av nazisternas viktigaste koncentrationsläger och även besöka det underjordiska komplexet med saltgruvorna, två viktiga platser vid ditt besök i Krakow.

Boka din tur till saltgruvorna och Auschwitz

Att se i Wieliczka saltgruvorna

Detalj av utsmyckningen i St Kingas kapell.| ©Dennis Jarvis
Detalj av utsmyckningen i St Kingas kapell.| ©Dennis Jarvis

En tur till saltgruvorna i Wieliczka, som ligger en halvtimmes bilresa från Kraków, är en av de mest populära bland resenärer som besöker den polska staden. Gruvorna har varit ett världsarv sedan 1970-talet och är berömda för skönheten i sina saltrum och det nätverk av tunnlar som sträcker sig över cirka 300 km.

Saltbearbetningsprocessen

Under besöket får du lära dig om den saltutvinningsprocess som har använts i gruvorna, som nu är ett museum, sedan medeltiden och även om hur väderförhållandena på 325 meters djup har skapat ett unikt underjordiskt mikroklimat som är idealiskt för personer som lider av till exempel astma.

Rundturen

Under rundturen kommer du att gå ner i gruvorna via en trappa och ta dig upp i en hiss som liknar den som gruvarbetarna använde. Inne i gruvan hittar du en upplyst sjö, kamrar dekorerade enbart med salt, figurer av kända personer gjorda av salt och till och med ett kapell som gör dig mållös. Tack vare förklaringarna från guiden som följer med dig under besöket kommer du också att upptäcka hur arbetarna som arbetade i dessa gruvor i århundraden levde och arbetade under deras arbetsförhållanden.

Anas resetips

Rundturen i gruvorna omfattar totalt 800 trappsteg, så den rekommenderas inte för besökare med rörelsehinder.

Praktiska tips för ditt besök i Wieliczka

Gruvgalleri| ©Aleksandr Zykov
Gruvgalleri| ©Aleksandr Zykov

Hur man tar sig till Wieliczka

Det vanligaste sättet att ta sig till saltgruvorna i Wieliczka från Kraków är med privat transport som erbjuds av organiserade turer. Du kan dock också ta dig till Wieliczka på egen hand genom att antingen använda en hyrbil med GPS (det tar ungefär en halvtimme). Du kan också ta dig dit med taxi (du bör inte betala mer än 15 euro per väg), med tåg från Krakóws centralstation (det går minst två tåg i timmen till Wieliczka) eller med buss 304 från hållplatsen Wieliczka Kosciól.

Tidtabeller

Öppettiderna kan variera beroende på årstid, men normalt är öppettiderna från 7.30 till 19.30 på sommaren och från 8 till 17 på vintern. Det viktigaste är att vara uppmärksam på öppettiderna för de guidade turerna på ditt eget språk, eftersom det finns flera turer på olika språk under hela dagen. Det rekommenderas därför starkt att du bokar dina biljetter till gruvorna i Wieliczka i god tid.

Språk

Förutom polska finns den guidade visningen av gruvorna tillgänglig på engelska, tyska, franska, italienska, italienska, ryska, spanska och franska. Alla turer har hörlurar för att lyssna på guiden och arrangeras i grupper om cirka 35 personer.

Vad ska du ta med dig?

Oavsett temperaturen utomhus är det ganska kallt i gruvorna på grund av luftfuktigheten. Glöm inte att ta med dig något varmt att ha på dig under turen. Bekväma, halkfria skor rekommenderas också.

Är det möjligt att fotografera?

För att ta bilder av gruvornas inre måste du betala ett tillägg på cirka två och ett halvt euro vid ingången. Annars kan du bli uppmärksammad under rundturen.

Rundturen

Är det svårt? Hela nedgången till gruvorna består av cirka 800 trappsteg. Större delen av vägen upp går i en hiss som liknar den som gruvarbetarna använde, vilket kanske inte är lämpligt för klaustrofobiska personer. Generellt sett är turen inte särskilt svår, men den rekommenderas inte för personer med nedsatt rörlighet.

Kan man äta och dricka i gruvorna?

Även om ett av rummen i gruvorna kan hyras för evenemang och bröllop, är det inte tillåtet att äta och dricka i gruvorna och det finns ingen plats för detta.

Boka din tur till saltgruvorna i Wieliczka

Om du är intresserad av ett besök i saltgruvorna i Wieliczka kommer du också att vara intresserad av

Tåginfart till koncentrationslägret Auschwitz| ©Ofer Deshe
Tåginfart till koncentrationslägret Auschwitz| ©Ofer Deshe

Utflykten till saltgruvorna i Wieliczka är en av de två mest populära turerna runt Kraków. Den andra, som är ännu mer populär, är av en helt annan karaktär: rundturen till koncentrationslägren i Auschwitz.

Även om du till en början kanske tycker att denna rundtur är morbid eller obehaglig, kan jag försäkra dig om att det är en riktig historielektion som ges med största respekt för offrens minne. Du kan hitta många olika alternativ för denna tur från Krakow; jag rekommenderar att du gör lite efterforskningar innan du bestämmer dig för att göra det mesta av denna upplevelse. Här är en länk till min artikel om Auschwitz Dagsresor från Krakow så att du kan organisera ditt besök.

Om du hellre vill veta vilka andra alternativ som Krakow har att erbjuda har jag också skrivit en artikel om Kraków-turer så att du kan välja det som passar bäst för din resa.

Boka din rundtur i Wieliczka saltgruva