Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Dagsresor från Krakow till Wieliczka Saltgruva

Mer än 300 meter under marken hittar du inte bara saltgruvor utan också en ministad som är värd att besöka.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Dagsresor från Krakow till Wieliczka Saltgruva

St. Kingas kapell | ©jhadow

Under sju århundraden utvanns salt i dessa gruvor som ligger 12 km från Kraków. I dag hittar du ett galleri med underjordiska tunnlar med terapeutiskt klimat och en utställning med imponerande saltfigurer. Detta är en av de mest populära utflykterna från Krakow och det finns flera olika sätt att göra det på.

Olika typer av turer för att besöka Wieliczka saltgruvorna från Kraków

Utvändigt av gruvorna| ©Brian Snelson
Utvändigt av gruvorna| ©Brian Snelson

Saltgruvorna i Wieliczka, som harförklarats vara ett av UNESCO:s världsarv, välkomnar hundratals besökare varje dag. Utflykten organiseras vanligtvis i samband med en organiserad utflykt från Krakow och det finns flera alternativ beroende på om du är intresserad av enbart transfer, transfer och inträdesavgifter eller en guidad tur med en specialiserad guide.

Du kan också boka en tur som tar dig till Auschwitz och Wieliczka saltgruvorna på en och samma dag. Ett perfekt alternativ om du bara har två eller tre dagar på dig att utforska staden Krakow.

Boka din rundtur i Wieliczka saltgruvorna

Transfer från Krakow till Wieliczka med guidad tur

Lyft i gruvan| ©Dennis Jarvis
Lyft i gruvan| ©Dennis Jarvis

Tunnlar, kapell, gångar, kamrar huggna i klipporna, saltstatyer... Allt detta hittar du i saltgruvorna i Wieliczka, men först måste du ta dig dit. Detta transferalternativ från Krakow till Wieliczka med guidad tur inkluderar transfer i ett privat fordon, med WIFI, luftkonditionering och vatten på flaska, från ditt hotell i Krakows centrum eller från en mötesplats som du väljer bland åtta möjligheter.

I priset på 544 kr ingår förutom transporten även en professionell guide som är anställd av museet och hörlurar som du kan använda för att lyssna tydligt på guidens förklaringar under rundturen.

Du kan boka den här rundturen online och veta att du kan avboka den med 24 timmars varsel om dina planer ändras eller om något oförutsett händer. När din bokning är bekräftad får du ett e-postmeddelande som fungerar som en kupong med all information som du behöver för att njuta av ditt besök.

Boka din resa till saltgruvorna i Wieliczka

Inträdesbiljetter till Wieliczka saltgruvor med guidad tur

Maskiner för gruvdrift| ©Dennis Jarvis
Maskiner för gruvdrift| ©Dennis Jarvis

Du kan också köpa biljetter till saltgruvorna i Wieliczka utan att boka transport från Krakow (du kan resa med hyrbil eller kollektivtrafik). Biljetter till Wieliczka-gruvorna inkluderar en guidad tur på engelska, tyska, italienska, franska, spanska eller italienska och kostar 299 kr.

Biljetter till Wieliczka-gruvorna skickas till dig via e-post när du bokar online. Du kan välja dag och tid för ditt besök från ett antal alternativ och om du har bokat i förväg behöver du inte stå i kö vid biljettkontoret när du anländer. Under rundturen i gruvorna får du hörlurar så att du kan lyssna tydligt på guidens förklaringar.

Den fullständiga rundturen i gruvorna tar cirka 3 timmar och det är viktigt att göra den med en guide både för förklaringarna kring gruvornas betydelse och deras arbetssystem och för att guiden ska kunna guida gruppen genom museets inre. Kom ihåg att ha bekväma skor på dig och försök att vara vid dörren cirka 15 minuter före utsatt tid.

Boka din tur till saltgruvorna i Wieliczka

Transfer från Krakow till Wieliczka med inträde till saltgruvorna och guidad tur

Trätrappor och rekvisita av trä| ©G. Weston
Trätrappor och rekvisita av trä| ©G. Weston

Den här guidade turen till Wieliczka saltgruvorna från Krakow är utformad för högst 40 resenärer och i priset ingår: transport, guidad tur och inträdesavgifter till gruvorna. Hämtning sker den dag och vid den tidpunkt som du väljer när du bokar online från en central mötesplats i Krakow; du kommer att informeras om den exakta mötesplatsen via e-post.

Du kan välja mellan olika tider för en nattlig rundtur i gruvorna. I samtliga fall sker transporten i en bekväm minibuss med luftkonditionering som delas med andra resenärer. Transporten till gruvorna tar ungefär en halvtimme och när du väl är där tar turen ungefär två och en halv timme; du kan göra den på spanska, engelska, tyska, franska eller italienska.

Bland alla tillgängliga alternativ är detta det som ger bäst valuta för pengarna eftersom du bara behöver oroa dig för att ta dig till mötesplatsen i Krakow och när du väl är där ingår transfer, entréavgifter, tur och retur i priset.

Boka din rundtur i Wieliczka Saltgruva

All inclusive-tur till Wieliczka Saltgruvorna från Krakow

Under rundturen får du lära dig hur salt har brutits under historiens gång.| ©Aleksandr Zykov
Under rundturen får du lära dig hur salt har brutits under historiens gång.| ©Aleksandr Zykov

Om du vill besöka saltgruvorna i Wieliczka på en privat tur har du också möjlighet att göra det genom att boka detta alternativ online. Priset, 1.022 kr, är högre än gruppresorna, men i gengäld får du en privat transfer och en erfaren chaufför som hämtar dig på ditt hotell och står till ditt exklusiva förfogande.

I priset för denna tur ingår guidad tur till gruvorna, inträde till gruvorna och privat transfer från Krakow. När det gäller tidtabellen för turen kan du välja den som passar dig bäst, men observera att turen in i gruvorna tar ungefär två och en halv timme och att resan från Krakow tar en halvtimme fram och en halvtimme tillbaka.

Den guidade rundturen kan göras på engelska, franska, spanska, italienska eller tyska och under rundturen får du se hela nätverket av underjordiska kammare och tunnlar, ett kapell helt gjort av salt, verktygen som användes för att utvinna salt under medeltiden eller en utställning med mytiska figurer som också är huggna i salt.

Det finns också ett paket som innehåller en utflykt till Auschwitz och Wieliczka saltgruvorna från Krakow. På den här 11 timmar långa turen, inklusive hotelltransfer, kan du se ett av de viktigaste koncentrationslägren från nazitiden och även besöka saltgruvorna under jord, två viktiga platser under ditt besök i Krakow.

Boka din tur till saltgruvorna och Auschwitz

Vad finns att se i Wieliczka saltgruvorna?

Detalj av utsmyckningen av St Kingas kapell| ©Dennis Jarvis
Detalj av utsmyckningen av St Kingas kapell| ©Dennis Jarvis

En resa till saltgruvorna i Wieliczka, som ligger en halvtimmes bilresa från Kraków, är ett av de mest populära resmålen för resenärer som besöker den polska staden. Gruvorna har varit ett världsarv sedan 1970-talet och är kända för sina vackra saltrum och det 300 km långa tunnelnätet.

Arbetsprocessen för salt

Under besöket får du lära dig mer om saltutvinningsprocessen som har använts i gruvorna, som nu är ett museum, sedan medeltiden och även om hur väderförhållandena på 325 meters djup har skapat ett unikt underjordiskt mikroklimat som är idealiskt för personer som lider av till exempel astma.

Turnén

Under rundturen kommer du att gå ner i gruvorna via en trappa och ta dig upp i en hiss som liknar den som gruvarbetarna använde. Där inne hittar du en upplyst sjö, kamrar dekorerade enbart med salt, figurer av berömda personer gjorda av salt och till och med ett kapell som gör dig mållös. Du kommer också att upptäcka, tack vare de förklaringar som guiden som följer med dig under besöket, hur de arbetare som arbetade i gruvorna i århundraden levde och arbetade under deras arbetsförhållanden.

Anas resenärstips

Gruvorna har 800 trappsteg, vilket gör att den inte rekommenderas för personer med nedsatt rörlighet.

Praktiska tips för ditt besök i Wieliczka

Galleri om gruvdrift| ©Aleksandr Zykov
Galleri om gruvdrift| ©Aleksandr Zykov

Hur man tar sig till Wieliczka

Det vanligaste sättet att ta sig till saltgruvorna i Wieliczka från Kraków är med privat transport som erbjuds av organiserade turer. Du kan också ta dig till Wieliczka på egen hand med en hyrbil med GPS (det tar ungefär en halvtimme). Du kan också ta dig dit med taxi (du bör inte betala mer än 15 euro per väg), med tåg från Krakóws centralstation (det går minst två tåg i timmen till Wieliczka) eller med buss 304 från hållplatsen Wieliczka Kosciól.

Tidtabeller

Öppettiderna kan variera beroende på årstid, men normalt är öppettiderna 7.30-19.30 på sommaren och 8.00-17.00 på vintern. Det viktigaste är att du är uppmärksam på öppettiderna för de guidade turerna på ditt eget språk, eftersom det finns flera turer på olika språk under dagen. Det rekommenderas därför starkt att du bokar dina biljetter till gruvorna i Wieliczka i god tid.

Språk

Förutom på polska finns den guidade turen genom gruvorna på engelska, tyska, franska, italienska, ryska, spanska, franska och tyska. Alla turer har hörlurar för att lyssna på guiden och organiseras i grupper om cirka 35 personer.

Vad du ska ta med dig

Oavsett temperaturen utomhus är det ganska kallt i gruvorna på grund av luftfuktigheten. Glöm inte att ta med dig något varmt att ha på dig under rundturen. Bekväma, halkfria skor rekommenderas också.

Är det möjligt att fotografera?

För att fotografera gruvornas inre måste du betala en tilläggsavgift på cirka två och en halv euro vid ingången. Annars kan det hända att du blir uppmärksammad under rundturen.

Turnén

Är det svårt? Hela nedgången till gruvorna består av cirka 800 trappsteg. Större delen av vägen upp går i en hiss som liknar den som gruvarbetarna använde, vilket kanske inte är lämpligt för personer med klaustrofobi. Allmänt sett är turen inte särskilt svår, men den rekommenderas inte för personer med nedsatt rörlighet.

Är det möjligt att äta och dricka i gruvorna?

Även om ett av rummen i gruvorna kan hyras för evenemang och bröllop är det inte tillåtet att äta och dricka i gruvorna och det finns ingen plats att göra det på.

Boka din tur till saltgruvorna i Wieliczka

Om du är intresserad av att besöka saltgruvorna i Wieliczka, kommer du också att vara intresserad av

Tågets entré till koncentrationslägret Auschwitz| ©Ofer Deshe
Tågets entré till koncentrationslägret Auschwitz| ©Ofer Deshe

Utflykten till saltgruvorna i Wieliczka är en av de två mest populära turerna i Kraków. Den andra, som är ännu mer populär, är av en helt annan karaktär: rundturen i koncentrationslägren i Auschwitz.

Även om du till en början kan tycka att denna rundtur är morbid eller obehaglig, kan jag försäkra dig om att det är en riktig historielektion som ges med största respekt för offrens minne. Du kan hitta många olika alternativ för denna tur från Krakow, och jag rekommenderar att du gör lite efterforskningar innan du bestämmer dig för att få ut det mesta av den här upplevelsen. Här är en länk till min artikel om Auschwitz Dagsresor från Krakow så att du kan organisera ditt besök.

Om du hellre vill veta vilka andra alternativ som Krakow har att erbjuda, har jag också skrivit en artikel om Kraków-turer så att du kan välja den som passar bäst för din resa.

Boka din rundtur i Wieliczka Saltgruva