Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Auschwitz Dagsresor från Krakow

Om du är redo att göra en resa till det mörkaste förflutna i Europas nyare historia kan du lära dig allt om denna ödesdigra episod i Auschwitz.

Ana Caballero

Ana Caballero

8 minsta läsning

Auschwitz Dagsresor från Krakow

Koncentrationslägret | ©Fadjar Djulizar

Tyvärr behöver en plats som denna ingen introduktion.

Det som för årtionden sedan var ett tortyrläger är i dag ett historiskt museum som försöker förklara det förflutnas misstag för nya generationer och förhindra att minnet av offren går förlorat. När vi talar om Auschwitz avser vi inte ett utan tre olika läger: ett administrativt centrum (Auschwitz I), ett förintelseläger (Auschwitz-Birkenau) och ett arbetsläger (Auschwitz III). De liggerungefär en och en kvarts timme från Kraków och det finns olika utflykter för att besöka dem från Kraków.

Min favorit

Auschwitz dag-resa från Krakow

All inclusive till bästa pris

Detta är det mest kompletta alternativet om du vill besöka koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau tillsammans med en expertguide. Det inkluderar även transport tur och retur från Krakow till det bästa pris jag har hittat på internet.

Längd: 7 timmar

Att besöka Auschwitz är något du förmodligen bara kommer att göra en gång i ditt liv och att ha en expertguide är viktigt: han eller hon kommer att ge dig de mest relevanta detaljerna om detta hårda ögonblick i historien, men också hjälpa dig att förstå hur livet var i koncentrationslägren, hur det hårda arbetet skedde där och framför allt kommer du att lyssna på allt med största respekt.

Med det här alternativet med utflykt till Auschwitz från Krakow ingår även transport till och från lägret så att du inte behöver oroa dig för någonting och guiden kommer att ge dig rundturen på engelska, vilket är viktigt för att förstå alla detaljer. Tidigt uppkomna kan välja att göra rundturen klockan 6.30 och sedan ha mer tid under dagen för att utforska Krakow.

Det finns också möjlighet att göra den klockan 9.00.Varför jag gillar det här alternativet: av alla sätt att besöka Auschwitz är det här det mest kompletta och bekvämaste, med det lägsta priset och med en guide på engelska.Självguidad rundtur

Auschwitz biljetter med Överföring från Krakow

Besök Auschwitz i din egen takt med en tryckt guidebok.

Om du inte gillar guidade turer kan du alltid besöka koncentrationslägren i Auschwitz på egen hand och följa en tryckt guide eller en ljudguide. I detta alternativ ingår transport från Krakow och inträde till lägret, men du får ingen specialiserad guide.

Längd: 7 timmar

Rekommenderas om... du vill besöka Auschwitz med en specialiserad guide för att få ut det mesta av upplevelsen. Det finns två sätt att besöka Auschwitzlägren: individuellt eller med en guidad tur. Om du besöker Auschwitz på egen hand med transfer från Krakow kan du gå i din egen takt utan att behöva följa en guidad grupp.

D etta biljettalternativ med transfer kostar 221 kr och inkluderar transport till lägren och en tryckt guide som hjälper dig att hitta runt. När du gör din bokning får du ett bekräftelsemail med mötesplatsen för att gå ombord på bussen. När du anländer till lägren har du ungefär tre och en halv timme på dig och sedan tar chauffören dig tillbaka till Krakow. Ett tips!

När du väljer datum, undvik om du kan helger och helgdagar för att undvika trängsel.Varför jag gillar det här alternativet: Det här alternativet gör att du kan vara bekymmersfri, eftersom det inkluderar transport från Krakow och inträde till lägret, men ger dig friheten att besöka lägret i din egen takt.

Rekommenderas om... du inte gillar guidade turer utan vill besöka koncentrationslägren Auschwitz Birkenau i din egen takt och själv bestämma var och hur mycket du vill stanna.


Sparpaketet

Auschwitz och Wieliczka Salt Mine Dag-resa från Krakow

Två av Krakóws bästa dagsutflykter till bästa pris

Spara genom att boka Krakóws två bästa sightseeingturer|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Längd: 11 timmar

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din tid är detta det bästa alternativet eftersom det kombinerar turen till koncentrationslägren i Auschwitz med en utflykt till saltgruvorna i Wieliczka, de två mest populära och relevanta besöken du kan göra under din resa till Krakow. Du kommer att tillbringa en hel dag på båda utflykterna. Du får hela tiden sällskap av ensakkunnig engelsktalande guide och i priset ingår guidens tjänster, inträdesavgifter till båda monumenten och transfer tur och retur. Det första stoppet blir Auschwitz där den guidade rundturen kommer att pågå i cirka tre timmar.

U nder eftermiddagen kommer du sedan att besöka de berömda saltgruvorna i Wieliczka.Varför jag gillar det här alternativet: Det här är de två mest efterfrågade upplevelserna av resenärer och med den här kombinationen har du möjlighet att göra båda besöken på en och samma dag, vilket sparar både tid och pengar.Rekommenderas om... du funderar på att göra båda utflykterna och du vill spara pengar genom att boka båda guidade turerna.


Sammanfattningsvis jämför vi de tre alternativen


Så mycket kostar det att besöka Auschwitz: inträdesavgifter och guidade turer

Ta god tid på dig att besöka| ©Jean Carlo Emer
Ta god tid på dig att besöka| ©Jean Carlo Emer

Om du undrar hur mycket det kostar att besöka Auschwitz bör du veta att priserna kan variera beroende på vilket alternativ du väljer: en standardbiljett utan guide eller audioguide kostar 10 euro per vuxen vid biljettkassan, medan om du går med på en organiserad rundtur med guide och transport från Krakow på engelska betalar du 25 euroHellotickets.

För mig är detta det mest praktiska alternativet, eftersom du för den lilla prisskillnaden kan ta dig till koncentrationslägrets grind med privatbuss och efter besöket blir du avsläppt tillbaka i Krakows centrum, utan att behöva oroa dig för väntetider och framför allt tillsammans med en sakkunnig guide. Här finns en artikel med all information om biljetter till Auschwitz.

Boka en tur till Auschwitz från Kraków

Köp en kombinerad biljett eller tur till Auschwitz och saltgruvorna

Guide som berättar för en grupp| ©Signe Brockman
Guide som berättar för en grupp| ©Signe Brockman

Turerna i saltgruvorna från Krakow är tillsammans med Auschwitzturen de mest populära attraktionerna i landet. Om du vet att du inte vill lämna Krakow utan att ha besökt båda finns det ett mycket bekvämt alternativ, nämligen att köpa Auschwitz- och Saltgruvorna-turen tillsammans.

Med det här alternativet sparar du både pengar och tid, eftersom du inte behöver köa vid någon av platserna och du får hela tiden sällskap av en guide som förklarar allt du ser, både i koncentrationslägret och i saltgruvorna.

Boka din tur till Auschwitz och saltgruvorna

Hur man tar sig till Auschwitz

Besök lägret Auschwitz| ©Jim McDougall
Besök lägret Auschwitz| ©Jim McDougall

Det är enklast att ta sig till koncentrationslägret Auschwitz på en guidad tur från Krakow, så du behöver inte oroa dig för att hitta ett eget transportmedel.

Turerna använder vanligtvis en privat buss eller minibuss för att ta dig till och från Auschwitz-Birkenau från Krakows centrum. Men om du föredrar det kan du också åkatåg, buss eller till och med bil, om du har bestämt dig för att hyra en bil under din resa. Fullständig information om varje alternativ finns här: hur man tar sig till Auschwitz från Krakow.

Boka biljetter till Auschwitz med transfer från Krakow

Öppettider för Auschwitz

Vakttornet| ©bipolars polaroids
Vakttornet| ©bipolars polaroids

Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är öppet alla dagar i veckan, alla dagar på året (utom jul, nyår och påsksöndag).

I allmänhet varierar Auschwitz öppettider beroende på säsong från vinter till sommar, men vanligtvis är det öppet mellan 8 och 15 på vintern och till 17 eller 18 på sommaren.

Boka en tur till Auschwitz från Krakow

Varaktighet för turer och besök i Auschwitz

Inträde till Auschwitz| ©steve_w
Inträde till Auschwitz| ©steve_w

Beroende på vilket alternativ du väljer (om du tar en guidad tur eller om du går på egen hand) behöver du mer eller mindre tid, men du bör räkna med att behöva mellan en halv och en hel dag för att organisera hemresan från Krakow och rundturen inne i komplexet. Utflykten till Auschwitz från Krakow som erbjuds av Hellotickets på engelska tar till exempel cirka 7 timmar och du kan välja att göra den tidigt på morgonen eller åka senare, det senare alternativet är vid middagstid. 6 eller 7 timmar senare är du tillbaka på ditt hotell.

U ngefär 6 eller 7 timmar senare är du tillbaka på ditt hotell. Om du väljer detkombinerade besöket till Auschtwitz och saltgruvorna blir utflyktstiden oundvikligen längre, men det gör att du kan göra båda besöken på en dag.

Räkna med att den totala längden blir mellan 11 och 12 timmar. Se min artikel omlängden på Auschwitzturen och Auschwitzturer för att få hjälp med att organisera din dag.

Boka en tur till Auschwitz från Krakow

Vad du kan se i Auschwitz

Taggtrådsstängslen omger hela lägret.| ©Tomas Forgac
Taggtrådsstängslen omger hela lägret.| ©Tomas Forgac

Under ditt besök i Auschwitz kommer du att se:

  • Järnporten i Auschwitz I: På denna port kan du läsa den makabra frasen "Work will set you free" på tyska.
  • Auschwitz I: Besöket börjar vid detta koncentrationsläger som byggdes 1940 av nazistregimen för att hysa mellan 15 000 och 20 000 fångar.
  • Auschwitz II: Auschwitz II Birkenause byggdes senare och ökade antalet fångar till 90 000. I det sistnämnda lägret fanns gaskamrarna, som förstördes i slutet av kriget av nazistiska tjänstemän i ett försök att dölja sina brott.
  • Vakttorn i Auschwitz Birkenau.
  • Dokumentärfilm: 15 minuter lång, visas i besökscentret och ger dig en kontextuell orientering om den historia som är förknippad med platsen.
  • Skjutvägg.
  • Huvudbyggnad som leder till gaskamrarna.
  • Skorstenar.
  • Taggtrådsstängsel.

Om du vill veta mer om vad du kan förvänta dig under ditt besök finns här min artikel om vad du kan se i Auschwitz.

Boka biljetter till Auschwitz med transfer från Kraków

Praktiska tips för ditt besök i Auschwitz

Bagage som rycktes från fångarna| ©Fred Romero
Bagage som rycktes från fångarna| ©Fred Romero

I alla andra utflykter är de rekommendationer som kan ges innan man åker oftast mer praktiska: vad man ska ta med sig i ryggsäcken, vilka skor man behöver, var man ska äta, var man tar de bästa bilderna... I det här fallet tycker jag dock att den första rekommendationen borde vara av känslomässig karaktär. Jag lämnar dig här ett steg före, men du kan också läsa den här artikeln med 10 tips för att besöka Auschwitz från Krakow.

Den känslomässiga delen

Många människor ifrågasätter ett besök i Auschwitzlägren som morbidt. Men om det görs med vederbörlig respekt är det en värdefull historielektion för att bevara minnet och minnet av offren.

Med detta vill jag att du ska komma ihåg att Auschwitz inte är en nöjespark eller en plats att ta bilder på; försök alltid att uppträda med största respekt.

Dessutom kan Auschwitz-turen vara svår för känsliga personer och rekommenderas inte för barn.

Tryckt guidebok

Den tryckta guideboken, som du kan köpa vid ingången på olika språk för mindre än 3 euro, är nödvändig för att orientera dig under besöket. När det gäller hur du tar dig dit kan du, om du inte har någon privat transfer, ta ett tåg från Krakows centralstation, vilket tar ungefär två och en halv timme.

Boka en tur till Auschwitz från Krakow