Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Auschwitz Dagsresor från Krakow

Om du är redo att göra en resa in i det mörkaste förflutna i Europas närhistoria kommer du att få veta allt om denna ödesdigra episod i Auschwitz.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Auschwitz Dagsresor från Krakow

Koncentrationslägret | ©Fadjar Djulizar

Tyvärr behöver en plats som denna ingen närmare presentation. Det som för årtionden sedan var ett tortyrläger är idag ett historiskt museum som försöker förklara för nya generationer vilka misstag som begicks i det förflutna och förhindra att offrens minne går förlorat.

När vi talar om Auschwitz avser vi inte ett utan tre olika läger: ett administrativt centrum (Auschwitz I), ett förintelseläger (Auschwitz-Birkenau) och ett arbetsläger (Auschwitz III). De ligger cirka en och en kvarts timme från Kraków och det finns olika utflykter för att besöka dem från Kraków.

Min favorit

Auschwitz dag-resa från Krakow

All inclusive till bästa pris

Detta är det mest kompletta alternativ du kan hitta om du vill besöka koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau tillsammans med en expertguide. Det inkluderar också returtransport från Krakow till det bästa priset jag har hittat på internet.

Längd: från 7 till 8 timmar

Att besöka Auschwitz är något du förmodligen bara kommer att göra en gång i livet och att ha en expertguide är viktigt: han eller hon kommer att ge dig de mest relevanta detaljerna om detta hårda ögonblick i historien, men också hjälpa dig att förstå hur livet var i koncentrationslägren, hur det hårda arbetet gick till där och framför allt kommer du att lyssna på allt med den största respekt.

Med detta alternativ för utflykt till Auschwitz från Krakow ingår också transport till och från lägret så att du inte behöver oroa dig för någonting och guiden kommer att ge dig rundturen på engelska, vilket är viktigt för att förstå alla detaljer. Morgonpigga kan välja att ta turen kl. 6.30 och sedan ha mer tid under dagen för att utforska Krakow. Det finns också möjlighet att göra det klockan 9.

Varför jag gillar det här alternativet: av alla sätt att besöka Auschwitz är detta det mest kompletta och det mest bekväma, med det lägsta priset och med guiden på engelska.

Rekommenderas om... du vill besöka Auschwitz med en specialiserad guide för att få ut det mesta av upplevelsen.


Sparpaketet

Auschwitz och Wieliczka Salt Mine Dag-resa från Krakow

Krakóws två bästa dagsutflykter till de bästa priserna

Spara pengar genom att boka Krakóws två bästa sightseeingturer|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Längd: 11 timmar

Om du vill få ut det mesta av din tid är detta det bästa alternativet eftersom det kombinerar rundturen i Auschwitz koncentrationsläger med en utflykt till Wieliczkas saltgruvor, de två mest populära och relevanta besöken du kan göra under din resa till Krakow.

Du tillbringar en hel dag på båda utflykterna. Du kommer hela tiden att åtföljas av en engelsktalande expertguide och i priset ingår guidens tjänster, inträdesavgifter till båda monumenten och transfer tur och retur. Det första stoppet blir Auschwitz där den guidade turen kommer att pågå i cirka tre timmar. Under eftermiddagen besöker ni sedan de berömda saltgruvorna i Wieliczka.

Varför jag gillar det här alternativet: Detta är de två mest efterfrågade upplevelserna bland resenärer och med denna kombination har ni möjlighet att göra båda besöken på en dag och spara tid och pengar.

Rekommenderas om... du funderar på att göra båda utflykterna och du vill spara pengar genom att boka båda de guidade turerna.


Sammanfattningsvis jämför vi de tre alternativen


Hur mycket kostar det att besöka Auschwitz: entréavgifter och guidade turer

Ta god tid på dig att besöka| ©Jean Carlo Emer
Ta god tid på dig att besöka| ©Jean Carlo Emer

Om du undrar hur mycket det kostar att besöka Auschwitz bör du veta att priserna kan variera beroende på vilket alternativ du väljer: en standardbiljett utan guide eller ljudguide kostar 10 euro per vuxen vid biljettkontoret, medan du betalar 25 euroHellotickets om du går med i en organiserad rundtur med guide och transport från Krakow på engelska.

För mig är detta det bekvämaste alternativet, eftersom du för den lilla prisskillnaden kan ta dig till porten till koncentrationslägret med privat buss och efter besöket släpps du av tillbaka i centrala Krakow, utan att behöva oroa dig för väntetider och viktigast av allt, tillsammans med en expertguide. Här är en artikel med all information om biljetter till Auschwitz.

Boka en rundtur i Auschwitz från Krakow

Köp en kombinerad biljett eller rundtur till Auschwitz och Saltgruvorna

Guide berättar historien för en grupp| ©Signe Brockman
Guide berättar historien för en grupp| ©Signe Brockman

Saltgruveturerna från Krakow är, tillsammans med Auschwitz-turen, de mest populära attraktionerna i landet. Om du vet att du inte vill lämna Krakow utan att ha besökt båda, finns det ett mycket bekvämt alternativ, nämligen att köpa Auschwitz- och Saltmines-turen tillsammans.

Med detta alternativ sparar du pengar och tid, eftersom du inte behöver köa vid någon av platserna och du kommer hela tiden att åtföljas av en guide som kommer att förklara allt du ser, både i koncentrationslägret och i saltgruvorna.

Boka din tur till Auschwitz och saltgruvorna

Hur man tar sig till Auschwitz

Besök i lägret Auschwitz| ©Jim McDougall
Besök i lägret Auschwitz| ©Jim McDougall

Det är bekvämast att ta sig till koncentrationslägret Auschwitz på en guidad tur från Krakow, så att du inte behöver oroa dig för att hitta ett eget transportmedel. Turerna använder vanligtvis en privat buss eller minivan för att ta dig till och från Auschwitz-Birkenau från centrala Krakow.

Men om du föredrar det kan du också åka tåg, buss eller till och med bil, om du har bestämt dig för att hyra en bil under din resa. Fullständig information om varje alternativ finns här: hur man tar sig till Auschwitz från Krakow.

Boka en tur till Auschwitz från Krakow

Öppettider för Auschwitz

Vakttornet| ©bipolars polaroids
Vakttornet| ©bipolars polaroids

Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är öppet alla dagar i veckan, alla dagar på året (utom jul, nyårsdagen och påskdagen).

I allmänhet varierar Auschwitz öppettider beroende på säsong från vinter till sommar, men vanligtvis är det öppet mellan 8.00 och 15.00 på vintern och fram till 17.00 eller 18.00 på sommaren.

Boka en tur till Auschwitz från Krakow

Längd på turer och besök i Auschwitz

Ingång till Auschwitz| ©steve_w
Ingång till Auschwitz| ©steve_w

Beroende på vilket alternativ du väljer (om du tar en guidad tur eller om du åker på egen hand) behöver du mer eller mindre tid, men du bör räkna med att behöva mellan en halv dag och en hel dag för att organisera returresan från Krakow och turen inuti komplexet.

Till exempel tar utflykten till Auschwitz från Krakow som erbjuds av Hellotickets på engelska cirka 7 timmar och du kan välja att göra det tidigt på morgonen eller åka senare, det senare alternativet är vid middagstid. 6 eller 7 timmar senare är du tillbaka på ditt hotell. Cirka 6 eller 7 timmar senare är du tillbaka på ditt hotell.

Om du väljer det kombinerade besöket till Auschtwitz och Saltgruvorna är utflyktstiden oundvikligen längre, men det gör att du kan göra båda besöken på en dag. Räkna med att den totala tiden är mellan 11 och 12 timmar.

Se min artikel om Auschwitz-turens längd och Auschwitz-turer för att hjälpa dig att organisera din dag.

Boka en rundtur till Auschwitz från Krakow

Vad du kan se i Auschwitz

Taggtrådsstängslet omger hela lägret| ©Tomas Forgac
Taggtrådsstängslet omger hela lägret| ©Tomas Forgac

Under ditt besök i Auschwitz kommer du att få se:

  • Järnporten till Auschwitz I: På denna port kan du läsa den makabra frasen "Arbete kommer att göra dig fri" på tyska.
  • Auschwitz I: Turen börjar vid detta koncentrationsläger som byggdes 1940 av nazistregimen för att hysa mellan 15 000 och 20 000 fångar.
  • AuschwitzII: Auschwitz II Birkenause byggdes senare och ökade antalet fångar till 90 000. Det senare är där gaskamrarna var belägna, som förstördes i slutet av kriget av nazistiska tjänstemän i ett försök att dölja sina brott.
  • Vakttornen i Auschwitz Birkenau.
  • Dokumentär: 15 minuter lång, den visas i besökscentret och ger dig en kontextuell orientering om den historia som är förknippad med platsen.
  • Skjutväggen.
  • Huvudbyggnad som leder till gaskamrarna.
  • Skorstenar.
  • Staket med taggtråd.

Om du vill veta mer om vad du kan förvänta dig under ditt besök kan du läsa min artikel om vad du kan se i Auschwitz.

Boka en resa till Auschwitz från Krakow

Praktiska tips för ditt besök i Auschwitz

Bagage som tagits från fångar| ©Fred Romero
Bagage som tagits från fångar| ©Fred Romero

I alla andra utflykter är de rekommendationer som kan ges innan avresan vanligtvis mer praktiska: vad du ska ta med i din ryggsäck, vilken typ av skor du behöver, var du ska äta, var du kan ta de bästa bilderna ... I det här fallet tycker jag dock att den första rekommendationen bör vara av känslomässig karaktär. Jag lämnar dig här ett steg före, men du kan också läsa den här artikeln med 10 tips för att besöka Auschwitz från Krakow.

Den känslomässiga delen

Många anser att ett besök i Auschwitz-lägren är morbidt. Men om det görs med vederbörlig respekt är det en värdefull historielektion för att bevara minnet och minnet av offren.

Med detta vill jag att du ska komma ihåg att Auschwitz inte är en nöjespark eller en plats att ta bilder på; försök alltid att uppföra dig med största respekt. Rundvandringen i Auschwitz kan också vara svår för de mer känsliga och rekommenderas inte för barn.

Tryckt guidebok

Den tryckta guide boken, som du kan köpa i entrén på olika språk för mindre än 3 euro, är nödvändig för att orientera dig under ditt besök. Om du inte har en privat transfer kan du ta tåget från Krakows centralstation, vilket tar cirka två och en halv timme.

Boka en resa till Auschwitz från Krakow