Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Auschwitz Dagsresor från Krakow

Om du är redo att göra en resa till det mörkaste förflutna i Europas nyare historia kan du lära dig allt om denna ödesdigra episod i Auschwitz.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

Auschwitz Dagsresor från Krakow

Koncentrationslägret | ©Fadjar Djulizar

Tyvärr behöver en plats som denna ingen introduktion. Det som för flera decennier sedan var ett tortyrläger är nu ett historiskt museum som försöker förklara det förflutnas misstag för den yngre generationen och förhindra att minnet av offren går förlorat.

Auschwitz är inte ett utan tre olika läger: ett administrativt centrum (Auschwitz I), ett förintelseläger (Auschwitz-Birkenau) och ett arbetsläger (Auschwitz III). De ligger ungefär en och en kvarts timme från Krakow och det finns olika möjligheter att besöka dem. Jag har analyserat dem alla för att göra det lättare för dig att välja den som passar dig.

Min favorit

Auschwitz dag-resa från Krakow

All inclusive till bästa pris

Detta är det mest kompletta alternativet om du vill besöka koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau tillsammans med en expertguide. Det inkluderar även transport tur och retur från Krakow till det bästa pris jag har hittat på internet.

Längd: 7 timmar

De tre koncentrationslägren i Auschwitz Birkenau är en del av ett mycket stort komplex, fullt av historiska detaljer som är väl värda ett besök. Att besöka Auschwitz är något som du förmodligen bara kommer att göra en gång i ditt liv och att ha en expertguide är viktigt för mig: de kommer att ge dig de mest relevanta detaljerna om detta hårda ögonblick i historien, men de kommer också att hjälpa dig att förstå hur livet var i koncentrationslägren, hur det hårda arbetet pågick där och, framför allt, du kommer att lyssna på allt med största respekt.

Med denna Auschwitztur från Krakow ingår även transport till och från Krakow, så du behöver inte oroa dig för något när du organiserar din dag i Auschwitz, och guiden kommer att ge dig rundturen på engelska, vilket är viktigt för att förstå alla detaljer. Tidigt uppkomna personer kan välja att ta turen klockan 6.30 och sedan ha mer tid under dagen att utforska Krakow. Det finns också möjlighet att göra rundturen klockan 9 på morgonen.

Varför jag gillar det här alternativet: Av alla sätt att besöka Auschwitz är det här det mest kompletta och bekväma, med det lägsta priset och en engelsktalande guide.

Rekommenderas om... du vill besöka Auschwitz med en specialiserad guide för att få ut det mesta av upplevelsen.


Självguidad rundtur

Auschwitz biljetter med Överföring från Krakow

Besök Auschwitz i din egen takt med en tryckt guidebok.

Om du inte gillar guidade turer kan du alltid besöka koncentrationslägren i Auschwitz på egen hand och följa en tryckt guide eller en ljudguide. I detta alternativ ingår transport från Krakow och inträde till lägret, men du får ingen specialiserad guide.

Längd: 7 timmar

Det finns två sätt att besöka Auschwitzlägren: individuellt eller med en guidad tur. En självguidad tur till Auschwitz med transfer från Krakow ger dig möjlighet att gå i din egen takt utan att behöva följa en guidad grupp. Detta biljettalternativ med transfer kostar 392 kr och inkluderar transport till lägren och en tryckt guide som hjälper dig att hitta runt under besöket.

När du gör din bokning får du ett bekräftelsemail med mötesplatsen för bussen som tar dig till Auschwitz. När du kommer fram till lägren har du gott om tid att besöka dem i din egen takt (cirka tre och en halv timme) och sedan tar chauffören dig tillbaka till Krakow. Tips! När du väljer datum bör du om möjligt undvika helger och helgdagar för att undvika trängsel.

Varför jag gillar det här alternativet: Det här alternativet gör att du slipper organisera ditt besök i Auschwitz, eftersom det inkluderar transport från Krakow och inträde till lägret, men ger dig friheten att besöka lägret i din egen takt och besöka de delar som du tycker är mest intressanta. Det är också ett bra alternativ för de känsligaste av er, eftersom ni slipper höra de smärtsamma detaljerna i de guidade turerna.

Rekommenderas om... du inte gillar guidade turer utan vill besöka koncentrationslägren Auschwitz-Birkenau i din egen takt och själv bestämma var och hur länge du vill stanna.


Sparpaketet

Auschwitz och Wieliczka Salt Mine Dag-resa från Krakow

Två av Krakóws bästa dagsutflykter till bästa pris

Spara genom att boka Krakóws två bästa sightseeingturer|description=Perfecto si tienes pensado hacer las dos visitas más demandadas de Cracovia y quieres ahorrar al contratar ambas experiencias juntas.

Längd: 11 timmar

Om du vill få ut så mycket som möjligt av din tid är detta det bästa alternativet eftersom det kombinerar en rundtur i koncentrationslägren i Auschwitz med en utflykt till saltgruvorna i Wieliczka, de två mest populära och relevanta besöken du kan göra under din resa till Krakow.

Båda utflykterna tar en hel dag. Du kommer hela tiden att åtföljas av en engelsktalande expertguide och i priset ingår guidens tjänster, inträdesavgifter till båda monumenten samt transfer till och från ditt hotell i Krakow och mellan de olika sevärdheterna. Mat och dryck ingår inte, så du kan packa en picknick i ryggsäcken eller köpa mat mellan de två turerna.

Det första stoppet är Auschwitz där den guidade turen kommer att ta cirka tre timmar. Under eftermiddagen besöker du de berömda saltgruvorna i Wieliczka, som är idealiska för att koppla av lite efter upplevelsen av koncentrationslägret.

Varför jag gillar det här alternativet: Om du planerar en resa till Krakow har du säkert läst att den guidade rundturen i Auschwitz och besöket i saltgruvorna i Wieliczka är de två mest efterfrågade upplevelserna bland resenärerna. Med den här kombinationen har du möjlighet att göra båda på en och samma dag, vilket sparar tid och pengar och gör att du kan utforska staden i lugn och ro under resten av resan.

Rekommenderas om... du planerar att göra båda turerna och vill spara pengar genom att boka båda guidade turerna.


Sammanfattningsvis jämför vi de tre alternativen


Vad kostar det att besöka Auschwitz: inträdesavgifter och guidade turer

Ta dig tid att besöka| ©Jean Carlo Emer
Ta dig tid att besöka| ©Jean Carlo Emer

Om du undrar hur mycket det kostar att besöka Auschwitz bör du veta att priserna kan variera beroende på vilket alternativ du väljer: en standardbiljett utan guide och audioguide kostar 10 euro per vuxen på biljettkontoret, medan du betalar 25 euroHellotickets om du ansluter dig till en organiserad tur med guide och transport från Krakow på engelska.

För mig är detta det mest praktiska alternativet, eftersom du för den lilla prisskillnaden kan ta dig till koncentrationslägrets port med privat buss och efter besöket blir du avsläppt tillbaka i Krakows centrum, utan att behöva oroa dig för väntetider och framför allt med en expertguide. Här finns en artikel med all information om inträdesbiljetter till Auschwitz.

Köp den kombinerade biljetten eller turen till Auschwitz och saltgruvorna

Vägledning för att berätta historien för en grupp| ©Signe Brockman
Vägledning för att berätta historien för en grupp| ©Signe Brockman

Turerna i saltgruvorna från Kraków är tillsammans med besöket i Auschwitz de mest populära attraktionerna i landet. Om du vet att du inte vill lämna Krakow utan att ha besökt båda, kan du köpa Auschwitz- och saltgruvorna tillsammans.

Det här alternativet sparar både tid och pengar, eftersom du inte behöver köa vid någon av platserna och du får hela tiden sällskap av en guide som förklarar allt du ser, både i koncentrationslägret och i saltgruvorna.

Boka din resa till Auschwitz och saltgruvorna

Hur man tar sig till Auschwitz

Besök lägret Auschwitz| ©Jim McDougall
Besök lägret Auschwitz| ©Jim McDougall

Det är enklast att åka till koncentrationslägret Auschwitz på en guidad tur från Kraków, så du behöver inte oroa dig för att hitta ett eget transportmedel. Turerna använder ofta en privat buss eller minibuss för att ta dig till och från Auschwitz-Birkenau från Krakóws centrum.

Men om du föredrar det kan du också åka tåg, buss eller till och med bil, om du har bestämt dig för att hyra en bil under resan. Fullständig information om varje alternativ finns här: hur du tar dig till Auschwitz från Kraków.

Öppettider för Auschwitz

Vakttornet| ©bipolars polaroids
Vakttornet| ©bipolars polaroids

Koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau är öppet alla dagar i veckan, alla dagar på året (utom jul, nyår och påsk).

I allmänhet varierar öppettiderna för Auschwitz beroende på säsong, från vinter till sommar, men de är vanligtvis öppna mellan 8:00 och 15:00 på vintern och till 17:00 eller 18:00 på sommaren.

Varaktighet för rundturer och besök i Auschwitz

Ingång till Auschwitz| ©steve_w
Ingång till Auschwitz| ©steve_w

Beroende på vilket alternativ du väljer (om du tar en guidad tur eller gör det på egen hand) kommer du att behöva mer eller mindre tid, men du bör räkna med att behöva mellan en halv och en hel dag för att organisera hemresan från Krakow och rundturen i komplexet.

Hellotickets utflykt till Auschwitz från Krakow tar till exempel cirka 7 timmar och du kan välja att åka tidigt på morgonen eller senare på dagen, i det senare fallet vid middagstid. Ungefär 6 eller 7 timmar senare är du tillbaka på ditt hotell.

Om du väljer ett kombinerat besök i Auschtwitz och saltgruvorna blir resan oundvikligen längre, men det ger dig möjlighet att göra båda besöken på en och samma dag. Den sammanlagda tiden kan vara mellan 11 och 12 timmar.

Se min artikel om Auschwitz turlängd och Auschwitzturer för att få hjälp med att organisera din dag.

Att se i Auschwitz

Hela fältet är omgärdat av trådstängsel.| ©Tomas Forgac
Hela fältet är omgärdat av trådstängsel.| ©Tomas Forgac

Under ditt besök i Auschwitz kommer du att se de två huvudlägren: Auschwitz I och Auschwitz II. Turen börjar med det första lägret, som byggdes 1940 av nazistregimen för att hysa 15 000-20 000 fångar. Senare byggdes Auschwitz II Birkenau, vilket ökade antalet fångar till 90 000. I den senare ligger gaskamrarna, som förstördes i slutet av kriget av nazistiska tjänstemän i ett försök att dölja sina brott.

Det första du får se när du anländer är en 15 minuter lång dokumentärfilm i besökscentret som ger dig en orientering om den historia som är förknippad med platsen. Mellan scenerna får du se hur lägret befriades av den sovjetiska armén 1945.

Därefter passerar du genom järnporten till Auschwitz I, där du kan läsa den makabra frasen "Work will set you free" på tyska. Därefter fortsätter rundturen genom de olika fångbarackerna, som har omvandlats till ett museum. Du kommer också att se skjutvallen, vakttornen i Auschwitz Birkenau, huvudbyggnaden som leder till gaskamrarna, skorstenarna och taggtråden. Om du vill veta mer om vad du kan förvänta dig under besöket kan du läsa min artikel om vad du kan se i Auschwitz.

Praktiska tips för ditt besök i Auschwitz

Bagage som ryckts från fångarna| ©Fred Romero
Bagage som ryckts från fångarna| ©Fred Romero

På alla andra utflykter är de rekommendationer som man kan ge innan man åker oftast mer praktiska: vad man ska ta med sig i ryggsäcken, vilka skor man behöver, var man ska äta, var man tar de bästa bilderna... I det här fallet tycker jag dock att den första rekommendationen borde vara av känslomässig karaktär. Jag lämnar dig här ett steg före, men du kan också läsa den här artikeln med 10 tips för att besöka Auschwitz från Krakow.

Den mest känslosamma delen

Det finns många som ifrågasätter besöket i Auschwitzlägren som morbidt. Men om det görs med respekt är det en värdefull historielektion för att bevara minnet och minnet av offren.

Med detta vill jag att ni ska komma ihåg att Auschwitz inte är en nöjespark eller en plats att ta bilder på; försök alltid att uppträda med största respekt. Dessutom kan turen till Auschwitz vara svår för känsliga personer och rekommenderas inte för barn.

Tryckt guidebok

Den tryckta guideboken, som du kan köpa vid ingången på olika språk för mindre än 3 euro, är nödvändig för att orientera dig under besöket. Om du inte har någon privat transfer kan du ta ett tåg från Krakows centralstation, vilket tar ungefär två och en halv timme.

Vanliga frågor

 • Hur mycket tid behöver jag för att besöka Auschwitz?

  Vanligtvis tar en dagsutflykt med guidad tur och transfer från Krakow en halv till en hel dag.

 • Är det möjligt att fotografera i Auschwitz?

  Ja, i allmänhet finns det inga restriktioner (förutom på vissa specifika platser), men det är alltid rekommenderat att göra det med respekt för vad denna plats representerar.

 • Kan jag besöka Auschwitz på egen hand?

  Ja, du kan köpa bara inträdesbiljetten och du kan även hyra bara transfern från Krakow och sedan besöka Auschwitz på egen hand.

 • Kan jag besöka Auschwitz med barn?

  Detta rekommenderas inte, eftersom besöket fokuserar på en mycket hård historisk period och detaljerna kan vara mycket obehagliga för barn.