Kraków-turer

Om du känner för en rundtur i Krakow och dess omgivningar, tveka inte att följa med på en guidad tur för att se till att du inte missar något.

Ana Caballero

Ana Caballero

7 minsta läsning

Kraków-turer

Sukiennice, Krakow | ©Jorge Láscar

Krakow är en stad som är genomsyrad av historia. Dess medeltida gator gömmer monument och legender som förför varje resenär, och dess omgivningar är inte långt efter. En guidad tur är det bästa sättet att lära känna allt som staden har att erbjuda och det här är de bästa:

1. Krakow elbilstur

Små elfordon parkerade på en gata i Warszawa som väntar på turister.| ©Brian Snelson
Små elfordon parkerade på en gata i Warszawa som väntar på turister.| ©Brian Snelson

Om du bor i centrala Kraków kan du promenera till nästan alla sevärdheter i staden. Du kanske dock har lagt märke till små elbilar med panoramautsikt som kör runt i staden: det är miljövänliga bilar som är ett populärt sätt att ta sig runt i centrum eftersom de har tillgång till områden som är stängda för trafik, till exempel Gamla stan.

Dessa fordon används för guidade turer i staden. Föraren tar dig bekvämt med sig för att se de viktigaste sevärdheterna i Krakow samtidigt som han/hon berättar vad du behöver veta om dem. Turerna bokas online och du kan välja den dag och tid som passar dig bäst.

Alla dessa fordon är likadana: ungefär fyra platser, utrustade med genomskinliga skydd för regn och filtar och värme för kylan. När det gäller rutten kan den variera något från tur till tur, men nästan alla tar sig till sevärdheter som de judiska kvarteren, Hjältarnas torg i ghettot eller Oskar Schindlers fabrik. Det finns olika alternativ, men jag rekommenderar en av dessa två:

En timmes rundtur

Privat tur med elfordon i Krakow: Detta är ett av de alternativ som ger mest valuta för pengarna eftersom guiden hämtar dig på ditt hotell och du börjar och avslutar turen där. Den finns tillgänglig på 26 språk, bland annat engelska och spanska.

En och en halv timme

Detta är ett idealiskt alternativ om du vill gå i din egen takt och låta dig ryckas med av de förklaringar som spelas in av en expert (finns på valfritt språk).

Boka en tur med golfbil i Krakow

2. Guidad tur i Krakows judiska kvarter och Schindlers fabrik

Besök Schindlers fabrik| ©Jose A.
Besök Schindlers fabrik| ©Jose A.

Staden Krakow skonades inte från den nazistiska ockupationen och än idag finns många spår av de fasor som begicks mot den judiska befolkningen kvar i staden. Den här guidade rundturen i Krakows judiska kvarter tar dig genom denna del av historien i syfte att se till att det inte händer igen i framtiden.

Den guidade rundturen i Krakows judiska kvarter och Schindlerfabriken varar cirka 2 timmar. Rundturen finns på flera språk, bland annat engelska, franska eller spanska, välj bara när du har bokat din plats online.

Bland de platser som besöks under rundturen finns Eagle Pharmacy Museum och fabriken som drevs av Oskar Schindler. Om du inte har sett Spielbergs mästerverk bör du veta att Schindler var en affärsman som ägnade sig åt att rädda judar från koncentrationsläger genom att anställa dem i sin fabrik.

Boka en rundtur i de judiska kvarteren och Schindlers fabrik

3. Guidad tur till koncentrationslägret Auschwitz

Koncentrationslägret Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Koncentrationslägret Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Från den här listan över turer och utflykter i och runt Krakow är den mest populära aktiviteten utan tvekan dagsutflykten till Auschwitz-Birkenau från Krakow, en plats som är genomsyrad av historia.

En gång i tiden var det Europas mest kända utrotningsläger, men i dag är det ett museum som minns nazismens fasor och försöker se till att minnet av offren inte glöms bort. Den här turen inkluderar transfer tur och retur från ditt hotell i Krakow, inträde till komplexet och tjänster av en sakkunnig guide.

Även om Auschwitz kallas för ett koncentrationsläger är det i själva verket tre olika läger, varav det mest kända är Auschwitz-Birkenau. På denna tur får du se alla tre lägren, inklusive resterna av krematoriet, brev som några av fångarna skrev under sin vistelse där och det "läger" som fångarna bodde i.

Även om den här turen kan göras individuellt, är ett besök med en expertguide viktigt för att fördjupa sig i historien. I den här artikeln om Auschwitz Dagsresor från Krakow finns mer information om hur du organiserar ditt besök.

Boka en resa till Auschwitz

4. Rundtur i saltgruvan i Wieliczka

Inuti saltgruvorna i Wieliczka| ©Anna & Michal
Inuti saltgruvorna i Wieliczka| ©Anna & Michal

När jag hörde talas om den här utflykten till Wieliczka saltgruvorna från Krakow blev jag också förvånad och undrade om det verkligen var värt det. Efter att ha gjort den kan jag dock säga att jag blev positivt överraskad när jag upptäckte ett av de mest fascinerande polska monumenten.

På den här turen får du lära dig om de gruvtekniker som har använts från medeltiden fram till idag och du får också se extraordinära statyer gjorda av salt i likhet med viktiga personligheter. Du kommer att gå genom ett nätverk av tunnlar som byggts 135 meter ovanför ytan, vilket skapar ett mikroklimat som är fördelaktigt för personer med astma och andningsproblem.

Rundturen i Wieliczka saltgruva finns tillgänglig på engelska, tyska, italienska, franska, spanska och tyska. I priset ingår transport till och från Krakows centrum, inträde till gruvorna och tjänster av en expertguide. Det tar cirka fyra timmar att genomföra hela turen. I den här guiden om Dagsresor från Krakow till Wieliczka Saltgruva all information du behöver för att organisera ditt besök.

Boka en resa till saltgruvorna

5. Tur till slottet Pieskowa Skala och Czestochowa

Den berömda svarta madonnans altare, Czestochowa| ©Dennis Jarvis
Den berömda svarta madonnans altare, Czestochowa| ©Dennis Jarvis

Om du gillar landskap rekommenderar jag denna dagsutflykt till Pieskowa Skala slott och Czestochowa från Krakow för att se den berömda Svarta Madonnan, Polens mest vördade relik. Den svarta madonnan ligger vid pilgrimsorten Czestochowa, men längs vägen kommer du att passera platser som Örnnästets väg och Pieskowa Skala-slottet.

Den här guidade turen ger dig chansen att upptäcka en annan sida av Polen som det skulle vara svårt att få tillgång till om du begränsar ditt besök till staden Krakow. Den är tillgänglig på engelska, spanska och italienska och kostar 75 euro inklusive transfer och guidning.

Boka en tur till slottet Pieskowa Skala och Czestochowa

6. Utflykt till Zakopane

Njut av de vackra sevärdheterna i Zakopane| ©Alex Blokstra
Njut av de vackra sevärdheterna i Zakopane| ©Alex Blokstra

Om du vill fly till bergen kan du göra en utflykt till staden Zakopane, som ligger två timmars bilresa från Kraków. Här hittar du bland annat Tatrabergen, som är ett av UNESCO:s världsarv och en naturlig gräns mellan Polen och Slovakien.

Destinationen är idealisk för en promenad under sommarmånaderna (de kalla vintertemperaturerna kan göra det väldigt jobbigt och till och med farligt vid den här tiden på året) och beundra sedan platsens enkla och välkomnande arkitektur.

Boka en resa till Zakopane

7. Fyra timmars guidad tur i Kraków

Kungliga slottet och Wawel-katedralen| ©Naval S
Kungliga slottet och Wawel-katedralen| ©Naval S

Om du vill få en överblick över den polska staden och höra alla historier som gömmer sig på dess gator oavsett tema är det bästa alternativet den här halvdags guidade rundturen i Krakow.

En specialiserad guide kommer att tillbringa halva dagen med dig för att visa dig stadens mest framstående monument, berätta om de legender och historiska episoder som gjorde staden till vad den är idag, berätta om invånarnas seder och bruk, ge dig rekommendationer för din resa och till och med följa med dig på ett besök på några av de viktigaste museerna.

Den här halvdagsrundturen i Krakow inkluderar inträdesbiljetter till de museer som du besöker under resan. En av fördelarna är att du kommer att vara i en grupp på högst 12 resenärer, så det kommer att råda en atmosfär av närhet som gör att du kan njuta ännu mer av upplevelsen och förklaringarna från guiden som finns på spanska, engelska, tyska, italienska eller franska.

Turen kommer att gå till fots med avsnitt med buss. När du bokar online får du information om mötesplatsen via e-post.

Du har också möjlighet att utforska Krakow på ett mycket bekvämt och hållbart sätt med denna cykeltur som låter dig utforska staden på cykel.

Resplan

  • Kungliga slottet Wawel: ett renässanspalats som i början av 1500-talet var ett gotiskt kungligt slott. Detta har i åratal varit den polska kungafamiljens residens.
  • Wawelkatedralen: viloplats för polska kungar och hjältar. Ett stopp genomsyrad av historia
  • Kanonicza Street: ett pittoreskt hörn av staden med en historia som går tillbaka till 1300-talet.
  • Kungliga vägen - den väg som det kungliga följet brukade passera längs under ceremonier som hölls i staden. Den omfattar kyrkor som Sankt Florian-kyrkan och Mariakyrkan.
  • Polens universitet: mer än 500 år gammalt.
  • Stadens centrala torg: där den största marknaden i det medeltida Europa brukade ligga.
  • Sukiennice: Krakóws äldsta köpcentrum.

8. Utflykt till floden Dunajec

Slottet Niedzica badar i Dunajec-flodens vatten| ©maciekbor
Slottet Niedzica badar i Dunajec-flodens vatten| ©maciekbor

En annan bra utflykt från Kraków är en resa till naturparken Pieniny, där floden Dunajec ligger. Det här alternativet är idealiskt för att undvika folkmassorna och tillbringa en ensam och avkopplande dag bort från stadens stress. På mindre än två timmar kommer du att befinna dig i en naturmiljö där det sägs att det finns en gömd inka-skatt. Personligen tycker jag att den verkliga skatten är utsikten över slottet Niedzica, som ligger här.

9. Utflykt till Wroclaw

Utsikt över Wroclaw från floden Oder| ©Loris Silvio Zecchinato
Utsikt över Wroclaw från floden Oder| ©Loris Silvio Zecchinato

Wroclaw, som ligger tre timmars bilresa från Kraków, är kanske inte en av de mest kända städerna i landet, men den gamla staden är definitivt värd ett besök, särskilt om du tar en guidad tur och lär dig om platsens historia. I det omgivande området finns de landskap som användes som scen för filmen Narnias krönikor. Glöm inte att besöka det judiska kvarteret.

10. Utflykt till Warszawa

Warszawa| ©Vinicius Pinheiro
Warszawa| ©Vinicius Pinheiro

Polens huvudstad ligger ungefär tre och en halv timme från Kraków; om du har bråttom kan du ta dig dit och tillbaka på en dag eller så kan du boka övernattning om du vill se staden mer ingående. Warszawas kulturutbud är helt enastående, så du kommer inte att bli uttråkad under ett besök som bör innehålla sevärdheter som måste ses, t.ex. det kungliga slottet, Lazienki-parken, gatan Krakowskie Przedmieście, Pragkvarteren och Ghettot.

Du kanske också är intresserad av

Krakow flygplats| ©Alquiler de Coches
Krakow flygplats| ©Alquiler de Coches

Du vet redan nästan allt du ska göra under din vistelse i Krakow, och det finns många saker att göra, så glöm inte att organisera din ankomst till hotellet och din återresa till flygplatsen. För detta lämnar jag dig med den här artikeln om Kraków Flygplatstransfer som kanske kan hjälpa dig.