Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Är det värt att besöka saltgruvorna i Wieliczka?

Tack vare närheten till Kraków är saltgruvorna i Wieliczka det perfekta resmålet för en resa utanför den polska staden - här är varför!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minsta läsning

Är det värt att besöka saltgruvorna i Wieliczka?

Låt dig förundras av gruvorna i Wieliczka | ©G. Weston

En resa till saltgruvorna i Wieliczka är ett måste på en semester till Polen, men om du inte har bestämt dig än eller inte riktigt vet varför de väcker sådan uppståndelse bland resenärer, föreslår jag att du tar del av dessa 10 skäl till varför de är värda ett besök från Kraków.

Och om de gör dig nyfiken, glöm inte att skaffa biljetter till detta ikoniska saltmonument - du kommer att bli förvånad när du ser det på plats!

1. Det är den näst mest besökta attraktionen i Polen

Turister som besöker gruvorna| ©Aleksandr Zykov
Turister som besöker gruvorna| ©Aleksandr Zykov

Saltgruvorna i Wieliczka är en av de mest kända turistattraktionerna i Kraków, faktiskt den näst mest besökta i hela landet efter torget i Krakóws gamla stad.

Ända sedan saltgruvorna besöktes för första gången på 1400-talet har denna plats fortsatt att förvåna turister från olika generationer. Några av de mest berömda besökarna som hade möjlighet att utforska dem på sin tid var astronomen Nicolaus Copernicus, kompositören Frédéric Chopin och författaren Goethe.

Med ett djup på mer än 100 meter finns det ovanliga platser i Wieliczka saltgruvorna - allt är utskuret ur saltblock! Bönekapell, kamrar, skulpturer, reliefer... du kan till och med se fantastiska bergsformationer som stalagmiter och stalaktiter och till och med en vacker upplyst underjordisk sjö.

Om du vill se en liten förhandstitt på vad som väntar dig under ditt besök får du inte missa inlägget Vad finns att se i Wieliczka saltgruvorna. Och kom ihåg att ta med dig kamerans batteri väl laddat för att ta de bästa bilderna av Wieliczka saltgruvorna.

Boka en resa till saltgruvorna

2. En av de äldsta saltgruvorna i Europa

Representation av gruvarbete i antiken| ©Alexander Baxevanis
Representation av gruvarbete i antiken| ©Alexander Baxevanis

Saltgruvan i Wieliczka är en av de äldsta saltgruvorna i världen och har producerat bordssalt sedan 1200-talet.

De var en gång i tiden kända som Magnum Sal (det stora saltet) och spelade en viktig roll i den polska ekonomin som landets största saltgruva. De tillhörde kung Kasimir den store men ägs nu av staten.

De äldsta saltgruvorna i Polen är dock Bochnia-saltgruvorna, som går tillbaka till 1100-talet och ligger i sydöstra delen av landet. Liksom saltgruvorna i Wieliczka ingår de också i UNESCO:s världsarvslista och kan besökas, även om de är lite mindre och mindre populära än saltgruvorna i Kraków, som är särskilt intressanta på grund av sin konstnärliga dimension.

Boka en resa till saltgruvorna

3. Den djupaste saltgruvan i Polen som kan besökas

Trappor ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov
Trappor ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov

Turistvägen genom saltgruvorna i Wieliczka går mer än 100 meter ner genom 3,5 kilometer labyrintiska gallerier, schakt och kamrar med underjordiska sjöar, även om monumentets största djup är 327 meter.

Totalt finns det mer än 2 000 kammare fördelade på 9 nivåer, men endast 1 % av gruvornas totala yta besöks.

Rundturen i Wieliczka saltgruvorna börjar efter att ha gått 64 meter nedför en brant, till synes oändlig trätrappa, särskilt vid Danilowicza-schaktet.

När du anländer till startpunkten börjar guiden berätta om den här unika gruvans ursprung och historia medan gruppen tar sig ner genom labyrintiska gallerier till ett djup av 135 meter. Längs vägen kommer du att se imponerande kapell och kammare som är huggna i salt samt spektakulära skulpturer, klippformationer och underjordiska sjöar.

Boka en resa till saltgruvorna

4. Att besöka dem med en guidad tur gör upplevelsen ännu bättre

Ta en guidad tur| ©Andrew Milligan sumo
Ta en guidad tur| ©Andrew Milligan sumo

När du har organiserat din resa till Kraków har du förmodligen sett många fantastiska bilder av Wieliczka saltgruvornas inre. Vem skulle kunna föreställa sig att det under jordens yta finns en sådan plats full av gallerier, kamrar, sjöar, kapell, statyer och legender?

Den får dig att vilja ta en ficklampa och en hatt och gå in i gruvans djup och utforska den i lugn och ro som Indiana Jones. På grund av Wieliczka saltgruvornas särdrag och av bevarande- och säkerhetsskäl kommer du dock alltid att åtföljas av en professionell guide under din rundtur i monumentet.

Även om detta kan låta som lite av en förödelse för de resenärer som hoppades kunna utforska saltgruvorna på egen hand, har en guidad tur till Wieliczka saltgruvorna i själva verket en positiv sida: guiderna känner till många intressanta fakta och historier om gruvorna som kommer att göra dig mållös. Upplevelsen kommer att bli ännu roligare om det är möjligt!

Det är också värt att komma ihåg att rundturen i Wieliczka saltgruva äger rum i vad som ofta kallas en "saltlabyrint", så att gå genom jordens djup med en guide som känner till vägen tillbaka och vet hur man gör för att få säkerhet och första hjälpen är alltid lugnande om du börjar känna dig klaustrofobisk i några av de mer slutna sektionerna, tycker du inte det?

Boka en utflykt till saltgruvorna

5. Saltgruvorna i Wieliczka ligger mycket nära Kraków och det är lätt att få tag på biljetter

Ingång till gruvorna| ©Brian Snelson
Ingång till gruvorna| ©Brian Snelson

Detta symboliska monument ligger bara 14 kilometer från Krakow och är därför ett viktigt ställe att besöka under en resa till den polska staden. För att ta sig dit finns det flera transportalternativ, som jag berättar om i inlägget Hur man tar sig till Wieliczka saltgruvorna från Krakow.

Du kan köpa biljetter till de polska och engelska turerna vid biljettkontoren, men om du vill göra den här turen på ett annat språk (spanska, tyska, italienska, ryska eller franska) måste du köpa dem på nätet och i förväg, eftersom turerna på andra språk är begränsade men efterfrågade.

Ett annat alternativ är att boka en plats på en organiserad tur till saltgruvorna i Wieliczka från Krakow för att förenkla hela processen med att hitta transport, köpa biljetter och ordna med en guide - på dessa turer är allting redan ordnat så du behöver inte oroa dig för någonting, utan bara njuta av det!

Boka en utflykt till saltgruvorna

6. Du kan kombinera besöken i Wieliczka saltgruva och Auschwitz

Koncentrationslägret Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Koncentrationslägret Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Eftersom det är två av Polens mest populära sevärdheter finns det alternativ som kombinerar en guidad tur till båda platserna på samma dag, så att du kan få ut det mesta av din resa till Krakow även om du bara tillbringar en kortare tid i staden.

I det här fallet kostar paketet vanligtvis omkring 100 euro och inkluderar biljetter till båda attraktionerna, båda guidade turer samt en tur- och returtransport mellan staden, saltgruvorna och Auschwitz, vilket sparar både tid och pengar!

Om du vill veta mer om det här besöket får du inte missa inlägget Utflykter till Auschwitz och Wieliczka saltgruvor från Krakow.

Boka en tur till saltgruvorna och Auschwitz

7. Du kan se dem på en förmiddag och fortsätta din rundtur i Krakow efteråt

Besök Krakow| ©Lucas Albuquerque
Besök Krakow| ©Lucas Albuquerque

Ett annat skäl att besöka Wieliczka saltgruva är att turen tar ungefär två timmar (men den kan förlängas till tre timmar om du inkluderar ett besök på den underjordiska utställningen på Krakóws saltgruvsmuseum).

Rundturen är mycket spännande - det är trots allt inte alltid man får chansen att gå in i en riktig gruva som är så unik och konstnärlig som den polska gruvan. Under rundturen har du en fantastisk tid att gå genom de olika underjordiska gallerierna och även om aktiviteten äger rum i jordens inre tar det inte lång tid. Tvärtom, du kommer att se fantastiska saker och du kommer att vilja stanna lite längre!

Om du vill lägga till denna upplevelse till din semester i Krakow, med tanke på längden på besöket, rekommenderar jag att du åker tidigt på morgonen till Wieliczka saltgruvorna. På så sätt har du resten av dagen på dig att göra andra intressanta saker i Krakow.

Kolla därför öppettiderna för monumentet i inlägget Wieliczka Salt Mines Opening Hours för att bättre planera ditt besök, och kom ihåg att ta en titt på artikeln What to see and what to do in Krakow för att upptäcka andra fantastiska platser i denna magnifika stad.

Boka en utflykt till saltgruvorna

8. Du kommer att besöka Santa Kinga, som anses vara "saltets Sixtinska kapell"

Altaret i kapellet i St. Kinga| ©Kevin Wallis
Altaret i kapellet i St. Kinga| ©Kevin Wallis

Bara för att få möjlighet att med egna ögon beundra det extraordinära St. Kinga-kapellet är det värt resan från Kraków och att gå ner mer än 100 meter ner i grottans djup. Det är en fascinerande plats där du kommer att känna en unik atmosfär så fort du kommer in! Det är inte för inte som den anses vara "saltets Sixtinska kapell".

I saltgruvan i Wieliczka skapade gruvarbetarna ett 40-tal gudstjänstlokaler för att be under dagen, men St Kingas kapell kommer att överträffa alla dina förväntningar. Jag anser att det är juvelen i detta vackra monument.

Det tog nästan 70 år att färdigställa byggnaden, eftersom arbetet var mycket mödosamt, och det är anmärkningsvärt hur mycket möda som lades ner på dekorationen, ner till minsta detalj.

Från de bibliska relieferna som tjänar som altartavlor och de enorma ljuskronorna till saltstatyerna för att hedra bland annat den heliga Kinga, Jungfrun av Lourdes och påven Johannes Paulus II.

Boka en resa till saltgruvorna

9. Detta är en mycket familjevänlig utflykt

Barn som besöker saltgruvorna| ©Lars Plougmann
Barn som besöker saltgruvorna| ©Lars Plougmann

Vid första anblicken verkar det kanske inte så, eftersom det inte är ett utomhusbesök, men Wieliczka saltgruvorna är en mycket häftig utflykt att göra med barn. Barn i alla åldrar kan faktiskt delta, men om du åker med en bebis är det mer praktiskt att ta med en bärstol än en barnvagn, eftersom det inte finns någonstans att lämna den när turen väl har börjat och det finns många trappsteg längs vägen.

Det är gratis för barn upp till 4 år och barnen kommer att ha roligt när de vandrar genom de underjordiska gallerierna och upptäcker allt som gruvorna har att erbjuda: från verktyg som gruvarbetarna använde i sitt dagliga arbete till legender och underjordiska sjöar. I inlägget Besök Wieliczka saltgruvorna med barn hittar du mer information om hur du kan besöka detta monument med din familj.

Boka en utflykt till saltgruvorna

10. Nästan 2 miljoner människor per år kan inte ha fel

Promenera genom gruvornas gallerier| ©Alexander Johmann
Promenera genom gruvornas gallerier| ©Alexander Johmann

Det är ingen tillfällighet att saltgruvan i Wieliczka 1978 valdes av Unesco till ett av de första världsarven i världen. Inte heller att de är en av de mest besökta turistattraktionerna i Polen (nästan 2 miljoner besökare per år), vilket är ett tecken på att det är ett verkligt fantastiskt monument som du absolut måste se på din tur till Kraków.

När du kommer dit kommer du att se att allt du hört om dem är sant. Jag vet ingen som någonsin har ångrat att han eller hon har flytt hit och tagit tid från sin resa till Krakow - alla älskar det!

Boka en resa till saltgruvorna