Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Är det värt att besöka saltgruvorna i Wieliczka?

Tack vare närheten till Kraków är Wieliczkas saltgruvor det perfekta resmålet för en utflykt utanför den polska storstaden - här är varför!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

8 minsta läsning

Är det värt att besöka saltgruvorna i Wieliczka?

Bli förbluffad av Wieliczka-gruvorna | ©G. Weston

Att besöka Wieliczkas saltgruvor är ett måste under en semester i Polen, men om du inte har bestämt dig ännu eller inte vet varför de väcker sådan uppståndelse bland resenärer, föreslår jag att du noterar dessa anledningar till varför det är värt att besöka dem. Så glöm inte att boka en resa till Wieliczkas saltgruvor från Krakow för att se denna ikoniska plats - du kommer att bli förvånad när du ser den i verkligheten!

Det är den näst mest besökta attraktionen i Polen

Turister som besöker saltgruvorna| ©Aleksandr Zykov
Turister som besöker saltgruvorna| ©Aleksandr Zykov

Wieliczkas saltgruva är en av de mest kända turistattraktionerna i Kraków, faktiskt den näst mest besökta i hela landet efter Stora torget i Gamla stan i Kraków. Här är varför:

 • Ända sedan saltgruvorna först besöktes på 1400-talet har denna plats inte upphört att förvåna turister i olika generationer. Några av de mest berömda besökarna som hade möjlighet att utforska dem på sin tid var astronomen Nicolas Copernicus, kompositören Frédéric Chopin och författaren Goethe.
 • Med ett djup på mer än 100 meter är Wieliczkas saltgruvor hem för ovanliga platser - allt är uthugget ur saltblock! Bönekapell, kammare, skulpturer, reliefer... du kan även se fantastiska klippformationer som stalagmiter och stalaktiter och till och med en vacker upplyst underjordisk sjö. Om du vill se en liten försmak av vad som väntar dig under ditt besök, missa inte inlägget Vad man kan se i Wieliczkas saltgruvor.

Boka en utflykt till saltgruvorna

En av de äldsta saltgruvorna i Europa

En avbildning av gruvarbete under antiken.| ©Alexander Baxevanis
En avbildning av gruvarbete under antiken.| ©Alexander Baxevanis

När du bokar din tur till Wieliczkas salt gruva kommer du att besöka en av världens äldsta salt gruvor, där man har producerat bordssalt sedan 1200-talet:

 • De var en gång kända som Magnum Sal (Stora saltet) och spelade en viktig roll i den polska ekonomin som den största saltgruvan i landet. De tillhörde kung Kasimir den store men ägs nu av staten.
 • De äldsta saltgruvorna i Polen är dock Bochnias saltgruvor, som går tillbaka till 1100-talet och ligger i sydöstra delen av landet. Liksom Wieliczkas saltgruvor finns de med på UNESCO:s världsarvslista och kan besökas, även om de är lite mindre och mindre populära än Krakóws saltgruvor, som är särskilt anmärkningsvärda för sin konstnärliga dimension.

Boka en utflykt till saltgruvorna

Den djupaste besöksbara saltgruvan i Polen

Trappor som leder ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov
Trappor som leder ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov

Turen till Wieliczkas saltgruva tar dig mer än 100 meter ner genom 3,5 kilometer av labyrintiska gallerier, schakt och kammare med underjordiska sjöar. Det maximala djupet i monumentet är 327 meter. Andra intressanta fakta är:

 • Totalt finns det mer än 2 000 kammare fördelade på 9 nivåer, men endast 1% av gruvornas totala yta är besökt.
 • Rundturen i Wieliczkas saltgruva börjar efter att man gått 64 meter nedför en brant, till synes oändlig trätrappa, i synnerhet vid Danilowicza-schaktet.
 • Vid ankomsten till startpunkten börjar guiden berätta om denna unika gruvas ursprung och historia medan gruppen tar sig ner genom labyrintiska gångar till ett djup av 135 meter. Längs vägen kommer ni att få se imponerande kapell och kammare uthuggna ur salt samt spektakulära skulpturer, klippformationer och underjordiska sjöar.

Boka en tur till saltgruvorna

En guidad tur gör din upplevelse ännu bättre

Ta en guidad tur| ©Andrew Milligan sumo
Ta en guidad tur| ©Andrew Milligan sumo

När du planerar din resa till Kraków har du förmodligen sett många fantastiska bilder av Wieliczkas saltgruvor. Vem kan föreställa sig att det under jordens yta finns en sådan plats full av gallerier, kammare, sjöar, kapell, statyer och legender?

Du känner för att ta en ficklampa och en hatt och gå ner i djupet av gruvan och utforska den på din egen fritid som Indiana Jones. Men med tanke på platsens särdrag och av skydds- och säkerhetsskäl kommer du alltid att åtföljas av en professionell guide under din rundtur i Wieliczkas saltgruvor, vilket är ett grundläggande krav när du bokar en rundtur i Wieliczkas saltgruvor.

 • Även om detta kan låta som lite av en nackdel för de resenärer som hade hoppats på att kunna utforska saltgruvorna på egen hand, har en guidad rundtur i Wieliczkas salt gruvor i själva verket en positiv sida, eftersom guiderna känner till många intressanta fakta och historier om gruvorna som gör dig mållös. Upplevelsen blir ännu roligare om det är möjligt!
 • Det är också värt att komma ihåg att rundturen i Wieliczkas saltgruva äger rum i vad som ofta kallas en "saltlabyrint", så att gå genom jordens djup med en guide som vet vägen tillbaka och känner till säkerhet och första hjälpen är alltid lugnande om du börjar känna klaustrofobi i några av de mer slutna delarna. Tycker du inte?

Boka en utflykt till saltgruvorna

Wieliczkas saltgruvor ligger mycket nära Krakow och det är lätt att få tag på biljetter

Ingång till saltgruvorna| ©Brian Snelson
Ingång till saltgruvorna| ©Brian Snelson

Detta ikoniska monument ligger bara 14 kilometer från Krakow, vilket gör det till ett måste under en resa till den polska staden. För att ta sig dit finns det flera transportalternativ, som jag kommer att berätta om i inlägget Hur man tar sig till Wieliczkas saltgruvor från Krakow.

 • Biljetter till de polska och engelska rundturerna kan köpas i biljettluckorna, men om du vill gå rundturen på ett annat språk (spanska, tyska, italienska, ryska eller franska) måste du köpa dem online och i förväg, eftersom rundturer på andra språk är begränsade men mycket efterfrågade.
 • Ett annat alternativ är att boka en plats på en organiserad tur till Wieliczkas saltgruvor från Krakow för att förenkla hela processen med att hitta transport, köpa biljetter och ordna en guide - dessa turer tar hand om allt så att du inte behöver oroa dig för någonting, bara njuta av dig själv!

Boka en tur till saltgruvorna

Du kan kombinera besök i Wieliczkas saltgruva och Auschwitz

Koncentrationslägret Auschwitz| ©Fadjar Djulizar
Koncentrationslägret Auschwitz| ©Fadjar Djulizar

Det är två av Polens mest populära sevärdheter och det finns alternativ som kombinerar en guidad tur till båda platserna på samma dag, så att du kan få ut mesta möjliga av din resa till Krakow om du bara tillbringar en kort tid i staden.

I det här fallet kostar paketet vanligtvis runt 100 euro och inkluderar skip-the-line-biljetter till båda attraktionerna, de två guidade turerna samt en returtransfer mellan staden, saltgruvorna och Auschwitz, vilket sparar dig både tid och pengar! Om du vill veta mer om den här turen får du inte missa inlägget Utflykter till Auschwithz och Wieliczka saltgruvor från Krakow.

Boka en resa till saltgruvorna och Auschwitz

Du kan se dem på en morgon och fortsätta din rundtur i Krakow efteråt

Besök Krakow| ©Lucas Albuquerque
Besök Krakow| ©Lucas Albuquerque

En annan anledning att besöka Wieliczkas saltgruvor är att rundturen tar ca två timmar (men kan förlängas till 3 timmar om man inkluderar ett besök i den underjordiska utställningen på Krakows saltgruvemuseum). Rekommendationer:

 • Du kommer inte att ångra dig: turen är mycket spännande, trots allt får du inte alltid chansen att gå in i en riktig aktiv gruva som är så speciell och konstnärlig som den polska. Under turen kommer du att ha mycket roligt när du går igenom de olika underjordiska gallerierna och även om aktiviteten äger rum i jordens inre, tar det inte för lång tid. Tvärtom, du kommer att se fantastiska saker och du kommer att vilja stanna lite längre!
 • Med tanke på längden på besöket, om du vill lägga till denna upplevelse till din semester i Krakow är mitt råd att åka tidigt på morgonen till Wieliczka Salt Mines. Detta kommer att ge dig resten av dagen att göra andra intressanta saker i Krakow.
 • Kolla in monumentets öppettider i inlägget Wieliczka Salt Mines Opening Hours för att planera ditt besök och kom ihåg att ta en titt på artikeln What to see and what to do in Krakow för att upptäcka andra fantastiska platser i denna magnifika stad.
 • Åh, och kom ihåg att ta med ditt kamerabatteri fulladdat för att ta de bästa bilderna av Wieliczkas saltgruvor.

Boka en tur till saltgruvorna

Du kommer att besöka St Kinga, som anses vara "saltets Sixtinska kapell"

Altaret i S:t Kingas kapell| ©Kevin Wallis
Altaret i S:t Kingas kapell| ©Kevin Wallis

Bara för att få möjlighet att med egna ögon beundra det extraordinära St Kinga-kapellet är det värt resan från Krakow och att gå ner till ett djup på mer än 100 m. Det är en fascinerande plats där du kommer att känna en unik atmosfär så snart du går in! Det är inte för inte som det anses vara "saltets Sixtinska kapell". Ta en titt på några fakta:

 • I Wieliczkas saltgruvor skapade gruvarbetarna omkring 40 platser där man kunde be under dagen, men S:ta Kingas kapell kommer att överträffa alla dina förväntningar. Enligt min mening är det juvelen i detta vackra monument.
 • Det tog nästan 70 år att färdigställa byggnaden, eftersom arbetet var mycket mödosamt, och det är slående hur mycket arbete som lades ned på utsmyckningen, in i minsta detalj.
 • Från de bibliska relieferna som fungerar som altartavlor och de enorma ljuskronorna till saltstatyerna till ära för bland andra den heliga Kinga, Jungfrun av Lourdes och påven Johannes Paulus II.

Boka en resa till saltgruvorna

Detta är en mycket familjevänlig tur

Barn på besök i saltgruvorna| ©Lars Plougmann
Barn på besök i saltgruvorna| ©Lars Plougmann

Vid första anblicken kanske det inte verkar så, eftersom det inte är en utomhusutflykt, men Wieliczkas saltgruvor är en utmärkt utflykt att göra med barnen. Faktum är att barn i alla åldrar kan delta, men om du åker med en bebis är det mer praktiskt att ta med en bärsele än en barnvagn, eftersom när turen väl börjar finns det ingenstans att lämna dem och det finns många trappsteg längs vägen.

Inträde är gratis för barn upp till 4 år och barn kommer att ha en fantastisk tid att gå genom de underjordiska gallerierna och upptäcka allt som dessa gruvor innehåller: från verktyg som används av gruvarbetarna i deras dagliga arbete till legender och underjordiska sjöar. I inlägget Att besöka Wieliczkas saltgruvor med barn hittar du mer information om hur du besöker detta monument med din familj.

Boka en utflykt till saltgruvorna

Nästan 2 miljoner människor per år kan inte vara fel!

Vandra genom saltgruvornas gallerier| ©Alexander Johmann
Vandra genom saltgruvornas gallerier| ©Alexander Johmann

Det är ingen slump att Wieliczkas saltgruvor 1978 utsågs av UNESCO till ett av de första världsarven i världen. Inte heller att de är en av de mest besökta turistattraktionerna i Polen (nästan 2 miljoner besökare per år, inte mindre), vilket är ett tecken på att det är ett verkligt fantastiskt monument som du absolut måste se på din rundtur i Krakow.

När du kommer dit kommer du att se att allt du hört om dem är sant. Jag känner ingen som någonsin har ångrat att de flydde hit och tog tid från sin resa till Krakow - alla älskar det!

Boka en resa till saltgruvorna