Kraków Flygplatstransfer

Det finns flera olika sätt att ta sig till hotellet från Krakows flygplats: jag ska berätta vilket som är mest bekvämt.

Ana Caballero

Ana Caballero

4 minsta läsning

Kraków Flygplatstransfer

Flygplan som landar på flygplatsen i Kraków | ©ERIC SALARD

Den internationella flygplatsen ligger cirka 11 km från Krakows centrum och är ansluten till staden med allmänna och privata transportmedel. För att undvika huvudvärk vid ankomsten rekommenderar jag att du i förväg bestämmer vilket alternativ som passar dig bäst.

1. De bästa transfererna mellan Krakow flygplats och Krakows centrum

Krakow flygplats| ©Alquiler de Coches
Krakow flygplats| ©Alquiler de Coches

Det första du måste bestämma dig för är om du är mer intresserad av komfort och snabbhet eller av att spara pengar vid ankomsten till Krakow. Beroende på detta kan du välja mellan kollektivtrafik (buss eller tåg till centrum) eller privat transport. Inom ramen för en privat transport från dörr till dörr rekommenderar jag:

Boka din transfer från Krakow flygplats

2. Privat transfer från Krakows flygplats till ditt hotell

Privat transfer| ©Thibault Penin
Privat transfer| ©Thibault Penin

När du anländer till flygplatsen i Krakow är du förmodligen trött från resan eller ivrig att börja utforska staden; i båda fallen vill du komma till ditt hotell så fort som möjligt utan att behöva gå runt för att ta dig ut från flygplatsen och leta efter ett transportmedel. Därför är det bekvämaste sättet att ta sig till centrum en privat transfer från Krakows flygplats till hotellet.

Du kan boka den här privata transfertjänsten från Krakow flygplats till ditt hotell i förväg (i händelse av oförutsedda omständigheter kan du avboka med minst 24 timmars varsel). Allt du behöver göra är att ange ditt ankomstdatum i Krakow, din flyginformation så att chauffören kan vänta på dig och kontrollera eventuella förseningar samt adressen till ditt hotell så att transporten kan släppa av dig vid dörren.

Boka din privata transfer från Krakóws flygplats till ditt hotell

Hur tjänsten fungerar

När du anländer till ankomstterminalen väntar chauffören på dig med en identifikationsskylt och kör dig till ditt hotell i en luftkonditionerad minibuss som delas med sex andra resenärer. I genomsnitt är du på 20-40 minuter på ditt hotell i Krakows centrum. Du behöver inte oroa dig för flygförseningar, föraren väntar på dig och du kan alltid kontakta byrån via e-post.

Privat transfer tillbaka till flygplatsen

Den här tjänsten finns också tillgänglig från ditt hotell till flygplatsen i Krakow. Det fungerar på samma sätt: du bokar online och den dag ditt flyg avgår hämtar en minibuss som delas med andra resenärer dig på ditt hotell och kör dig till flygplatsen. Din chaufför kommer att se till att beräkna rätt tid så att du inte blir försenad till flyget och måste gå ombord på planet i brådrasket, och för att undvika långa väntetider och slöseri med dyrbar restid.

3. Delad transfer från flygplatsen till staden och tillbaka

Ankomster till terminalen på Krakow flygplats| ©Chris Hoare
Ankomster till terminalen på Krakow flygplats| ©Chris Hoare

Du kan också spara pengar genom att boka en delad transfer från Krakows flygplats till ditt hotell i Krakows centrum och tillbaka. Bokningsmetoden och resevillkoren är desamma och med detta alternativ kan du glömma de mer tråkiga detaljerna på din resa och fokusera på att njuta av Krakow och dess omgivningar.

Hur det fungerar

Precis som vid privat transfer möter chauffören dig på flygplatsen och kör dig till ditt hotell, men du kan behöva dela resan med en annan resenär som också behöver ta sig från flygplatsen till staden (eller vice versa) samtidigt.

Därför kan det hända att föraren stannar på vägen för att släppa av eller hämta en annan resenär. Detta kan förlänga resan med tio eller femton minuter, men gör också att priset blir lite billigare.

Fördelar

Andra fördelar med någon av dessa tjänster är utrymmet för bagage eller tillgången till tidtabellen, eftersom de är tillgängliga 7 dagar i veckan oavsett när du anländer till flygplatsen i Krakow.

Boka din transfer från Krakóws flygplats

4. Andra alternativ för att ta sig från Krakows flygplats till stadens centrum

Tåg till Krakows flygplats| ©Melinda van den Brink
Tåg till Krakows flygplats| ©Melinda van den Brink

Tåg

Tåget avgår från flygplatsen varje halvtimme och går från 04.00 till 23.00 måndag till söndag. Biljetten kostar en eller två euro och tar cirka 45 minuter för hela resan och cirka 20 minuter till hållplatsen vid Krakows centralstation, som är den plats där jag rekommenderar att du kliver av om ditt hotell ligger i centrum (den sista hållplatsen ligger utanför Krakows centrum).

Tåget heter SKA1 och har WIFI ombord och elektriska laddningsstationer. När du anländer till flygplatsen ser du tågstationen som är skyltad.

Buss

Det finns två linjer till Krakóws centrum på dagtid (208 och 252, som du hittar på skyltarna vid flygplatsens utgångar) och en nattlinje (902). Biljetter kostar en euro och kan köpas i automater nära hållplatsen eller på bussen.

Resan till stadens centrum tar cirka 45 minuter. De viktigaste busshållplatserna vid flygplatsen är Krakóws centralstation (linje 208) och Krakóws kongresscenter (linje 252).

Nattbussen går från 23.00 till 05.00 och en av dess huvudhållplatser är Glówny-stationen.

Taxi

Taxibilar är dyrare än att hyra en privat transfer i förväg och förarna är inte skyldiga att ta emot euro i stället för polska zloty. Det är dock ett alternativ om du inte har bokat transport när du anländer till flygplatsen och vill undvika kollektivtrafiken. Hållplatsen är lätt att hitta från ankomstterminalen och priset är cirka 25 euro till centrum.

Anas resetips

Undvik att växla pengar på flygplatsen, du får ett sämre pris än på stadens växlingskontor.

5. Du kanske också är intresserad av

Wawel-katedralen, Krakow| ©Naval S
Wawel-katedralen, Krakow| ©Naval S

När du väl har organiserat din ankomst till Krakow är det viktigt att du i förväg organiserar de aktiviteter som du vill göra i staden, eftersom den är ganska turistisk och en del av dem bör bokas i god tid. Därför rekommenderar jag att du tar en titt på dessa guider:

Boka din transfer från Krakow flygplats