Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Dagsutflykter till Zakopane från Krakow

Om du planerar att besöka Zakopane under din resa till Krakow bör du ta del av följande utflykter och aktiviteter som gör att du kan njuta av denna bergsregion till fullo.

Ana Caballero

Ana Caballero

10 minsta läsning

Dagsutflykter till Zakopane från Krakow

Zakopane, Polen | ©Elijah G

Några timmars bilresa från Krakow ligger Zakopane, som är en stad med ett fantastiskt bergslandskap, termiska källor, skidbackar och utsökt traditionell mat. Det är ett populärt resmål som många turister anser vara ett måste.

Så om du inte vet vad du ska se och göra i Kraków är ett bra alternativ att följa med på en utflykt till Zakopane. Du kan bland annat promenera längs en kilometerlång gågata, besöka regionens museum och nationalkyrkogård, klättra upp till toppen av berget Gubalowka med linbana eller på en vandringsled.

1. Ta en bussresa till Zakopane från Krakow med vandringsaktivitet på berget Gubalowka

Tatrzański Narodowy Park, Zakopane, Polska| ©Wojciech Portnicki
Tatrzański Narodowy Park, Zakopane, Polska| ©Wojciech Portnicki

Om du är en entusiast av utomhusvandring och bergslandskap bör du under ditt besök i Krakow ta en kort två timmars bussresa till Zakopane-regionen. Där kommer du tillsammans med en specialiserad guide att vandra upp på berget Gubalowka och sedan vandra längs stadens huvudgata.

För att starta denna aktivitet möter du din guide på en i förväg bestämd plats i Krakows centrum. Därefter går hela gruppen ombord på en bekväm buss och medan chauffören kör till Zakopane kommer guiden att berätta lite om historien i den region ni är på väg till.

När ni väl är i Zakopane kommer ni först att stanna vid Gubalowka linbanestation, som ligger precis i slutet av Krupówki-gatan. Där hittar du en stig för att ta dig upp på berget.

Det kan ta 45 minuter att gå upp och 30 minuter att komma ner, beroende på din fysiska kondition. Det är ungefär 2 kilometer och minst 300 meter på höjden.

Förutom att beundra panoramautsikten över staden och bergskedjan Tatras från toppen kan du äta, dricka och vila lite på restaurangerna i området. Du kommer också att se några små kullar som är idealiska för skidåkning.

Du kommer sedan ner till turens andra stopp, gågatan Krupówki, där du hittar affärer, restauranger, kaféer och barer längs en kilometer. Du kan utforska området i din egen takt i cirka två timmar innan du återvänder till Kraków.

Intressanta detaljer

 • Pris: Det genomsnittliga priset för den här turen är 80 euro per person.
 • Varaktighet: 10 timmar (ungefär)
 • Transportmedel: Turen sker i en luftkonditionerad buss.
 • Fördelar med det här alternativet: Du får en riktig bergsupplevelse tack vare den inbyggda vandringsaktiviteten.
 • Nackdelar med det här alternativet: Denna utflykt inkluderar inte dörr-till-dörr-service. Du måste därför själv ordna med att ta dig från hotellet till mötesplatsen och tillbaka.

Boka din utflykt till Zakopane och Tatra från Kraków

2. Njut av staden Zakopane och Chocholowskie termalbad på en utflykt från Krakow

Zakopane, Polen| ©Michal Lis
Zakopane, Polen| ©Michal Lis

Ett bra alternativ att införliva i din 2-dagars sightseeingresa är en tur till staden Zakopane och Chocholowskie Thermal Baths.

Du får en bekväm två timmars bussresa, ett fantastiskt bergslandskap och det varmaste vattnet i regionen på 82ºC att koppla av i.

Vid ankomsten till Zakopane gör du ditt första stopp vid Gubalowka linbanestation för att klättra upp till berget med samma namn.

Detta är en rolig upplevelse som erbjuder utsikt över staden från olika vinklar. Innan du åker ner ser du också skidbacken och några restauranger på toppen.

Turen fortsätter med det andra stoppet vid Krupowki-gatan, ett fotgängarområde med en längd på cirka en kilometer, som anses vara Zakopanes huvudgata.

Där hittar du många butiker för souvenirer och bergskläder. Du hittar också restauranger och matstånd där du kan njuta av traditionell mat, barer och kaféer för varma drycker och snacks.

Efteråt går du tillbaka på bussen för att återvända till Krakow, men på vägen gör chauffören ett sista stopp vid Chocholowskie termalbad, som ligger 23 minuter från Zakopane.

Här har du tre timmar på dig att bada i vatten som är rikt på mikroelement (magnesium, svavel och natrium). Du kan välja mellan sportpooler, barnpooler och pooler med massagestrålar. Definitivt en upplevelse att lägga till på listan över saker att göra i Krakow med barn.

Intressanta detaljer

 • Pris: Genomsnittspriset för den här turen är 199 euro.
 • Varaktighet: 10 timmar (ca.)
 • Transportmedel: Turen sker i en lyxbuss och inkluderar hämtning och lämning på hotellet.
 • Fördelar med det här alternativet: Med den här turen får du inte bara lära känna staden Zakopane, utan du kan också koppla av på en lugn semesterort.
 • Nackdelar med detta alternativ: Den här turen tillåter inte husdjur av något slag, inklusive husdjur.

Boka din tur till Zakopane och varma källor

3. Följ med på en tur till Zakopanes historiska centrum från Krakow

Hala Gąsienicowa, Szlak pieszy niebieski, Zakopane, Polska| ©Mateusz Bajdak
Hala Gąsienicowa, Szlak pieszy niebieski, Zakopane, Polska| ©Mateusz Bajdak

Om du fortfarande inte vet vad du ska se och göra runt Kraków är den här resan till Zakopane ett bra alternativ.

Det är en turiststad som ligger ungefär 2 timmar och 30 minuter från staden, där vackra bergslandskap och många historiska platser väntar på dig.

Väl framme i Zakopane stiger du av bussen för att följa resplanen tillsammans med din guide. Det börjar med att du bestiger berget Gubałówkam med bergbanan, varifrån du får en fin utsikt över bergskedjan och staden i allmänhet.

På toppen av berget har du en fantastisk utsikt och du kan besöka restauranger och matstånd. Det finns också en skidbacke, som kommer att vara intressant för skidentusiaster.

Efter att ha åkt ner är det dags att besöka Zakopanes historiska centrum. Du kommer att se:

Innan du återvänder till Kraków har du lite fri tid att promenera längs den berömda gågatan Krupówki. Du kan köpa souvenirer, smaka på det lokala köket (rökt ost, kalvkotletter, öring, anka, soppor), ta en drink i en bar eller sitta på ett café och koppla av.

Intressanta detaljer

 • Pris: Genomsnittspriset för den här turen är 74 euro.
 • Varaktighet: 8 timmar och 30 minuter (ungefär)
 • Transportmedel: Du transporteras i en rymlig, bekväm och luftkonditionerad buss.
 • Fördelar med det här alternativet: Trots att du har en guide vid din sida som guidar dig har du lite fritid att shoppa, äta och besöka vissa områden i staden.
 • Nackdelar med det här alternativet: Turen inkluderar inte inträde till skidbacken på toppen av berget Gubałówkam, så du måste betala för det separat.

Boka din tur till Zakopane från Krakow

4. Halvdagsutflykt till Zakopane från Krakow

Tatrzański Park Narodowy, Zakopane, Polska| ©Wojciech Portnicki
Tatrzański Park Narodowy, Zakopane, Polska| ©Wojciech Portnicki

Denna halvdagstur till Zakopane är idealisk för dig som har två dagar på dig i Krakow, men inte vill missa de mest attraktiva turistmålen.

Följ med på detta äventyr och njut av en fantastisk utsikt från toppen av berget Gubalowka. Du kan också smaka på lokal mat, köpa några souvenirer och återvända till Krakow för att hoppa på en sightseeingbuss, delta i en av de bästa matturerna eller göra någon annan aktivitet på din resplan.

När du hämtas från ditt hotell börjar du en 2 timmar och 20 minuters bilresa till staden Zakopane. Under denna transfertid kommer du att kunna se landskapet genom bussfönstret och lyssna till förarens kommentarer om historien om staden du är på väg till.

När du anländer till Zakopane har du ungefär två timmar på dig att utforska staden och njuta av landskapet. Du kommer att kunna:

 • Gå längs den berömda gatan "Krupowki". Detta är en gågata med en längd på en kilometer, där du hittar mycket kommersiell verksamhet: butiker med souvenirer, kläder, skor och bergstillbehör. Här finns också restauranger, barer, kaféer och mycket mer.
 • Ta linbanan upp på berget Gubalowka. Detta är en resa som bara tar några minuter, men som ger dig en privilegierad utsikt över Zakopane hela tiden. När du väl är uppe på toppen kan du ta en kort stund för att beundra landskapet och ta några fantastiska bilder innan du åker ner.

Efter detta korta men oförglömliga äventyr genom Zakopane måste alla på turen tillbaka till bussen. Chauffören kommer sedan att ge sig av till Krakow.

Intressanta detaljer

 • Pris: Genomsnittspriset för denna tur är 143 euro per person.
 • Varaktighet:
 • ** Transportmedel:** Transporten till och från hotellet sker i en bekväm, luftkonditionerad buss.
 • Fördelar med detta alternativ: Du kommer att kunna se Zakopane och njuta av landskapet trots den korta tiden.
 • Nackdelar med detta alternativ: Du kommer inte att få sällskap av en specialiserad guide.

Boka din utflykt till Zakopane från Krakow

5. Besök sjön Morskie Oko och staden Zakopane från Kraków

Morskie Oko, Polen| ©Lasma Artmane
Morskie Oko, Polen| ©Lasma Artmane

Bland de bästa turerna och utflykterna från Krakow tar den här turen dig till sjön Morskie Oko och sedan till staden Zakopane, precis vid foten av Tatrabergen. Du kommer att upptäcka vackra naturlandskap och en fridfull atmosfär där du kan koppla av.

Den här turen tar vanligtvis högst 12 timmar. Från Krakow reser du i en bekväm buss med en professionell chaufför. Det tar ungefär två timmar att nå Zakopaneområdet.

På vägen kommer chauffören att berätta några historier om de magiska destinationer som du ska besöka.

När du kommer fram till parkeringen stiger du av bussen och börjar gå mot sjön Morski Oko. Detta är en två timmar lång vandring genom tät skog.

Du kommer att njuta av det hisnande bergslandskapet och sjöns lugna blå vatten. Du kommer också att ha möjlighet att ta några bilder eller till och med, som jag gjorde, se några imponerande hjortar.

När du har sett sjön kör bussen dig till staden Zakopane. Beroende på tur har du kanske möjlighet att ta en bergbana upp till toppen av berget Gubalowka för att få en fantastisk utsikt över Tatrabergen.

Därefter åker ni ner igen och innan ni återvänder till Krakow går ni längs den kilometerlånga gågatan och shoppinggatan Krupowki, där ni hittar ett stort antal souvenirbutiker, restauranger, kaféer och barer.

Intressanta detaljer

 • Pris: Genomsnittspriset för denna tur är 107,17 euro per person.
 • Varaktighet: 11-12 timmar från upphämtning på hotellet.
 • Transportmedel: Luftkonditionerad buss.
 • Fördelar med detta alternativ: Biljetter till linbanan och lagunen Morskie Oko ingår i turen.
 • Nackdelar med detta alternativ: Biljetter till linbanan och lagunen Morskie Oko ingår i turen: Turen inkluderar inte mat och dryck, så du måste köpa all mat du vill ha på egen hand.

Boka din tur till Zakopane och Tatra från Kraków

6. Besök Zakopane från Krakow och upptäck denna vackra region i din egen takt

Zakopane, Polen| ©Yevhenii Dubrovskyi
Zakopane, Polen| ©Yevhenii Dubrovskyi

Den här resan till Zakopane från Krakow riktar sig till personer som tycker om att utforska nya platser i sin egen takt utan guide eller en stor grupp människor. Du kan upptäcka staden, vackra landskap, smaka på traditionell mat, se den lokala arkitekturen, koppla av i varma källor och mycket mer.

Äventyret börjar vid dörren till ditt hotell i Krakow, där du går ombord på en minibuss och transporteras till turiststaden Zakopane. Där har du gott om tid att vandra runt på stadens gator och stanna till i butikerna för att shoppa, äta frukost eller lunch på någon av restaurangerna, sitta på ett café och njuta av en varm dryck och mycket mer.

Vanligtvis erbjuder den här typen av gratis rundturer biljetter till några ytterligare besök i Zakopane, så om du vill upptäcka mer av detta populära vinterresmål får du inte missa dessa aktiviteter:

 • Ta en tur i en bergbana som tar dig upp på berget Gubalowka. Detta ger dig en privilegierad utsikt över Zakopane.
 • Bada i en termisk bassäng i Chocholow i cirka tre timmar och njut av vattnets fördelar för din hud medan du slappnar av.
 • Besök Tatra nationalmuseum och lär dig intressanta fakta om regionens unika träarkitekturstil.
 • Åk till Wielka Krokiew-backen, som är en berömd skidbacke som används för världsberömda tävlingar.

Slutligen möter du minibussföraren vid en tidigare överenskommen tid och plats. Du körs sedan tillbaka till ditt hotell i Krakow och fortsätter med aktiviteterna på din 1-dagars sightseeingtur i Krakow.

Intressanta detaljer

 • Pris: Genomsnittspriset för den här turen är 48 euro per person.
 • Varaktighet: Upp till högst 24 timmar.
 • Transportmedel: Turen sker i en luftkonditionerad minibuss med bekväma säten.
 • Fördelar med det här alternativet: Du kan besöka Zakopane i din egen takt och, om du vill, ta del av några extra aktiviteter.
 • Nackdelar med det här alternativet: Turen är inte lämplig för rullstolsanvändare.

Boka din utflykt till Zakopane från Krakow

Tips för en utflykt till Zakopane från Kraków

Morskie Oko, Zakopane, Polen| ©Emilia Niedzwiedzka
Morskie Oko, Zakopane, Polen| ©Emilia Niedzwiedzka

Om du planerar en utflykt till Zakopane från Krakow finns det några grundläggande tips som hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din resa:

 • Bärvarma kläder. Tänk på att temperaturen i Zakopane är lägre än i Krakow, särskilt på toppen av berget.
 • Bär bekväma skor, eftersom du kommer att behöva gå en avsevärd sträcka under vandringen och du vill inte bli trött.
 • Ta med dig rätt tillbehör för varje aktivitet. Så för vandring får du inte glömma din käpp, vandringskängor och vätska, medan du för att bada i de varma källorna behöver badkläder och handdukar.
 • Om du gör turen på egen hand måste du göra en liten resplan över de sevärdheter du vill besöka och se till att du känner till tidtabellen och hur du köper biljetter.

Vilka är fördelarna med att ta en guidad tur jämfört med att besöka Zakopane från Krakow på egen hand?

Polana Strążyska, Zakopane, Polen| ©Maksym Harbar
Polana Strążyska, Zakopane, Polen| ©Maksym Harbar

Om du väljer en guidad tur för att besöka Zakopane från Krakow sparar du tid och pengar. Till exempel:

 • Du får transport till och från ditt hotell eller en mötesplats i staden Krakow.
 • Under rundturen får du sällskap av en erfaren person som tar dig direkt till sevärdheterna och berättar om platsens historia.
 • Du behöver inte oroa dig för att biljetterna till en viss attraktion ska bli slutsålda i sista minuten, eftersom dessa turer vanligtvis inkluderar dem.

Motsatsen gäller när du besöker Zakopane på egen hand, eftersom du måste resa med kollektivbuss eller taxi, vilket leder till en ökning av restiden och budgeten. När du anländer till staden kan du dessutom känna dig lite desorienterad om var du ska börja din rundtur.