10 saker att göra i Krakow i november

Är du rädd för att november ska bli för kall i Kraków? Oroa dig inte, det finns gott om kulturella och musikaliska evenemang som värmer dig under denna månad.

Ana Caballero

Ana Caballero

9 minsta läsning

10 saker att göra i Krakow i november

Krakow i snön | ©Serge Zykov

Planerar du en resa till Krakow i november? Jag har mycket goda nyheter, även om vädret inte alltid är bra är detta en månad då det, förutom de saker man kan göra på en resa till Krakow, finns många kulturella evenemang, såsom musik- och filmfestivaler, men också många andra traditionella firanden. Under årets näst sista månad vaknar den polska staden till liv- upptäck den!

1. Skidåkning på Zakopanes backar

Zakopane Sky Slope| ©Sende
Zakopane Sky Slope| ©Sende

Vill du kombinera den mest turistiga delen av Krakow med en mer sportig? I november börjar skidbackarna öppna, och Zakopanes skidbackar ligger cirka två timmar från staden. Dessutom behöver du inte resa med all din skidutrustning och priserna är låga jämfört med andra städer, så för cirka 40 euro kan du få tillgång till backarna och skidkläder.

Om du är mer av en snowboardåkare än en skidåkare kommer Zakopanes back ar också att välkomna dig. I allmänhet är det ett område som är mer än lämpligt för vintersport, men jag rekommenderar särskilt skidorten Białka tatrzańsk, som är öppen till nästan 22.00. Perfekt för en sista spektakulär nattåkning!

Och om du gillar berg och natur, men inte snösport, rekommenderar jag en dagsutflykt till Zakopane från Kraków. Du kommer att upptäcka denna vackra stad, huvudstaden för vinterturism i Polen, njuta av otroliga snöiga landskap och ta en linbanetur till Mount Gubalowka för att beundra Tatra-bergskedjan. Pricken över i:et? Ett besök i Bukowinas termalbad för att koppla av och ta bort kylan från novemberkylan - fantastiskt!

Boka en utflykt till Zakopane och den termiska poolen

2. Besök en kyrkogård på Alla helgons dag

Kyrkogård på Alla helgons dag| ©DescubrePolonia
Kyrkogård på Alla helgons dag| ©DescubrePolonia

Alla helgons dag (1 november) är en mycket viktig och traditionell dag för polackerna, som använder denna dag för att besöka kyrkogårdar och fylla dem med ljus och blommor. Det är ett lite sorgligt men vackert firande, så ha detta i åtanke om du besöker en kyrkogård för att se denna högtid.

Blommor, ljus och traditioner på Alla helgons dag

Polen är ett land med djupt rotade kristna traditioner, så det är vanligt att människor begravs under jord och med gravstenar. Det är därför som kyrkogårdarna under Alla helgons dag är mer välbesökta och dekorerade än någonsin, med tusentals "znicze"-ljus. Familjerna anstränger sig till det yttersta för att skapa originella ljus och blomsterdekorationer.

Nattliga besök på kyrkogården

Som du kan föreställa dig skapar de tusentals tända ljusen en vacker scen när natten faller - aldrig har en kyrkogård varit mindre skrämmande!

Om du känner för det och är beredd på kylan (novembernätter i Kraków kan bli nästan iskalla) kan du ta en nattvandring på någon av stadens kyrkogårdar, till exempel Rakowicki-kyrkogården, som är en av de mest kända för att rymma gravar från stora polska kulturpersonligheter.

Det är också en bra dag att lära känna stadens mysterier genom att boka en spöktur i Krakow, en stadsvandring där du får lära dig mer om de mysterier och legender som döljer sig på stadens gator.

Boka en spökvandring i Kraków

3. Ta skydd från kyla och regn på ett besök i Krakóws gruvor

Lär dig hur salt har utvunnits genom historien.| ©Aleksandr Zykov
Lär dig hur salt har utvunnits genom historien.| ©Aleksandr Zykov

Om du reser till Krakow i november bör du vara medveten om att det kan bli regnigt och kallt under några av resans dagar. Då rekommenderar jag att du gör en heldagsutflykt till Wieliczka-gruvorna som ligger under jord och är skyddade från väder och vind.

Gruvorna är fulla av gångar, gallerier, monument och hemligheter som du inte kommer att förstå om inte någon specialiserad person finns där för att förklara dem för dig. Dessutom ingår transport till och från staden, vilket är mycket bekvämare.

Att gå ner i dessa gruvor är att gå in i en dold men mycket värdefull värld, eftersom salt har utvunnits ur dem i åratal och de också innehåller viktiga konstverk i form av kapell och liturgiska dekorationer (många av dem gjorda med salt).

Boka din resa till Wieliczka-gruvorna

4. Fira Polens nationella självständighetsdag

Firande av självständighetsdagen| ©Piotr Drabik
Firande av självständighetsdagen| ©Piotr Drabik

Hur mycket vet du om Polens historia? Du kanske känner till att Polen den 11 november 1918 blev självständigt efter hundratals år av uppdelning av landet och bestraffning av folket för deras kultur eller språk. Om din resa till Krakow sammanfaller med detta firande, packa något rött och vitt i resväskan och gå med i en av de marscher som anordnas denna dag.

Om du utnyttjar det faktum att den 11 november är en dag då den polska andan kommer fram, rekommenderar jag att du går till en typisk restaurang i Krakow, där dagens rätt förmodligen blir gås med äpplen och örter, mycket traditionell detta datum, och till dessert en croissant fylld med mandlar, sultanrussin, valnötter och apelsiner.

En annan plan som passar bra för dagen kan vara att ta en guidad tur i Krakow, där du får lära dig mer om de viktigaste monumenten och den rika historien i en av de viktigaste städerna i Polen från en expertguide.

Boka en guidad tur i Krakow

5. Gissa din framtid på St Andrews dag

Att läsa breven| ©DescubrePolonia
Att läsa breven| ©DescubrePolonia

Natten mellan den 29 och 30 november fylls Krakóws gator av magi (och lite häxkonst). Varför? För att det är St Andrews dag, då polackerna utför en ritual med vax och vatten för att skapa omen och omen. Den polska kulturen har många sådana traditioner, eftersom de förlitar sig på kraften i förutsägelser.

Andrew's Day infaller den 30 november, men det är natten innan, den 29 november, som omen görs. Det finns olika sätt att försöka förutspå framtiden, men det vanligaste är att hälla varmt vax genom nyckelhålet i en behållare med kallt vatten för att skapa en vaxfigur.

Det här är ännu en bra dag att ta en spökrundtur i Krakow och lära sig om alla de historier och legender som denna magiska stad har att erbjuda.

Boka en spökresa i Kraków

6. Promenera genom Krakow till rytmen av Autumn Jazz Festival

Höstens jazzfestival| ©Dave Rempis
Höstens jazzfestival| ©Dave Rempis

Kraków är en jazzstad, så två gånger om året, en gång i november, hålls en jazzfestival i Kraków. Det här är ett utmärkt tillfälle att uppskatta improvisationskonsten som gör den här musiken så unik.

Även Autumn Jazz Festival i november samlar musiker från hela världen, eftersom den har en internationell prägel, och den hålls framför allt i Kazimierz, det judiska kvarteret i Kraków.

Om du är musikintresserad får du inte missa en Chopinkonsert i Kraków. De hålls i Chopin Gallery i Bonerowski Palace och inkluderar den berömda polska musikerns mest kända nocturnes, mazurkas och polonaiser.

Boka biljetter till en Chopin-konsert

7. Kicka igång julen med öppnandet av Krakóws julmarknad

Besök Krakóws julmarknader| ©victoriauy
Besök Krakóws julmarknader| ©victoriauy

Jag vet, jag börjar också komma i julstämning i november. Den goda nyheten är att Krakóws stora julmarknad öppnar sina portar under den sista veckan i november, så du kan välja och vraka när det är lite mindre trångt och du kan göra en första shoppingrunda.

Krakow är en vacker stad och när julen börjar närma sig blir den ännu mer magisk, något som du särskilt kommer att njuta av om du är i Krakow med barn. Du kommer att känna det så snart julmarknaden öppnar, med massor av stånd som säljer handgjorda dekorationer och gåvor, traditionell mat och drycker för att värma dig.

Marknaden ligger på Krakows centrala marknadstorg, så det är svårt att motstå att stanna till. Mitt råd är också att göra det mesta av det; Krakow vid jultid tenderar att fyllas med turister, särskilt i december, så november är den perfekta tiden att sparka igång den festliga säsongen utan folkmassorna.

8. Värm upp med en god varm öl eller vodka

Ölprovning| ©ELEVATE
Ölprovning| ©ELEVATE

Håll inte andan, men det finns en dryck som är mycket typisk för vintern i Kraków och det är varm öl. Det kanske verkar som något du inte vill prova först, men när du har en kall novemberkväll i Kraków kommer du att vara glad att du gick in på en bar för ett glas varm öl.

Om du åker till Kraków i november kommer du att märka att barerna börjar servera varm öl redan när det blir kallt i staden. Men tro inte att det bara är mikrovågsugn, för Grzane Piwo, som den heter på polska, innehåller också ingefära, kanel, kryddnejlika och andra kryddor. Allt som allt en utsökt cocktail som snabbt värmer upp dig. Var försiktig, drick den långsamt för att njuta av den och så att den inte stiger dig åt huvudet för snabbt.

Vodka är också ett utmärkt alternativ för att värma upp dig (men alltid med måtta) och jag kan inte tänka mig en bättre plan än att boka en vodkatur i det judiska kvarteret Kazimierz, där du får smaka fyra varianter av denna sprit och lära dig om kvarterets historia. Två för en!

Boka en rundtur med vodka i Krakow

9. Upptäck det alternativa Polen på Audio Art Festival

Delta i festivalen för ljudkonst| ©KrakowWiki
Delta i festivalen för ljudkonst| ©KrakowWiki

Kraków kan verka lite traditionellt när man först kommer hit, med sina låga hus och kullerstensgator, men staden har också en mycket alternativ och avantgardistisk sida. Om du inte tror mig måste du besöka Audio Art Festival, som fyller staden med postmodernistisk, experimentell och multidisciplinär konst varje november.

Varje november välkomnar Krakow Audio Art Festival konstnärer från hela världen som vill ställa ut sina kreationer, som ofta blandar visuell konst med ljud. Vad kan du förvänta dig? Installationer, konserter och föreställningar där konstnärer skapar ljud på plats med hjälp av teknik och blir kompositörer och artister på samma gång.

De flesta evenemangen äger rum på konserthus och biografer i staden, och inträdet till vissa av dem är gratis, så ta tillfället i akt att lära känna Krakóws hipstersida.

10. Upptäck en annan typ av film på den internationella filmfestivalen Etiuda&Anima.

Internationella filmfestivalen Etiuda&Anima| ©Nora
Internationella filmfestivalen Etiuda&Anima| ©Nora

Gillar du konst? Då har du tur om du åker till Kraków i november, eftersom filmfestivalen Etiuda&Anima äger rum under de sista dagarna i månaden och ger synlighet åt filmskapelser av studenter, oberoende producenter och konstnärer från hela världen.

Festivalens två namn, Etiuda och Anima, syftar på två utmärkelser. Etiuda är en tävling för studenter som skickar in långfilmer och dokumentärer, medan Anima är en tävling för animerade filmer.

Detta är den äldsta filmfestivalen i Polen. Under festivalen fylls Kraków av konst- och arthouse-filmer, särskilt animerade filmer som inte är allmänt tillgängliga, så om du gillar den här typen av konst bör du besöka festivalen. Biljetterna är ganska överkomliga (cirka 15 euro för allmän entré och 5 euro för filmpass), så det är väl värt ett besök.

Hur är temperaturerna i Krakow i november?

Vinter i Krakow| ©Roman Boyko
Vinter i Krakow| ©Roman Boyko

Bara en sak: var beredd kyla. I november är det låga temperaturer i Kraków, så du behöver packa ner varma kläder för att klara nedgångar på nästan 0°C (32°F). Å andra sidan regnar det ganska ofta (det regnar ungefär hälften av dagarna i månaden), så kom ihåg att packa en bra vattentät jacka och flera lager - du kommer att behöva dem!

När du känner till väderprognosen för november kanske du undrar om detta verkligen är den bästa tiden att åka till Kraków, men jag kan försäkra dig om att om du är förberedd kommer du att kunna hantera kylan. Nätterna är ännu kallare, så utnyttja de ljusa timmarna (cirka 8 eller 9 timmar) för att besöka staden och när solen går ner kan du gå in på en bar och ta en varm choklad.

Och om kylan blir hårdare än du vill, tveka inte och hoppa på Krakow sightseeingbuss för att fortsätta utforska staden, men på ett mycket bekvämt sätt och skyddat från kylan.

Boka plats på sightseeingbussen till Krakow

Vad har jag med mig i resväskan till Krakow i november?

Förbereda ditt bagage| ©Ketut Subiyanto
Förbereda ditt bagage| ©Ketut Subiyanto

Medeltemperaturen i Kraków i november ligger runt 5°C (41°F). Ett av mina tips för resor till Krakow är att packa klokt och logiskt, packa kläder som gör att du kan bära flera lager under resan (t.ex. termiska T-shirts, tröjor och fleecejackor eller vindjackor).

Glöm naturligtvis inte din tyngsta rock hemma; om den är vattentät är det ännu bättre, eftersom det vanligtvis regnar i mitten av månaden. Jag rekommenderar inte paraply, eftersom det är obekvämt (särskilt om du ska gå in på platser eller om det blåser) och om du behöver ett kan du köpa ett där. Det du behöver packa i din resväska är handskar, en mössa och bra, varma skor som gör att du kan gå bekvämt.

Är du redo att åka till Krakow i november? Glöm inte att låta mig veta vad du tycker om alla de planer jag har föreslagit.