Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

TV och Film-turer

Ingen tvivlar på att New York är en filmstad. Om du vill veta vilka hörn som har använts som inspelningsplats för de mest kända filmerna, läs vidare.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

15 minsta läsning

TV och Film-turer

King Kongs Empire State Building | ©Hellotickets

Hollywood har fångat den som ingen annan på film, men att se några av dessa platser i verkligheten är en upplevelse. Är du redo? 3, 2, 1... och action!

1. Vännernas lägenhet i West Village

Den berömda lägenheten Friends| ©Hellotickets
Den berömda lägenheten Friends| ©Hellotickets

Sedan premiären 1994 har den legendariska serien Friends aldrig slutat att få nya fans som är helt fast i äventyren med denna grupp vänner i tjugoårsåldern som hamnar i alla möjliga roliga situationer när de försöker hitta sin plats i New York.

Det har gått nästan tjugo år sedan serien slutade men den lyckades ta sig in i tittarnas hjärtan och vi fans har inte glömt Chandler, Monica, Ross, Rachel, Joey och Phoebe. Faktum är att det fortfarande är mycket aktuellt eftersom många av oss hoppas på en återförening av stjärnorna inom en snar framtid, antingen i film eller på tv.

Tills den efterlängtade dagen kommer har vi alltid de fantastiska avsnitten av Vänner att återse och möjligheten att se några av de platser där de spelade in i New York med den här TV- och filmturen i New York City.

Detta gäller byggnaden där Monica, Rachel, Chandler och Joey bodde och där det mesta av handlingen i serien äger rum.

Var finns den?

Detligger i Greenwich Village, närmare bestämt i hörnet av Grove Street och Bedford Street. Som du kan se skiljer sig den verkliga byggnaden något från den fiktiva, eftersom den inte har de terrasser från vilka gruppen spionerade på sin berömda nudistgranne.

Tyvärr kan man inte se lägenheterna från insidan, eftersom Friends spelades in i studior i Los Angeles.

Boka en TV- och filmvisning i New York City

2. Ghostbusters brandstation i Tribeca

Säsongen för Ghostbusters| ©Wikimedia
Säsongen för Ghostbusters| ©Wikimedia

Ghostbusters är en av de filmer från 80-talet som aldrig går ur tiden. Vi minns alla teamet av parapsykologer som strövade runt på New Yorks gator i jakt på irriterande ektoplasmer som fastnat i den här världen och som gick lös på sina plågor.

Med tiden blev Ghostbusters en kultfilm och har så många fans att en nyinspelning gjordes 2016 med en kvinnlig rollbesättning.

I New York kan du återuppleva nostalgin från denna film genom att besöka några av filmens platser. Det mest ikoniska av dessa är Ghostbusters högkvarter i Tribeca, som är ett annat stopp på New York Citys busstur till filmlokalerna.

Var finns den?

Det liggerpå 14 N Moore Street, i ett av New Yorks trendigaste kvarter som är känt för sina gamla industribyggnader som har omvandlats till lofts och trendiga kaféer och butiker.

Den berömda brandstationen för Ghostbusters är en byggnad som har fungerat som Tribeca Hook & Ladder Company 8:s brandstation sedan 1903. Du känner igen den på den röda dörren.

Kontoren i filmen var en scen, så det går inte att besöka byggnadens inre. Brandmännen som arbetar på Hook & Ladder är dock väl medvetna om platsens berömmelse, så de lever med blixtljusen från åskådare som kommer hit för att ta ett souvenirfoto.

Du kan utnyttja ditt besök i Tribeca till att vandra runt i området och utforska designbutiker, konstgallerier, restauranger och barer.

Boka en turné med buss till en filmstad

3. Carrie Bradshaws lägenhet från Sex and the City, Upper East Side

Carries hem på Upper East Side| ©Wikimedia
Carries hem på Upper East Side| ©Wikimedia

Mellan 1998 och 2004 sändes Sex and the City, en oförglömlig sitcom som på ett fräscht och roligt sätt visade hur det är att dejta i New York genom en grupp vänner i trettioårsåldern som upplevde alla möjliga upp- och nedgångar i sin strävan att hitta kärleken.

Den var så framgångsrik att några år efter att serien avslutades saknade fansen den så mycket att ytterligare två filmer gjordes. Det finns så mycket nostalgi för Sex and the City att en uppföljare till serien till och med nyligen har släppts, And Just Like That..., som utforskar verkligheten i dessa kvinnors liv och vänskap i femtioårsåldern.

Den här miniserien lovar att lägga till nya platser till Sex and the Citys platsresor för fans att njuta av, varav den mest ikoniska är Carrie Bradshaws lägenhet på Upper East Side. Men i verkligheten ligger hennes lägenhet i ett annat område.

Var finns den?

Carries lägenhet ligger faktiskt på 66 Perry Street i West Village. I serien bor hon på en mycket mindre fotogenisk gata på Upper East Side, E73rd Street - inte konstigt att de valde West Village för inspelningen!

Du känner igen det på dess fasad, den typiska brunstenstomten, och den lilla trappan som Carrie Bradshaw brukade gå upp för att komma in i sitt hus. Om du är ett Sex and the City-fan kommer du definitivt att vilja ta ett souvenirfoto vid den legendariska ingången. Men tillströmningen av nyfikna åskådare är så stor att grannarna var tvungna att sätta upp en kedja för att hålla folk borta.

Boka en plats för Sex and the City

4. Den berömda Tiffany & CO-smyckesbutiken från Breakfast at Tiffany's på Fifth Avenue

Scen från filmen Frukost på Tiffany's
Scen från filmen Frukost på Tiffany's

Breakfast at Tiffany' s är baserad på journalisten Truman Capotes roman Breakfast at Tiffany's blev en omedelbar kritiker- och kassasuccé när den släpptes 1961 och en kultfilm sedan dess. Det är en lös anpassning av historien om Holly Golightly (Audrey Hepburn), en något excentrisk ung kvinna som drömmer om framgång och en idealiserad värld som inte existerar.

Hon äter frukost varje dag framför en imponerande juvelerarbutik och hennes liv vänds upp och ner när Paul Varjack, en misslyckad författare som också vill ha framgång, kommer in i hennes hus. När deras vägar korsas är ingenting någonsin sig likt igen.

Var finns den?

Första gången vi ser Holly Golightly är hon klädd i sin ikoniska svarta Givenchy-klänning och pärlhalsband över kaffe och croissanter framför fönstret till den berömda smyckesbutiken Tiffany&Co på 727 5th Avenue.

Under din resa till New York kan du återskapa scenen med en av Midtowns godaste croissanter i närheten på Eclair Bakery på 53rd Street.

Andra Breakfast at Tiffany & CO platser i New York City

 • Hollys lägenhet: Även om filmen påstår att Holly bor på 167 71st Street är det i själva verket nummer 169 i denna byggnad på Upper East Side. Du känner igen den från scenen där huvudpersonen ringer efter en taxi med en hög visselpipa.

 • Central Park: New Yorks mest berömda park är med i filmen när Hollys gamla make reser till staden för att träffa henne och har ett öppet samtal med Paul om henne och hur han träffade henne. Scenen spelades in vid The Bandshell gazebo och Conservatory Water Lake. Central Park ligger mellan 5th och 8th Avenues och 59th och 110th Streets.

 • Seagram Building: I detta Ludwig Mies van der Rohe-designade kontorstorn berättar Holly för Paul att hon älskar New York när hon sitter framför fontänen i denna byggnad från 1950-talet. Du hittar den på 375 Park Avenue, mellan 52:a och 53:e gatan, inte långt från Tiffany-juvelerarna.

5. På spåren av Kevin, ensam i Casa 2 på Plaza Hotel.

Plaza Hotel till höger| ©Hellotickets
Plaza Hotel till höger| ©Hellotickets

En av våra barndomsfilmer och en julklassiker, vem minns inte den busiga Kevin McCallister? Det har gått två år sedan han använde sitt förstånd för att besegra två klumpiga inbrottstjuvar som försökte råna hans hem i Chicago. Den här gången skiljs pojken återigen från sin familj under semestern och hamnar i New York där han återförenas med tjuvarna.

Från och med nu presenterar filmen oss för Big Apple på kvällen före den 25 december, och det ser spektakulärt ut. Jag rekommenderar att du väljer Home Alone 2 i julklapp, när det ser ut precis som i filmen.

Var är han?

Kevin bor på det lyxiga Plaza Hotel i New York, som ligger intill Central Park och Fifth Avenue. En symbol för staden med mer än ett sekel av historia. Med sin pappas kreditkort bokar Kevin en svit där han maratonfilmer medan han äter glass och roar sig i hotellpoolen med att göra bomber.

Andra platser för Home Alone 2 i New York City

 • Frihetsgudinnan: Symbolen för amerikansk frihet och New Yorks mest kända landmärke. I filmen är scenen där statyn dyker upp mycket viktig eftersom den representerar Kevins oberoende från sin familj och hans vilja att ha roligt. Den ligger på Liberty Island, sydväst om Manhattan.
 • Wollman Rink: Detta är Central Parks isbana, som ligger i parkens sydöstra hörn nära 59th Street. Här planerar tjuvarna Marv och Harry sin nästa stöld på julafton.
 • Duncan's Toy Chest: Även om denna butik finns med i filmen finns den inte som sådan i New York. Om du letar efter en leksaksaffär i samma stil är det FAO Schwarz på 767 5th Avenue som är mest lik den. I Home Alone 2 är det här som Kevin och rånarna möts igen och... jakten börjar.
 • Times Square: Det har blivit stadens mest kända bild tack vare sina reklamskyltar och flashiga ljus. När familjen McAllister anländer till New York springer mamman desperat till Times Square för att försöka hitta sin son. Den ligger i korsningen mellan Broadway och 7th Avenue.
 • Rockefeller Center: Varje år inleder New York julen med att tända den enorma granen i Rockefeller Center. En tradition som går tillbaka till 1930-talet. I Home Alone 2 är detta den känslomässiga återföreningen mellan Kevin och hans mamma efter så många dagar som de varit åtskilda. En av de mest ömma scenerna i filmen. Det ligger mellan Fifth och Sixth Avenues och 49th och 50th Streets.

6. The Avengers i Grand Central Terminal på Manhattan

Grand Central Terminal| ©Hellotickets
Grand Central Terminal| ©Hellotickets

New York har tjänat som inspiration för att återskapa Metropolis eller Gotham City, fiktiva städer där äventyren av superhjältar som Batman och Stålmannen utspelar sig. Stadens gator har fungerat som en fantastisk scen för många filmer i denna genre, så vi kan säga att New York är en superhjältarnas stad.

Om du älskar Marvel- eller DC-serier får du inte missa inspelningsplatserna för några av de mest kända superhjältefilmerna i New York. Grand Central Terminal, en av de största tågstationerna i USA, var till exempel med i den första delen av The Avengers.

Var finns den?

Grand Central Terminal är den viktigaste järnvägsstationen på Manhattan och en av 1800-talets arkitektoniska pärlor. Det ligger på 15 Vanderbilt Avenue och känns igen på den yttre fasaden som är utformad som en grekisk-romersk triumfbåge och huvudgången som är dekorerad med fresker av konstellationer, tre stora bågformade fönster och den ikoniska klockan.

I Avengers-filmen försvarar teamet Thor, Iron Man, Captain America, Hulk, Hawkeye och Black Widow New York från en attack från Chitauri-flottan och Grand Central Terminal jämnas med marken.

Grand Central Terminal var också gömställe för Stålmannens fiende Lex Luthor i den första filmen med Christopher Reeve i huvudrollen. Byggnaden finns också med i Gotham-serien.

Andra platser för filmer och serier om superhjältar i New York City

 • Midtown Comics: Även om det inte är en inspelningsplats är det serietidningsvärldens tempel. Sedan 1997 har denna butik nära Times Square varit en referenspunkt för fans av genren och en källa till inspiration, så om du är intresserad av ämnet måste du gå till Midtown Comics på 200 W. 40th Street (hörnet av 7th Avenue).
 • Times Square: Det har varit skådeplatsen för flera superhjälteslagsmål. Till exempel Spiderman mot Green Goblin i Tobey Maguire-filmen eller mot Electro i versionen med Andrew Garfield. Den här rutan fanns också med i Captain America med Chris Evans.
 • Flatiron Building: En av de mest symboliska byggnaderna i New York användes för att återskapa redaktionen för Daily Bugle, tidningen där Peter Parker (Tobey Maguire) arbetar som fotograf i den första Spiderman-filmen.
 • Brooklyn Bridge: Förekommer i Fantastic Four när The Thing försöker förhindra ett självmord, vilket resulterar i en stor olycka som förstör en del av den berömda bron som korsar East River och förbinder Manhattan och Brooklyn.
 • Financial District: I detta område äger en av de mest fantastiska striderna rum som avslutar trilogin Dark Knight. Vid foten av trappan till Federal Hall på Wall Street slåss Batman och Bane med knytnävarna.

7. Night at the Museum, New Yorks naturhistoriska museum, intill Central Park

Naturhistoriska museet| ©Time Out
Naturhistoriska museet| ©Time Out

De små kommer säkert ihåg filmen Night at the Museum, där en nattvakt vid namn Larry Daley (Ben Stiller) måste ta hand om varelserna och föremålen på naturhistoriska museet som varje natt väcktes till liv av en magisk egyptisk artefakt.

Även om hans samling i verkligheten inte kommer till liv vid mörkrets inbrott är den värd att se, eftersom den anses vara den mest omfattande i världen och är ett måste i New York.

Var finns den?

Naturhistoriska museet ligger på 79th Street strax väster om Central Park. Här kan du besöka de tio permanenta utställningarna som är fördelade på fyrtio rum, varav några finns med i filmen.

Natt på museet New York platser

 • Theodore Roosevelt Memorial: I detta rum vid museets mest kända ingång, Central Park West, finns det officiella minnesmärket över Theodore Roosevelt, guvernör i delstaten New York och president i USA. Dessutom visas ett jättelikt skelett av en Barosaurus.
 • Däggdjurssalar: Utställningen om däggdjur är en noggrant iscensatt visning av egenskaperna hos små däggdjur, asiatiska däggdjur, afrikanska däggdjur, nordamerikanska däggdjur, däggdjur från New York och primatsalen. Hans dioramor är bland de mest kända på jorden.
 • Mänskliga ursprung och kulturhallar: Denna utställning utforskar den mänskliga evolutionens historia och de olika kulturerna hos folken i Afrika, Asien, Nord- och Sydamerika och Stilla havet.

8. Columbia University, där Spiderman föddes, i stadsdelen Morningside Heights

Columbia University| ©Cheny Guan
Columbia University| ©Cheny Guan

Spider-Man-serien har under de senaste decennierna gett upphov till flera filmer med New York som miljö.

Historien börjar när studenten Peter Parker gör en utflykt till Columbia Universitys genetiklaboratorium, där han blir biten av en genetiskt modifierad spindel och av misstag får övermänskliga krafter som hjälper honom att bekämpa brott.

Var finns den?

Columbia University ligger vid 116th Street & Broadway, i stadsdelen Morningside Heights som gränsar till Harlem i norr. Det är ett av de mest prestigefyllda universiteten i USA och det femte äldsta i landet.

Det grundades på 1700-talet som King's College men bytte namn till Columbia College efter självständigheten. I början av 1900-talet var universitetet en pionjär inom vetenskaplig och medicinsk forskning och idag är det ett av de viktigaste forskningscentren på kontinenten.

Andra Spider-Man-platser i New York

 • Midtown Comics: Även om det inte är en inspelningsplats är det en helgedom för serietidningar. Den här butiken nära Times Square har varit en inspirationskälla och en referenspunkt för fans av genren sedan 1997, så om du älskar serier måste du gå till 200 W. 40th Street (hörnet av 7th Avenue).
 • Flatiron Building: Denna ikoniska byggnad i New York användes för att återskapa huvudkontoret för tidningen Daily Bugle, där Peter Parker (Tobey Maguire) arbetar som superhjältens fotograf i den första Spider-Man-filmen.
 • Joe's Pizza: Detta är den pizzeria där Peter arbetar som springpojke i den andra filmen. Det ligger på 233 Bleecker Street, men är nu faktiskt tre dörrar längre ner på 7 Carmine Street. Enligt Woody Allen är det bästa pizzerian i New York.
 • New York Public Library: Här dödar en tjuv farbror Ben. Den tragiska händelsen förändrar Peters liv för alltid. Det ligger på Fifth Avenue, mellan 41st och 52nd Street.
 • Staten Island Ferry: I den här scenen försöker Spider-Man slåss mot Vulture och bryter Staten Island Ferry på mitten. Det går illa men tack vare Iron Man räddas alla tack vare hans ingripande.
 • Brooklyn Bridge: I The Amazing Spider-Man 2 friar Peter till Gwen med ett stort spindelnät på bron där det står "I love you" och hon ser honom från en taxi.

9. New York Stock Exchange i The Wolf of Wall Street, i finansdistriktet

New York-börsen| ©Hellotickets
New York-börsen| ©Hellotickets

Wall Street och New York Stock Exchange Building är hjärtat av Financial District med sina karakteristiska skyskrapor och kostymer. Och det är just det som händer på handelsgolvet som har använts för att berätta historier i filmer som The Wolf of Wall Street.

The Wolf of Wall Street är baserad på en sann historia och berättar historien om mäklaren Jordan Belforts uppgång, som på ett bedrägligt sätt gjorde sig en förmögenhet på 1980-talet genom att köpa och sälja aktier på den amerikanska investeringsmarknaden. Hans extravaganta liv, präglat av överdrifter, var en vändpunkt i Wall Streets historia.

Var finns den?

Denna smala gata på nedre Manhattan är en av de mest kända i New York och den viktigaste gatan i finansdistriktet. Om du vill uppleva atmosfären i Federal Hall och Stock Exchange Building, de viktigaste byggnaderna i området, föreslår jag att du besöker Wall Street under öppettider från måndag till fredag. På helgerna är landskapet helt annorlunda.

Andra Wolf of Wall Street-platser i New York City

 • Equitable Building: I denna byggnad finns kontoret för New York State Attorney General's Office, men i filmen representerar den kontoret för banken LF Rothschild. Det ligger på 120 Broadway.
 • World Financial Center: Belfort hade sin yacht Naomi förtöjd nära World Financial Center när polisen tar den i förvar och han får besök av agent Patrick Denham.
 • West 30th St Heliport: Platsen där agent Denham arresterar Belfort mitt under inspelningen av hans TV-reklam.
 • Milan Building: Efter att ha nått framgång flyttar Belfort och hans fru Naomi in i ett lyxigt lägenhetskomplex på 300 E 55th Street, mellan First och Second Avenues.

10. Serenas återkomst på Gossip Girls Grand Central Terminal i Midtown Manhattan

Interiören i Grand Central Terminal| ©Hellotickets
Interiören i Grand Central Terminal| ©Hellotickets

Det har gått nästan ett decennium sedan Gossip Girl slutade, men vi fans har inte kunnat glömma denna serie som satte sin prägel på både mode- och tv-världen. Faktum är att det finns en omstart anpassad till den nya tiden som återigen har Kristen Bells röst som seriens berättare, till fansens stora förtjusning.

Handlingen kretsar kring livet för en grupp rika tonåringar från Upper East Side vars affärer, svek och hemligheter avslöjas på internet av en bloggare vid namn Gossip Girl. Allt med New Yorks lyxigaste lyxigaste bakgrund som bakgrund.

Det första avsnittet hade premiär 2007 och börjar med att Serena van der Woodsen, drottningen av Upper East Side, oväntat återvänder till staden från en internatskola i Cornwall. Hennes återkomst överraskar hennes tidigare vänner och det är inte alla som är glada över att se henne.

Var är hon?

Den första scenen i serien visar hur Serena anländer till en välbesökt tågstation efter en lång och mystisk frånvaro, något som Gossip Girl är noga med att berätta för sina fans. Det är Grand Central Terminal, en av de mest kända tågstationerna i USA med sin imponerande huvudhall.

Du kan passa på att ta en guidad tur i Grand Central Terminal, ta några souvenirbilder och äta något gott på ett av dess kaféer eller restauranger. Den mest kända och äldsta av dessa är Oyster Bar, som har anor från 1913. Det ligger på 15 Vanderbilt Avenue.

Andra Gossip Girl-platser i New York City

Om du vill se alla platser där Gossip Girl-drottningen gjorde sina saker kan du följa med på en Gossip Girl-turné. På den här bussturen kan du få möjlighet att fotografera dig vid några av scenerna från serien.

 • MET: Trapporna i detta museum var en favoritplats för Blair, Serena och hennes vänner att sitta i efter lektionerna. Det är här som spänningen uppstår när Blair inte bjuder in Serena till sin efterfest. Ligger vid 82nd Street och Fifth Avenue.
 • Museum of the City of New York: Byggnadens fasad användes för att återskapa Constance Billard School of Girls. Museet behandlar stadens historia, nutid och framtid. Du hittar den på 1220 Fifth Avenue och 103rd Street.
 • Bethesda Terrace: platsen där Blair och Chuck gifte sig! Den anses vara hjärtat av Central Park. Helheten domineras av Bethesdafontänen, men den övre delen av terrassen och den vackra nedre gången som är dekorerad med kakel och valv är också en mycket rekommenderad plats att se.
 • Dan Humphreys hus: Till skillnad från sina jämnåriga kollegor bodde Dan inte på den exklusiva Upper East Side, utan i Brooklyns stadsdel DUMBO, vilket inte heller var så illa. Det sägs att hans hus låg på 455 Water Street.
 • Serenas hus: Familjen Van der Woodsen bodde i Milan Building, ett lyxigt lägenhetskomplex på 300 E 55th Street. I serien sägs de bo på Upper East Side, men skyskrapan ligger i själva verket i en annan del av New York.
 • Familjen Bass: Bart Bass, Chucks far, bor på Lotte New York Palace Hotel, där en av stadens vackraste granar sätts upp varje jul. Det ligger på 455 Madison Avenue.
 • Columbia College: Detta privata universitet är ett av de mest berömda i USA. Serena och Nate är inskrivna här och som en kuriositet var det också där Barack Obama studerade. Det ligger i stadsdelen Morningside Heights, vid 116th Street och Broadway.

Ta del av New York Film & Series Tour

Om du gillar filmer och tv-serier är den här turen en av de roligaste turerna du kan ha i Big Apple. Du kommer att ha kul att följa dina favoritkaraktärers spår genom stadens gator och se de platser där filmerna spelades in personligen.

Om du gör den här turen på egen hand kan du besöka varje plats i din egen takt, men upplevelsen är mycket häftigare med New York film- och serieturen, eftersom du hela tiden får sällskap av en lokal guide/skådespelare som vet mycket om ämnet och om vad som händer bakom kulisserna.

I slutet av den här tre timmar långa rundturen kommer du att se New York med andra ögon och lära dig en hel del kuriosa om filmer och serier, vilket är vad det handlar om: Friends, Ghostbusters, Girls, Seinfeld, Spiderman, I Am Legend, Glee eller How I Met Your Mother, bland många andra. Det är utan tvekan en av de bästa turerna du kan göra i New York under din resa. Du kommer att älska den!

Vanliga frågor

 • Vilka platser i New York kan jag hitta som har varit med i filmer eller tv-serier?

  Över 150 filmer spelas in i New York varje år! Några av de mest minnesvärda platserna som har dykt upp i filmer är Rockefeller Center, lägenhetshuset Friends i West Village och Plaza Hotel i Home Alone 2.

 • Hur länge pågår en TV- och filmvisning?

  De flesta TV- och filmturer tar mellan en och 3,5 timmar, och de mest populära är Sex and the Citys ikoniska platser och TV and Movie Tour of New York. När det gäller de två sistnämnda varar de båda ungefär 3 timmar.

 • Vilken är den mest kända platsen i New York som har varit med i en film?

  Times Square är kanske den mest lätt igenkännliga filmplatsen i New York på grund av de utmärkande skärmarna och ljusen. Den har dykt upp i filmer som Vanilla Sky, Closer, Spiderman 3, Captain America: The First Avenger och Breakfast at Tiffany's Diamond.