Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Guide till New York Citys tunnelbana

New Yorks tunnelbana är bokstavligen en stad under staden. Här är några grundläggande tips som hjälper dig att hitta rätt och få ut det mesta av Big Apples snabbaste transportmedel.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

11 minsta läsning

Guide till New York Citys tunnelbana

Bilden av New Yorks tunnelbana | ©Hellotickets

Om du planerar en resa till Big Apple är transportmedel förmodligen något du oroar dig för om det är första gången du använder dem, eftersom det finns så många olika linjer, stationer och typer av tunnelbanor att det är lätt att göra fel. Oroa dig inte! I den här guiden till New Yorks tunnelbana berättar jag allt du behöver veta för att ta dig runt som en New Yorkare.

1. Hämta en karta över New Yorks tunnelbana

Tunnelbanan i New York
Tunnelbanan i New York

Till att börja med föreslår jag att du laddar ner kartan över New Yorks tunnelbana i PDF-format på din telefon. På så sätt kan du alltid ha den med dig och konsultera den när du behöver den, även när du inte har någon internetuppkoppling.

Men om du har data på din mobiltelefon rekommenderar jag att du laddar ner den officiella New York City Subway-appen på spanska, eftersom du inte bara hittar kartan utan också kan beräkna den bästa rutten att ta, när nästa tunnelbana kommer eller se incidenter på linjerna, bland mycket annat. Här är iOS-versionen.

2. Hur mycket kostar en biljett och hur köper jag den? Finns det säsongsbiljetter?

Karta över tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston
Karta över tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston

Enenkelbiljett i New York Citys tunnelbana kostar 2,75 dollar. Om du planerar att använda kollektivtrafiken ofta för att ta dig runt i staden är det bäst att köpa ett MetroCard, ett laddningsbart kort som gäller för både tunnelbana och buss.

Precis som i andra städer runt om i världen där ett liknande system används är MetroCard ett kollektivtrafikkort för att ta sig runt i staden med New Yorks buss- och tunnelbanenät.

Det speciella med Metrocardet är att det kan laddas upp:

 • Enstaka resor (betala per resa)
 • Obegränsade resor i 7 dagar
 • Obegränsade resor i en månad

3. Hur får man ett Metrocard?

Tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston
Tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston
 • För att få ditt Metrocard måste du gå till vilken tunnelbanestation som helst, där det finns biljettautomater.
 • När du har valt språk i maskinen behöver du bara välja vilken typ av kort du vill ha bland de tillgängliga alternativen.
 • Om du köper ett Metrocard för första gången ska du välja alternativet "Get a new card", som kostar 1 dollar.
 • Om du redan har ett Metrocard från en tidigare resa väljer du bara alternativet "Reload your card" och anger det saldo du vill ha.

Hur man köper det i maskinen steg för steg

 • När du har valt alternativet "Get a new card" måste du välja vilken typ av tunnelbanekort du vill ha: Regular Metrocard och Unlimited Ride.
 • Inom alternativet obegränsad körning finns det två möjligheter: " Obegränsad körning i 7 dagar för 33 dollar" och "Obegränsad körning i en månad för 120 dollar".
 • Det vanligaste är att pendlare väljer alternativet "Obegränsad resa i 7 dagar för 33 dollar". I en så stor stad som denna får du mycket ut av det eftersom det är långa avstånd och med detta Metrocard kan du hoppa på och av New York-bussen eller tunnelbanan så många gånger som du behöver.
 • Nästa steg är betalningsmetoden. Du kan använda kontanter, bankkort (ATM) och kreditkort.
 • När du sätter in ditt kort kommer automaten att be dig om ett postnummer. Om du som turist inte känner till stadens postnummer kan du ange 00000 eller 99999.
 • Och det var allt! Biljettautomaten utfärdar ditt Metrocard och du kan börja använda det.

Vad händer om jag har både kredit och obegränsat antal resor på mitt kort?

Om du har både kredit och obegränsat antal resor på ditt Metrocard i sju dagar kommer du först att använda resorna för den veckan och sedan börjar dollar-saldot att användas. Med andra ord prioriteras obegränsade resor framför balansen för enskilda resor.

Betalar barn på tunnelbanan?

Barn under 111 cm (44") får resa gratis i sällskap av en vuxen som betalar. Spädbarn är också gratis tills de är två år gamla.

Hur validerar jag mitt Metrocard?

Det kan verka självklart att föra kortet genom slitsen i vändkorset, men tricket är att göra det i en medelhastighet så att maskinens läsare kan läsa Metrocardet ordentligt. Med andra ord, varken för snabbt eller för långsamt.

Jag skulle vilja göra ett tillägg, och det är att om du tar fel ingång när du går in i tunnelbanan och måste gå tillbaka ut på gatan för att komma till rätt station, kommer du att befinna dig i två situationer:

 • Om du har valt Metrocard med obegränsat antal resor måste du vänta 20 minuter på att få ditt kort validerat i vändkorset.
 • Om du har laddat ditt Metrocard med ett saldo i dollar, kommer du att bli ombedd att betala för resan igen. Med andra ord dras ytterligare 2,75 dollar från ditt saldo. Tyvärr är det inte möjligt att begära återbetalning för den tidigare felaktiga resan.

Vanliga frågor om Metrocard

 • Kan jag köpa Metrocardet innan jag reser till New York? Nej, du kan bara köpa Metrocard i automaterna i tunnelbanan.
 • Kan någon hjälpa mig om jag har några tvivel när jag köper den? På många stationer finns det personal som du kan be om hjälp, men om det inte finns någon personal, oroa dig inte, för New York-borna är mycket uppmärksamma och ger dig en hand om du behöver det.
 • Om jag reser i två veckor till New York, ska jag köpa två kort? Nej, det gör du inte. När du har använt din 7-dagars kupong för obegränsad resa kan du ladda samma kort med kredit eller en annan kupong för obegränsad resa för en annan vecka.
 • Kan jag dela mitt Metrocard med en annan person? Nej. Om du väljer alternativet 7-dagars obegränsat resande är kortet för personligt bruk och kan inte överlåtas. Men om du väljer att ladda det med kredit och betala för varje resa kan du dela ditt Metrocard.
 • Vad händer om jag förlorar mitt Metrocard? Tyvärr måste du köpa ett nytt kort och du förlorar allt saldo och/eller värde som du har på kortet. Endast MetroCard "Obegränsat antal resor i en månad" är skyddat mot stöld och förlust om du köper det med ett betal- eller kreditkort i automaterna.
 • Hur vet jag hur mycket kredit jag har kvar på mitt kort? Om du har laddat ditt kort och inte vet hur mycket kredit du har, kan du på många tunnelbanestationer kontrollera det i kortläsare som visar saldot, hur många dagar du har kvar och när kortet löper ut.
 • Får jag pengarna tillbaka om jag har ett saldo kvar på mitt kort? Nej, så mitt råd är att vara försiktig när du fyller på ditt kort. Metrocardet är i alla fall giltigt i två år, så om du har pengar över rekommenderar jag att du behåller kortet till din nästa resa till staden eller ger det till någon annan som ska resa till New York.
 • Kan Metrocardet användas för andra transporter? Förutom i New Yorks tunnelbanesystem kan kortet användas på bussnätet och Roosevelt linbana. Om du vill ta en färja måste du betala en separat biljett eftersom den inte är integrerad i Metrocardet. Om du vill veta mer om färjan får du inte missa min praktiska guide om New York-färjan.

4. Orientering: snabbtåg, linjedragningar och bokstävernas betydelse

Tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston
Tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston

När du väl har fått din biljett behöver du lite vägledning för att undvika att gå vilse på den största tunnelbanan i USA och en av de största i världen. Det har 26 linjer, nästan 500 stationer och över 1 000 kilometer spår som förbinder Manhattan, Bronx, Brooklyn och Queens.

Staten Island är den enda stadsdel som inte betjänas av New Yorks tunnelbana, även om du kan köra från Brooklyn eller södra Manhattan med Staten Island Ferry.

New Yorks tunnelbanelinjer är färgkodade och varje linje kan delas upp i bokstäver (A, B, C osv.) och siffror (1, 2, 3 osv.) beroende på riktning, så för att undvika att gå vilse är det en bra idé att följa tipsen nedan:

Vet vart du ska

När du tar tunnelbanan ska du vara säker på vilken riktning du vill åka, eftersom de flesta linjer delas och tågen går i olika riktningar.

När du vet vilken linje du ska ta går du till närmaste tunnelbanestation. Alla stationer är skyltade vid ingången till plattformarna i södergående riktning (Downtown och Brooklyn) eller i norrgående riktning (Uptown och Queens).

När du går ombord påtunnelbanan ska du vara uppmärksam på skyltar och signaler. Skyltar och högtalare visar åt vilket håll tåget är på väg, vilket är den sista hållplatsen på sträckan eller vilken stadsdel i New York som tåget är på väg mot.

Lokaltåg och snabbtåg: hur man skiljer dem åt

En viktig detalj att notera är att det finns två typer av tåg i New York : lokaltåg och snabbtåg. Till skillnad från lokaltågen stannar inte snabbtågen vid varje hållplats och är mycket snabbare, vilket gör dem mycket praktiska för långväga resor. Det är fantastiskt eftersom du kan korsa staden på mindre än 15 minuter!

Hur vet vivar en express- eller lokal tunnelbana stannar? Det är väldigt enkelt: om du ser att hållplatsen har en vit cirkel på kartan är det ett snabbtåg, om den har en svart cirkel är det ett lokaltåg.

Var uppmärksam på bokstäver och siffror.

Varje tunnelbanelinje i New York har en annan färg för att identifiera dem, men för att undvika att kartan förvandlas till en mångfärgad regnbåge har varje gren fått ett annat namn med siffror och bokstäver, eftersom de förgrenar sig på vissa ställen på kartan.

När du tar tunnelbanan bör du därför inte bara ta hänsyn till linjens färg utan också till bokstäver och siffror. New York-borna känner till linjerna bättre genom siffrorna och bokstäverna än genom färgerna.

Och var kan jag se bokstaven eller numret på tunnelbanan för att veta vilken jag ska ta? Den finns på den första vagnen i tunnelbanan, men den finns också uppsatt utanför varje vagn så att du kan kontrollera den. Tänk på det om du behöver fråga efter vägbeskrivningar eller rutter på tunnelbanan.

Titta på riktningen för tunnelbanestationer

Om du tittar på kartan över New Yorks tunnelbana kan du som sagt se att det finns tunnelbanelinjer som går i olika riktningar genom att dela sig två eller flera gånger (t.ex. den orange eller gula linjen).

Det första du bör veta innan du använder den är att skilja mellan Uptown och Downtown. Ibland har de olika ingångarna i samma tunnelbanestation olika riktningar, dvs. på många gator går man söderut från den ena trottoaren och norrut från den andra.

Innan du går av tunnelbanan råder jag dig därför att kontrollera riktningen så att du inte behöver gå tillbaka ut på gatan och byta riktning, eftersom du i många fall inte längre kan byta plattform när du väl är inne på stationen.

New Yorks tunnelbana kan ta följande riktningar: Downtown och Uptown (söder och norr) eller Westbound och Eastbound (väster och öster ).

Ibland kan du också se att de anger vilket distrikt eller vilken stadsdel de reser till:

 • Manhattan
 • Drottningar
 • Brooklyn
 • Bronx
 • Och så vidare.

Överföring mellan linjer?

Om vi tittar på kartan över New Yorks tunnelbana kan vi tänka oss att det inte är möjligt att byta mellan linjerna om det inte är angivet att de korsar varandra. Men så är inte alltid fallet, eftersom kartan visar svarta linjer som varnar för att det finns omlastningstunnlar som gör det lättare att byta linje för att undvika onödiga resor.

5. Vad är schemat och hur ofta går tunnelbanan i New York?

Tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston
Tunnelbanan i New York| ©Malvina Battiston

Det fina med New Yorks tunnelbana är att den går dygnet runt, alla dagar på året, men på natten är inte alla stationsingångar öppna.

Den varierar från 2 till 5 minuter under rusningstid (6:30-9:30 och 15:30-20:00 måndag till fredag), 5 till 10 minuter vid middagstid och 5 till 15 minuter fram till midnatt. Från tidig morgon till 06.30 är tunnelbanan ungefär 20 minuter, men på natten rekommenderar jag att du tar en taxi, särskilt om du reser ensam mellan stadsdelarna, eftersom det finns få operatörer som arbetar i händelse av incidenter.

6. Tips för att använda New Yorks tunnelbana

Resa med tunnelbana| ©Unsplash
Resa med tunnelbana| ©Unsplash

New Yorks tunnelbana skiljer sig inte så mycket från andra tunnelbanor i världen när det gäller användningsregler. Som pendlare är det dock alltid en bra idé att tänka på några grundläggande regler för att göra det lättare att resa på nätet.

 • Släpp alltid ut dig själv innan du går in i en tunnelbanevagn.
 • Blockera inte bildörrarna med ditt bagage så att folk kan komma in och ut ur bilen.
 • När du använder rulltrapporna, om du går upp eller ner för dem, använd alltid vänster sida. Annars bör du sitta på höger sida för att underlätta för andra passagerare.
 • Överlåt din plats till personer som kan behöva den (äldre, gravida kvinnor, funktionshindrade osv.).
 • Uppta inte andra platser med dina tillhörigheter. Sittplatserna är till för andra passagerare.
 • Undvik att äta eller dricka i vagnen under resan av hänsyn till andra passagerare.
 • Stirra inte på människor i tunnelbanan eller på perrongerna.

7. Ta ett kliv in i New Yorks spöklika tunnelbanestation

New Yorks gator är fascinerande, det finns alltid något nytt att upptäcka i staden som aldrig sover. Det finns gott om turistattraktioner på ytan, men inte många vet att det under ytan finns en hemlig plats som är känd som spöket i stadshusets underjordiska station, som under en lång tid var försjunken i mörker.

Redan det gåtfulla namnet gör att man vill ta reda på vad det handlar om, eller hur? Allt du behöver göra är att sätta dig på New Yorks tunnelbana och ta linje 6 till slutet av linjen när tåget fortsätter att köra genom denna station. Efter Brooklyn Bridge kan du passera förbi spökstationen City Hall och titta ner på den från bilen.

Tyvärr kan du inte gå ner till stationen för att se den, men tunnelbanan går åtminstone i så låg hastighet att du med lite skicklighet kan ta flera foton av detta stycke New York-historia, som berättar om ursprunget till denna kollektivtrafik i början av 1900-talet.

Hur ser den underjordiska spökstationen i New York ut?

City Hall var aldrig en populär station för New York-borna, eftersom de flesta steg på och av vid den närliggande Brooklyn Bridge. Av olika anledningar stängdes det till slut för allmänheten 1945.

Kanske är det detta som har gjort att den har kunnat förbli i så gott skick, liksom de ursprungliga glasmålningar, ljuskronor och glasmålningar som pryder den. Faktum är att många tycker att den liknar inredningen på Grand Central Station, vad tycker du?

Ett annat sätt att få en glimt av stadshusets spökstation är från ovan. Mitt i City Hall Park finns en plats för husdjur. Om du är uppmärksam kan du se en järnöppning från vilken du kan kika in i byggnaden. Fantastiskt, eller hur?

Den eleganta och stilfulla utformningen av denna hållplats var slående i jämförelse med de andra hållplatserna i det dåvarande tunnelbanenätet. Stadshuset hade glasfönster genom vilka det naturliga ljuset trängde in och välvda tak med kakelplattor som tydligt påverkats av den spanske arkitekten Rafael Guastavino, som New York Times efter hans död kallade "New Yorks arkitekt" på grund av hans berömda "Guastavino-kakel" och hans stora bidrag till amerikansk arkitektonisk design.

Boka en spökresa i New York

8. Fler saker att göra i New York!

Men New Yorks underjordiska spökstation är inte den enda hemliga platsen i staden- det finns massor av originella saker att göra och unika platser att utforska! I artikeln 10 hemliga platser och originella planer som du inte får missa i New York berättar jag om några av dem.

Och om du får aptit av all sightseeing rekommenderar jag att du tar en titt på artikeln 10 bästa ställen att äta i New York för att ta reda på var du kan äta en god måltid. Här kommer du för att ha roligt och ha det trevligt!