Öppettider för saltgruvorna i Wieliczka

Ett besök i saltgruvan Wieliczka är ett måste på en resa till Kraków. Ta del av deras öppettider för att organisera ditt besök.

Isabel Catalán

Isabel Catalán

4 minsta läsning

Öppettider för saltgruvorna i Wieliczka

Reliefdetalj av slakten av de oskyldiga | ©Dennis Jarvis

Saltgruvan i Wieliczka är en av de äldsta saltgruvorna i världen och en av de mest kända turistattraktionerna i Krakow. Om du vill besöka dem på en resa till Polen är det första du ska göra att kontrollera öppettiderna för att organisera ditt besök.

Köp sedan dina biljetter till Wieliczka saltgruvorna online i förväg för att säkra din plats för att besöka detta världsarv som ligger mer än 100 meter under jorden. Men om jag får ge dig ett tips är det bäst att följa med på en rundtur till Wieliczka Salt Mines från Krakow så att du slipper problem med att ordna transport till och från saltgruvorna - det här stället är väldigt populärt och biljetterna går åt!

1. Öppettider för saltgruvorna i Wieliczka

Utomhusanläggningar i gruvan| ©NH53
Utomhusanläggningar i gruvan| ©NH53

Saltgruvan i Wieliczka är öppen alla dagar i veckan, från måndag till söndag. Monumentet har följande öppettider:

  • Måndag till söndag: kl. 9-17.

Boka ditt besök i saltgruvorna

2. Schema för rundtur i saltgruvan i Wieliczka

Inne i gruvorna| ©Andrew Milligan sumo
Inne i gruvorna| ©Andrew Milligan sumo

Alla turer till Wieliczka saltgruvorna genomförs med en guide i grupper om cirka 30 personer.

Även om många resenärer vill besöka denna unika plats på egen hand, är en guidad tur till Wieliczka saltgruvorna det lämpligaste sättet att besöka saltgruvorna, med tanke på monumentets egenskaper.

Tänk på att detta är en 135 meter djup väg genom 3,5 kilometer labyrintiska gallerier och kamrar med underjordiska sjöar, så det är alltid säkrare att gå genom jordens djup i halvmörker med en guide som vet hur man hittar tillbaka och som har kunskap om första hjälpen och säkerhet. Särskilt för dem som har klaustrofobi.

Dessutom är upplevelsen med en guide roligare eftersom de känner till många kuriositeter och historier som gör ditt besök oförglömligt.

När det gäller de guidade turerna i Wieliczka saltgruvorna finns det förutom polska även särskilda scheman för andra språk, t.ex. engelska, spanska, tyska, italienska, ryska och franska.

Du kan köpa biljetter till visningarna på polska och engelska vid biljettkontoret, men om du föredrar att ta del av visningen på ett annat språk måste du köpa dina biljetter till en guidad visning av Wieliczka saltgruvorna online. När du har bokat online måste du kontakta leverantören för att bekräfta turens starttid på ditt valda språk.

Boka ditt besök i saltgruvorna

3. Hur lång tid tar det att besöka saltgruvorna i Wieliczka?

Struktur för stöttning av gruvor| ©G. Weston
Struktur för stöttning av gruvor| ©G. Weston

Vandringen genom Wieliczka Saltgruva tar cirka 2 timmar och kan förlängas till 3 timmar om du lägger till ett besök i den underjordiska utställningen på Saltgruvsmuseet i Kraków.

I själva verket är det inte en aktivitet som tar för lång tid, eftersom turen är mycket spännande och du har en bra tid under turen. Det är inte varje dag man får möjlighet att besöka en riktig aktiv gruva som är så unik och konstnärlig som denna, som också är en av de äldsta och största i världen.

Om du organiserar en resa till Krakow kan du i artikeln How long are the Salt Mine tours läsa mer om hur lång tid du behöver för att se monumentet så att du bättre kan planera resten av dagen.

Med det sagt finns det inte tillräckligt med ord för att beskriva denna otroliga plats - den är helt enkelt helt fantastisk! Lyckligtvis hjälper guiderna vid gruvorna oss att upptäcka alla de vinklar och vrår och skatter som gömmer sig i de underjordiska gångarna samt att avslöja deras historia och betydelsen av deras utsmyckning och arkitektur.

Inte undra på att de kallas "Polens underjordiska saltkatedral". Den har några verkligt fascinerande utrymmen! St. Kingas kapell är enligt min mening Wieliczka-minornas pärla och en av mina favoriter, men det finns många fler. I inlägget Vad man kan se i saltgruvorna går jag igenom höjdpunkterna i detta fantastiska besök.

Boka ditt besök i saltgruvorna

4. När är det bäst att besöka saltgruvorna i Wieliczka?

Kapell i gruvan| ©Harald Groven
Kapell i gruvan| ©Harald Groven

Enligt min åsikt är den bästa tiden att besöka Wieliczka saltgruva tidigt på morgonen. På så sätt har du resten av dagen på dig att göra andra intressanta planer i Krakow.

I inlägget Vad man kan se och göra i Krakow hittar du fler idéer för en fantastisk stadsresa - du kommer att älska dem!

5. När stängs saltgruvorna i Wieliczka?

En rekonstruktion av gruvarbete i antiken| ©Dennis Jarvis
En rekonstruktion av gruvarbete i antiken| ©Dennis Jarvis

Saltgruvorna i Wieliczka är öppna alla dagar på året utom den 1 januari, påsksöndagen, den 1 november, julafton och juldagen. Dessutom stängs gruvorna på heliga lördagen klockan 17.00 och den 31 december klockan 16.00.

Men om planerna ändras eller om monumentet måste stänga på grund av en oförutsedd händelse eller incident kan du kontrollera detta innan du reser genom att göra en snabb sökning på Google.

Om du planerar ett besök till Wieliczka saltgruvorna inom kort rekommenderar jag att du läser artikeln Tips för att besöka Wieliczka saltgruvorna för att få ut det mesta av denna fantastiska upplevelse.

Boka ditt besök i saltgruvorna