Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Tips för att besöka saltgruvorna i Wieliczka

Ett besök i saltgruvan Wieliczka är ett måste på en resa till Kraków. De här tipsen kommer att hjälpa dig att få en fantastisk upplevelse, så se till att du skriver ner dem!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

6 minsta läsning

Tips för att besöka saltgruvorna i Wieliczka

Minstöttor av trä | ©Alexander Johmann

Saltgruvan i Wieliczka är en av de mest populära turistattraktionerna i Kraków och en av de äldsta i världen. De är slående inte bara på grund av sin livslängd utan också på grund av sin storlek och konstnärliga dimension. Så mycket att Unesco valde detta monument som ett av de första världsarven 1978.

Under turen genom gruvans djup kommer du att få se fantastiska saker. Från de maskiner som gruvarbetarna använde för att utvinna saltet till underjordiska gallerier med märkliga bergsformationer, vackra sjöar och till och med religiösa kapell.

För att få ut det mesta av din resa till Wieliczka saltgruvorna rekommenderar jag att du tar del av de här tipsen, så kan jag försäkra dig om att ditt besök kommer att gå smidigt.

1. En organiserad tur är alltid bättre än ett besök på egen hand

Organiserad resa| ©Andrew Milligan sumo
Organiserad resa| ©Andrew Milligan sumo

Även om du kan åka till Wieliczka saltgruvorna på egen hand, om du är en av dem som föredrar att slippa hantera främmande språk och förenkla saker när det gäller att hitta transporter och vägar till monumentet, en guide eller inträdesavgifter, är mitt råd att välja en organiserad tur till Wieliczka saltgruvorna från Krakow där du inte behöver oroa dig för några av dessa frågor eftersom allt är utformat för att du ska kunna släppa loss och njuta av upplevelsen till fullo.

Det finns flera alternativ för en organiserad tur till Wieliczka saltgruvorna från Krakow, men de flesta inkluderar transport till och från saltgruvorna i ett privat fordon i bekvämlighet, inträdesavgifter till attraktionen och en guide.

Om tanken på en organiserad tur till detta magnifika monument tilltalar dig rekommenderar jag att du tar en titt på inlägget Saltgruvturer från Krakow där du hittar mer detaljerad information om det.

Boka en utflykt till saltgruvorna

2. Boka biljetter eller rundturen i förväg

Utsmyckning av S:t Kingas kapell| ©puffin11k
Utsmyckning av S:t Kingas kapell| ©puffin11k

Saltgruvan i Wieliczka är en av de mest populära turistattraktionerna i Kraków, faktiskt den näst mest besökta i Polen.

Oavsett vilket sätt du väljer att besöka detta monument, boka dina biljetter så snart som möjligt. Nästan 2 miljoner människor besöker den varje år, så om du inte vill få slut på biljetter efter att du har rest dit eller om du inte vill köa i oändlighet vid biljettkontoret för att få en plats på turerna på polska eller engelska, är mitt råd att köpa dina biljetter online.

För mer information kan du läsa inlägget Biljetter till Saltgruvan: priser och hur man köper dem.

Om dubokar dina biljetter till saltgruvorna i Wieliczka online kan du jämföra tidtabeller, tillgänglighet, priser och typer av turer (det finns turer som kombinerar besöket i saltgruvorna med Auschwithz, en julmarknad eller Oskar Schindlers fabrik). På Hellotickets har du massor av alternativ att välja mellan!

Men som jag nämnde tidigare kommer en organiserad tur som inkluderar returresan att förenkla logistiken och hjälpa dig att njuta av upplevelsen mycket mer, eftersom du inte behöver oroa dig för någonting.

Boka en utflykt till saltgruvorna

3. Bekväma skor och varma kläder är ett måste på den här utflykten

Klä dig för besöket| ©NH53
Klä dig för besöket| ©NH53

Oavsett om du besöker saltgruvorna i Wieliczka på egen hand eller på en organiserad tur tar turen cirka 2 timmar och kan förlängas till 3 timmar om du lägger till ett besök på den underjordiska utställningen på Saltgruvmuseet i Krakow.

Som du kan se är turen lång och på vissa ställen måste du gå ner för branta trätrappor med många trappsteg, så jag råder dig att ha bekväma skor med halkfria sulor för att undvika att falla.

Glöm däremot inte att ta med dig varma kläder att ha på dig under promenaden, oavsett utomhustemperaturen. På grund av luftfuktigheten i gruvorna är det ganska svalt även på sommaren och temperaturen ligger mellan 17 och 18 °C.

Boka en resa till saltgruvorna

4. Gå på toaletten innan turen börjar

Daniłowicza Brunn| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza Brunn| ©Aleksandr Zykov

Även om det under rundturen i Wieliczka saltgruvorna blir en kort paus på 5 minuter för att gå på toaletten (40 och 90 minuter efter att rundturen börjat), rekommenderar jag dig att gå innan rundturen börjar antingen till hotellet eller till toaletten som ligger bredvid Daniłowicza Well. Särskilt om du besöker gruvorna med barn, som ofta överraskas av naturens rop i det mest oväntade ögonblicket.

Boka en utflykt till saltgruvorna

5. Är rundturen i gruvorna svår?

Trappor ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov
Trappor ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov

Turistvägen till Wieliczka saltgruva börjar vid Danilowicza-gruvan där du måste gå nerför en till synes oändlig trappa för att nå utgångspunkten i de underjordiska gruvgångarna.

Rutten går genom 3,5 kilometer av labyrintiska gallerier, schakt och kamrar med mestadels platt mark så att det inte är alltför svårt för en person med normal fysisk kondition. Till och med barn kan delta i turen!

Det som är bra är att du i slutet av vägen inte behöver gå tillbaka upp för de 800 trappstegen för att komma ut, utan istället åker du i en hiss som liknar den som gruvarbetarna använde och som tar dig upp till ytan.

Den stora frågan som många människor ställer sig när de besöker Wieliczka saltgruvorna är dock om de känner sig för klaustrofobiska under rundturen och jag måste säga att även om vissa sektioner kan verka lite mer slutna är sanningen den att det finns tillräckligt med utrymme för att röra sig utan problem.

Dessutom kommer du under hela turen alltid att åtföljas av en professionell guide från själva monumentet som har kunskap om första hjälpen och säkerhet, så om du någon gång känner dig klaustrofobisk och blir nervös, oroa dig inte, för guiderna har ett protokoll för att följa med dig och hjälpa dig. Allt kommer att ordna sig och det kommer att bli en oförglömlig upplevelse!

Boka en utflykt till saltgruvorna

6. Om du reser med barn får du ut det mesta av ditt besök i gruvorna

Barn som besöker gruvorna| ©Lars Plougmann
Barn som besöker gruvorna| ©Lars Plougmann

Även om det kan verka som en atypisk plats att besöka som en familj på semester, är sanningen den att detta är en mycket originell utflykt där barnen kan låta fantasin flöda fritt - det kommer att vara något de alltid kommer att minnas!

Rundturen i Wieliczka Saltgruva är öppen för barn i alla åldrar (inträde är gratis för barn upp till 4 år), men som alla utflykter med barn har den här utflykten sina knep.

Ta på dig bekväma skor eftersom de kommer att gå en hel del och håll dem varma eftersom det kan bli lite kyligt i gruvorna. Glöm inte heller att packa med lite snacks och vatten i ryggsäcken om de skulle bli hungriga under utflykten. Vid Drozdowice Chamber har du en kort paus för att ta en drink och du kan också köpa mat och dryck där.

Detta är några tips för att se detta monument som familj, men i inlägget Besök saltgruvorna med barn finns mer information.

Boka en resa till saltgruvorna

7. Är det möjligt att fotografera?

Njut av att ta bilder| ©Andriyko Podilnyk
Njut av att ta bilder| ©Andriyko Podilnyk

Du bör veta att du måste betala en liten inträdesavgift på cirka 2,50 euro för att få fotografera inne i saltgruvorna i Wieliczka, annars kan du få en varning om du åker fast under rundturen.

Turistvägen till Wieliczka Saltgruva är dock väl upplyst så att besökare kan gå bekvämt utan att snubbla. På vissa platser är dock ljusförhållandena inte optimala för fotografering, så när du försöker ta en bild kan det hända att bilderna du får är dåligt definierade.

I inlägget De bästa bilderna du kan ta av saltgruvorna i Wieliczka från Kraków hittar du några tips om hur du kan ta bra bilder och några platser som du inte kan lämna utan att ta flera bilder av.

Boka en resa till saltgruvorna