Tips för att besöka saltgruvorna i Wieliczka

Ett besök i Wieliczkas saltgruva är ett måste på en resa till Kraków. Dessa tips kommer att hjälpa dig att få en fantastisk upplevelse, så se till att du skriver ner dem!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Tips för att besöka saltgruvorna i Wieliczka

Gruvstöttor av trä | ©Alexander Johmann

Wieliczkas saltgruva är en av de mest populära turistattraktionerna runt Kraków och en av de äldsta i världen, vilket är slående för dess långa livslängd, storlek och konstnärliga dimension. Så mycket att UNESCO valde detta monument som ett av de första världsarven 1978.

Boka en resa till Wieliczkas saltgruvor från Kraków så får du se fantastiska saker: från maskiner som används för att utvinna salt till underjordiska gångar med märkliga klippformationer, vackra sjöar och till och med religiösa kapell.

1. En organiserad tur är alltid bättre än ett besök på egen hand

Organiserad rundtur| ©Andrew Milligan sumo
Organiserad rundtur| ©Andrew Milligan sumo

Du kan åka till Wieliczkas saltgruvor på egen hand, men om du vill förenkla saker när det gäller transport och vägar till monumentet, en guide eller entréavgifter, är mitt råd att välja en organiserad tur till Wieliczkas saltgruvor från Krakow där du inte behöver oroa dig för några av dessa frågor eftersom allt är utformat för att du ska kunna släppa loss och njuta av upplevelsen till fullo.

Det finns flera alternativ för en organiserad resa till Wieliczkas saltgruva från Kraków, men de flesta inkluderar vanligtvis returtransport i ett privat fordon med komfort, inträdesavgifter och en guide.

Om du är intresserad av att ta en organiserad tur till detta magnifika monument rekommenderar jag att du tar en titt på Salt Mine Tours from Krakow inlägg för mer detaljerad information.

Boka en resa till saltgruvorna

2. Boka dina biljetter eller din rundtur i förväg

Dekorationer i S:ta Kingas kapell| ©puffin11k
Dekorationer i S:ta Kingas kapell| ©puffin11k

Oavsett hur du väljer att besöka detta monument bör du boka dina biljetter så snart som möjligt. Nästan 2 miljoner människor besöker det varje år, så om du inte vill ha slut på biljetter efter din resa och inte vill köa i all oändlighet i biljettkontoret för att få en plats på turerna på polska eller engelska, är mitt råd att köpa dina biljetter online.

Om dubokar dina biljetter till Wieliczkas saltgruvor online kan du jämföra tider, tillgänglighet, priser och ruttyper (det finns vissa turer som kombinerar gruvbesöket med Auschwithz, en julmarknad eller Oskar Schindlers fabrik). På Hellotickets har du många alternativ att välja mellan!

Men en organiserad tur som inkluderar returresan förenklar logistiken mycket mer och gör att du kan njuta mycket mer av upplevelsen genom att inte behöva oroa dig för någonting.

Boka en resa till saltgruvorna

3. Bekväma skor och varma kläder är ett måste på den här turen

Klä dig för ditt besök| ©NH53
Klä dig för ditt besök| ©NH53

Oavsett om du besöker Wieliczkas saltgruvor på egen hand eller med en organiserad tur tar turen ca 2 timmar och kan förlängas till 3 timmar om du lägger till ett besök i den underjordiska utställningen på Saltgruvemuseet i Kraków.

Som ni ser är turen lång och på vissa ställen måste man gå nedför en brant trätrappa med många trappsteg, så jag rekommenderar att ni har bekväma skor med halkfria sulor så att ni inte ramlar.

Glöm inte heller att ta med varma kläder att ha på er under turen, oavsett utomhustemperaturen. På grund av luftfuktigheten i gruvorna är det ganska svalt även på sommaren och temperaturen varierar mellan 17ºC och 18ºC.

Boka en resa till saltgruvorna

4. Gå på toaletten innan turen börjar

Daniłowicza-brunnen| ©Aleksandr Zykov
Daniłowicza-brunnen| ©Aleksandr Zykov

Även om det under rundturen i Wieliczkas saltgruvor kommer att finnas en kort paus på 5 minuter för att gå på toaletten (40 och 90 minuter efter rundturens början), rekommenderar jag att du går innan turen börjar antingen till hotellet eller till toaletterna som ligger bredvid Daniłowicza-brunnen för att inte ha bråttom på vägen. Speciellt om du besöker gruvorna med barn, som ofta blir förvånade över naturens samtal i det mest oväntade ögonblicket.

Boka en resa till saltgruvorna

5. Är turen inne i gruvorna svår?

Trappan som leder ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov
Trappan som leder ner till gruvan| ©Aleksandr Zykov

Turen till Wieliczkas saltgruvor börjar vid Danilowicza-gruvan, där du måste gå nedför många trappor för att nå startpunkten i de underjordiska gångarna. Rutten går genom 3,5 km labyrintiska gallerier, schakt och kammare med mestadels plan mark så att det inte är svårt för en person med normal fysisk kondition.

Det som är bra är att i slutet av rutten behöver du inte gå tillbaka upp för de 800 trappstegen för att komma ut, utan kommer att åka en hiss som den som gruvarbetarna använde som tar dig upp till ytan.

När det gäller känslan av klaustrofobi under turen kan vissa sektioner verka lite mer slutna, men det finns tillräckligt med utrymme för att röra sig runt utan problem. Dessutom kommer du alltid att åtföljas av en professionell guide som har kunskap om första hjälpen och säkerhet, så om du någon gång känner dig klaustrofobisk och blir nervös, oroa dig inte eftersom guiderna har ett protokoll för att följa med dig och hjälpa dig.

Boka en resa till saltgruvorna

6. Få ut det mesta av ditt besök i gruvorna om du åker med barn

Barn på besök i gruvorna| ©Lars Plougmann
Barn på besök i gruvorna| ©Lars Plougmann

Även om insidan av en gruva kan verka som en ovanlig plats att besöka som familj på semester, är det faktiskt en mycket originell utflykt där barnen kan låta fantasin flöda. Det kommer att bli något de kommer att minnas för alltid!

Wieliczka Salt Mine Tour är öppen för barn i alla åldrar**(gratis inträde för barn upp till4 år**), men som alla utflykter med barn har denna sina knep och tricks:

  • Ge dem bekväma skor eftersom de kommer att gå mycket.
  • Klädem varmt eftersom det är lite kyligt inne i gruvorna.
  • Glöm inte att packa ner lite snacks och vatten i ryggsäcken om de skulle bli hungriga under utflykten. Vid kammaren i Drozdowice kommer ni att få en kort paus för en drink och ni kan också köpa mat och dryck där.

Detta är bara några tips på hur man kan se detta monument som en familj, men du kan hitta mer information i inlägget Att besöka saltgruvorna med barn.

Boka en resa till Saltgruvorna

7. Är det möjligt att ta bilder?

Njut av att ta bilder| ©Andriyko Podilnyk
Njut av att ta bilder| ©Andriyko Podilnyk

Ja, men för att fotografera inne i Wieliczkas saltgruvor måste du betala en liten entréavgift på ca 2,50 euro, annars kan du få en varning om du blir påkommen under turen.

Som sagt, turen genom Wieliczkas saltgruvor är väl upplyst så att besökarna kan gå bekvämt och inte snubbla över sina fötter. På vissa platser är dock ljusförhållandena inte optimala för fotografering, så när du försöker ta bilder kan det hända att de bilder du får är dåligt definierade.

I inlägget De bästa bilderna du kan ta av Wieliczkas saltgruvor från Krakow hittar du några tips om hur du får fina bilder och några platser som du inte kan lämna utan att ta flera bilder av dem.

Boka en resa till saltgruvorna