Saker att göra vid saltgruvorna i Wieliczka

Med ett djup på mer än 100 meter finns det en del ovanliga platser i Wieliczka saltgruvorna - här är en förhandstitt på vad du kommer att se under ditt besök!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Saker att göra vid saltgruvorna i Wieliczka

Relief av den sista måltiden | ©jhadow

Saltgruvan i Wieliczka är en av Krakóws mest kända turistattraktioner. Ända sedan de besöktes för första gången på 1400-talet har denna plats fortsatt att förvåna turister från världens alla hörn. Vill du vara en av dem?

Oavsett om du har biljetter till Wieliczka saltgruvor eller om du bokar en rundtur i saltgruvorna från Krakow, ska du veta vad du ska se på sightseeingturen.

1. Danilowicza Brunn

Ingång till Danilowicza-gruvan| ©Karen Mardahl
Ingång till Danilowicza-gruvan| ©Karen Mardahl

Turistvägen till Wieliczka saltgruva börjar vid Danilowicza brunn efter att ha gått 64 meter ner för en brant, till synes oändlig trätrappa.

När du anländer till startpunkten kommer guiden att börja berätta om ursprunget till och historien om denna unika och fortfarande aktiva gruva medan du går in i jordens inre 135 meter djupt genom labyrintiska gångar som leder till spektakulära saltkamrar där du kan se otroliga skulpturer och underjordiska sjöar.

Boka ditt besök i saltgruvorna

2. Kopernikus-kammaren

Kopernikus-kammaren| ©Dennis Jarvis
Kopernikus-kammaren| ©Dennis Jarvis

En av de första kamrarna du kommer att se under ditt besök i Wieliczka saltgruvorna är den som är tillägnad astronomen Nicolaus Copernicus, som var en av de första turisterna som besökte denna plats på 1400-talet.

Här kan du se en saltskulptur tillägnad den berömda vetenskapsmannen, författaren till den heliocentriska teorin, som gruvarbetarna hyllade honom med i samband med hans 500-årsdag.

Boka ditt besök i saltgruvorna

3. Kapellet i San Antonio

Saltstaty av en gruvarbetare| ©Filip Maljković
Saltstaty av en gruvarbetare| ©Filip Maljković

Antoniuskapellet är ett av de första kapellen som byggdes och kan ses på turistvägen till Wieliczka saltgruvorna eftersom det ligger mycket nära ingången.

Det verkar som om gruvarbetarna byggde underjordiska kapell för att fira morgonmässor och be Gud om skydd mot de många farorna i arbetet.

Visste du att det anses vara det äldsta underjordiska religiösa templet i världen? Den är från 1600-talet och har en barockstil. En del av de ursprungliga elementen och skulpturerna i skeppet har dock bleknat eller förlorat sin klarhet på grund av den naturliga processen med saltupplösning som kallas urlakning och som påverkar denna kammare. Dessutom är hela saltgruvekomplexet ett av UNESCO:s världsarv.

Boka ditt besök i saltgruvorna

4. De mest framstående kamrarna

Återskapande av legenden om prinsessan Kinga| ©Dennis Jarvis
Återskapande av legenden om prinsessan Kinga| ©Dennis Jarvis

Santa Barbara-kammaren

I Polen har man stor respekt för gruvbranschen och St Barbara är gruvarbetarnas skyddshelgon, så en kammare tillägnad helgonet kunde inte saknas i saltgruvan i Wieliczka.

Sielec-kammaren

Detta är en mycket intressant kamera för att se hur gruvan fungerade. Här kan du se utvecklingen av salttransportmetoden i gruvan.

Brända kammaren

Brännkammaren är ett annat rum där vi också kan se hur en del av arbetet i gruvan såg ut och vilka faror det innebar. På denna plats finns flera figurer av gruvarbetare som med hjälp av långa stänger försökte spränga den metan som samlades på taket i utgrävningarna.

Kammaren i Janowice

I Janowice-rummet finns flera saltskulpturer som skildrar ett stycke ur legenden om prinsessan Kinga (som senare blev Polens drottning och helgon) som handlar om upptäckten av hennes förlovningsring i Wieliczka-saltgruvan.

Hon är en mycket viktig person i landets historia som också fick ta del av kapellet St Kinga, det mest imponerande på hela rundturen.

Kazimierz eller Kasimir den store kammaren

Denna kammare är tillägnad kung Kasimir den store, en av de viktigaste polska kungarna som lagstiftade om förvaltningen av saltgruvan i Wieliczka och förbättrade gruvarbetarnas arbetsförhållanden.

Förutom en stor byst till monarkens ära kan du i detta rum se olika maskiner som användes för att transportera salt samt ett hästdraget vattenhjul.

Pieskowa Skała kammaren

Detta är en av de kamrar i Wieliczka saltgruvorna som kommer att imponera mest på dig under ditt besök. Det är en enorm sal från 1600-talet med en lång trappa som förbinder första och andra våningen.

Boka ditt besök i saltgruvorna

5. Cunegunda Well

Saltbrytning är en dvärg| ©Aleksandr Zykov
Saltbrytning är en dvärg| ©Aleksandr Zykov

Detta är en av de häftigaste platserna du kommer att se under din rundtur i Wieliczka saltgruvorna. Här hittar du små figurer av dvärgar som är upplysta med färgade lampor och som representerar gruvarbetarnas olika uppgifter i gruvorna (krossaren, lastaren, vagnsmakaren och snickaren) och som påminner om de söta figurerna från sagan "Snövit".

Dessutom är det i Cunegunda-gruvan som fenomenet saltkristallisering bäst kan observeras inne i gruvan, så det finns många märkliga bergsformationer som stalagmiter och stalaktiter som omger önskesjön. Du kommer att bli förvånad!

6. St. Kingas kapell

St. Kingas kapell| ©G. Weston
St. Kingas kapell| ©G. Weston

Att få möjlighet att se det spektakulära kapellet St Kinga med egna ögon är skäl nog att gå ner mer än 100 meter ner i Wieliczka saltgruvorna.

Om de andra kamrarna har överraskat dig kommer den här att överträffa alla dina förväntningar. Dess dimensioner är häpnadsväckande och mer än ett kapell påminner denna plats om en katedral.

Det är en mycket speciell plats som det tog nästan 70 år att bygga, eftersom arbetet var mycket mödosamt och utfördes av endast tre arbetare (bröderna Markowski och Antoni Wyrodek) som ligger begravda här. Imponerande, eller hur?

St Kingas kapell är särskilt slående på grund av sin vackra saltdekoration och den uppmärksamhet som ägnats åt minsta detalj. Från de enorma ljuskronorna och de bibliska relieferna som tjänar som altarbilder till statyerna tillägnade Saint Kinga, Jungfrun av Lourdes eller påven Johannes Paulus II, bland andra. Det är inte för inte som den anses vara "saltets Sixtinska kapell".

Boka ditt besök i saltgruvorna

7. Andra kamrar

Kammaren Michalowice| ©G. Weston
Kammaren Michalowice| ©G. Weston

Michalowice kammaren

Michalowice-kammaren är inte lika konstnärlig som de tidigare kamrarna, eftersom den inte har några dekorationer eller skulpturer, men den är imponerande på grund av sin träställning som reser sig upp till 35 meters höjd och där en ljuskrona som är ännu större än de som finns i S:t Kingas kapell hänger.

Kammaren i Drozdowice

Det mest anmärkningsvärda i denna kammare är en saltskulptur av två gruvarbetare. Platsen används ofta som utställnings- och konsertsal.

Weimar-kammaren

I Weimarsalen finns en skulptur av Goethe, en annan berömd turist som var mycket förtjust i grottforskning och besökte Wieliczka saltgruvorna i sällskap med prinsen av Weimar, som kammaren är uppkallad efter.

I denna kammare kommer du att märka en unik och förtrollande atmosfär. Kanske är det den vackert upplysta saltsjön eller bakgrundsmusiken som spelades av kompositören Frédéric Chopin, som besökte gruvorna för att behandla sin astma.

Hur som helst är det en magisk plats som inte har gått obemärkt förbi av många förälskade par som utnyttjar sitt besök för att förlova sig i Weimarkammaren.

Stanisław Staszic Kamera

Stanisław Staszic-kammaren, som ligger på 124 meters djup, är det största rummet på hela rundturen med sina 36 meter och är tillägnad den berömda polska geologen. Här finns också en souvenirbutik.

Kamera Warszawa

I dag har kammaren en restaurang och är värd för stora evenemang som bröllop och affärsmöten, men förr i tiden utvanns cirka 20 000 ton salt från platsen.

Här avslutas rundturen i Wieliczka saltgruvorna och guiden leder gruppen tillbaka till Danilowiczgruvan där en hiss snabbt tar dig upp till gruvans yta.

Boka ditt besök i saltgruvorna

8. Andra kapell

Kapellet i San Juan| ©Dennis Jarvis
Kapellet i San Juan| ©Dennis Jarvis

Heliga korsets kapell

De polska gruvarbetarna var mycket fromma och i Wieliczka saltgruvorna skapade de ett 40-tal gudstjänstlokaler där de kunde stanna och be under dagen.

Kapellet i San Juan

Om du går ner till den tredje nivån i Wieliczka saltgruvorna, på den djupaste punkten på rutten med 135 meter, kan du besöka St John's Chapel. Glöm inte att ta med kameran längs vägen för att ta de bästa bilderna av saltgruvorna.

Boka ditt besök i saltgruvorna