Cookies hjälper oss att leverera våra tjänster. Genom att använda vår hemsida, samtycker du till vår användning av cookies. Läs mer.

Varaktighet för turer och besök till saltgruvorna i Wieliczka

Det är en fantastisk upplevelse att se Wieliczka saltgruva på plats. Men hur länge varar turerna och hur lång tid tar det att ta sig dit? Låt oss se!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Varaktighet för turer och besök till saltgruvorna i Wieliczka

Vagnar för gruvdrift | ©Dennis Jarvis

Du ska resa till Krakow och ett besök i saltgruvan Wieliczka har länge stått på din agenda. Du har säkert undrat hur länge turerna till denna turistattraktion varar, hur du får ut det mesta av utflykten, hur lång tid det tar att ta sig dit...

I det här inlägget hittar du några tips som gör det enkelt att organisera din resa till saltgruvorna i Wieliczka. Läs vidare!

Hur lång tid tar det att åka till Wieliczka saltgruvorna från Krakow?

Saltstaty av en gruvarbetare| ©Andrew Milligan sumo
Saltstaty av en gruvarbetare| ©Andrew Milligan sumo

Saltgruvan i Wieliczka ligger bara 14 kilometer från Kraków, så det tar inte lång tid att åka dit på en organiserad tur. Ungefär en halvtimme.

När du kommer dit tar turen in i Wieliczka saltgruvor ungefär 2 timmar, men den kan förlängas till 3 timmar om du inkluderar ett besök i den underjordiska utställningen på Krakóws saltgruvsmuseum.

Det är trots allt inte varje dag som du har möjlighet att besöka en riktig gruva som är så konstnärlig och unik som Wieliczka saltgruva. Det finns ingen tid för tristess under en resa till Wieliczka saltgruva.

Om du gillar tanken på en organiserad resa till Wieliczka saltgruva rekommenderar jag att du läser artikeln Saltgruvturer från Krakow där du hittar flera förslag och mer information.

Boka ett besök i saltgruvorna

Hur lång tid tar det att besöka saltgruvorna på egen hand?

Hyllning till Nicolaus Copernicus| ©Dennis Jarvis
Hyllning till Nicolaus Copernicus| ©Dennis Jarvis

Precis som för de organiserade utflykterna till Wieliczka saltgruvorna tar det ungefär lika lång tid att ta sig dit på egen hand, beroende på vilket transportmedel du väljer, och när du väl är framme vid monumentet tar rundturen i det inre av monumentet lika lång tid, två timmar som flyger förbi.

Men som jag sa tidigare kan turen förlängas till tre timmar om du också lägger till ett besök på den underjordiska utställningen på Krakóws saltgruvemuseum.

Rundturen inne i monumentet leds alltid av en professionell guide, oavsett om du går på egen hand eller med en organiserad tur, och när du går genom de olika underjordiska gallerierna kommer du att få se några fantastiska sevärdheter. Från märkliga klippformationer som stalaktiter och stalagmiter till vackra sjöar och enorma kammare med statyer som är huggna i salt. Dessutom kommer guiden att berätta om många kuriositeter och legender som gör upplevelsen oförglömlig.

Med tanke på hur lång tid turen till Wieliczka saltgruvorna tar, är mitt råd att åka tidigt på morgonen så att du kan återvända till Krakow efter turen för att göra andra aktiviteter och få ut det mesta av dagen.

För att bättre förbereda ditt besök rekommenderar jag att du kollar öppettiderna för monumentet i inlägget Wieliczka Salt Mines öppettider och glöm inte att ta en titt på inlägget Vad man kan se och göra i Krakow för att upptäcka andra fantastiska platser i staden.

Boka ett besök i saltgruvorna

Hur lång tid tar den kombinerade rundturen i saltgruvan och Auschwitz?

Koncentrationslägret Auschwitz| ©Jean Carlo Emer
Koncentrationslägret Auschwitz| ©Jean Carlo Emer

Rundturen i Wieliczka Saltgruva från Krakow är perfekt för att kombinera den med andra besök i och runt staden under samma dag.

Vissa resenärer väljer till exempel att besöka gruvorna tillsammans med koncentrationslägret Auschwitz, eftersom det är två av de mest populära besöken i staden. Paketet kostar vanligtvis cirka 80 euro och inkluderar inträdesbiljetter till båda attraktionerna, de två guidade turerna samt en tur- och returtransport mellan staden, saltgruvorna och Auschwitz.

  • Turens längd: 9 till 11 timmar

Om du är intresserad av båda turerna rekommenderar jag att du läser artikeln Utflykter till Auschwitz och saltgruvorna i Wieliczka från Krakow för mer information.

Boka ett besök till saltgruvorna och Auschwitz

Hur lång tid tar turerna i Wieliczka Saltgruva i kombination med andra aktiviteter?

Besök Schindler-fabriken| ©Jen Hunter
Besök Schindler-fabriken| ©Jen Hunter

Om du bara tillbringar några dagar i Krakow kan dessa paket hjälpa dig att få ut det mesta av din resa till staden och spara tid (genom att slippa köa vid biljettkassorna för varje attraktion) och pengar (genom att slippa köpa biljetter separat). Låter bra, eller hur?

Här är några av de bästa aktiviteterna som du kan kombinera med rundturen i Wieliczka Saltgruva:

Besök i saltgruvorna och Oskar Schindlers fabrik

Detta är dock inte den enda utflykt du kan kombinera med ett besök i Wieliczka saltgruvorna.

Ett annat intressant alternativ är en halvdagstur till Wieliczka saltgruva och Oskar Schindlers fabrik från Krakow för 79 euro, där du förutom att se detta magnifika UNESCO-världsarv även besöker Oskar Schindlers fabrik, ett museum tillägnat affärsmannen som räddade livet på tusentals judar under andra världskriget och som den berömda filmskaparen Steven Spielberg tillägnade filmen "Schindlers lista".

  • Turens längd: 6 timmar

Besök i saltgruvorna och rundtur i staden och på julmarknaden

Om din resa till Krakow däremot sammanfaller med julen är det roligt att besöka saltgruvorna i Wieliczka och göra en rundtur i staden och på julmarknaden för cirka 200 euro. Du får inte bara chansen att njuta av staden och det vackra marknadstorget på ett mycket speciellt sätt, dekorerat med julbelysning och dekorationer, utan även av de ikoniska saltgruvorna.

  • Utflyktens längd: 4 till 8 timmar.

Boka en utflykt till saltgruvorna

Hur lång tid tar det att ta sig till Wieliczka Salt Mines från Krakow?

Upptäck Krakows skönhet| ©Francisco Anzola
Upptäck Krakows skönhet| ©Francisco Anzola

Eftersom Wieliczka saltgruva är en sådan turistattraktion har den mycket goda förbindelser med Kraków och som tur är finns det flera transportalternativ för att ta sig till monumentet, oavsett om du besöker det på egen hand eller på en organiserad tur.

Om du bor på ett hotell i Krakow och vill räkna ut hur lång tid det tar att ta sig till Wieliczka saltgruvorna... observera!

  • Med tåg: Tågen avgår från Kraków Główny huvudstation med 1 eller 2 tåg i timmen.

  • Med buss: Du måste ta buss 304 från hållplatsen bredvid Krakowska Gallery på Kurniki Street. Det tar cirka 30 minuter från Kraków.

  • Med bil: Vägförhållandena är bra och från Krakows centrum tar det bara cirka 30 minuter att köra till gruvorna.

I inlägget Hur man tar sig till Wieliczka Salt Mines från Krakow berättar jag mer om det!

Boka ett besök i saltgruvorna

Hur långt i förväg måste jag boka mina biljetter?

Kapellet i San Juan| ©Dennis Jarvis
Kapellet i San Juan| ©Dennis Jarvis

Saltgruvan i Wieliczka är en av de mest populära sevärdheterna i Kraków, och är faktiskt den näst mest besökta turistattraktionen i Polen.

Oavsett om du vill åka dit på egen hand eller följa med på en organiserad tur för att se saltgruvorna i Wieliczka är mitt råd att boka biljetter så långt i förväg som möjligt.

Nästan 2 miljoner människor besöker saltgruvorna varje år, så om du inte vill ha slut på biljetter efter att du har varit där och inte vill köa i evigheter vid biljettkassan för att få en plats på turerna på polska eller engelska, är det bäst att boka biljetter online.

På så sätt kan du jämföra tidtabeller, priser, tillgänglighet av turer och typer av rutter, och i Hellotickets har du många alternativ med olika varaktighet för att välja den som passar bäst för din semester!

Boka ett besök i saltgruvorna