Varaktighet för turer och besök till saltgruvorna i Wieliczka

Att se Wieliczkas saltgruva med egna ögon är en fantastisk upplevelse. Men hur länge varar rundturerna och hur lång tid tar det att ta sig dit? Låt oss se!

Isabel Catalán

Isabel Catalán

5 minsta läsning

Varaktighet för turer och besök till saltgruvorna i Wieliczka

Gruvvagnar | ©Dennis Jarvis

Du reser till Kraków och har länge planerat ett besök i Wieliczkas saltgruvor. Du har förmodligen haft några frågor om hur länge turerna till denna turistattraktion varar, hur man får ut det mesta av utflykten, hur lång tid det tar att komma dit ...

I det här inlägget hittar du några tips som gör det enkelt att organisera din resa till Wieliczka Salt Mines. Läs vidare!

Hur lång tid tar en resa till Wieliczkas saltgruvor från Krakow?

Saltstaty av en gruvarbetare| ©Andrew Milligan sumo
Saltstaty av en gruvarbetare| ©Andrew Milligan sumo

Wieliczka ligger bara 14 kilometer från Krakow, så om du bokar en resa till saltgruvorna kommer det inte att ta alltför lång tid att komma dit. Ungefär en halvtimme. Turen tar fyra timmar.

Turen är spännande - det är trots allt inte varje dag man får chansen att besöka en riktig gruva som är så konstnärlig och unik som denna. Det finns ingen tid för tristess under en resa till Wieliczkas saltgruva.

Om du gillar tanken på en organiserad tur till Wieliczkas saltgruvor rekommenderar jag att du läser artikeln Saltgruveturer från Krakow där du hittar flera förslag och mer information om detta.

Boka en resa till Wieliczkas saltgruvor

Hur lång tid tar det att besöka Wieliczkas saltgruvor på egen hand?

Hyllning till Nicolaus Copernicus| ©Dennis Jarvis
Hyllning till Nicolaus Copernicus| ©Dennis Jarvis

Om du väljer att resa till saltgruvorna på egen hand tar det ungefär lika lång tid att ta sig dit, beroende på vilket transportmedel du väljer. Väl framme vid monumentet tar rundturen två timmar, vilket går fort som en dans.

Turen inne i monumentet leds alltid av en professionell guide, oavsett om du går på egen hand eller med en organiserad tur. När du går genom de olika underjordiska gallerierna kommer du att se fantastiska saker: från märkliga klippformationer som stalaktiter och stalagmiter till vackra sjöar och enorma kammare med statyer uthuggna i salt. Dessutom kommer guiden att berätta en hel del kuriosa och legender som gör upplevelsen oförglömlig.

Med tanke på hur länge utflykten till Wieliczka Salt Mines varar är mitt råd att gå tidigt på morgonen så att du kan återvända till Krakow för att göra andra aktiviteter och få ut det mesta av dagen. För att bättre förbereda ditt besök rekommenderar jag att du kontrollerar öppettiderna för Wieliczkas salt gruvor och glöm inte att ta en titt på inlägget Vad man kan se och vad man kan göra i Krakow för att ta reda på vad staden har att erbjuda.

Boka en utflykt till Wieliczkas saltgruvor

Hur länge varar rundturen i Wieliczkas saltgruvor och besöket i Auschwitz?

Koncentrationslägret Auschwitz| ©Jean Carlo Emer
Koncentrationslägret Auschwitz| ©Jean Carlo Emer

Det är möjligt att kombinera turen till Wieliczkas saltgruvor med andra turer. En bra rekommendation, särskilt om du inte har mycket tid att se höjdpunkterna i Krakow, är att boka en resa till saltgruvorna och Auschwitz, eftersom dessa är två av de mest populära besöken i staden.

Användbar information

  • Turens varaktighet: cirka 11 timmar
  • Ungefärligt pris: cirka 100 euro
  • Vad ingår i den kombinerade resan: inträdesavgifter till båda sevärdheterna, båda guidade turerna och transfer till och från staden.
  • Mer information: Besök artikeln Utflykter till Auschwitz och Wieliczkas saltgruvor från Kraków

Boka en tur till saltgruvorna och Auschwitz

Hur långa är utflykterna till Wieliczkas saltgruvor och andra aktiviteter?

Besök Schindlers fabrik| ©Jen Hunter
Besök Schindlers fabrik| ©Jen Hunter

Om du bara tillbringar några dagar i Krakow kommer dessa paket att hjälpa dig att få ut mesta möjliga av din resa till staden och spara tid (genom att inte behöva köa vid biljettkontoren för varje attraktion) och pengar (genom att inte behöva köpa biljetter separat). Låter bra, eller hur?

Här är några av de bästa aktiviteterna som du kan kombinera med rundturen i Wieliczkas saltgruva:

Besök i Wieliczkas saltgruvor och Oskar Schindlers fabrik

Ett intressant alternativ är att ta en tur till Wieliczkas saltgruvor och Oskar Schindlers fabrik från Krakow, där du förutom att se detta magnifika UNESCO världsarv också besöker Oskar Schindlers fabrik, ett museum tillägnat affärsmannen som räddade livet på tusentals judar under andra världskriget och som den berömda filmskaparen Steven Spielberg tillägnade filmen Schindler's List.

Besök Wieliczkas saltgruvor och ta en rundtur i staden

Om din resa till Krakow sammanfaller med julsäsongen kan du besöka saltgruvorna i Wieliczka och ta en rundtur i staden och på julmarknaden. Du får möjlighet att njuta av staden och det vackra marknadstorget på ett mycket speciellt sätt, dekorerat med julbelysning och dekorationer, samt besöka de ikoniska saltgruvorna.

Boka en rundtur till Wieliczkas saltgruvor

Hur lång tid tar det att ta sig till Wieliczkas saltgruvor från Krakow?

Upptäck skönheten i Krakow| ©Francisco Anzola
Upptäck skönheten i Krakow| ©Francisco Anzola

Eftersom saltgruvorna är en sådan turistplats har de mycket bra förbindelser med Krakow och lyckligtvis finns det flera transportalternativ tillgängliga för att ta sig till monumentet, oavsett om du besöker det på egen hand eller bokar en rundtur till Wieliczkas saltgruvor.

Om du bor på hotell i Krakow och vill beräkna hur lång tid det tar att ta dig till Wieliczkas saltgruvor? notera då!

  • Med tåg: tåg avgår från Kraków Główny centralstation med en frekvens på ett eller två tåg varje timme.

  • Med buss: du måste ta buss nummer 304 från hållplatsen bredvid Krakowska Gallery på Kurniki Street. Det tar ca 30 minuter från Krakow.

  • Med bil: Vägförhållandena är goda och från centrala Krakow tar det bara ca 30 minuter att köra till gruvorna.

Mer information om hur man tar sig till Wieliczkas saltgruvor från Krakow finns i inlägget Hur man tar sig till Wieliczkas saltgruvor från Krakow!

Boka en utflykt till Wieliczkas saltgruvor

Hur långt i förväg ska jag boka biljetter till Wieliczkas saltgruvor?

S:t Johannes kapell| ©Dennis Jarvis
S:t Johannes kapell| ©Dennis Jarvis

Wieliczkas saltgruva är en av de mest populära sevärdheterna i Kraków. Faktum är att det är den näst mest besökta turistattraktionen i Polen. Oavsett om du vill åka dit på egen hand eller boka en rundtur till saltgruvorna är mitt råd att köpa dina biljetter så långt i förväg som möjligt.

Nästan två miljoner människor besöker Saltgruvorna varje år, så om du inte vill få slut på biljetter efter att ha rest dit och inte vill köa i evigheter vid biljettkontoret för att få en plats på turerna på polska eller engelska, är det bäst att köpa dem online.

På detta sätt kan du jämföra scheman, priser, tillgänglighet av turer och typer av rutter. I Hellotickets har du många alternativ med olika varaktighet för att välja den som passar bäst för din semester!

Boka en utflykt till saltgruvorna i Wieliczka