Krakow Hop On Hop Off Buss

Som så många andra städer i Europa har Krakow en egen sightseeingbuss som tar dig runt till stadens höjdpunkter.

Katherine Betances

Katherine Betances

6 minsta läsning

Krakow Hop On Hop Off Buss

Krakow, Polen | ©Jacek Dylag

Som turistmål kännetecknas staden Krakow av en skönhet och charm som är omöjlig att återskapa. Som en av de två viktigaste städerna i Polen är den ett av de mest besökta resmålen i Europa.

Av den anledningen finns det många intressanta saker att se, göra och njuta av, så varje resa till Krakow kräver noggrann planering för att du ska få ut så mycket som möjligt av din vistelse i Krakow.

Alternativet sightseeingbuss är ett enkelt och framför allt snabbt sätt att låta sig fångas av Krakows magi och förflytta sig mellan de viktigaste sevärdheterna i Krakows gamla stad.

1. Det mest kompletta alternativet: Krakow Hop-on-Hop-off.

Krakow, Polen| ©Ostap Senyuk
Krakow, Polen| ©Ostap Senyuk

Liksom andra storstäder i Europa och världen har det ganska lilla Kraków sin egen version av den klassiska hop-on-hop-off-sightseeingbussen.

Det är ett utmärkt alternativ för resenärer som är i stan under en kort tid, 3 dagar i Krakow eller mindre, och som vill lära känna staden på en snabb men mycket omfattande rundtur.

Hur fungerar City Sightseeing Krakow?

Sightseeingbussen Krakow Hop-on-Hop-off har en förutbestämd rutt som består av 8 stopp vid de viktigaste sevärdheterna i Krakows gamla stad. Resenärerna köper ett särskilt pass som är giltigt för en eller flera dagar.

Med detta pass kan du stiga på och av bussen så många gånger du vill så länge ditt pass är giltigt. Du kan besöka alla sevärdheter som är av intresse för dig, kliva av direkt vid de närliggande hållplatserna och stiga på bussen igen när du vill fortsätta din rundtur.

Ett annat intressant sätt att använda Krakows Hop-on-Hop-off-tjänst är att åka den fullständiga nonstop-rutten för att få en snabb överblick över hela staden. Valet är helt ditt! och beror till stor del på hur din resa ser ut.

Att åka den fullständiga nonstop-rutten kan till exempel vara intressant under vintern i Krakow när det är för kallt för att utforska stadens gator till fots.

Men om du reser till Krakow under sommaren är det bästa sättet att njuta av staden att kliva av bussen och utforska vissa områden till fots.

Bussen har ljudguider på 10 olika språk, bland annat spanska, engelska och franska. Ljudguiderna ger resenären information om staden och de sevärdheter du kommer att se längs vägen.

Boka de bästa turerna i Krakow

Tidtabell och turens längd

 • Tidtabell: Krakows Hop-on-Hop-off sightseeingbuss trafikerar alla dagar på året från kl. 10.00 på morgonen till kl. 16.20 på eftermiddagen.
 • Turens längd: En fullständig självguidad tur utan stopp tar totalt 90 minuter.

Rutter och hållplatser på rundturen.

I staden Krakow erbjuder Hop-on-Hop-off en tur med en enda linje, den så kallade röda linjen, som stannar vid följande höjdpunkter i staden:

Priser för Hop-on-Hop-off i Kraków

Pristabellen för Krakow Hop-On-Hop-Off följer följande parametrar.

 • 24-timmarsbiljett: Ungefär 45 euro för en vuxenbiljett och 40 euro för en barnbiljett för barn mellan 3 och 15 år. Biljetten är giltig i 24 timmar från aktiveringen. Den här specialbiljetten inkluderar en extra tur med elektrisk vagn runt om i Krakow.
 • 72-timmarsbiljett: Ungefär 22 euro i vuxenbiljett och 20 euro i barnbiljett för barn mellan 3 och 15 år. Denna biljett är giltig i 72 timmar från aktivering och inkluderar inga ytterligare resor, endast bussen.
 • Spädbarn reser gratis: Om du reser till Krakow med små barn bör du veta att spädbarn inte behöver betala en biljett för att få tillgång till Krakow Hop-on-Hop-off. De måste dock sitta i föräldrarnas knä under hela turen.

Boka de bästa turerna i Krakow

2. Buss för sightseeing Wow Krakow!

Krakow, Polen| ©Severinus Dewantara
Krakow, Polen| ©Severinus Dewantara

Sightseeingbussen Wow Krakow är ett annat alternativ att överväga på din resa till staden. Denna tjänst erbjuds av ett lokalt företag med en liknande funktion som Hop-on-Hop-off och i två huvudformat: dagstur och nattur.

Dagbuss

Med Wow Krakow Sightseeing Bus dagstur kan du se stadens främsta sevärdheter i din egen takt på en tur som är utformad så att du kan hoppa på och av så många gånger du vill. Turen inkluderar en audioguide på 6 språk: polska, engelska, tyska, italienska, franska och spanska

The Wow Krakow route! Den omfattar totalt 12 stopp nära många sevärdheter i Krakows centrum.

De mest kända är: Krakows filharmoniska orkester, Wawel-slottet, Nationalmuseet, Kościuszko-högen, Norbertinska systrarnas kyrka (som anses vara en av de tio kyrkorna som måste ses i Krakow), Grunwaldzki-bron och många andra.

 • Turens längd: Hela rutten utan stopp tar cirka 90 minuter att genomföra.
 • Tidtabell: Turen börjar vanligtvis kl. 10.30 och slutar runt kl. 14.00.
 • Pris: Ett 1-dagars eller 24-timmars Wow Krakow-pass kan fås från 20 euro per resenär.

Boka de bästa turerna i Krakow

Nattbuss

Wow Krakow! erbjuder besökare en nattlig rundtur i staden, en aktivitet som rankas som en av de bästa sakerna att göra i Krakow på natten.

Den här turen erbjuds säsongsmässigt, så beroende på när du reser till staden kan det hända att nattturen är tillgänglig eller inte.

Under rundturen kommer du sannolikt att se de viktigaste sevärdheterna i staden, inklusive ett besök på den berömda Krakushögen för panoramautsikt över staden.

Dessutom ingår en guide som följer med gruppen under hela turen och förfriskningar på en lokal restaurang i Krakows centrum, vanligen runt torget Main Market Square.

 • Turens längd: Hela turen tar cirka 3 timmar att genomföra.
 • Tidtabell: Bussen är vanligtvis tillgänglig från onsdag till lördag. Turen startar vid Galaxy Hotel i Krakow klockan 20:00. Jag rekommenderar dock att du bekräftar denna information med företaget före turen.
 • Pris: Du får betala i genomsnitt 20 euro per passagerare.

Fördelar och nackdelar med sightseeingbussarna

Krakow, Polen| ©Lucas Albuquerque
Krakow, Polen| ©Lucas Albuquerque

Oavsett vilken stad du besöker har sightseeingbussar många fördelar för turister, till att börja med det faktum att de inkluderar hållplatser nära de viktigaste sevärdheterna, vilket gör det mycket enkelt att ta sig till dem.

Min favoritaspekt är dock förmodligen möjligheten att njuta av mer av staden i tätorter där tunnelbanan är massornas transportmedel. Turistbussen gör det möjligt för oss att förflytta oss mellan olika destinationer och faktiskt gå på gatorna, inte bara passera under dem.

Den största nackdelen med turistbussar är i de flesta fall resenärens brist på organisation. Om du inte planerar din resväg noggrant kan det sluta med att du betalar för en tjänst som du inte använder så mycket. Därför rekommenderar jag att resenärer avsätter minst en dag för att utforska attraktionerna i Gamla stan.

Boka de bästa turerna i Krakow

Tips för sightseeing på en sightseeingbuss

Krakow, Polen| ©Dawid Labno
Krakow, Polen| ©Dawid Labno

Det finns många tips för resor till Krakow som du bör ta hänsyn till, men när det gäller att utforska staden och turistbussen är här de viktigaste tipsen.

Det räcker oftast med ett 1- eller 2-dagarskort

När du besöker Krakow ska du komma ihåg att staden har en gammal stad och en liten historisk stadskärna, där de flesta sevärdheter ligger mycket nära varandra.

Följaktligen kan du boka 1 eller 2 dagar i Krakow för att utforska och njuta av gamla stan och sedan åka vidare till destinationer längre bort.

Om du har en välorganiserad resplan räcker ett 1-dagars eller 2-dagars busskort vanligtvis för att se allt viktigt.

Boka en tur till Auschwitz från Krakow

Att köpa pass i förväg är det bästa alternativet.

Att köpa dina busskort innan du anländer till staden är ett av de bästa besluten du kan fatta.

Det sparar tid och garanterar att du har all information du behöver för att få ut det mesta av din semester.

Utforska bortom Krakows gamla stadsdel

Slutligen ett mer allmänt restips: hur attraktiv staden Krakow än är, försök att utforska de viktigaste sevärdheterna som ligger utanför staden men tillräckligt nära för att du ska kunna ta dig dit och tillbaka på högst en dagsutflykt.

Några av mina personliga favoriter är:

Boka en tur till Wieliczka saltgruvorna

Huvudpunkter där turistbussarna passerar

Krakow, Polen| ©Lucas Albuquerque
Krakow, Polen| ©Lucas Albuquerque

Krakow är ett av de mest besökta resmålen i Polen för sina arkitektoniska monument, museer, medeltida byggnader och en av kontinentens äldsta marknader.

Även om det finns många saker att se och göra i Krakow är turistbussar ett utmärkt sätt att se stadens höjdpunkter och bekanta sig med den historiska stadskärnan på ett avkopplande sätt.

Observera att turens resväg till stor del beror på vilken tjänst du väljer att boka. Det finns dock några punkter som du inte får missa: det kungliga slottet Wawel, en av stadens viktigaste sevärdheter, det gamla domstolsbyggnaden Kazimierz i hjärtat av staden, etnografiska museet där du kan lära dig mer om europeisk historia och kultur, Schindler-fabriken och många fler.

Boka en guidad tur till slottet Wawel